Autor |
Wiadomość |
DorotaP |
|
Temat postu: Warszawa parafia Św. Jana
Wysłany: 02-11-2012 - 11:19
|
|
Status: Offline
|
|
T:"gdzie szukać aktu zgonu"
Witam serdecznie
podpowiedzcie mi proszę w takiej kwestii. W 1839 roku w Sobikowie w akcie ślubu moich przodków ksiądz bardzo dokładnie opisuje wszystkie fakty, które dotyczą młodych i tak jest tam informacja, że Józef Jarmiński ojciec panny młodej nie żyje od 13 i zmarł w Warszawie parafia Św. Jana więc jest to rok ca 1824. Akta Św. Jana niestety zaczynają się od 1826 czym mam szansę znaleźć ten akt zgonu w jakimś cyrkule? Niestety nie wiem nic o miejscu zamieszkania zmarłego mogę tylko domyślać się, że mieszkał w okolicach Św. Jana ale nie mam pojęcia jaki to mógł być cyrkuł. Może ktoś z Was wie jaki cyrkuł był właściwy dla okolic kościoła Św. Jana
Dorota |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 02-11-2012 - 11:20
|
|
|
|
|
|
|
DorotaP |
|
Temat postu:
Wysłany: 02-11-2012 - 11:24
|
|
|
|
|
|
|
Małgorzata_Kulwieć |
|
Temat postu: Warszawa, parafia Św. Jana Chrzciciela
Wysłany: 20-02-2013 - 22:09
|
|
|
|
Witam serdecznie,
Czy ktoś może wie gdzie mogą być księgi z parafii Św. Jana Chrzciciela z lat 1918 -1926 r. bo w Archiwum Archidiecezjalnym są tylko do 1908r w AP też nie ma. Interesują mnie urodzenia/chrzty i nie mogę namierzyć tych lat.
Czy one może ciągle są w kościele i tam trzeba się udać aby coś zobaczyć?
Pozdrawiam
Małgorzata |
|
|
|
|
|
Szymański_Wojciech |
|
Temat postu: Re: Warszawa, parafia Św. Jana Chrzciciela
Wysłany: 21-02-2013 - 10:22
|
|
|
|
Małgorzata_Kulwieć napisał:
Witam serdecznie,
Czy ktoś może wie gdzie mogą być księgi z parafii Św. Jana Chrzciciela z lat 1918 -1926 r. bo w Archiwum Archidiecezjalnym są tylko do 1908r w AP też nie ma. Interesują mnie urodzenia/chrzty i nie mogę namierzyć tych lat.
Czy one może ciągle są w kościele i tam trzeba się udać aby coś zobaczyć?
Pozdrawiam
Małgorzata
Archiwizacja akt następuje po 100 latach, czyli te interesujące Panią znajduję się jeszcze w kancelarii parafialnej i w odpowiednim USC.
Namiary w obu wypadkach mozna znaleźć w Internecie.
Życzę powodzenia!
W.Szymański |
|
|
|
|
|
Małgorzata_Kulwieć |
|
Wysłany: 22-02-2013 - 16:33
|
|
|
|
Dziekuję. Muszę udać się do parafii i może uda mi się coś znaleźć.
Pozdrawiam
Małgorzata |
_________________ pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
|
|
|
|
|
Kaczmarek_Aneta |
|
Wysłany: 22-02-2013 - 17:14
|
|
|
|
|
|
|
MP1982 |
|
Temat postu: W-wa, par. św. Jana Chrzciciela - ks. metrykalne (XVIII w.)
Wysłany: 05-03-2015 - 10:19
|
|
|
|
Witam,
chciałbym uprzejmie spytać, czy zachowały się nast. księgi metrykalne z parafii św. Jana Chrzciciela w Warszawie:
- chrztów z lat 1752-1770,
- małżeństw z lat 1751-1761 i 1765-1784?
Powyższe roczniki nie są umieszczone w postaci skanów na stronie metryki.genealodzy.pl oraz nie figurują w tabelarycznym wykazie ks. metrykalnych Archiwum Archidiecezjalnego Warszawskiego.
Pozdrawiam,
Michał P. |
_________________ Pozdrawiam, Michał P.
|
|
|
|
|
|
Temat postu: W-wa, par. św. Jana Chrzciciela - ks. metrykalne (XVIII w.)
Wysłany: 05-03-2015 - 15:20
|
|
|
|
Mnie osobiście interesowała księga małżeństw 1765-84 i nie zachowała się ona, co miałem jeszcze osobiście okazję sprawdzić, gdy księgi były na plebanii. Analogicznie więc jest niestety z pozostałymi. Ponieważ księgi zostały przekazane do AD w Warszawie, zostały z pewnością jeszcze raz sprawdzone, tym bardziej nie ma mowy o pomyłce. Zostały zaś sfotografowane wszystkie księgi, księgi z AD.
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor |
_________________ Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
|
|
|
|
|
MP1982 |
|
Temat postu: Re: W-wa, par. św. Jana Chrzciciela - ks. metrykalne (XVIII
Wysłany: 05-03-2015 - 16:36
|
|
|
|
Wiktor_Witek napisał:
Mnie osobiście interesowała księga małżeństw 1765-84 i nie zachowała się ona, co miałem jeszcze osobiście okazję sprawdzić, gdy księgi były na plebanii. Analogicznie więc jest niestety z pozostałymi. Ponieważ księgi zostały przekazane do AD w Warszawie, zostały z pewnością jeszcze raz sprawdzone, tym bardziej nie ma mowy o pomyłce. Zostały zaś sfotografowane wszystkie księgi, księgi z AD.
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor
Tego właśnie najbardziej się obawiałem.
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie,
Michał P. |
_________________ Pozdrawiam, Michał P.
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 05-03-2015 - 18:01
|
|
|
|
A ja bym duży znak zapytania postawił przy brakach z warszawskiej Katedry (i przy okazji minimum jednej księgi ze Św. Krzyża)
Otóż za bardzo te "nie zachowanie się" pokrywa się z dostępnymi opracowaniami aby było przypadkiem. Od razu widać, ze księgi zostały wypożyczone ( i to wcale nie tak dawno z perspektywy historii, wojen) i niezwrócone). Gdyby ktoś był zdeterminowany to nie będzie niewykonalnym sprawdzenie autorstwa opracowań i pójście dalej tym śladem. Na pewno było to przed przekazaniem do AAW, tj wybyły z parafii. Na mojego nosa topy prowadzą do osób zatrudnionych w muzealnictwie, czy tez inaczej powiązanych z państwowymi/samorządowymi muzeami. Z ostrożności procesowej więcej nie piszę;) |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
|
Kaczmarek_Aneta |
|
Temat postu:
Wysłany: 05-03-2015 - 18:05
|
|
|
|
Albo?
Spoczywają gdzieś w zakamarkach parafialnej kancelarii...pokryte grubą warstwą kurzu...zapomniane przez wszystkich...
Wszystko jest możliwe |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 05-03-2015 - 18:08
|
|
|
|
w kancelarii/ach nie spoczywają pokryte warstwą kurzu. Swoją hipotezę uprawdopodobniłem wsparłem argumentem o opracowaniu i istnieniu maszynopisów akurat własnie tych ksiąg. Nie rozmawiam o jakiś zaginiętych, ale o tych konkretnie. Akurat księgi, których status zostaje opisany jako "nie zachowały się" były opracowywane -> były w jednych rękach.
Przy jednej księdze moze przypadek. Przy trzech..szansa jeden na ... |
|
|
|
|
|
Kaczmarek_Aneta |
|
Temat postu:
Wysłany: 05-03-2015 - 18:12
|
|
|
|
Mogły być oddane, ale zostały odłożone w inne miejsce - to tylko hipoteza albo fantazja (jak kto woli).
Faktem jest, że czasem zdarzają się niespodzianki-znaleziska... |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 05-03-2015 - 18:14
|
|
|
|
oczywiście wszystko mogło się zdarzyć
meteoryt tez mógł je trafić albo trzy
jak zostały oddane to nie problem - zapewne ktos papier na oddanie wziął i będzie mógł okazać |
|
|
|
|
|
|