|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Maślanek_Joanna |
|
Temat postu:
Wysłany: 05-12-2014 - 08:25
|
|
Status: Offline
|
|
Dziękuję za podpowiedzi - będę zgłębiać sprawę archiwum w Żytomierzu - tamtejszych teczek chyba u Mormonów nie widzę, ale będę szukać dalej.
Z p. Chorowcem jakiś czas temu już się kontaktowałam, ale koszty jego usług przekraczają moje możliwości finansowe . Pozostają samodzielne poszukiwania...
Pozdrawiam
Joanna |
|
|
|
|
|
MDGralewski |
|
Temat postu:
Wysłany: 05-12-2014 - 19:59
|
|
|
|
Witam,
czy może ktoś się orientuje, gdzie mógłbym znaleźć wywody szlachty z Ziemi Warszawskiej, Płockiej, Czerskiej?
Pozdrawiam, Daniel. |
|
|
|
|
|
Sawicki_Julian |
|
Temat postu: Re: wywód szlachectwa
Wysłany: 16-01-2015 - 09:38
|
|
|
|
Witam, dla tych co szukają szlachectwa na siłę jest tu odpowiedź członka PTG, podaję link i przy okazji odpowiem ze szlachectwo ma się dziedziczne wyniesione z domu. A jeśli komuś to przeszkadza, to niech się określi sam, czy ma prawo kogoś osądzać i z góry degradować.
To taka odpowiedź na nie tak dawno pisanie o tym jak to ze ksiądz zmyślał w metrykach i pisał dla parobka i dziewki szlachetnie urodzonych. Tylko brak znajomości historii może tak krzywdząco oceniać biedę szlachetnie urodzonych, którzy woleli majątki potracić i złożyć urząd, a np. pod zaborami się nie podpisali.
A w temacie, była i heroldia w Warszawie, bo trafiają się wywody i z tej komisji w necie, szukać sobie w necie, ( podaje linki ), może się coś natrafi i trzeba tylko liczyć na siebie, bo Polska to zacofany kraj - pozdrawiam Julian ;
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-29948.phtml
http://www.aguria.pun.pl/viewprintable.php?id=443
http://www.mtg-malopolska.org.pl/images ... iazki.html
http://www.nienaltowski.net/CiekaweLinki.htm
http://genealogiapolska.pl/surnames-one ... irstchar=_
https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library
Ps. - myślę ze ten link ostatni się nie chce otworzyć, ponieważ już jest podany przez Huberta na samym początku tego wątku |
Ostatnio zmieniony przez Sawicki_Julian dnia 25-01-2015 - 21:12, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
benyzet |
|
Wysłany: 17-01-2015 - 20:53
|
|
|
|
Witam serdecznie. Wielki szacunek dla Ciebie Julianie, za słowa otuchy dla nas szukających korzeni i swojej historii (tym bardziej w archiwach Kresowych). Jak powiedział któryś z moich kolegów korespondencyjnych z forum,że genalogia uczy pokory i cierpliwości. Może niektórym jeszcze im jej brakuje. Nieraz taki wywód szlachecki,chociażby najskromniejszy,wnosi chociażby jedno nazwisko lub ślad do naszego drzewa a jak bardzo cieszy(przynajmniej mnie).Mój przodek był szlachcicem a trudnił się szewstwem. Ja czekam z cierpliwością od października za wywodem szlacheckim z archiwum we Lwowie,ale jest nadzieja,bo dostali już moją wpłatę.
Pozdrawiam Wszystkich tych cierpliwych i pokornych oraz tych mniej cierpliwych i mniej pokornych.
Grzegorz |
|
|
|
|
|
Sawicki_Julian |
|
Wysłany: 17-01-2015 - 22:05
|
|
|
|
|
|
|
igoriosso |
|
Temat postu:
Wysłany: 25-01-2015 - 20:09
|
|
|
|
|
|
|
Tomasz_Lenczewski |
|
Temat postu:
Wysłany: 25-01-2015 - 20:27
|
|
|
|
Musi Pan sprecyzować pytanie o jakie wywody Panu chodzi? Generalnie robiono je w okresie porozbiorowym do celów legitymacyjnych, a ziemia czerska to bajka z innej epoki.
Deputacja Szlachecka Guberni Warszawskiej zachowała się w AGAD i została wykorzystana w pracy Elżbiety Sęczysowej. Dalsze wywody potomków mogą być w RGIA w Petersburgu jeśli po 1866 zabiegali o świadectwo szlacheckie.
Deputacja Szlachecka guberni płockiej ponoć "zaginęła" po 1945 roku. Pozostaje więc materiał pomocniczy: Ogólne Zebranie Departamentu Warszawskiego Rządzącego Senatu (w pracy Sęczysowej) bez podania guberni, herbarz Uruskiego do litery "R" i Spis szlachty Królestwa Polskiego bez podania guberni oraz ogłoszenia Heroldii w Dzienniku Praw oraz prasie warszawskiej z okresu legitymacji.
Wartość tych legitymacji jest niewielka, przynajmniej jeśli chodzi o Królestwo Polskie, z powodu nagminnego fałszowania dokumentów starszych.
Por. Dworzaczek, Genealogia, s, 83.
MDGralewski napisał:
Witam,
czy może ktoś się orientuje, gdzie mógłbym znaleźć wywody szlachty z Ziemi Warszawskiej, Płockiej, Czerskiej?
Pozdrawiam, Daniel.
|
|
|
|
|
|
Kazikk |
|
Wysłany: 09-12-2017 - 20:07
|
|
|
|
Witam.
Pochodzę z Kulbickich.Czy mogę prosić o kontakt na pr
mail krecikk321[at]wp.pl
pozdrawiam
Kazik
Pozdrawiam,
Roman[/quote]
a jakie to może być nazwisko
Volume 165-3/2602 Documents on confirmation of nobility (Kul'bit︠s︡ki) 1826 ???
Kulbicki?[/quote] |
|
|
|
|
|
Robert_Kostecki |
|
Wysłany: 04-10-2018 - 09:44
|
|
|
|
Witam,
istotną różnicą pomiędzy Królestwem Polskim a guberniami Cesarstwa Rosyjskiego było to, że nie utworzono w Królestwie klasy „jednodworców” i „grażdan”, którym w Cesarstwie groziło schłopienie. W Królestwie Polskim osoby niewylegitymowane miały szansę zostać odnotowane w herbarzach i w "obiegu", nawet urzędowym, były uważane za szlachtę.
Co do szlachty wylegitymowanej w Królestwie Polskim, to wiele genealogii można w dużej mierze odtworzyć (archiwalia, dyplomy, wydawnictwa urzędowe, metryki i inne materiały rodzinne). Jednak zniszczenie w znakomitej części zespołu akt Heroldii Królestwa Polskiego, podczas Powstania Warszawskiego, nie daje już takiej możliwości wobec szlachty niewylegitymowanej, ponieważ nie mamy listy osób, które ubiegały się o zatwierdzenie dawnego szlachectwa, a tego nie osiągnęły. Wiemy tylko, że szacunkowo mogło to być około 280 tyś. osób. Jakieś próby zebrania tego materiału poczynają p.p. Andrzej M. Nowik i Tomasz Lenczewski, ale w stosunku do szlachty niewylegitymowanej, to bez pomocy poszczególnych badaczy, którzy dogłębnie zbadali genealogię danej rodziny - marnie to widzę.
Dla zobrazowania:
W urzędowych spisach szlachty wylegitymowanej w Królestwie Polskim wymienia się Kosteckich herbów: Prus II, Rudnica i Prawina (1).
Znam też dwa przypadki nieudanej próby wylegitymowania się Kosteckich w Królestwie Polskim:
- Wincenty Ryszard Kostecki (*1831 Warka – †25.07.1868 Elsnerów) przed 1854 rokiem złożył w Heroldii Królestwa Polskiego dowody dawnego szlachectwa z herbem Leszczyc lub Ślepowron, na co ostatecznie 23.11.1856 r. potwierdzenia nie uzyskał. Być może legitymował się też jego ojciec - Franciszek (2).
- Antoni Napoleon Kostecki (*ok. 1807 Kalisz – †25.12.1876 Warszawa), który przed 1844 rokiem złożył dowody z herbem Lubicz lub Ślepowron, jednak do 1861 roku potwierdzenia nie uzyskał (3).
Jeszcze Wojciech Kostecki i jego syn Tomasz, którzy przybyli do Galicji z guberni kamieniecko-podolskiej, potwierdzenia szlachectwa nie uzyskali, zarówno w Cesarstwie Rosyjskim, jak i zaborze austriackim (4).
(1) E. Sęczys, Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim w latach 1836-1861, Warszawa 2000, s. 322.; Spis szlachty Królestwa Polskiego, Warszawa 1851, s. 111; Spisok rodam Carstwa Polskago priznannym w dworianskom dostoinstwie s gierbami niewniesiennymi w „Wysoczajszie utwierżdiennyj Gierbownik”, sporządził W. K. Łukomskij, Sankt Peterburg 1912, s. 36 i tab. IV.
(2) AGAD w Warszawie, Varia genealogiczne z XIX w., sygn. 7117 i sygn. 7113/7-8; Wincentego Kosteckiego listy z Elsnerowa, 1854-1864, Warszawa 1996, s. 21; A. Boniecki, Herbarz Polski, t. XI, s. 348.
(3) Archiwum Główne Akt Dawnych w Warszawie (AGAD), Komisja Województwa Kaliskiego, Akta osobiste Antoniego Kosteckiego, sygn. 2839. Informacje o złożeniu przez niego dowodów legitymacyjnych są zawarte w listach stanu służby z lat 1844-1861. Jednocześnie zawierają wzmiankę, że potwierdzenia dawnego szlachectwa nie uzyskał.
(4) CPAH we Lwowie. |
Ostatnio zmieniony przez Robert_Kostecki dnia 04-10-2018 - 12:45, w całości zmieniany 2 razy
|
|
|
|
|
jamiolkowski_jerzy |
|
Wysłany: 04-10-2018 - 11:49
|
|
|
|
Listy (na ile kompletne nie mnie oceniać) tych którzy w Królestwie próbowali się wylegitymować przed Heroldia i zostali odrzuceni zachowały się w AGAD Komisja Rządowa Spraw Wewnętrznych (i Policji). Komisja współpracowała z Heroldią Królestwa Polskiego w zakresie niektórych spraw dotyczących legitymacji szlachectwa, min czuwała, aby osoby, których szlachectwo nie zostało uznane przez Heroldię nie figurowały w księgach ludności jako szlachta.
Moja wiedza ogranicza się do województwa augustowskiego (szukałem swoich na J). W wymienionym zespole pod sygnaturami 7113, 7116 i 7117 są listy osobowe z danymi biograficznymi umożliwiające pełna identyfikacje osób których wnioski zostały odrzucone. Na tych listach można znaleźć 10 Jamiołkowskich , których wnioski zostały odrzucone. Mój 3x pradziad ubiegał się dwukrotnie i dwa razy jego wniosek został odrzucony |
|
|
|
|
|
Robert_Kostecki |
|
Wysłany: 04-10-2018 - 12:25
|
|
|
|
Dzięki za informację. Swojego czasu od p. Tomasza otrzymałem oschłe dane o dwóch Kosteckich z dopiskiem, że pochodzą one z AGAD w Warszawie, zbiór Varia genealogiczne z XIX w., sygn. 7113/7-8 i sygn. 7117:
nazwisko imię miejsce zamieszkania obwód gubernia data odmowy uwagi Sygnatura/karta
Kostecki Wincenty Ryszard Warszawa nr 1517 warszawska 23 XI 1856 lista 69 do odezwy
31 III 1855 7117
Kostecki Franciszek ? obwód Warszawa mazowiecka 15 II 1839 7113/7-8
Sądząc po sygnaturze, to właśnie chodzi o Komisję Rządową Spraw Wewnętrznych (i Policji). Czy według Pana orientacji, pod wskazanymi sygnaturami mogą znajdować się jeszcze inne dane o Kosteckich?
A ta Komisja wraz Policją, to coś słabo pilnowały, bo moi krewni, jeszcze do I WŚ, byli zapisywali do ksiąg ludności miasta Częstochowa jako szlachta?!
Z poważaniem
Robert Kostecki |
|
|
|
|
|
jamiolkowski_jerzy |
|
Wysłany: 04-10-2018 - 13:24
|
|
|
|
Nie potrafię odpowiedzieć na Pańskie pytanie. Jestem tylko maniakalnym praktykiem zafiksowanym na wąską problematykę genealogii Jamiołkowskich i historii kilku parafii Ziemi bielskiej, i w zasadzie tylko tego szukam, reszta przy okazji. Ale że genealogia tych terenów - jeśli chodzi o źródła i metody poszukiwań – jest podobna to od czasu do czasu dzielę się swoimi doświadczeniami.
Z tą Częstochowa i zapisami odrzuconych Kosteckich w księgach ludności to mnie Pan zaskoczył. Byli zapisani дворянин ?To by przeczyło formalnemu zakazowi wynikającemu z Heroldii ale i odwieczną tradycją że szlachcic bez własnej ziemi, zamieszkując w mieście traci szlachectwo. Dla jasności takim zastępczy określeniem był гражданин. Tak tytułowanej niewylegitymowanej szlachty widziałem w zapisach, np. w Warszawie sporo.
Ja na podstawie swoich doświadczeń mam odmienną ocenę srogości Komisji. Widziałem pismo zakazujące wpisywanie w Księgach metrykalnych zapisu szlachcic tym którzy się nie wylegitymowali. Wcześniej dosyć powszechnie wpisywano szlachcic niewylegitymowany lub legitymujący się, z czasem norma stał się gospodarz cząstkowy Oczywiście było jasne że kryje się pod tym odwieczny , tyle że niewylegitymowany, szlachcic
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
Robert_Kostecki |
|
Wysłany: 04-10-2018 - 14:15
|
|
|
|
Chociażby:
Władysław Dyonizy Kostecki, syn Aleksandra i Augusty z Dyznerów, ur. 8 IV 1862 r. w Częstochowie, szlachcic, przemysłowiec. Żona Sylwina z domu Nowca (ur. 17 II 1876 r.). Córka Barbara Helena ur. 4 XII 1905 r. Ostrów Mazowiecki.
AP Częstochowa, Księga ludności stałej m. Częstochowy zespół 27, sygn. 4, t. I, k. 2172.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Karol Józef Kostecki, syn Aleksandra i Augusty z Dyznerów, ur. 9 IX 1863 r. w Warszawie, szlachcic. Żona Maria Tekla z domu Palica, córka Wilhelma i Antoniny z Fiderkiewiczów. Córka Irena Wanda ur. 3 VI 1903 w miejscowości Kamionów (?).
AP Częstochowa, Księga ludności stałej m. Częstochowy, zespół 27, sygn. 4, t. I, s. 2196.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kazimierz Kostecki, syn Aleksandra i Augusty z Dyznerów, ur. 17 IX 1867 r. w Częstochowie, szlachcic. Żona Julia z Pińskich ur. 28 XI 1881 w Warszawie.
AP Częstochowa, Akta m. Częstochowy, zespół 27, sygn. 4, t. I, k. 2192.
Stefan Kostecki, syn Aleksandra i Augusty z Dyznerów, ur. 20 VI 1871 r. w Częstochowie, szlachcic. Żona Maria z Danielewiczów, ur. 9 VII 1879 r. w Warszawie, córka Władysława i Franciszki z Karczewskich. Córka Halina ur. 23 I 1900 r. w Warszawie.
AP Częstochowa, Akta m. Częstochowy, zespół 27, sygn.4, t. I, k. 2190.
J. Góral, R. Kotewicz, Dwa wieki Tomaszowa Mazowieckiego, Tomaszów Mazowiecki 1992, s. 372 – tu podano, że w spisie mieszkańców (osób głównych) z lat 1835-1840 widnieje Kajetan Kostecki, ur. 1802 Kalisz, katolik, stanu wolnego, doktor, przyjechał z Kalisza, szlachcic; AmTM, Księgi ludności stałej, sygn. I 268, 270.
AP w Lublinie, Rząd Gubernialny Lubelski (1837-1866), Akta osobowe Władysława [Włodzimierza Dymitra] Kosteckiego, sygn. 903. Informację o jego pochodzeniu szlacheckim zawierają świadectwa szkolne i listy stanu służby z lat 1846-1869.
Nadmieniam, że wszyscy wyżej wymienieni, to moi dowodni krewni, potomkowie Józefa Kosteckiego, mieszczanina, obywatela Kalisza. Tak, że straszny bałagan w tym Królestwie Polskim był.
Pozdrawiam
Robert Kostecki |
|
|
|
|
|
HenningT |
|
Temat postu:
Wysłany: 05-10-2018 - 00:49
|
|
|
|
Witam Szanowne Towarzystwo,
w sumie to trochę w temacie:
czy może ktoś wie gdzie znaleźć, albo jeszcze lepiej może ma dane dotyczące wywodów szlachectwa czynionych w Galicji Zachodniej?
Chodzi mi o pięciu braci:
Tomasza, Jakoba, Michała, Antoniego i Franciszka Pieńkowskich,
synów Walentego Pieńkowskiego wylegitymowanych w Galicji Zachodniej w 1804 roku. Najprawdopodobniej herbu Suchekownaty.
Wszyscy mieszkali w Pieńkach par. Mokobody, ziemia drohicka.
Tomasz Pieńkowski |
|
|
|
|
|
Robert_Kostecki |
|
Temat postu:
Wysłany: 05-10-2018 - 08:10
|
|
|
|
Witam Szanownego Pana,
chciałoby się, żeby te wszystkie poprzednie wpisy obejmujące mniej lub pełniej poruszane zagadnienia, były odbierane z pełnym zrozumieniem, ponieważ niektóre z nich stanowią swoisty materiał pomocowy dla zainteresowanych. To tak na marginesie.
Teraz trochę bibliografii:
Marcinek R., Ślusarek K., Materiały do genealogii szlachty galicyjskiej, cz. I: A-K, Kraków 1996.
Polaczkówna H., Fundacje dla potomków szlachty galicyjskiej, [w:] Miesięcznik Heraldyczny, R. 14, 1935.
Rychlikowa I., Galicyjski odłam narodu szlacheckiego w latach 1772-1815, [w:] Kwartalnik Historyczny, nr 2, R. 95, 1988.
Ślusarek K., Drobna szlachta w Galicji 1772-1848, Kraków 1994.
Poczet szlachty galicyjskiej i bukowińskiej, Lwów 1857.
M.in. w tej ostatniej z wymienionych wyżej pozycji, we wstępie, można sobie przeczytać jak legitymacje szlachectwa przebiegały w zaborze austriackim.
W AP Kraków znajdują się wypisy prof. Piekosińskiego z dokumentów wywodowych galicyjskich znajdujących się we Lwowie, jednak obarczone licznymi błędami (np. przekręcone imiona i nazwiska, daty, itp.):
https://www.archivesportaleurope.net/ea ... /unitid/01
Pozostaje Panu tylko archiwum państwowe we Lwowie. Jak pisałem, około 30 lat temu udało mi się zdobyć stamtąd pełną dokumentację dotyczącą różnych rodzin o nazwisku Kostecki. Powodzenia:
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-printvie ... rt-0.phtml
Robert Kostecki |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|