Autor |
Wiadomość |
Wysocki_Michał |
|
Temat postu:
Wysłany: 24-12-2014 - 11:04
|
|
Status: Offline
|
|
Prosze serdecznie o sprawdzenie w wolnej chwili
Rok inwentarza: 1767
Klucz:łyszkowicki
Miejscowość:Łyszkowice
Nazwisko i imię: Andrzej (Jędrzej) Wysocki
Rok inwentarza: 1739,1749
Klucz:łyszkowicki
Miejscowość:Łyszkowice
Nazwisko i imię: jakikolwiek Wysocki
Dziękuję i pozdrawiam
Michał |
|
|
|
|
|
luigi37 |
|
Temat postu:
Wysłany: 24-12-2014 - 13:39
|
|
|
|
gryfin86 napisał:
Dziękuję za informacje.
Jan Boczek jest bratankiem mojego przodka Stanisława Boczka, a wszyscy pochodzą od Kacpra Boczka, który występuje w inwentarzu z 1739.
Pozdrawiam.
Paweł
Masz pewność? Nie mogę przyporządkować właściwych rodziców Janowi... Więc Jan jest wnukiem Kacpra i synem Jakuba? A Twój Stanisław to Kacpra syn a brat mojego Jakuba? Dobrze rozumiem?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
gryfin86 |
|
Temat postu:
Wysłany: 24-12-2014 - 14:22
|
|
|
|
Tak, Stanisław (1702) i Jakub (1704) są synami Kacpra. Z moich badań Kacper jest najstarszym potwierdzonym przodkiem. Jakub ożenił się z Petronelą Kośmider córką Ignacego i Marianny Skoniecznej. Mieli razem trzech synów Piotra, Jan i Szymona. Jan (twój przodek) i Piotr występują w Inwentarzu. To jest ogólny zarys. Szczegóły jakie ustaliłem są o wiele obszerniejsz |
|
|
|
|
|
luigi37 |
|
Temat postu:
Wysłany: 24-12-2014 - 14:32
|
|
|
|
gryfin86,
Już ustaliłem personalia mojego Jana, ale wszystko to dzięki Twojej pomocy W dodatku owych Kośmidrów mam w innej linii, znowu efekt ubytku przodków
Jeśli nie będziesz miał nic przeciwko to odezwę się po szczegóły na priv.
Pozdrawiam
Adam |
|
|
|
|
|
gryfin86 |
|
Temat postu:
Wysłany: 24-12-2014 - 14:45
|
|
|
|
Genealogie Kośmidrów też ustaliłem, ponieważ kilkakrotnie żenili się ze z Boczkami i wychodziło że małżeństwo było krewnym. Chętnie pomogę
Pozdrawiam,
Paweł |
|
|
|
|
|
luigi37 |
|
Temat postu:
Wysłany: 24-12-2014 - 14:55
|
|
|
|
Wysocki_Michał
W 1767 w Łyszkowicach nie ma Wysockich, spod imienia Jędrzej jest jakiś Różycki komornik oraz Stefańczyk
W 1749 jest Andrzej Wysocki, ma chałupę, stodołę, 2 woły, konia i krowę
oraz "Antoni Wysockiego brat", ma tylko woła
oraz "Wojtkowa u Wysockiego", nie ma nic
przypuszczam że obydwie osoby zamieszkiwały u Andrzeja
W 1739 jest "wdowa Wysocka z synami"
gryfin86
Miło mi spotkać kolejnego krewnego wśród genealogów. Mam ciągle natłok pracy, własnych inicjatyw indeksacyjnych i nauki, ale na pewno wkrótce odezwę się w sprawie genealogii.
Nawet z kuzynem współpracownikiem planujemy wydać własne publikacje o swojej genealogii, zahaczające o historię regionu, ale to praca długoterminowa.... Nie chciałbym wyciągnąć od Ciebie informacji i je sobie przypisać, bo znam takich pseudogenealogów którzy tak robią nawet bez prostego dziękuje. Dlatego sam staram się wszystkiego dochodzić, a każdy kto mi pomaga zostanie uwzględniony - genealogia to jedno wielkie wspólne dzieło
Pozdrawiam,
Adam |
|
|
|
|
|
gryfin86 |
|
Temat postu:
Wysłany: 24-12-2014 - 15:15
|
|
|
|
Też mi miło poznać krewnego. Będę czekać na wiadomość. Mam jeszcze jeno pytanie. Czy posiadacie genealogie do chwili obecnej potomków Jana i Agaty. chodzi mi od 1912 do dzisiaj.
Pozdrawiam,
Paweł |
|
|
|
|
|
luigi37 |
|
Temat postu:
Wysłany: 24-12-2014 - 15:44
|
|
|
|
Ja się skupiam na linii prostej, ale wkrótce zacznę się rozbudowywać. Mój kompan rozwija linie boczne, ale do Jana i Agata dotarliśmy niedawno, więc jeszcze nic nie kombinowaliśmy w tej kwestii. Ja pochodzę z linii Magdaleny (za Dominkiem w Mastkach), a Mietek z linii Wawrzyńca (Chąśno), a dokładniej jego syna Mateusza (który poszedł do Mastek).
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
gryfin86 |
|
Temat postu:
Wysłany: 24-12-2014 - 16:03
|
|
|
|
Od Magdaleny córki Jana nie mam nikogo. Natomiast jeśli chodzi o Mateusza to doszedłem do jego dzieci. Więcej mam o bracie Mateusza, Franciszku który również mieszkał razem z Mateuszem i Magdaleną Doninkową w Mastkach. Jeśli chodzi o Franciszka to stanąłem na 1910 roku. Dużo Boczków mieszkało w Mastkach, a wszyscy pochodzą od Wawrzyńca i Zuzanny Wieteski (która pochodziła z Mastek). Na Ślubie Franciszka s.Wawrzyńca z Julianną Grzegory była twoja przodkini Magdalena z Boczków Doninkowa.
Pozdrawiam,
Paweł |
|
|
|
|
|
luigi37 |
|
Temat postu:
Wysłany: 24-12-2014 - 19:17
|
|
|
|
gryfin86
Ten szczegół w ostatnim zdaniu mnie zaskoczył, bo niby skąd informacja o ciotce w akcie ślubu? Rodziców nie miał już?
A Zuzanna Klara Wieteska pochodziła ze Świeryża, ojciec jej również urodził się w Świeryżu. Jest jedno ale - mieszkali według inwentarza na wójtostwie które należało do mansjonarzy złakowskich (od 1617?), czyli do parafii złakowskiej. Nazwisko Wieteska zatem może ogólnie pochodzić ze Złakowa Kościelnego. W Mastkach w XVIII wieku na pewno go nie było. Bejdowie (z nich wywodzi się wicewojewoda) również około 1730 mieszkali w Złakowie. Przypuszczam że dzięki zależności wójtostwo świeryskie-parafia złakowska, ludzie wędrowali.
Jak masz przodków w Złakowskiej parafii to mogę wspomóc łaciną.
Mam też kilka pomniejszych problemów, gdyż nie wiem skąd pochodził Dominek w Mastkach, w Złakowie pojawia się natomiast Podwójci, nazwisko ewidentnie związane z parafią kollegiacką, ale także jest w pobliskich Karsznicach i nie mogę odnaleźć aktu chrztu Tomasza Podwójciego z około 1747.
Rozmowa powoli schodzi z tematu, ale być może komuś te informacje się przydadzą, jak widać nawet przy okazji inwentarza docieramy do wspólnych przodków i ich potomków
Pozdrawiam,
Adam |
|
|
|
|
|
aneta_pytkowska |
|
Temat postu:
Wysłany: 25-12-2014 - 00:36
|
|
|
|
Witam wszystkich serdecznie,
Może ktoś z Państwa będzie w stanie pomóc mi w odszukaniu rodziców mojego przodka. Mój przodek pochodził ze wsi Świeryż, nazywał się Kacper Tybuś, urodził się w latach 1760-66 – zmarł 1809r. Miał rodzoną siostrę Mariannę Tybuś-Rudnicką (ok. 1770-1808). Druga żona Kacpra Tybusia to Wiktoria Czarnota (moja pra….babka), ślub przed 1805r. Kacper Tybuś miał braci stryjecznych: Mikołaja i Szczepana Tybusiów.
Może którymś z inwentarzy znajdują się informacje dotyczące rodziców Kacpra Tybusia ze Świeryża? Bardzo dziękuję za jakiekolwiek informacje.
Pozdrawiam świątecznie Forumowiczów!
Aneta |
|
|
|
|
|
gryfin86 |
|
Temat postu:
Wysłany: 25-12-2014 - 12:42
|
|
|
|
Witam, Adamie
Poniżej podaje link do aktu małżeństwa Franciszka Boczka i Julianny gdzie świadkową była Magdalena
AP Łowicz 10 http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... 5/0609.JPG
Może po śmierci rodziców dzieci trafiły na wychowanie do ciotki Magdaleny.
Pozdrawiam,
Paweł |
|
|
|
|
|
luigi37 |
|
Temat postu:
Wysłany: 25-12-2014 - 12:47
|
|
|
|
Witam!
W 1795 o tym nazwisku są: Walenty który ma syna, Wincenty, Mikołaj który ma syna, wszyscy żonaci. Szczegółów nie przepisuję.
W 1777 jest: Franciszka Tybuska z synem, Józef Trybus(!), Marcin Tybus, Jakub Tybus, Mateusz Tybus radzki mający dwóch synów
W 1767 (informacji o dzieciach brak): Józef Trybus(!), Jakub Tybus, Matus Tybus, Antoni Tybus, ostatni dwaj po sąsiedzku na liście
W 1749 (informacji o dzieciach brak): Michał Tybus , Filip Tybus radzki, Wojciech Tybus
w 1739 (tylko imiona i nazwiska są): Michał Tybus, Jan Tybus, Filip Tybus
Moje konkluzje w połączeniu z geneteką: w 1795 Walenty to syn Franciszki, Wincenty to syn Filipa, Mikołaj to syn Macieja
w 1777: Mateusz to syn Michała, Marcin syn Filipa, Jakub syn Michała
Problem z Antonim bo w genetece jest dwóch, a teoria że był bratem Mateusza tłumaczyłaby sąsiedztwo
Jedyny Kacper jakiego znalazłem to : 1760 akt nr 8 Kasper syn Andrzeja miejscowość Świeryż
Ale imiona nie pasują do nazwiska. Może trzeba szukać pod innym naziwskiem/przezwiskiem?
EDIT: Znalazłem urodzony 1741 Andrzej Tybuś syn Wojciecha i Marianny
Czyżby Andrzej był ojcem Twojego Kacpra?
Pozdrawiam,
Adam |
|
|
|
|
|
Kaczmarek_Aneta |
|
Temat postu:
Wysłany: 25-12-2014 - 14:00
|
|
|
|
Witaj Adamie,
mam uprzejmą prośbę o sprawdzenie, czy w Twoich materiałach występuje miejscowość Łaźniki (parafia Zduny) a jeśli tak, to czy są jakiekolwiek informacje o Macieju Strusińskim/Struszyńskim/Strużyńskim (różne wersje nazwiska) i jego żonie Mariannie?
Około roku 1770 w Łaźnikach urodziła się moja antenatka Rozalia, córka ww. osób.
Pozdrawiam,
Aneta |
|
|
|
|
|
vonklinkoff |
|
Temat postu:
Wysłany: 25-12-2014 - 14:47
|