Autor |
Wiadomość |
naplopo |
|
Temat postu:
Wysłany: 19-04-2009 - 08:14
|
|
Status: Offline
|
|
Ulu, pozwól, że zasugeruje lekko inną formę poszukiwań.
Można zamówić skany skorowidzów i gdy już je prześlą samemu wyszukać interesujące nas akty i potem je zamówić. Kosztowo wychodzi całkiem nieźle szczególnie we Włocławku gdzie liczą sobie tylko 2zł za jedną stronę.
Powiedzmy, że chcemy sprawdzić zaślubionych w pięciu latach w danej parafii. Powinno być średnio 10 stron skanów czyli 20zł. Będziesz miała te śluby u siebie i zawsze można do nich zajrzeć gdy pojawi się nowe nazwisko w twoim drzewie. Dodatkowo dla dobra wszystkich można zindeksować co się ma i wysłać do geneteki a jeśli nie ma się czasu przesłać skorowidze do kogoś z forum kto je zindeksuje.
Ja sam ciągle zamawiam z Włocławka skorowidze z parafii ROGOWO, SKĘPE i w mniejszym stopniu KIKÓŁ.
Pozdrawiam serdecznie
Adrian |
|
|
|
|
|
ula11 |
|
Temat postu:
Wysłany: 19-04-2009 - 08:48
|
|
|
|
Adrian
Dziękuje za informacje.Każda wskazówka cenna ,tym bardziej że jestem na początku drogi.
Pozdrawiam Ula. |
|
|
|
|
|
rubinka1 |
|
Temat postu:
Wysłany: 19-04-2009 - 17:59
|
|
|
|
Witam
Mnie trochę zaskoczyli pracownicy tego archiwum. Prosiłam o kserokopie trzech aktów, podałam daty, nazwiska i imiona. I tu nespodzianka. Policzyli mi za cztery godziny poszukiwań, bo szukali z własnej inicjatywy innych członków rodziny moich przodków. kosztowało mnie to 110 złotych. Kwereenda plus 5 kserokopii.
Po tym doświadczeniu wolę nie korzystać z ich usług. Muszę poszukać osobiście, będzie taniej i ciekawiej.
Pozdrawiam
Katarzyna |
|
|
|
|
|
Krystyna_Urbanowicz |
|
Temat postu:
Wysłany: 19-04-2009 - 18:25
|
|
|
|
To i tak w tym archiwum są ceny dużo niższe niż w AP Pułtusk.
Widocznie każde AP ma własny cennik.
Pozdrawiam Krystyna |
|
|
|
|
|
ula11 |
|
Temat postu:
Wysłany: 19-04-2009 - 18:49
|
|
|
|
Tak każde Archiwum ma swój cennik.
Dla porównania Archiwum Poznań/Konin
Wyszukiwanie dokumentów w materiałach polskojęzycznych -50,00
-"- polsko-i obcojęzycz. -70,00
-"- obcojęzycznych -90,00 !!!
Więcej czy mniej w Pułtusku?
Pozdrawiam Ula. |
|
|
|
|
|
maliszewo |
|
Temat postu:
Wysłany: 21-04-2009 - 18:21
|
|
|
|
Ceny są rzeczywiście nie wygórowane we Włocławku, ale co do personelu, a właściwie pana z pracowni naukowej byłoby wiele do życzenia. Inaczej jest jeśli przebywa na urlopie i zastępuja go panie z sekretariatu lub sam doktor Dziki - wówczas z przyjemnościa się korzysta z zasobów archiwalnych. |
|
|
|
|
|
ula11 |
|
Temat postu:
Wysłany: 09-05-2009 - 00:25
|
|
|
|
Radość -przysłali akta.Szukali..... 2 godziny wszystkiego nie znaleźli ,znaleźli 2 dodatkowo o które nie prosiłam.Wzięłam je- 4 zł. nie majątek a ułatwią mi dalsze poszukiwania.Adrian dziękuję za radę -skorzystam z niej,bo coraz więcej pojawia się nazwisk.
Pozdrawiam Ula. |
|
|
|
|
|
naplopo |
|
Temat postu:
Wysłany: 09-05-2009 - 10:09
|
|
|
|
Pamiętam młodego człowieka z pracowni naukowej we Włocławku. Nie najprzyjemniejszy muszę przyznać. Natoniast jeśli chodzi o załatwianie spraw drogą mejlowa to są najlepsi z pośród ośmiu AP z którymi się kontaktuję. Płock jest porównywalnie szybki ale za to liczy sobie pięć razy więcej za skan. Siedlce upierają się na wysyłanie skanów pocztą na płycie CD zamiast przesłać mejlem a AP Grodzisk skanuje w takiej jakości, że trudno odczytać. AP Lublin chwilowo oszalało i odmówiło mi wykonania skanów skorowidzy i dopiero po mojej inrewencji w centrali AP w Warszawie zgodzili się ale zajęło im prawie dwa miesiące by odpowiedzieć pozytywnie na mojego mejla i dodatkowo chcą 10zł za skan i zamówienie tradycyjnie na papierze!!
Adrian |
|
|
|
|
|
Szolyga |
|
Temat postu:
Wysłany: 18-05-2009 - 22:10
|
|
|
|
Ja zamówilem w AP Włocławek wszystkie skorowidze z Kościelnej Wsi będzie tego 370 kser i po dwóch tygodniach przysłali mi do domu.Płaciłem tylko 2żł od ksera.Naprawde jestem bardzo zadowolony ze współpracy z tym archiwum.
pozdrawiam
Ryszard |
|
|
|
|
|
Byczuk_Anna |
|
Temat postu:
Wysłany: 19-05-2009 - 05:51
|
|
|
|
Witam Wszystkich serdecznie
Napisałam meila w odpowiedzi przekacali cennik
Najpierw wpłaciłam 30zł. na koniec po odszukaniu dopłaciłam 51zł.
Znależli akta mnie interesujące
Trochę o nich napisali i przesłali meilem orginały
Podali mi nazwisko osoby która sie zajęła moją sprawą
Bardzo miła i sympatyczna Pani - kilkakrotnie rozmawiałam z nia przez telefon
Odszukali mi akta w ciągu 4 dni a przesłali w ciągu tygodnia
Ja osobiście nie miałam problemów z Włocławkiem i jestem bardzo zadowolona ze współpracy z Archiwum
Pozdrawiam Wszystkich - wytrwałości w poszukiwaniach
Ania |
|
|
|
|
|
Szolyga |
|
Temat postu:
Wysłany: 18-07-2009 - 21:58
|
|
|
|
Witam wszystkich
Ja też mam miłe wrażenie ze współpracy z AP we Włocławku.
Na podstawie skorowidzy odszukałem interesujące mnie akty
i prosiłem o przysłanie kopii. Dodatkowo prosiłem o kwerendę
ksiąg stałych meldunkowych. Moje zamówienie załatwiono szybko i sprawnie. Za ksera płaciłem po 2 zł a za kwerendę 3godz. 75 zł czyli
25 zł /godz
Pozdrawiam
Ryszard |
|
|
|
|
|
andompol |
|
Temat postu:
Wysłany: 18-07-2009 - 23:47
|
|
|
|
Witam
współpraca (vide naplopo) uległa poprawie
novum: teraz są od niedawna 3 nowe (czyste soczewki) urządzenia do przeglądania mikrofilmów i coraz więcej sfilmowanych akt - jeśli jest mikrofilm to trzeba wpisac numer rolki - nie dostaje się juz ksiąg w tym przypadku
Andrzej |
Ostatnio zmieniony przez andompol dnia 04-08-2009 - 20:21, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
jkosma |
|
Temat postu:
Wysłany: 19-07-2009 - 00:28
|
|
|
|
WITAM ,
przeczytałam Państwa Forum ,
mam pytanie : gdzie można znaleźć skorowidze z nazwiskami;
czy są one zamieszczone w sieci?
Pozdrawiam
Asia |
|
|
|
|
|
miedzajac |
|
Temat postu:
Wysłany: 19-07-2009 - 22:24
|
|
|
|
Czyli jak?
Gdybym chciał zamówić tylko skany skorowidzów to ile zapłace przy powiedzmy 10str.
20zl? Czy jeszcze dodatkowo za szukanie tych skorowidzów (paranoja)?
No i jeśli podam rok i nr aktu to też zapłacę za pracę archiwisty, czy tylko dotyczy to kwerend?
Cytat:
Mnie trochę zaskoczyli pracownicy tego archiwum. Prosiłam o kserokopie trzech aktów, podałam daty, nazwiska i imiona. I tu nespodzianka. Policzyli mi za cztery godziny poszukiwań, bo szukali z własnej inicjatywy innych członków rodziny moich przodków. kosztowało mnie to 110 złotych. Kwereenda plus 5 kserokopii.
Z tego wynika że mimo iż poda się daty to trzeba zapłacić za godziny bo archiwista może okazać się nadgorliwy i wyręczy nas w poszukiwaniach.
Chyba coś tu jest nie tak.
Jacek |
Ostatnio zmieniony przez miedzajac dnia 19-07-2009 - 22:50, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
miedzajac |
|
Temat postu:
Wysłany: 19-07-2009 - 22:28
|
|
|
|
A jeśli chodzi o uprzejmość to nikt chyba nie przebije pana Wiesia z AP Toruń.
|
|
|
|
|
|
|