Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
środa, 25 grudnia 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
KomentarzeOffline
Temat postu: Goszczyn, parafia św.Michała Archanioła  PostWysłany: 02-03-2008 - 16:46
Sympatyk

Status: Offline
Ten wątek zawiera informacje na temat tej parafii

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Popkowicz_BronisławOffline
Temat postu: Goszczyn, parafia św.Michała Archanioła  PostWysłany: 02-03-2008 - 16:46
Zasłużony
Sympatyk

Zakończyłem indeksację parafii. Dysponuję bazą nazwisk z parafii Goszczyn poczynając od roku 1856 zmarłych, od r. 1868 zaślubionych i od r. 1871 urodzonych. Baza została umieszczona w Genetece. Obecnie pracuję nad jej weryfikacją. Zainteresowanym mogę pomóc w poszukiwaniach przodków z terenu tej parafii.

hal.kaOffline
Temat postu: Goszczyn, parafia św.Michała Archanioła  PostWysłany: 04-04-2009 - 10:18
Zasłużony

Witam!
Bardzo się ucieszyłam (ile emocji!!!) znajdując w Geneszukaczu moich przodków. Dziękuję za trud i czas poświęcony indeksowaniu metryk. Dzięki Pana pracy znalazłam np. nazwisko mojej prababci.
Przesyłam pozdrowienia. Halina K.

Temat postu: Goszczyn, parafia św.Michała Archanioła  PostWysłany: 04-04-2009 - 19:16
Zasłużony
Sympatyk

Pani Halino,

cieszę się, że moja praca pomaga innym. Taki przecież cel przyświeca wszystkim, którzy opracowują i umieszczają w Genetece indeksy różnych parafii.
Pozdrawiam serdecznie i życzę sukcesów w poszukiwaniach

Bronislaw

Nowik_AndrzejOffline
Temat postu: Goszczyn, parafia św.Michała Archanioła  PostWysłany: 05-04-2009 - 21:10
Członek PTG

Zastanawiałem się kiedyś, czy można łączyć zaginięcie wcześniejszych ksiąg metrykalnych z pożarem Goszczyna w 1873 roku. Czy coś udało się Panu ustalić w tej sprawie?

Czy będzie Pan indeksował wcześniejsze akta stanu cywilnego miasta Goszczyna aż po rok 1808? W zachowanych aneksach zresztą zapewne zachowały się odpisy metryk wcześniejszych, aż po połowę XVIII w.

Gratuluję i pozdrawiam!

Andrzej Nowik

Temat postu: Goszczyn, parafia św.Michała Archanioła  PostWysłany: 05-04-2009 - 22:39
Zasłużony
Sympatyk

Cieszę się, że zareagowała kolejna Osoba zainteresowana tą parafią.
Jest Pan dobrze zorientowany, taki pożar miał miejsce w r. 1873. Dokładnie 2 lipca ok. godz. 14.00 podczas burzy piorun uderzył w wieżę kościelną. Zapalił się kościół, następnie zabudowania kościelne i przyległe domy. Od pożaru spalił się wtedy niemal cały Goszczyn, a wraz z nim plebania z księgami parafialnymi. Zdarzenie to opisuje nieżyjący już były proboszcz ks. Władysław Petecki, który pozostawił po sobie rzecz unikalną - opracowaną przez siebie historię Goszczyna i okolic. Przepisywałem rękopis tej pracy i wciąż jestem pod wrażeniem ogromu wysiłku, jaki w nią włożył autor.
Zamierzam indeksować starsze akta kościelne Goszczyna, które są w Archiwum Państwowym w Grodzisku Mazowieckim na mikrofilmach. Na razie nie udało mi się pozyskać skanów, to dopiero przyszłość. Najpierw chcę dokonać weryfikacji tego, co dotychczas zindeksowałem, a jest tego bardzo dużo.
Na temat aneksów dotyczących starszych aktów sprzed r. 1808 niestety nic mi nie wiadomo.

Pozdrawiam

Bronisław

Nowik_AndrzejOffline
Temat postu: Goszczyn, parafia św.Michała Archanioła  PostWysłany: 06-04-2009 - 10:34
Członek PTG

Dziękuję za odpowiedź! Pisząc o odpisach dokumentów XVIII-wiecznych myślałem o zawartości aneksów do akt małżeństw, zachowanych w Grodzisku od 1808 r.

Z pozdrowieniami

Andrzej Nowik

dtc65sowaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 06-04-2009 - 15:29
Sympatyk

Witam Panie Bronisławie!
Czy posiada Pan jakieś dodatkowe informacje na temat:
Stanisław Ochnicki ur. 1887 Goszczyn poz. 1810 akt nr 17

Temat postu:   PostWysłany: 06-04-2009 - 22:24
Zasłużony
Sympatyk

Panie Dariuszu,

dla Pana informacji i innych osób, które kierują do mnie zapytania. Chcę oznajmić, że na razie nie dysponuję skanami aktów z tej parafii. Zamierzam po Świętach zrobić skany wszystkich ksiąg, głównie w celu ułatwienia sobie weryfikacji indeksów. Przy okazji będę mógł oczywiście sprawdzić dane, o które jestem proszony.

Pozdrawiam

Bronisław

robbi89Offline
Temat postu:   PostWysłany: 24-10-2010 - 20:17
Sympatyk

Witam Panie Bronisławie!
Napisałem do Pana wiadomość na privie, nie wiem czy doszła. Chciałbym dowiedzieć się czy posiada Pan skany z parafii Goszczyn i czy mógłby ewentualnie mi Pan je jakoś przekazać.
Pozdrawiam
Piotrek

Temat postu:   PostWysłany: 24-10-2010 - 22:14
Zasłużony
Sympatyk

Piotrek,
przykro mi, ale nie dotarła do mnie Twoja korespondencja na priva. Proszę jeszcze raz ją przesłać.
Mam już sporo skanów aktów parafii Goszczyn. Ci, którzy śledzą wątek indeksacji Archiwum w Grodzisku Mazowieckim mogą się dowiedzieć, że w ostatnią sobotę została zeskanowana przez Jacka Okolusa kolejna pokaźna porcja najstarszych ksiąg Goszczyna. Brałem również udział w tej akcji i wiem, że niebawem zostanie zeskanowane wszystko to, co znajduje się w AP włącznie z alegatami. Będę pracował nad indeksacją tego obszernego materiału obejmującego lata od 1808 do lat 70-tch XIX w. Indeksacja będzie pełna. Sporo już zrobiłem.
Oczywiście osoby zainteresowane tą parafią mogą się do mnie zwracać o wyszukanie interesujących ich nazwisk lub skanów aktów. Obiecuję przeglądać swoje zasoby i jeśli coś znajdę prześlę.
Przypominam także, że w Genetece znajdziecie indeksy tej parafii dla okresu nieco późniejszego, obejmującego okres od końca XIX w. do czasów współczesnych.

Pozdrawiam

Bronek P.

robbi89Offline
Temat postu:   PostWysłany: 25-10-2010 - 21:47
Sympatyk

Panie Bronislawie,
uzywam akurat nie swojego komputera, ktorego przegladarka nie pozwala przeslac wiadomsci na na priva, dlatego pisze na forum. Za brak polskich znakow tez od razu przepraszam. Otoz, interesuje mnie genealogia rodziny Bobowskich, ktorzy w XIX wieku zamieszkiwali pomiedzy Rawa Maz., Grojcem, Mszczonowem i Nowym Miastem nad Pilica.. Dodam jeszcze, ze Bobowscy bardzo czesto zmieniali miejsce pobytu, co znacznie utrudnia poszukiwania. W genetece znalazlem ponad 100! roznych aktow dotyczacych Bobowskich z Goszczyna, ktory przeciez lezy w poblizu wymienionych przeze mnie miejscowosci, dlatego przypuszczam, ze goszczynscy bobowscy byli spokrewnieni z moimi przodkami. Nie chce Pana prosic o sprawdzania po kolei kazdego aktu, bo to moge przeciez zrobic sam, ale potrzebuje do tego skanow. Czy moglby Pan mi je jakos przeslac? Podejrzewam, ze zajmuja one ogromnie duzo miejsca na dysku, dltaego najlatwiej bedzie wyslac je na jakims nosniku (plyty, pendrive) tradycyjna poczta. Oczywiscie pokryje koszty z tym zwiazane.
Pozdrawiam
Piotrek

Racki_MarekOffline
Temat postu:   PostWysłany: 09-11-2010 - 15:53
Sympatyk

Panie Bronisławie. Interesują mnie szczegóły dotyczące:
- zgony: Katarzyna Staniszewska, rok 1895, poz 4470, akt 21_Goszczyn
- zgony: Katarzyna Staniszewska, rok 1894, poz 4356, akt 25_Goszczyn
- zgony: Katarzyna Staniszewska, rok 1931, poz 8522, akt 36_Goszczyn
- zgony: Roch Staniszewski, rok 1895, poz 4463, akt 14_Goszczyn
Imiona i nazwiska są zbieżne z danymi moich przodków, którzy z tych stron się wywodzili.

Pozdrawiam.
Marek Racki

Temat postu:   PostWysłany: 09-11-2010 - 21:11
Zasłużony
Sympatyk

Marku,

oto dane, które udało mi się ustalić na podstawie aktów:
- zg. 21/1895 - Katarzyna Staniszewska zm. 15.02.1895 l. 56, wdowa, ur. w Drwalewie, c. Wojciecha i Franciszki Maciak
- zg. 25/1894 - Katarzyna Staniszewska zm. 07.03.1894 l. 56, wdowa, ur. w Bądkowie, c. Karola i Łucji Szymańskich
- zg. 36/1931 - Katarzyna Staniszewska zm. 09.05.1931 l. 77, z d. Prykiel, mąż Jan
- zg. 141895 - Roch Staniszewski zm. 30.01.1895 l. 60, ur. w Drwalewie, s. Pawła i Salomei Staniszewskich

Pozdrawiam

Bronek P.

LubrykOffline
Temat postu:   PostWysłany: 09-11-2010 - 21:59
Zasłużony
Sympatyk

Witam Panie Bronisławie Smile,

będę dozgonnie wdzięczny za szczegółowe informacje dotyczące Józefa Bedyńskiego urodzonego w tejże w parafii w roku 1899 (akt 17/1899).
Mój email: lubryk87@gmail.com

Pozdrawiam serdecznie,
Łukasz Very Happy

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat