Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
wtorek, 24 grudnia 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
piotr_nojszewskiOffline
Temat postu:   PostWysłany: 19-10-2014 - 20:47
Zasłużony
Sympatyk

Status: Offline
Trochę nie rozumiem tej dyskusji.
Jeśli PTG uważa, ze byłoby to z korzyścią zawsze moze podjąc analogiczne rozmowy z tymi serwisami nawet jesli udostepnienie skanów nie jest możliwe z powodu umów z AP to juz indeksów jak najbardziej.

To, że ktos płaci w HM czy A za dostęp do rzeczy, które sa darmo na FS tylko pozornie jest krzywdzacy. Te portale rozwinęły troszkę narzedzi i czasem dużo łatwiej (czas = pieniądz) znaleźć cos via narzędzia niz samemu szukac na FS. Choć czasem do doskonałości im daleko. Ale nikt nikogo do płacenia nie zmusza zwłaszcza że częś osób kupuje pakiet all inclusive.

Inna sprawa, ze moim zdaniem (ale moze sie mocno mylę) z polskiego punktu widzenia np na MH najciekwsze dla Polaków sa paradoksalnie polskie drzewa głównie przeniesione z moikrewni (patrzac na aktywnośc na genealodzy.pl i forgen) a dopiero w drugiej kolejności inne dane typu cenzusy z USA, naturalizacje, manifesty (zresztą również w dużej części dostepne darmowo).

Ostatnio zmieniony przez piotr_nojszewski dnia 19-10-2014 - 21:05, w całości zmieniany 1 raz

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 19-10-2014 - 21:00
Członek PTG

PTG?
PTG nie nawiązywało współpracy na zasadzie "my zorganizujemy i zindeksujemy" a w zamian dla osób w tym uczestniczacych będą dostępne skany..upp..nie wiem czy dostępne będą (skoro są "publicznie dostpene") czy "będą dostępne wcześniej"
o warunki ew. wymian (innej niż sugerowana "opisz skany w zamian za..?? dostęp do publicznie dostępnych?")

o tym, że wartośćlezy w narzędziach, to Piotrze napisałem w drugim poście
i tez nie mam nic przeciwko temu,. że użytkownik może dostać za opłatą coś, co uwaza za warte zapłacenia
po co robić problem, gdzie go nie ma?

natomaist jakiś tam problem widzę - o czym pisałem niejednokrotnie - w zasadach "pierwotnie obowiązujacych" przsli X opisanych skanów (ale tak ze cztery cno dziesięć) bez utworzenia kopii u siebie
a my toopakujemy i "wymienimy się" m.in. za konta w komercyjnych serwie
dla ciebie te konta? nie no skąd! dla członków naszej organizacji;)

częściowo udało się wiele rzeczy zmienić (w tym np wyboć z głowy" pomysł poodbnego działania , który w APach zaistniał: "wolontariusze prześlą indeksy po fragmencie, bez możłiści stworzenia u siebie całości" "my dostaniemy grant i to opublikujemy tak jak będziemy chcieli, na okres jaki będziemy chjcieli z ograniczeniem wykorzystania)
FS od dłuższego czasu w bardzo cywilizowany sposób zaczeło podchodzić do "nas"
nie kontynuując prkatyki z dawnych czasów "My Wam, Wy Nam..a reszta? no cóż mogą zawsze przyjść do CHRu albo mikrofilm wypożyczyć z nalepką NIE INDEKSOWAĆ! NIE FOTOGRAFOWAĆ"Smile

i bardzo dobrze:)
a o PTG to bym się na Waszym miejscu bardzo nie martwił, raczej chyba problem wyjąsnić "ineksującym dla FS" dlaczego to zostali pominięci przy wymianie mi.in ich indeksów za konta?
nieprawdaż? o tym wątek bardziej niż "co PTG może zrobić"Smile

pozdrawiam!

piotr_nojszewskiOffline
Temat postu:   PostWysłany: 19-10-2014 - 21:15
Zasłużony
Sympatyk

Osobiscie tylko troszkę indeksowałm na FS i mówiąc szczerze jestem generalnie bardzo szczęśliwy, ze FS publikuje skany i z mojego punktu widzenia to gratyfikacja więcej niz sprawiedliwa.
Indeksowałem, też nieco ze zdjęć zrobionych CHR ale indeksów im nie przesyłałem sa na genealodzy.pl.

Nawet udostepnianie mikrofilmów (na mój gust ponizej kosztów) uważam za coś bardzo pro publico bono.
Cały system CHR, FS i archiwa jest utrzymywany ze środków Kościoła Mormonów.
Więc nie wiem tak do końca czemu indeksujący mieliby oczekiwac więcej niż dostępu. Tak przynajmniej ja to widze.
Gdyby dostep zupełnie zniknął - wtedy sprawa byłaby rzeczywiscie inna. Ale nic o tym nie wiadomo.
Po za tym chyba juz za moment zapewne duża część materiałów (te z AP) będzie zdublowana na SZWA.

dpawlakOffline
Temat postu:   PostWysłany: 19-10-2014 - 21:15
Nieaktywny

No i wydało się. Włodek opisuje umowy jakie proponowały APy i wmawia, że take same umowy zawarli mormoni.
Ja tam nie wiem co proponowały AP, to się nie wypowiadam, Włodek nie wie co zaproponowali mormoni ale się wypowiada, ot i cała różnica.
PTG na pewno wynegocjuje najwspanialsze warunki, życzę im tego, bo nie jestem zazdrosny o czyjeś sukcesy.
Niech się wówczas tymi sukcesami chwali, nawet ustami Włodka, zamiast postponować skromne sukcesy innych, mniej zazdrości, więcej działań własnych, a wszyscy będziemy szczęśliwsi.

Piotr_JuszczykOffline
Temat postu:   PostWysłany: 20-10-2014 - 00:08
Zasłużony
Sympatyk

Poprawcie mnie jeśli się myle ale jedyne co widzę to że mormoni dostali lepszy dostęp (bo do tej pory mieli taki jak inni) za darmo do zasobów MH. Czyli dostali nieograniczone drzewo, ulepszone wyszukiwanie, dostęp do baz zdjęć MH.
A teraz jako wieloletni użytkownik MH powiem że te opcje dostępne dla członków drzew opłacających abonament są w zasadzie nie wiele warte. Najlepiej sprawdza się opjca wysyłania wiadomości ale to jest tylko małe ułatwienie bo te same osoby się łatwo znajduje na FB albo NK.
Tak więc coś tam mormoni dostali ale nie wiele w sumie.
I w drugą stronę nie mogę się doczytać co dali bo pewnie także nie wiele w sumie poza tym co dają każdemu za darmo.
Ja to widzę bardziej jako grzecznościową umowę na zasadzie: wy pomagacie w genealogii, my pomagamy w genealogii to sobie trochę pomóżmy bo nas to mało kosztuje (większy ruch na serwerach).

moyra777
Temat postu:   PostWysłany: 20-10-2014 - 00:29
Zasłużony
Sympatyk

Piotrku, tez sie nad tym zastanawiam bo np. dostep do ksiag z Ukrainy ( przykladowo - https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,66455901) jest mozliwy tylko dla czlonkow kosciola, ciekawe czy teraz z ancestry lub MH bedzie om mozliwy dla wszystkich, ktorzy maja konta.

Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość MSN Messenger  
piotr_nojszewskiOffline
Temat postu:   PostWysłany: 20-10-2014 - 01:12
Zasłużony
Sympatyk

Podobnie jak mój imiennik nie widze jakiejś gigantycznej wartosci w tych dostępach dla badajacych w Polsce. Ale być moze dla np Amerykanów jest to jakaś istotna wartość.

W kwestii ograniczeń: wg tego co mówił mi kiedyś w trakcie nocy muzeów przedstawiciel Kościoła restrykcje wynikają z umów.
Kościół Mormonów jeśli może udostępnia metryki bez restrykcji.
Moim zdaniem (ale moze ktos mnie poprawi) w wielu albo wręcz we wszystkich wypadkach dostęp TYLKO dla członków = ZDALNY dostęp tylko dla członków. tak zresztą ten link sie wyświetla. W CHR każdy moze to oglądać na komputerze.

Mogę sprawdzić czy będzie to dostępne. Wink Ale watpię jesli umowy z dysponentami akt to ograniczają.

Zwracam jeszcze uwagę na to zdanie:
"and the general public will have free access to these websites when they visit one of the 4,800 LDS family history centers worldwide."
To oznacza darmowy dostęp do Ancestry.com, findmypast.com i MyHeritage.com w CHR!!

Ostatnio zmieniony przez piotr_nojszewski dnia 20-10-2014 - 02:11, w całości zmieniany 1 raz

moyra777
Temat postu:   PostWysłany: 20-10-2014 - 02:07
Zasłużony
Sympatyk

Piotrze, w moim CHR dostep do ancestry jest darmowy od dawien dawna... wiec nadal jestem ciekawa co CHR dostaje w zamian od ancestry...

a moze to rowniez chodzi o to, ze te akta ktore do tej pory byly dostepne na FS za darmo a na ancestry za oplata teraz beda tylko dostepne na ancestry? wyszuwanie na FS bedzie przekierowane tak jak np teraz jest z ellis? Gdybam...

Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość MSN Messenger  
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat