Autor |
Wiadomość |
optyma |
|
Temat postu:
Wysłany: 18-03-2009 - 20:47
|
|
Status: Offline
|
|
jaco3570 napisał:
Mam ogromną prośbę. Interesują mnie parafie Stopnica i Zborówek. Czy można sprawdzić istnienie ksiąg z tych parafii???
W Archiwum Diecezjalnym w Kielcach nie ma ksiąg ze Stopnicy, są księgi ze Zborówka. |
_________________ Pozdrawiam serdecznie
Jacek T. Drożdżeński
|
|
|
|
|
optyma |
|
Temat postu:
Wysłany: 18-03-2009 - 20:54
|
|
|
|
tomaszi napisał:
....
Mam nadzieję, że będę mógł się jakoś zrewanżować
....
z ukłonami,
Tomasz M.Dabrowski
www.dabrowski.esimple.pl
Cieszę się, że mogłem cośkolwiek pomóc. Zdanie o rewanżu zapamiętam, wiem że w Warszawie jest parę archiwów. |
Jacek T. Drożdżeński
|
|
|
|
|
Anjali |
|
Temat postu:
Wysłany: 18-03-2009 - 23:35
|
|
|
|
Witam, odnośnie Zborówka akta są w Pińczowie bo sama korzystałam.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
elly33 |
|
Temat postu:
Wysłany: 22-03-2009 - 17:05
|
|
|
|
Przepraszam, że piszę niezakładając swojego postu: Czy mogłabym zapytać o Parafię Szumsko, szukam wiadomości o Tomaszu Wąsik urodzony ok. 1881 roku zm ok. 1932 roku i jego żony Marianny Kołodziej ur. 04. 01. 1881 roku, Księdz w parafi posiada Akty dopiero od 1945 roku
Cieplutko pozdrawiam Elly |
|
|
|
|
|
optyma |
|
Temat postu:
Wysłany: 22-03-2009 - 17:22
|
|
|
|
Parafia Szumsko należy do diecezji sandomierskiej, a zatem w Archiwum Diecezjalnym w Kielcach akt tej parafii nie ma. |
Jacek T. Drożdżeński
Ostatnio zmieniony przez optyma dnia 15-11-2009 - 22:38, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
elly33 |
|
Temat postu:
Wysłany: 22-03-2009 - 17:35
|
|
|
|
|
|
|
|
Temat postu:
Wysłany: 23-03-2009 - 17:01
|
|
|
|
Szanowny Panie Jacku
Mam pytanie, czy Pan jako genealog obyty z Archiwum Diecezjalnym w Kielcach wie gdzie powinienem szukać informacji o księdzu Antonim Brzyskim - będącym w latach 1855-1865 proboszczem Parafii św. Stanisława w Wierzbicy.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Parafia_%C ... _Wierzbicy
Osoba ta występuje jako świadek w dopiero co odnalezionym akcie urodzenia z Odrowąża z 1831 roku jednej z moich nadbabek - Joanny Weroniki Dawidowicz. Co ciekawe nazwisko rodowe jej matki brzmi Brzyska.
Fakt dwukrotnego występowania tego (dość mało popularnego) nazwiska w jednym akcie może wskazywać na pokrewieństwo matki dziecka i świadka jego chrztu.
Czy Archiwa Kościelne przechowują informacje o proboszczach z przed lat?
z ukłonami,
Tomasz M.Dąbrowski
www.dabrowski.esimple.pl |
|
|
|
|
|
optyma |
|
Temat postu:
Wysłany: 23-03-2009 - 21:50
|
|
|
|
Szanowny Panie Tomaszu. Widziałem a kieleckim archiwum wydawnictwo, w którym były wykazy księży chyba z całej Polski i to z dawnych lat też. Spróbuję się coś dowiedzieć osobiście, ale nie obiecuję, że to będzie jutro . |
Jacek T. Drożdżeński
|
|
|
|
|
optyma |
|
Temat postu:
Wysłany: 24-03-2009 - 15:21
|
|
|
|
Dodam jeszcze, gdyż wczoraj późno wróciłem z archiwum w Radomiu, że w zasadzie ja bym szukał w Kurii odpowiedniej do parafii, w tym wypadku radomskiej. Nie jest dla mnie jasne, czy pisząc o Odrowążu, ma Pan na myśli parafię Odrowąż w diecezji radomskiej, czy miejscowość Odrowąż, a takich jest w Polsce kilka. Jedna z np. nich należy do parafii Niedośpielin w archidiecezji częstochowskiej. Parafia zaś z diecezji radomskiej ma swoje akta w Archiwum Państwowym w Kielcach. Archiwa kościelne przechowują informacje o wszystkich księżach, nie tylko proboszczach. Spróbuję jutro zasięgnąć języka w AD. |
Jacek T. Drożdżeński
|
|
|
|
|
|
Temat postu:
Wysłany: 24-03-2009 - 15:51
|
|
|
|
Panie Jacku
Akt pochodzi z parafii Odrowąż św. Jacka (poniżej link do aktu):
http://www.dabrowski.esimple.pl/joanna% ... dowicz.pdf
W akcie jako świadek występuje ksiądz Antoni Brzyski. Nie mam specjalnie pomysłu gdzie szukać informacji o matce dziecka Zofii z Brzyskich Dawidowiczowej więc "chwytam się przysłowiowej brzytwy" i szukam wieści o wspomnianym księdzu licząc na to, że to być może prawdopodobny krewny Zofii, którego losy przynajmniej określą kierunek dalszych poszukiwań rodziny Brzyskich.
Wiem też że w nieodległej Wierzbicy w latach 1855-1865 proboszczem był niejaki ksiądz Antoni Brzyski.
z ukłonami
Tomasz M.Dąbrowski
|
|
|
|
|
optyma |
|
Temat postu:
Wysłany: 24-03-2009 - 16:16
|
|
|
|
Panie Tomaszu.
Mimo, ze brak imienia matki i jest ona z Brzyzkich, a ksiądz nazywa się Brzyski, do tego między proboszczowaniem Antoniego Brzyskiego a urodzeniem Joanny jest ponad 20 lat, to Pana pomysł moim zdaniem trzyma się kupy. Ja bym chyba też próbował znaleźć tego proboszcza. Wg mnie osoby tego samego nazwiska w jednym akcie, to prawie na pewno rodzina. |
Jacek T. Drożdżeński
|
|
|
|
|
|
Temat postu:
Wysłany: 24-03-2009 - 16:40
|
|
|
|
...z ciekawostek... małżeństwo Jana Dawidowicza i Zofii zaowocowało szóstką dzieci w tym czterema chłopakami, którzy ostro rozrabiali w 1863 roku w suchedniowskich lasach...
http://powstanie1863.zsi.kielce.pl/index.php?id=s24
Do tej pory odnalazłem pięć aktów dotyczących tej rodziny, zaś nazwisko rodowe Zofii pisane jest; Brzyska, Brzyzka, Brzycka, Brzecka... a w tradycji rodzinnej wspomniana Zosia zachowała się jako Brzeska ... i bądź tu mądry...
z ukłonami,
Tomasz M.Dąbrowski
|
|
|
|
|
optyma |
|
Temat postu:
Wysłany: 25-03-2009 - 12:18
|
|
|
|
Panie Tomaszu.
Wstałem skoro świt i pobiegłem pędem do archiwum.
Coś tam znalazłem.
ks. Antoni Brzyski parafia Wierzbica
1806 - rok urodzenia
1828 - rok wyświęcenia
1856 - rok objęcia probostwa
Źródło: Directorium divini offici peragendi juxta rubricas breviarii et missalis....pro anno domini 1861 ... ad usum Dioecesis Sandomiriensis...itd
Jeżeli ma jeszcze coś być o nim, to tylko w Archiwum Diecezjalnym w Sandomierzu. |
Jacek T. Drożdżeński
|
|
|
|
|
|
Temat postu:
Wysłany: 25-03-2009 - 16:42
|
|
|
|
Panie Jacku!
Chapeau Bas!
Dziękuję i polecam swoją osobę życzliwej pamięci,
jestem do Pana dyspozycji
z ukłonami,
Tomasz M.Dąbrowski
|
|
|
|
|
optyma |
|
Temat postu:
Wysłany: 25-03-2009 - 20:57
|
|
|
|
Szanowny Panie Tomaszu.
Moja uprzejma prośba do Pana jest następująca.
W Archiwum Państwowym w Warszawie trzeba przeszukać inwentarz z sygnaturami dotyczącymi Rządu Gubernialnego Warszawskiego. Trzeba mieć "oko" na nazwisko Drożdżeński. W najbardziej sprzyjającym wypadku może jest w tym archiwum tzw. Lista Stanu Służby. To wygląda jak zwykły poszyt z kartkami, na których są różne informacje o przebiegu pracy i niektórych sprawach osobistych, rangach, odznaczeniach urzędnika. W mojej rodzinie Drożdżeńskich było przynajmniej trzech takich, w tym dwóch, którzy pracowali w RGW, jeden w Radomskim. Oto ich dane:
Józef Drożdżeński ur. 1822 w Lelowie - pracował w Komisji Rządowej Skarbu w Sekcji Technicznej, był w latach ok. 1854-1869 mierniczym w Koninie, ożeniony z Józefą Langner.
Marian Sebald Drożdżeński ur. 1827 w Lelowie - około roku 1859 był kancelistą w RGW, ożeniony z Julią Krawiecką.
Trudno coś doradzać w takich wypadkach, liczę na to że Pan trochę pomyszkuje. |
Jacek T. Drożdżeński
|
|
|
|
|
|