Autor |
Wiadomość |
|
Temat postu: Archiwum Państwowe w Koszalinie
Wysłany: 28-06-2011 - 09:42
|
|
|
|
Witam!
Mam prośbę do bywalców w AP Koszalin.
Będę wdzięczny za sprawdzenie w "Spisy właścicieli gospodarstw rolnych (na formularzach dla GUS)" - zespół 15 Zarząd Miejski i Miejska Rada Narodowa w Świdwinie; sygnatura 40,41,42,43. Powinien się tam znajdować mój dziadek. Możliwe, że będą tam jakieś informacje o jego dzieciach (dwoje dzieci zmarło jako niemowlaki i nikt nie zna dat urodzin, ani zgonu ) . Dziadek nazywał się Adam Marynicz. Jego żona, a moja babcia - Irena z d. Sadzewicz. Niestety oboje nie żyją i raczej mi nie powiedzą takich rzeczy ...
Z góry dzięki
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz |
|
|
|
|
|
|
Temat postu: Re: Archiwum Państwowe w Koszalinie
Wysłany: 13-10-2011 - 18:10
|
|
|
|
Witam!
W AP Koszalin znajduje się pozycja Alfabetyczny skorowidz do aktów nadania gospodarstw rolnych w pow. Białogardzkim.
zespół: 24 Starostwo Powiatowe w Białogardzie
sygnatura: 35
Lata : 1947-1955
Prosiłbym o sprawdzenie w tamtych latach, czy jest mój dziadek Adam Marynicz. Skoro jest to alfabetyczny skorowidz, więc trudno nie będzie . |
_________________ Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 26-10-2011 - 23:20
|
|
|
|
Witam!
W Koszalinie znajdują się niestety jeszcze mikrofilmy z parafii Września.
Mam prośbę do odwiedzających Archiwum Państwowe w Kielcach, czy
mógłby ktoś sprawdzić dwa akty?
1) Akt urodzenia Antoniego Micugi [Micuga] - rok ok. 1821 oraz
2) Akt małżeństwa rodziców Antoniego - Michała Micugi i Magdaleny z nazwiska nieznanej - przed rokiem narodzin Antoniego.
Nazwisko bardzo rzadkie, więc problemu nie powinno być
Z góry dzięki |
Marcin Marynicz
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 21-12-2011 - 09:22
|
|
|
|
Witajcie!
Mam ogromną prośbę do odwiedzających AP Koszalin.
Czy mógłby ktoś zajrzeć do Spisu(Kontrola ruchu ludności (rejestry osób przybywających i opuszczających gminę)).
Dopiero teraz zajarzyłem, że przecież moi dziadkowie brali tam ślub !
Kserokopię aktu małżeństwa kościelnego uzyskałem z załączników do aktu małżeństwa cywilnego
Spis jest za lata 1945-1951, więc skoro dziadkowie wzięli ślub w 1946 w Połczynie , to znaczy, że dopiero wtedy tam zamieszkali (mam tego pewność, bo babcia miała 16 lat w momencie ślubu, a z relacji rodziny wiem, że wyjechali z Ukrainy tuż po wojnie. Zespół, który zawiera daną pozycję to 155 Gmina wiejska Połczyn Zdrój , a sygnatura to 21 - 22 .
Proszę o sprawdzenie osób o nazwiskach : Marynicz, Sadzewicz, Bojarski/a , Solomonowicz (lub podobna pisownia) oraz Dąbrowska
Z góry bardzo dziękuję za pomoc . Jeśli w tych spisach będzie data urodzenia prababci - Salwiny Sadzewicz (zd. Dąbrowskiej) , to będę mógł w końcu ruszyć z dalszymi przodkami |
Marcin Marynicz
|
|
|
|
|
marco1967 |
|
Wysłany: 22-12-2011 - 11:21
|
|
Status: Offline
|
|
Sprawdzę Ci ale dopiero po nowym roku, chyba że uda mi się wyrobić wcześniej to może po świętach
Marek |
|
|
|
|
|
marco1967 |
|
Wysłany: 27-12-2011 - 14:06
|
|
|
|
Witam
Właśnie wróciłem z AP i oto co znalazłem:
Księda osób przybywających do gminy
Dąbrowski Marian, Romualda, Eugienia, Kazimierz i Mieczysław przybyli z Karolinowa pow. Sochaczew w dn. 4.08.1945
Dąbrowski Lesław przybył z Szeligowo gm. Połczyn Zdrój pow. Białogard 23.10.1946
Bojarska Janina, Krystyna i Danuta 23.10.1946
Marynicz Adam, Irena przybyli z Prus Wschodnich 27.03.1946
Salomonowicz Paweł, Salwina Kazimiera i Ryszard przybyli z Prabuty Prusy Wschodnie 2.07.1946
Księga osób opuszczających gminę
Dąbrowski Franciszek i Genowefa ubyli do Nowogardu ul. Madtorowa 3 20.09.1947
Solomonowicz Salwina zm. 6.10.1948
Marynicz Adam i Irena ubyli do Cieszanowa gm. Brzeźno gm. Białogard
Przeszukałem skorowidz do aktów nadania gospodarstw, lecz Adama Marynicza nie znalazłem
W księgach nie było dat urodzenia ani rodziców osób tak jak jest w aktach metrykalnych
Pozdrawiam
Marek |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 27-12-2011 - 15:53
|
|
|
|
Witam Panie Marku !!!
Szczerze mówiąc liczyłem na inne informacje, ale z tych się o wiele bardziej cieszę !!!
Jestem dozgonnie wdzięczny!
Na jakiekolwiek odnalezienie daty zgonu Salwiny już nie liczyłem, a tu taka nowość !
Czy jest znana miejscowość zgonu prababci Salwiny? Czy jest to Połczyn Zdrój?
Dwie pierwsze rodziny nie są mi znane, ale o zapewne dlatego, że nazwisko popularne.
Bojarska Janina z córkami już jest mi bardzo znana. Janina to siostra babci .
Marynicz Adam z Ireną to wiadomo, dziadkowie
Salomonowicz Paweł też jest mi znany , to drugi mąż prababci, ale Ryszard nie jest jej synem .
Tutaj mam pytanie do Pana, czy Salwina jest dwuimienna?
Co do samej miejscowości - Prabut , to nazwa też nie jest mi obca , babcia za życia opowiadała o tej miejscowości.
Dąbrowscy opuszczający gminę nie są mi znani.
Salwina Solomonowicz jest mi znana - prababcia.
Ostatnia pozycja, to dziadkowie.
Z góry dziękuję za odpowiedź. |
Marcin Marynicz
|
|
|
|
|
marco1967 |
|
Wysłany: 27-12-2011 - 19:26
|
|
|
|
W księgach jest krótko i zwięźle. Imię i nazwisko, skąd przybył i kiedy. W drugiej księdze to samo tylko gdzie i kiedy ubył. Dokładnych danych osoby nie ma. Salwina (podane jest tylko to jedno imię)zmarła tak jak podałem, ale jej zgon był zgłoszony do meldunkowego dopiero w 1949r. Nie pisze dokładnie gdzie zmarła, ale są to księgi z gm. Połczyn Zdrój pow. Białogard, więc można spróbować sprawdzić najpierw w USC Połczyn Zdrój a jak tu nie będzie to w USC Białogard aby uzyskać akt zgonu.
Marek |
|
|
|
|
|
mgiers |
|
Temat postu: AP Koszalin - jaki czas oczekiwania na scan?
Wysłany: 15-05-2013 - 18:37
|
|
|
|
Witam, mam pytanie do osób, które mają doświadczenie w zamawianiu scanów z AP w Koszalinie. W odstępie około miesiąca zamówiłem w tym archiwum scany dokumentów,za każdym razem po kilku dniach dostawałem informację z AP o znalezieniu interesujących mnie dokumentów, z prośbą o potwierdzenie i dokonanie wpłaty. Od pierwszej wpłaty upłynęło już 1,5 miesiąca, od drugiej ponad dwa tygodnie i nie dostałem jeszcze scanów. Czy taki długi jest czas oczekiwania na dokumenty z tego AP?Czy mam spokojnie czekać? Czytałem na forum, że z niektórych AP dostaje się już po kilku dniach od wpłaty. |
_________________ pozdrawiam Maciej
Retuszuję zdjęcia powyżej 300dpi !!!
|
|
|
|
|
ttunin |
|
Temat postu:
Wysłany: 15-05-2013 - 20:06
|
|
|
|
Macieju.
Myślę ,że najlepiej przedzwonić prac.naukowa 94 317 03 63.Mogę jutro przedzwonić i ogólnie się spytać. |
_________________ Tadeusz
|
|
|
|
|
mgiers |
|
Temat postu:
Wysłany: 15-05-2013 - 20:21
|
|
|
|
Jeśli to nie kłopot, to bardzo prosiłbym o podpytanie się w archiwum.
Dziękuję i pozdrawiam |
|
|
|
|
|
ttunin |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-05-2013 - 10:15
|
|
|
|
Przed chwilą rozmawiałem z panią z pracowni naukowej -94 317 03 63-i:
jeżeli to jest kilka skanów wykonuje się to w ciągu kilku dni jeżeli kilkadziesiąt i wiecej to może to być 2-3 tygodnie( w zależności od aktualnego obciążenia|).Zasadą jest zamówienie określonych skanów np. emailowo. Archiwum odpowiada o znalezieniu tych materiałów,ocenia koszt i wskazuje konto bankowe na które trzeba wpłacić określoną kwotę i poinformować archiwum o dokonanej wpłacie.Oni sprawdzają wpływ gotówki i wykonują zlecenie.Jeżeli to wszystko wykonałeś a dalej czekasz tak dłuugo, to przedzwoń niezwłocznie i poinformuj o tym.Pracownik pewnie od ręki to sprawdzi i przekaże konretne informacje. No bo ja jako '"posrednik" nie mogę tego załatwić. Telefon jest na górze i nie czekaj tylko dzwoń .
pozdrawiam mieszkańca slicznej okolicy jeleniogórskiej. |
_________________ Tadeusz
|
|
|
|
|
mgiers |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-05-2013 - 12:54
|
|
|
|
Tadeuszu, nie wiem jak to zrobiłeś , ale razem z powiadomieniem o twojej odpowiedzi na poczcie miałem też maila z AP z Koszalina z moim drugim zamówieniem, a więc to starsze zamówienie gdzieś zaginęło. Zaraz będę dzwonił.
Dziękuję serdecznie, pozdrawiam |
|
|
|
|
|
keri2503 |
|
|
Temat postu: Proszę o pomoc w AP w Koszalinie
Wysłany: 05-08-2014 - 20:03
|
|
|
|
Czy mógłby ktoś zrobić i wysłać do mnie fotografię dwóch sygn. Ja pomogę w przeprowadzeniu Kwerendy w AP we Wrocławiu lub Legnicy w zamian za udzieloną pomoc. Mieszkam we Wrocławiu i wyjazd do Koszalina jest kosztowny oraz czasochłonny dlatego proszę Was o pomoc |
|
|
|
|
|
Dławichowski |
|
Temat postu: Proszę o pomoc w AP w Koszalinie
Wysłany: 05-08-2014 - 22:55
|
|