Autor |
Wiadomość |
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu: Archidiakonat Białostocki
Wysłany: 06-06-2014 - 22:33
|
|
Status: Offline
|
|
Posty były rozproszone w kilku miejscach. Z okazji publikacji postanowiłem założyć nowy wątek.
Miałem przyjmeność wpółpracować tym razem z rekordową ilością instytucji.
W proces były zaangażowane
Litewskie Archiwum Historyczne w Wilnie (Lietyvos Valstyves Istorijos Archyvas) - dziękuję Pani Dyrektor Virginija Cijuskiene
NDAP (Naczelna Dyrekcja Archiwów Państwowcyh - podziękowanioa dla Dyrekcji: P. Stępniaka, Wojtkowskiego, Biernata
Archiwum Państwowe w Białymstoku, dyr Marek Kietliński
NAC (Narodowe Archiwum Cyfrowe) PP dyr. Woźniak i Maciej Gajewski
PTG Polskie Towarzystwo Genealogiczne, a w szczególności Michał Marciniak, Jacek Młochowski, Andrzej Nowik
oraz sympatycy i darczyńcy ("dysk łomża":)
i choć ponoć gdzie kucharek sześć to materiały się właśnie ukazują:)
Dziś dostałem 540 GB skanów wykonanych przez NAC z mikrofilmów wcześniej uztkownaych w Białymstoku z materiałów przechowywanych w Wilnie. Jak widać droga prawie tak "pokrętna" jak historia iektórych archiwaliów - publikacja wymagała nie tylko zgody dla PTG (tę dostaliśmy w iście rekordowym tempie) ale i ustaleń na poziomie centralnych urzędów, wręcz aneksu do międzynarodowej umowy.
Pliki obrabiam (zmiana rozmiaru, kompresja) i przesyłam do poczekalni
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... alostocki/
Ponad 30 z 80 mikrofilmów jest już dostępne. Jutro powinno być już wszystko. Na tym etapie nie eliminowałem pwtórzeń, pustych klatek etc.
Oryginalne (tj jpgi ok 8MB większa ilość pikseli i nieskompresowane są m.in. w AP w Białymstoku. Ja przez krótki czas postaram się je gdzieś upchnąć, więc jeśli ktoś zauważy potrzebę/koneicznośc podmiany któregoś z mniejszych na te duże -niech pisze jak najszybciej;)
Jeśli pojawią się zweryfikowane indeksy to przy przerzuceniu do metryki.genealodzy.pl być może zmienimy strukturę. Obecne jest poukładane tak jak to opsiuje informator do tego zasobu
Pozdrawiam i zapraszam:) |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu: Archidiakonat Białostocki
Wysłany: 07-06-2014 - 11:08
|
|
|
|
weszła całość (ok 70 000 plików)
a propos śćigania większych ilości - jeśli mam w tym pomóc to przy okazji współpracy nad podziałem (czyli zwrotnie pliki lub nazwy wg parafii, roku nie numeru mikrofilmu jak jest teraz:) |
|
|
|
|
|
jamiolkowski_jerzy |
|
Temat postu:
Wysłany: 07-06-2014 - 12:00
|
|
|
|
Wyrazy uznania, przyznaje się - nie za bardzo wierzyłem w pokonanie barier na górze, w tym międzynarodowych. Idąc za ciosem i majac przetarte kontakty warto by uzyskac zgode na umieszczenie w sieci taryfy podatku podymnego z 1790 r. Mikrofilm jest w AP w Białymstoku.
Zamysł pogrupowania tego parafiami jest niezbędny , bez tego szukanie swojej parafi jest mało efektywne czasowo (więcej klikania niz przegladania) .
Mimo że te koszmarne mikrofilmy nałogowo kręciłem wiele lat temu i do niczego mi one teraz niepotrzebne zgłaszam akces do pomocy w rozbrojenia zasobu. Jako że nie mam pojęcia o przegrywaniu (komputer dla mnie to jedynie wielofunkcyjna maszyna do pisania) jedyne co potrafie zaproponować to na pismie pooznaczać jaka parafia od jakiego numeru skanu.
Jesli oferta takiego udziału wchodzi w gre to proszę mi wyznaczyc kilka lat .
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
jart |
|
Temat postu:
Wysłany: 07-06-2014 - 13:41
|
|
|
|
Można też brać się bardziej za mikrofilmy niż za lata. Ja zacząłem sobie robić tabelkę w excelu, przykładowy wiersz poniżej:
(nr mikrofilmu - nr pliku - co - link)
WM53 - 180 - Z 1863 - link
(oczywiście można tutaj rozbić na parafie, ja na własne potrzeby "wyciągam" sobie tylko Goniądz) |
_________________ pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
|
|
|
|
|
tomaszchary |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-06-2014 - 01:31
|
|
|
|
Panie Włodzimierzu - gratulacje - nie spodziewałem się, że tak szybko WM-y ujrzą światło dzienne
Z WM 1 do wm 35 mam wybraną parafię Dziadkowice
do poszukiwania swojej parafii warto zapoznać się z informatorem metryk wileńskich WM pod adresem
http://serwer1348234.home.pl/arch/tekst ... metryk.pdf
P.S a swoją drogą gdzie szukać metryk starszych niż 1808 rok (WM1) np. mojej parafiii Dziadkowice
Pozdrawiam
Tomasz |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-06-2014 - 12:41
|
|
|
|
hmm..a może tak
zostawić podział, w nazwie katalogu oprócz dotychczasowego numeru mikrofilmu dodać lata (zdaje się, że te są w miarę stałe w obrębie jednego katalogi i dość "wąskie"), a do nazwy pliku, w którym zqaczyna się dana parafia dodać jej nazwę?
spróbuję na podstawie któregos (losowego wręcz) zrobić to co powyżej, zeby był przykład
a potem ew. można go wewątrz jeszcze dzielić (parafie, typy) |
|
|
|
|
|
Adamiec_Walenty |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-06-2014 - 14:08
|
|
|
|
Dla parafii Kleszczele wyglądało by to mniej więcej tak:
WM2 - 0623 do 0627 Urodzenia 1809-1810
WM2- 0627 do 0628 Zgony 1809-1810
Wm2 - 0629 do 0630 Małżeństwa 1809-1910 |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-06-2014 - 17:24
|
|
|
|
|
|
|
Adamiec_Walenty |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-06-2014 - 17:38
|
|
|
|
Według twego schematu to moje miałyby formę
WM02.0623 Kleszczele
WM02. 0624 Kleszczele
itd.
WM02.0629 Kleszczele
WM02.0630 Kleszczele |
|
|
|
|
|
jart |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-06-2014 - 17:42
|
|
|
|
Włodku - dobry pomysł, można jeszcze dodać na końcu nazwy czy U/M/Z (ale bez też obleci, można sobie sprawdzić bez dużego szukania) i lata w nazwie folderu (w przybliżeniu - ale to już było wyżej poruszone). |
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-06-2014 - 17:52
|
|
|
|
tak, jak najbardziej powinno się dodać ew podzielić na katalogi niższego rzędu (i sprawdzić nazwy paarfii:)
głównie chodzi mi o to, że wpierw przypisujemy kazdy z plików z danego WMa do parafii (lud usuwamy gdy skan pusty, niepotrzebny)
wtedy WM01_ może zastąpić WM01 (czyli mogę skasować WM01, zosatwić WM01 i nadla można znaleźć posługując się spisem, a jest łatwiej)
gdybyśmy szli ścieżką "szukamy danej paarfi w kazdym z WMów, a resztę jpgów w tychże WMach zostawiamy jak jest - to trzebaby trzymać obie wersje ( a óxniej i trzecią) -czyli zajmować miejsce
idąć WM po WMie (lub niekoniecznie jeden po drugim, ale robiąc cały dany WM) miejsce zajęte się nie zmienia
a potem można dzielić dalej WM na podkatalogi z parafiami (można, nie trzeba), każdy z nich na typ (U/M/Z), nawet lata
lub w nazwie pliku to zmieścić
01 skończę |
|
|
|
|
|
jart |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-06-2014 - 18:00
|
|
|
|
Jeszcze jedno - może w nazwie katalogu znacznik kolejności: N - normal, R - reversed order? |
Artur
|
|
|
|
|
jamiolkowski_jerzy |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-06-2014 - 18:01
|
|
|
|
Najlepszy byłby - moim zdaniem - podzial na parafie Te milrofilmy maja tę wadę ,ze co kilka lat system porządkowania, kolejnosc sie zmienia Tę samą parafię, w tym samym roku zależnie od zdarzenia trzeba będzie szukac w dwóch "mikrofilmach" ale jesli by to miało być bardziej czasochłonne to nie ma sensu robić tego na siłe.
Opisanie w wersji proponowanej już jest przełomem.
Gratulacje. |
|
|
|
|
|
hykiel |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-06-2014 - 19:14
|
|
|
|
Jurku
popieram twoją wersję najlepsza dla uzytkownika , przeciez w AP białysto amoze takze na stronie jest skorowidz do Archidiakonatu Parafiami i rodzajami aktówale podany jest tylko nr WM. Pamiętam Jurku że wielokrotnie proponowałeś APowi ze zrobisz im własciwy skorowidz do WM
ale zainteresowania nie było . Co za zmiana spojrzenia ze strony APu - pewnie zobaczyli ze sa i tak w grupie ostatnich publikujących. Brawo Włodek , 3 lata temu jak wiesz trafiałem na mur, |
_________________ Pozdrawiam
Jurek Hykiel
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 09-06-2014 - 14:22
|
|
|
|
Jurku: Archidiakonta to nie zasób AP Białystok, a wileński. Teraz ew. zobaczymy jak a jest skłonność do publikacji (druga część łomżyńskich, część to uzupełnienia już opublikowanych zespołów) ale to pobocze tematu.
Bierze ktoś jakieś WM-y do podzału/rozopoznania? Które? Prygotować do przesłania? |
|
|
|
|
|
|