Autor |
Wiadomość |
Dornfeld |
|
Temat postu: Archiwum Państwowe w Rzeszowie
Wysłany: 04-02-2009 - 16:53
|
|
Status: Offline
|
|
Mieszkam w Szczecinie, mam ładny kawałek do Rzeszowa, chciałbym zdobyć dane a najlepiej kopie metryki urodzenia ( naturalnie pokrywam koszty) mojego dziadka z Lubenii, księgi znajdują sie w Archiwum Państwowym w Rzeszowie. Jeżeli ktoś tam się wybiera i ma czas i ochotę by mi pomóc, niech napiszę do mnie na e-mail, a podam wszystkie szczegóły.
Proszę także o wiadomośc wszystkich, którzy mogą miec informację o metrykach ślubów z Lubenii po roku 1885 oraz zgonów po roku 1869, nie ma ich ani w Archiwum w Rzeszowie ani w Przemyślu gdzie także znajdują się szczątki akt, ale z lat, które narazie mnie nie interesują.
Naziwska które mnie interesują na tym obszarze to Wilk i Matcza. |
|
|
|
|
|
WANDA2952 |
|
Temat postu:
Wysłany: 04-02-2009 - 18:07
|
|
|
|
Mam prośbę.
Archiwum Rzeszów odd.Sanok.
Jeżeli ktoś byłby w tym archiwum i mógł mi sprawdzić spis -księgi meldunkowe nr zespołu 46/0.
Potrzebuję sprawdzić,czy jest w niej wpisana moja mama.Bliższe dane podam na e-mail.Mieszkam woj.pomorskim,a to jest trochę km.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Wanda |
|
|
|
|
|
Dornfeld |
|
Temat postu: Czy ktoś się wybiera do Archiwum w Rzeszowie?
Wysłany: 06-02-2009 - 14:51
|
|
|
|
Witam
Miszkam w Szczecinie a więc mam kawałek drogi do Rzeszowa, potrzebuje wypisu aktu urodzenia Ignacego Wilka urodzonego 16 stycznia ( lub 16 czerwca)1900 roku w Lubenii, syna Antoniego Wilka i Marianny z domu Matcza, lub podobnie brzmiącego nazwiska. Liczę,na to, że w aktach tych znajdę nowę informację o rodzicach, adres zamieszkania,wiek, imiona dziadków, zawody itd Akta znajdują się w Archiwum Państwowym w Rzeszowie. zespół: 1240/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Lubeni, sygn.: 4-6, 10, w dalszej kolejności szukam danych o podobno nieco starszej od niego siostrze Jadwidze.
Z góry dziękuję jeżeli ktoś miałby możliwość i ochotę mi pomóc. Mój e-mail: olahi@poczta.onet.pl
Pozdrawiam
Marek Maziarz |
|
|
|
|
|
aerbert |
|
Temat postu: Czy ktoś się wybiera do Archiwum w Rzeszowie?
Wysłany: 06-02-2009 - 17:14
|
|
|
|
A dlaczego nie skontaktujesz sie bezpośrednio z Archiwum w Rzeszowie. Ja mieszkam we Wrocławiu i bez ruszania się z domu zamawiałam metryki z Krakowa, Kielc, Radomia, Poznania itd. W Rzeszowie chyba jest podobnie?
Pozdrawiam,
Ola |
|
|
|
|
|
krzaja |
|
Temat postu:
Wysłany: 06-02-2009 - 19:44
|
|
|
|
Witam!
Marku, do tych informacji dopisz jakie jest twoje pokrewieństwo oraz do jakich celów ma to służyć i wyślij e-maila do AP Rzeszów.
Pozdrawiam
Janek |
|
|
|
|
|
Jacste |
|
Temat postu: AP Rzeszów - prośba o pomoc
Wysłany: 18-07-2011 - 20:46
|
|
|
|
Witam serdecznie,
Bardzo proszę o pomoc - sprawa łatwa - odszukanie w metrykach zgonów USC Rzeszów Staromieście konkretnej metryki z 1893 roku. Szczegóły na PW
Pozdrawiam
Jacek Steindel |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 19-07-2011 - 18:30
|
|
|
|
Nie rozumiem dlaczego nie załatwić tego rodzaju sprawy jak powyżej osobiście. Naprawdę każde archiwum państwowe wysyła skany lub kserokopie aktów, szczególnie jeśli znamy dokładny numer aktu i rok. Kosztuje to rożnie w zależności od archiwum ale nie przekracza 10 złoty wraz z nośnikiem. |
_________________ Marzanna
Szukam Wygrzywalskich i Wąsowiczów
|
|
|
|
|
Jacste |
|
Wysłany: 20-07-2011 - 08:20
|
|
|
|
Witam,
Marzanno, masz całkowitą rację. Zdrowy rozsądek nakazuje zwrócić się w tej sprawie bezpośrednio do Archiwum , co też uczyniłem ,podając konkretną parafię , nazwisko i imię oraz datę. Dostałem następującą odpowiedź : "Jeżeli jest Pan zainteresowany przeprowadzeniem poszukiwań genealogicznych prosimy o wpłacenie na nasze konto kwoty w wysokości 60 zł ,jako zaliczki na poczet rozpoczęcia poszukiwań ". Jak z tego wynika nie są to wszystkie koszty uzyskania kopii metryki zgonu. Dlatego rozumiesz , dlaczego zwróciłem się na tym forum z prośbą o pomoc.
Pozdrawiam
Jacek Steindel |
|
|
|
|
|
jart |
|
Wysłany: 20-07-2011 - 08:50
|
|
|
|
Prawdopodobnie ta sytuacja nie ma zastosowania w Twoim przypadku Jacku, ale... - łatwo sprowokować podobną sytuację pisząc we wniosku "proszę o odszukanie aktu i wykonanie jego kopii etc. etc." zamiast "proszę o wykonanie kopii aktu ". Niektóre AP otrzymując wniosek o odszukanie i skopiowanie aktu, naliczają sobie opłatę za poszukiwania. Można spróbować tak skonstruować wniosek, aby zawrzeć w nim informację że prosimy tylko o kopie dokumentów nie o poszukiwania (wykonaliśmy je już sami) - ale trzeba ją podeprzeć dokładnym wskazaniem dokumentu (jeśli z nr-em to tym lepiej). Taki mam pomysł na tę sprawę - oczywiście, nie będzie on skuteczny w każdym przypadku, innym rozwiązaniem jest próba sprowadzenia dokumentów do bliższego AP i załatwienie sprawy osobiście. |
_________________ pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
|
|
|
|
|
monika_pas |
|
Wysłany: 18-05-2014 - 15:37
|
|
|
|
Witam,
Potrzebuję pomocy, gdyż mieszkam w Bydgoszczy i nie mam możliwości przyjechać do Rzeszowa. Chciałabym odnaleźć akt urodzenia mojego pradziadka Ignacego Pasela, który urodził się w Iwierzycach w 1906 r. (prawdopodobnie w maju). Czy ktoś z odwiedzających archiwum może mi pomóc? Byłabym bardzo wdzięczna |
|
|
|
|
|
Marek.Podolski |
|
Wysłany: 18-05-2014 - 16:45
|
|
|
|
|
|
|
biek |
|
Temat postu: Re: AP Rzeszów - prośba o pomoc
Wysłany: 18-05-2014 - 19:20
|
|
|
|
monika_pas napisał:
Witam,
Potrzebuję pomocy, gdyż mieszkam w Bydgoszczy i nie mam możliwości przyjechać do Rzeszowa. Chciałabym odnaleźć akt urodzenia mojego pradziadka Ignacego Pasela, który urodził się w Iwierzycach w 1906 r. (prawdopodobnie w maju). Czy ktoś z odwiedzających archiwum może mi pomóc? Byłabym bardzo wdzięczna
Wieś Iwierzyce należała do dwóch parafii; W Sędziszowie Małopolskim i w Nockowej. W księgach sędziszowskich w 1906 roku brak wpisu dotyczącego nazwiska Pasela. Niestety nie mam dostępu do metryk w parafi Nockowa
Jacek B. |
|
|
|
|
|
monika_pas |
|
Temat postu: Re: AP Rzeszów - prośba o pomoc
Wysłany: 21-05-2014 - 09:33
|
|
|
|
Dziękuję za sprawdzenie, każda informacja się przyda.
Pozdrawiam
Monika |
|
|
|
|
|
loreii |
|
Temat postu:
Wysłany: 12-07-2017 - 19:48
|
|
|
|
Mam pytanie do osób obytych z zasobem rzeszowskiego AP.
Moi przodkowie w latach 1919-1923 mieszkali w Rzeszowie.Szukam informacji o tym skąd przybyli do Rzeszowa.
Jestem po wizycie w archiwum,przejrzałam spis poborowych i rezerwy,spis ludności z 1921(niestety dostępne są tylko małe fragmenty),kartoteki kontroli ruchu ludności oraz domowe książki meldunkowe(również dostępne tylko dla kilku ulic).Efekt mierny bo nic nie znalazłam
Jakieś rady gdzie jeszcze mogę szukać ? |
_________________ Monika
Smoter - Limanowa,Skrzydlna,Piekiełko Bilik - Kraków,Rzeszów,Sanok,Lwów,Jarosław Znamirowscy - Przemyśl,Chełm,Głuszyca Jarzemiszewscy - Przemyśl Idler - Sanok Derdzińscy - Kraków, Hladek - Lwów Paździor - Kraków,Warszawa Biesiadeccy - Rzeszów
|
|
|
|
|
MariaŁopaciuk |
|
Temat postu:
Wysłany: 12-07-2017 - 20:04
|
|
|
|
[quote="loreii"]
Moi przodkowie w latach 1919-1923 mieszkali w Rzeszowie.
Szukam informacji o tym skąd przybyli do Rzeszowa.
Jakieś rady gdzie jeszcze mogę szukać ?[/quote
A co w tej sprawie mówią ich kościelne akta metrykalne ?
Tam z reguły dokładnie opisane jest z jakiej parafii pochodzą państwo młodzi ( w której się urodzili, w której obecnie mieszkają ) ... skąd pochodzą są rodzice chrzczonego dziecka lub nawet rodzice chrzestni
MariaŁ |
|
|
|
|
|
|