|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Komentarze |
|
Temat postu: Głowno, parafia św.Jakuba
Wysłany: 05-03-2008 - 06:29
|
|
Status: Offline
|
|
|
|
|
hykiel |
|
Wysłany: 05-03-2008 - 06:29
|
|
|
|
Waldemar Fronczak napisał na GenPolu:Jedna z lepszych monografii parafialnych, wyszła spod pióra księdza doktora Stanisława Banacha. To "Historia parafii św. Jakuba Apostoła w Głownie" wydana w 2007 roku. Zawiera 655 stron i jest efektem wieloletniej archiwalnej pracy autora. Można ją jeszcze dostać pisząc na adres parafii. |
_________________ Pozdrawiam
Jurek Hykiel
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 22-04-2014 - 09:16
|
|
|
|
Witam
Mam pytanie do administratorów odnośnie publikacji metryk z Głowna do roku 1860. Dlaczego nie są opublikowane te metryki? Zwykle w bazie są roczniki od 1808 roku, a z Głowna nie ma. Indeksy robione dawno są tak ogólnikowe, że nic z nich nie wynika. Bardzo proszę administratorów o odpowiedź gdyż powstała absurdalna sytuacja: metryki opublikowane mają szczegółowe indeksy ale my to sami przeczytamy, a przy bardzo ogólnikowych indeksach brakuje metryk, które były aktami stanu cywilnego i podlegają publikacji.
Pozdrawiam
Janina Tomczyk |
|
|
|
|
|
eliza1952 |
|
Wysłany: 22-04-2014 - 09:44
|
|
|
|
Janina
Ja Ci odpowiem na to pytanie
Z prostej przyczyny umowa dotyczyła fotografowania ksiąg, które nie są na mikrofilmach i z tego się wywiązałam reszta jest na mikrofilmach i nic nie stoi na przeszkodzie aby przeglądać mikrofilmy w archiwum.
Trochę mnie dziwi Twoje podejście bo właśnie Ty z tych ogólnikowych indeksów o ile mnie pamięć nie myli wiele dla siebie znalazłaś.
To,że niektóre parafie są dostępne od roku 1808 jest spowodowane tym,że owszem robię zdjęcia dla osób,które chcą daną parafię indeksować.
Wszyscy tutaj robimy z poświeceniem swojego wolnego czasu a oprócz tego każdy ma prywatne życie i rodzinę |
_________________ pozdrawiam serdecznie
Eliza
poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
|
|
|
|
|
|
Temat postu: Re: Głowno, parafia św.Jakuba
Wysłany: 22-04-2014 - 10:03
|
|
|
|
eliza1952 napisał:
Janina
Ja Ci odpowiem na to pytanie
Z prostej przyczyny umowa dotyczyła fotografowania ksiąg, które nie są na mikrofilmach i z tego się wywiązałam reszta jest na mikrofilmach i nic nie stoi na przeszkodzie aby przeglądać mikrofilmy w archiwum.
Trochę mnie dziwi Twoje podejście bo właśnie Ty z tych ogólnikowych indeksów o ile mnie pamięć nie myli wiele dla siebie znalazłaś.
To,że niektóre parafie są dostępne od roku 1808 jest spowodowane tym,że owszem robię zdjęcia dla osób,które chcą daną parafię indeksować.
Wszyscy tutaj robimy z poświeceniem swojego wolnego czasu a oprócz tego każdy ma prywatne życie i rodzinę
Elizo,
Odpowiadasz z pretensją zupełnie nieuzasadnioną. Nie zaprzeczam Twojemu poświęceniu dla spraw genealogii i wiele osób tak jak ja wiele Ci zawdzięcza. Podziękowałam Ci za informacje jakie zechciałaś ze swej uprzejmości mi udzielić w początkowej fazie moich poszukiwań, bo z Twoich ogólnikowych indeksów Głowna (i innych) nic nie wynikało i szłam zupełnie błędną drogą i wcale nie czuję się niewdzięczna. Wręcz przeciwnie podjęłam się indeksacji Ujazdu i Brzezin, także dla wspólnego dobra, bo dla mnie nic tam nie znalazłam. Także kosztem życia rodzinnego, pieniędzy i zdrowia wykonałam wiele indeksów i nie oczekuję za to pokłonów. Miałam awarię komputera w czasie tych indeksacji, straciłam wiele danych i poniosłam znaczne koszty napraw nie oczekując zwrotów tych kosztów. Nie tylko ja narzekam na te ogólnikowe indeksy i sens ich robienia, bo imion i nazwisk podobnych jest niezwykle dużo.
Bardzo ucieszyły mnie publikacje w SzwA i w bazie metryk bo sama znalazłam wiele pominiętych danych w zindeksowanych rocznikach. Z tego powodu zadałam pytanie do administratorów, a za Twoją odpowiedź uprzejmie dziękuję. Jest wykaz archiwów państwowych z terenu Polski i bez tej informacji wiem o tym.
Pozdrawiam
Janina Tomczyk |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|