Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
sobota, 11 stycznia 2025

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
JoculusOffline
Temat postu: Genealogia na Ursynowie (Warszawa)  PostWysłany: 02-03-2009 - 22:03
Zasłużony
Członek PTG

Status: Offline
Drogie Koleżanki i Koledzy.

Korzystając z możliwości, jakie daje ten serwis i forum zarazem, chciałem poinformować o nowej inicjatywie genealogicznej realizowanej wspólnie przez PTG i Ursynotekę. Mam nadzieję, iż będzie to dobry sposób propagowania naszego hobby jak i Towarzystwa wśród mieszkańców tej warszawskiej dzielnicy.

Pozdrawiam,
Jacek B. Okulus

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość MSN Messenger  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 03-03-2009 - 15:42
Zasłużony
Sympatyk

Jacku,

pomysł bardzo dobry - gratuluję inicjatywy i życzę powodzenia w doradztwie genealogicznym Smile

Pozdrawiam serdecznie,

Aneta

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
AdalbertusOffline
Temat postu:   PostWysłany: 04-03-2009 - 22:30
Zasłużony
Sympatyk

I po co ja się z Ursynowa do Gdańska wyprowadziłem Question
Pozdrawiam i życzę tłumu zainteresowanych.
Wojtek Beszczyński

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Gadu-Gadu Numer ICQ 
JoculusOffline
Temat postu: Warsztaty genealogiczne Warszawa - Targówek  PostWysłany: 01-10-2012 - 11:42
Zasłużony
Członek PTG

Polskie Towarzystwo Genealogiczne, Warszawskie Towarzystwo Genealogiczne, oraz Warszawski Zespół Indeksacyjny rozpoczynają nowe spotkania połączone z warsztatami adresowane do osób interesujących się genealogią, lub chcących zająć się poszukiwaniem swoich korzeni, adresowane do osób, które swoją przygodę z badaniami genealogicznymi dopiero planują zacząć, zaczęli i stawiają pierwsze kroki, bądź chcą uporządkować i pogłębić swoją wiedzę w tym zakresie.

Będzie można poznać metody poszukiwania informacji o własnych przodkach, sposoby konstruowania drzewa genealogicznego, zasady korzystania z archiwów kościelnych i państwowych, oraz wiadomości zamieszonych w internecie, jak również wiele innych ciekawych zagadnień pozwalających przybliżyć historię własnej rodziny.

Zajęcia odbywać się będą 10 X, 14 XI, 12 XII o godz. 17.30 w Czytelni Naukowej nr I Biblioteki Publicznej w dz. Targówek m. st. Warszawy ul. św. Wincentego 85.

Wstęp wolny.

Serdecznie Zapraszamy.

Pierwsze zajęcia poprowadzą:
Michał Marciniak
Włodzimierz Sroczyński
Jacek Okulus

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość MSN Messenger  
Markowski_MaciejOffline
Temat postu: Warsztaty genealogiczne Warszawa - Targówek  PostWysłany: 01-10-2012 - 12:37
Zasłużony
Członek PTG

A może by się udało nagrać warsztaty i je udostępnić w jakiś sposób?
Bo na załatwienie takiego cuda techniki jak webinarium to raczej jest za krótki czas.
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 01-10-2012 - 14:26
Członek PTG

Rozważaliśmy to, ale
1. prawdopodobnie będą rozwiązywane realne problemy uczestników, dotyczące danych prawdziwych, więc wymagałoby to zgody wszystkich. A i mogłoby wpłynąć (z innych względówSmile na zadawane pytania tj świadomość bardzo publicznego zadania pytania część mogłaby ograniczyć, sparaliżować prawie:)
2. Część (znaczna) to praca przy komputerach - obserwacja wniosłaby niewiele, czy "po fakcie" czy w "trakcie". Odarcie z interaktywności wyjałowi:)
Warsztaty są warsztaty, to nie skrypt z wykładówSmile
Spory wysiłek, spore ryzyko niepożądanych skutków, pozytywny efekt bardzo ograniczony.

Więc nie - nie będzie ani transmisji na żywo ani publikacji relacji.

Po pierwszej serii jednak powstanie jakieś małe podsumowanie, bez nazwisk, dokładnych opisów etc. Raczej zakres poruszanych tematów, próby odpowiedzi na problemy, bez konkretnych danych, nazwisk. Oszar, okres (daty) -pewnie tak.

Markowski_MaciejOffline
Temat postu:   PostWysłany: 01-10-2012 - 14:34
Zasłużony
Członek PTG

Masz rację, video to gra nie warta wyprawki. Tym bardziej cieszę się, że chcecie zrobić podsumowanie.
Myślę, że wiele osób chciało by wziąć udział, ale dojazd, termin ...
Pozostaje wobec tego webinarium. Kiedyś, w przyszłości. Może się uda znaleźć sponsora.
Maciej

Temat postu:   PostWysłany: 01-10-2012 - 14:40
Członek PTG

nie:)
dla tych co się w sieci i publicznie chcą (mają odwagę) przyznać do niewiedzy i jednocześnie głodu wiedzy - jest m.in. forum
Często forumowicze - na spotkaniu w mniejszym gronie -pytają o to, o co nie chcą pytać na forum.

A zamkniętych spotkań tj wejście "za przepustką/legitymacją" ..to nie tylko sponsor ale i inny skład prowadzących:)

No chyba, że indywidualnie i ze sponsorem:) ale wtedy na forum nie będzie ogłaszana taka możliwość jako przedsięwzięcie PTG, WZI, WTG:)

Markowski_MaciejOffline
Temat postu:   PostWysłany: 01-10-2012 - 15:43
Zasłużony
Członek PTG

Webinarium ja rozumiem jako spotkanie w mniejszym gronie - takie jak robicie tylko, że w sieci. A nie otwarte dla każdego w każdym momemcie.
O liczbie uczestników decydują prowadzący tak aby był komfort dla wszystkich uczestników - prowadzących i słuchaczy.
Zamknięte w sensie - ilość miejsc jest ograniczona. O wejściu nie decyduje "za przepustką/legitymacją", a na przykład "kto pierwszy ten lepszy". Z resztą dzieje się się to w większości takich warsztatów.

Tak, to mogło by być przedsięwzięcie nie tylko firmowane przez PTG, WZI, WTG, ale także innych TG, bo regionalizacja/lokalizacje przestaje być przeszkodą.
O sponsorze myślałem w kategorii dostawcy usługi. Argumentem dla niego było by przedstawienie swoich możliwości i pokazanie na czym polega taka usługa. I tu mógłbym się podjąc pomocy.

Podjąłem temat, bo incjatywa z mojego punktu widzenia jest fantastyczna, ale ze względów geograficznych ograniczona. Nawet dla mnie, teoretycznie prawie z Warszawy, oznacza to co najmniej 2 godziny jazdy w jedną stronę.

Natomiast, tak jak całość naszych działań, także i to spotkanie jest wyłącznie robione w ramach waszej pasji, wy poświęcacie swój prywatny czas, dzielicie się swoją wiedzą, więc przyjmuję i akceptuje Twoje argumenty bez żadnej dyskusji Smile.
Maciej

Temat postu:   PostWysłany: 01-10-2012 - 16:04
Członek PTG

Oj, chyba, "zmusiłem Cię" do tłumaczenia swojego stanowiska, więc i siebie też zmusiłem:)

Zacznijmy od Adama i Ewy (wiem, no forum genealogiczne, więc odwrotna kolejność byłaby bardziej prawidłowa)..no od potopu może, bo Raj to nigdy nie byłSmile

Spotkania na "południowym krańcu Warszawy" Jacek organizował (Ursynów -nie rozwijajmy na ile to południowy kraniec)
W Centrum - w PAŚCIE- co miesiąc członkowie WTG wymieniają się doświadczeniami. Nie zawsze to warsztaty, ale sam miałem zaszczyt być zaproszony na jedno z taką bardziej roboczą (choć bez komputerów) formułą.
Daleko to mieli Ci z "Zarzecza"Smile
Teraz mogą uczestniczyć bliżej/łatwiej- także Ci spoza forum, którzy bardziej potrzebują pomocy na żywo, niż "w sieci". Z komputerem owszem, ale nie tylko z komputerem, także z osobą bliżej niż po drugiej stronie kabla.
Z poprzednich i z bieżących spotkań wynika, że jest spore zapotrzebowanie na kontakt bezpośredni. Forum czy komunikacja elektroniczna nie wszystko i nie wszystkim zastąpi.
Jest miejsce na pewno i na formułę "tylko przed ekranem" (czy "aż przed ekranem"), być może wymagającą wsparcia/mecenatu.
I chwała CI, że deklarujesz pomoc przy tego typu działaniach.

Na razie (zadeklarowaliśmy trzy spotkania do końca roku, potem "się zobaczy"), w naszym przypadku, nie jest wymagane wsparcie materialne. Będziemy korzystać z pomieszczenia Czytelni Naukowej Biblioteki Targówek (i możliwości jakich ono daje). Dotrzemy sami bez sponsorów, a poczęstunku nie będzie:)

Zapraszamy - program jak Jacek napisał:
- krótka treściwa informacja o podstawowych zasobach i miejscach ich przechowywania
- trochę o bazach danych dostępnych w sieci
- pytania i nauka "na żywym ciele" baz:)

Elastycznie - w zależności od tego kto przyjdzie.
Liczymy nie tylko na Prażan

agata_agarOffline
Temat postu:   PostWysłany: 02-10-2012 - 14:36
Sympatyk

Mam nadzieję, że zdążę, bo bardzo podoba mi się ten pomysł.
Usłyszę co robię źle Wink A i chętnie zadałabym kilka głupich pytań.

Pozdrawiam,
Agata

megimgOffline
Temat postu:   PostWysłany: 02-10-2012 - 15:11
Sympatyk

Mieszkam na Bródnie od 20 lat i stale na różne warsztaty i spotkania trzeba było jechać do Centrum lub dalej. Teraz jestem bardzo szczęśliwa, że tuż u mnie "za miedzą" mogę uczestniczyć w takim fajnym przedsięwzięciu. Popieram lokalizację, czekam z utęsknieniem na pierwsze "zajęcia".
Pozdrawiam, Małgorzata

megimgOffline
Temat postu:   PostWysłany: 02-10-2012 - 15:16
Sympatyk

Jeśli chodzi o atrakcje na Targówku, to w Bibliotece Publicznej nr 60 przy ul. Krasnobrodzkiej 11 w dniu 5.10.2012 r. o godz. 17.00 odbędzie się spotkanie z Panem Andrzejem Karlikowskim, który będzie przedstawiał i swoja książkę o nazwiskach. Podobno bedzie można też nabyć tę książkę.
Pozdrawiam Małgorzata

Mendyka_GrzegorzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 02-10-2012 - 23:46
Sympatyk

Markowski_Maciej napisał:
Tak, to mogło by być przedsięwzięcie nie tylko firmowane przez PTG, WZI, WTG, ale także innych TG, bo regionalizacja/lokalizacje przestaje być przeszkodą. Maciej

Witam
Jako informację o działaniach także innych TG powiem, że do kilku lat prowadzimy
warsztaty genealogiczne we Wrocławiu, na Dolnym Śląsku i nie tylko,
we współpracy m.inn. z Miejską Biblioteką Publiczną we Wrocławiu
oraz Dolnośląską Biblioteką Publiczną.
Formułę tych warsztatów stale modyfikujemy; aktualnie w październiku rozpoczyna się
3 edycja warsztatów pt. Moje korzenie [ http://www.wbp.wroc.pl/index.php?option ... Itemid=341 ]
Warsztaty dla seniorów składają się z czterech cotygodniowych zajęć 2-godzinnych
z prezentacją multimedialną i interaktywnymi poszukiwaniami przy komputerach.
Każdy uczestnik warsztatów dostaje konspekt zajęć
oraz e-mail z aktywnymi linkami do wyszukiwarek genealogicznych.
Dodatkowo pomiędzy zajęciami odbywają się codzienne /wedle potrzeb/
konsultacje dla uczestników warsztatów [via skype, telefon]

Szanownym, a zainteresowanym, Kolegom mogę podesłać na priv [gmendyka@wp.pl ]
w/w konspekt z e-malem zawierającym linki do gen-poszukiwań
- jako materiał poglądowy o naszych poczynaniach.

Grzegorz

https://genealodzy.wroclaw.pl/
http://gento.wroclaw.pl/

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
julia_jarmolaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 03-10-2012 - 08:31
Sympatyk

Witam!
Jestem takim bardzo niedokształconym poszukiwaczem rodzinnych korzeni i interesuje mnie czy takie spotkania miały lub będą miały miejsce w Szczecinie?
Pozdrawiam-Julia J.

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat