Autor |
Wiadomość |
Aftanas_Jerzy |
|
Temat postu:
Wysłany: 01-07-2013 - 22:42
|
|
Status: Offline
|
|
|
|
|
Rutar |
|
Temat postu:
Wysłany: 01-07-2013 - 22:58
|
|
|
|
Witam,
dziękuję za nakierowanie.
Pozdrawiam,
Rutar |
|
|
|
|
|
Caban |
|
Temat postu: Pomoc w odczytaniu (która dewizja itp) Wojsko Carskie
Wysłany: 03-03-2014 - 16:01
|
|
|
|
Witam dostałem takie coś z koperty dowodowej mojego prapra dziadka i napisałał tu ze był w wojsku carskim i chyba dewizja i jeszcze coś, Prosze osoby ktore sie troche znają o pomoc.
Napisane jest:
8 fo.fo od 1915 do 1918 Baracłowicze, Baranowicze ? Rosja Carska ..
Pozdrawiam
Mateusz |
|
|
|
|
|
JanuszGrab |
|
Temat postu:
Wysłany: 17-03-2014 - 02:47
|
|
|
|
Witam wszystkich,
Prosze o pomoc w odnalezieniu informacji na temat mojego dziadka ktory sluzyl w armi carskiej.
Nazywal sie Karol Grabowski, urodzony w 1878 roku na terenach Podlasia.
Sluzyl u cara okolo 14 lat, bral udzial w wojnie rossyjsko-japonskiej, sluzbe zakonczyl kilka lat przed rewolucja, byl wtedy w Petersburgu w ochronie cara. Odznaczony medalami Sw. Jerzego.
Prosze o pomoc gdzie moge znalesc wiecej informacji.
Dziekuje bardzo.
Jasnusz G. |
|
|
|
|
|
Nagórski_Bogusław |
|
Temat postu:
Wysłany: 17-03-2014 - 10:03
|
|
|
|
Witam z Krakowa,
poszukuję informacji na temat "szkół dla żołnierskich sierot" (Warszawa, Skierniewice, Piotrków?), które zastąpiły poniekąd ośrodki dla kantonistów i do których już dobrowolnie (z biedy) trafiały sieroty/półsieroty po b. żołnierzach armii carskiej.
Mój dziadek (ur.1880 Rawa Maz.) był wychowankiem takiej szkoły gdzie wyszkolono go na "muzykanta". Potem odbył regularną powinność wojskową i trafił do pułku huzarów w Mławie.
Będę wdzięczny za każdą informację - także o podobnych przypadkach.
Bogusław |
|
|
|
|
|
Nowacki_Ireneusz |
|
Temat postu: Służba pradziadka Marcellego Nowackiego w wojsku carskim
Wysłany: 30-03-2014 - 13:03
|
|
|
|
Poszukuję wiadomości o służbie wojskowej w wojsku carskim mojego pradziadka Marcellego Nowackiego z Warszawy ur.8.12.1855r. Pradziadek brał udział prawdopodobnie w wojnie rosyjsko-tureckiej w roku 1877. |
|
|
|
|
|
Aftanas_Jerzy |
|
Wysłany: 31-03-2014 - 19:37
|
|
|
|
Jest taka notka:
Новацкий Марцелий Анжеевич (1844--,1863) Место рождения: Познань. Мещанин. Прусский подданный. <3а то, что перейдя за границу присоединился к шайке и неоднократно принимал участие в действиях против русских войск> выслан в Архангельскую арестантскую роту на 5 лет. Зачислен в роту 1864.10.18. Холост. 1866.12.16 отправлен в Сибирь на водворение. [инф.: Кононова Л.П.]
i jeszcze jeden Nowacki nieznanego imienia (N) i daty urodzenia:
Новацкий N (1918,---15-1918.01.17) Штабс-ротмистр. Убит большевиками 15-1918.01.17 в Евпатории (сожжен в топке транспорта <Румыния>) [Волков С.В. Офицеры арм.кав. М.,2002] |
_________________ Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
|
|
|
|
|
Nowacki_Ireneusz |
|
Wysłany: 02-04-2014 - 19:36
|
|
|
|
Dziękuje za szybką odpowiedź Panie Jerzy na moje zapytanie.Pradziadek urodził się jednak w Warszawie i mieszkał tam do późnej starosci. Pozdrawiam. Ireneusz Nowacki -Warszawa Ursus. |
|
|
|
|
|
ofczarek |
|
Temat postu: Gwardia carska na początku XX wieku
Wysłany: 01-08-2014 - 13:57
|
|
|
|
Witam,
będę bardzo wdzięczny jeśli ktoś pomoże mi w identyfikacji rodzaju jednostki, w której służyli żołnierze ze zdjęcia. Wiem, że przynajmniej jeden z nich był carskim gwardzistą na początku XX wieku. Niestety zdjęcie, zostało niedługo po zrobieniu nieco pokolorowane. Zdjęcie zamieszczam w linku
http://www.pl.image-share.com/ijpg-321-245.html
Odnośnie przeróbek, jakim zostało poddane zdjęcie to przy bliższym przyjrzeniu się, widać jednakże elementy, które nie zostały przerobione, albo zszedł już z nich kolor. Może kogoś to naprowadzi. Ja zauważyłem:
lampasy na spodniach,
jakiś rodzaj białej broni przy boku,
rodzaj pagonów na nadgarstkach (nie wiem jak to się nazywa),
order (odznaczenie) w kształcie krzyża, trochę przypomina krzyż żelazny,
widać wyraźnie dwa rzędy guzików i zarys tego frontu munduru, który został pokolorowany na zielono.
Poniżej wklejam link do zdjęcia, na którym żołnierze posiadają podobne elementy ubioru, które na moim zdjęciu wyraźnie widać, jako nieprzerobione.
http://ru.wikipedia.org/wiki/100-%D0%BB ... %D0%BA.jpg
Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
|
|
|
Grazyna_Gabi |
|
Temat postu: Gwardia carska na początku XX wieku
Wysłany: 01-08-2014 - 14:54
|
|
|
|
|
|
|
ofczarek |
|
Temat postu:
Wysłany: 01-08-2014 - 15:43
|
|
|
|
Brałem pod uwagę taką możliwość ale przeciwko niej świadczą 2 rzeczy.
Po pierwsze nie byłoby potrzeby kolorować i przerabiać zdjęcia, bo wszystkie bajery byłyby na planszy. A jak ewidentnie widać np na prześwitującym pióropuszu zdjęcie jest przerobione.
Po drugie inaczej wyglądałyby okolice styku prawdziwej głowy z planszą, Tutaj jest wszystko gładkie i płynnie przechodzące. Po wsadzeniu głowy w otwór wygląda to inaczej. |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 01-08-2014 - 15:47
|
|
|
|
a mi to wygląda na kolaż
wycięte z prtretowych i wklejone twarze , po czym sfotografowane
ale nie analizowałem głębiej (wypadałoby porównac proporcje, oświetlenie tarzy a, b i c) etc
ale na pierwszy rzut oka - kolaż;) technika nożyzek lub raczej skalpela:) |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
|
ofczarek |
|
Temat postu:
Wysłany: 01-08-2014 - 19:24
|
|
|
|
Zdjęcie na 100 % jest autentyczne. Nikt nie doklejał twarzy. Technika przeróbki nie ma żadnego znaczenia (czy kolaż czy pomalowane). Chodzi mi o pomóc w identyfikacji tego co widać, że jest nieprzerobione |
|
|
|
|
|
Sawicki_Julian |
|
Temat postu:
Wysłany: 02-08-2014 - 08:21
|
|
|
|
Witam Czarek ? tak to zdjęcie nie ma dziury w desce, tylko jest pokolorowane, ale twarze są prawdziwe, szkoda że to drugie zdjęcie jest czarno białe, bo w podanym linku poniżej są różne gwardie za caratu i każdy ma w innym kolorze ten żabocik trójkątny na piersi zapinany na guziki jak śliniaczek u dziecka. To zdjęcie może być z roku około 1910, a te ordery i krzyże to pewnie po wojnie japońskiej w 1905 roku. Podaje link i sam sobie dopasuj jaka to gwardia z Lejbem, pozdrawiam - Julian ;
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gwardia_Im ... osyjskiego |
|
|
|
|
|
ofczarek |
|
Temat postu:
Wysłany: 02-08-2014 - 09:43
|
|
|
|
Niestety wszystkich jednostek nie ma tam opisanych, ale wyglądem pasuje
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lejb-Gward ... egr%C3%B3w
Stacjonowali w Petersburgu i to by też się zgadzało, bo z tego co wiem, to mój pradziadek, który jest widoczny na zdjęciu opowiadał, że miał okazję spotkać carską księżniczkę. Niestety nie wiem, o którą córkę Mikołaja II chodziło. |
|
|
|
|
|
|