Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
czwartek, 06 marca 2025

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
JanaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 02-01-2014 - 18:53
Członek PTG

Status: Offline
justan12 napisał:
Napisałem w sprawie ceny sprzedaży do właściciela i odpisał żebym ja zaoferował jakąś kwote bo "dostaje rózne ofety i wybierze najlepszą".

No cóż...ewidentne łamanie Regulaminu Allegro... Ale co można wymagać od zerowicza...

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
EderOffline
Temat postu: Metryka na allegro  PostWysłany: 06-01-2014 - 10:40
Zasłużony
Sympatyk

http://allegro.pl/badkowo-kujawy-chrzes ... 04934.html
uważam, że nie należy kupować tylko zgłosić komu trzeba, bo za chwilę grupki kretynów będą chodzić po archiwach i wyrywać kartki.
pozdrawiam, Andrzej

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Czyżewski_Bartłomiej
Temat postu: Metryka na allegro  PostWysłany: 06-01-2014 - 10:47
Zasłużony
Członek PTG

Pozwolę sobie zapytać, na jakiej podstawie Andrzeju przyjąłeś, że oferowany wypis został wyrwany z księgi?

Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/

Sawicki_JulianOffline
Temat postu: Metryka na allegro  PostWysłany: 06-01-2014 - 10:57
Sympatyk

Tak Andrzej masz słuszną racje, gdyby złodziej nie miał zbytu na rzeczy kradzione, to by nie kradł.
To jest żałosny obraz naszych czasów i reklam, jeść się chce, pić się chce, ale robić ; NIC .
Nastał Złoty Wiek, dawniej bezrobotny był łapany przez milicję i do pracy przymusowo.
Nasi pradziadkowie którzy walczyli o Wolną Polskę, gdyby z grobu wstali i zobaczyli takie lenistwo, złodziejstwo i pijaństwo wnuka to padli z wrażenia z powrotem do grobu - Julian
Ps. śmieszne pytanie o ten odpis i taki podział tu Nas, czyli stawanie w obronie złodzieja - po mojemu, tak samo jak skąd była cała księga metrykalna w sprzedaży na Alegro, może ksiądz rozdaje prezenty ?

Ostatnio zmieniony przez Sawicki_Julian dnia 06-01-2014 - 11:05, w całości zmieniany 1 raz

piotr_nojszewskiOffline
Temat postu: Metryka na allegro  PostWysłany: 06-01-2014 - 11:04
Zasłużony
Sympatyk

Przychyle się do opinii Bartłomieja,
To nie wygląda na pierwszy rzut oka na nic z ksiąg. Raczek ktoś odnalazł wypis tyle, ze baaardzo stary.

Sawicki_JulianOffline
Temat postu: Metryka na allegro  PostWysłany: 06-01-2014 - 11:15
Sympatyk

Powiedziałem A to i dodam - B, ci co mieli stare rękopisy w rękach, kilka tysięcy metryk i akt hipotecznych to wiedzą ze są tam i luźne kartki które łatwo zabrać, ta powyższa na to wygląda. Nikt raczej w domu nie ma odpisu choć taka potrzeba bała jak trzeba było np. do ślubu, to ją wpinali w książkę i po drugie nikt nie sprzedaje swoich pamiątek, tylko złodziej, no może wnuk na piwo, zapomniałem o tym- Julian

Andrzejowski_RyszardOffline
Temat postu: Re: Metryka na allegro  PostWysłany: 06-01-2014 - 11:29
Sympatyk

Sawicki_Julian napisał:
Nikt raczej w domu nie ma odpisu choć taka potrzeba bała jak trzeba było np. do ślubu, to ją wpinali w książkę i po drugie nikt nie sprzedaje swoich pamiątek, tylko złodziej, no może wnuk na piwo, zapomniałem o tym- Julian

Ja mam: https://plus.google.com/photos/11645307 ... 0144286587
i jeszcze parę dokumentów tego człowieka - mego praprapradziadka. Blisko 200 lat i jakimś cudem przetrwały zawieruchy czasów. Nie sprzedaję, bo dla mnie to cenna pamiątka. Lecz nie każdy musi przecież tak myśleć. Dla kogoś może to być po prostu świstek papieru. A może znalazł gdzieś na strych w odkupionym po kimś domu?

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Gadu-Gadu MSN Messenger  
Czyżewski_Bartłomiej
Temat postu: Metryka na allegro  PostWysłany: 06-01-2014 - 11:32
Zasłużony
Członek PTG

Julianie, niestety to co piszesz to jakieś wierutne bzdury są klepane chyba bez zastanowienia, ot tylko dla samego faktu pisania. Miałem okazję przeglądać setki przeróżnych źródeł w wielu różnych archiwach i przypominam sobie tylko jedną sytuację, że był jakieś luźne kartki w księdze. No ale to nie jest takie istotne. Ważne jest to, że w Twoim mniemaniu ktoś kto wystawia takie rzeczy to od razu złodziej albo jakiś nierób który w ten sposób chce na "pifko" zarobić. Sam mam w posiadaniu dokumenty i księgi już ponad 100-letnie bądź takie, które zaraz przekroczą tę granicę. Czyli co, jestem wg Ciebie złodziejem co wyniósł te rzeczy z archiwum bądź jakiejś biblioteki? I osobiście nie widzę nic zdrożnego w tym, że ktoś sprzedaje rodzinne pamiątki - dla nas są to skarby, dla kogoś innego stare przedmioty bez wartości, które nie muszą leżeć w pudle na strychu...

Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/

ŁucjaOffline
Temat postu: Metryka na allegro  PostWysłany: 06-01-2014 - 11:57
Sympatyk

Często są luzem, w księgach hipotecznych reguła do dzisiaj zresztą kontynuowana, pewnie dlatego nie chcą ich nam pokazywać. To znaczy może i pokażą samą księgę, ale dokumentów do niej załączonych już nie, a wielka szkoda.

Łucja

EderOffline
Temat postu:   PostWysłany: 06-01-2014 - 12:17
Zasłużony
Sympatyk

a gdzie napisałem, że to jest wyrwane?
ale jak zobaczą, że się sprzedaje to ktoś wpadnie na pomysł łatwego zarobku.

2ala030450Offline
Temat postu:   PostWysłany: 06-01-2014 - 12:26
Sympatyk

Witam, nie możecie do tego podchodzić emocjonalnie i oskarżać kogoś, że wyrwał kartę, jeśli to jest tylko foto zrobione to od 1 stycznia 2013 r. wolno w AP robić fotki z wszystkich dokumentów.
Ten akt pochodzi z AP w Płocku z parafii Bądkowo z alegaty do ślubu zawartego w 1849 r. pomiędzy Franciszka Michalina Kałędkiewicz, a ......???? – i to jest zadanie do rozwiązania.
Trzeba tylko w AP w Płocku te dane sprawdzić i zobaczyć w alegatach, a alegaty za 1849 rok są : - http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj
Jeśli okazałoby się, że jest ten dokument rzeczywiście wyrwany, a...?? to już jest inna sprawa, to jest już sprawa AP w Płocku i myślę, że pracownicy będę wiedzieli co z tym faktem zrobić, należy ich tylko poinformować o powyższym zajściu.
Pozdrawiam - Ala

WaldemarChorążewicz
Temat postu: Metryka na allegro  PostWysłany: 06-01-2014 - 12:26
Sympatyk

W księgach małżeństw znajduje się wiele
alegat dokładanych luzem (widać to na zdjęciach w
,,Metrykach" i Poczekalni").
Mogą stać się łatwym łupem ,dla amatarów szybkiego zarobku.
Waldek

Pieniążek_StanisławOffline
Temat postu: Metryka na allegro  PostWysłany: 06-01-2014 - 12:28
Zasłużony
Nieaktywny

Moi drodzy. Nie unoście się i nie traktujcie wszystkich jako złodziei. Sam kiedyś na śmietniku, wyrzucając śmieci, zauważyłem kilkadziesiąt starych, pisanych po Polsku i Niemiecku dokumentów rodzinnych. Najprawdopodobniej ktoś likwidujący mieszkanie po zmarłej osobie je po prostu wyrzucił jako nic nie znaczące dla niego papierzyska. Mam je w domu. Czekam może pojawi się któreś z nazwisk z tych terenów na jakimś forum genealogicznym. Przekażę mu wtedy rodzinne pamiątki za przysłowiowe "male piwo".
Znam, sprzedającego co roku na Jarmarku Dominikańskim w Gdańsku, który płaci drobne sumy osobom grzebiącym w śmietnikach za wszystkie ciekawe książki i papierzyska przez nich znalezione. Co roku zbiera mu się tego cała kupa.

Bartku. Od dwóch lat fotografuję z kolegami księgi metrykalne w AP. Prawie w każdej księdze są luźne, niezaksięgowane, kartki z metrykami, odpisami metryk czy też z ich tłumaczeniemi. Być może ktoś takie karteczki zabiera. Natomiast co do metryki z tego tematu to popatrzcie dobrze w Allegro. Sprzedaje je antykwariusz, który zapewne albo odkupił od kogoś albo wziął w komis takie okazy.
Staszek

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość MSN Messenger  
Sawicki_JulianOffline
Temat postu:   PostWysłany: 06-01-2014 - 12:39
Sympatyk

Forum jest po to by wyrażać swe zdanie na temat zarabianie łatwych pieniędzy i Bartłomieju absolutnie nie masz racji, Alegro to już niewiarygodna firma, kupiłem tak książkę której nigdy nie otrzymałem, ale zaraz dowodów trzeba. Tu chodzi nie o swoje sprzedane jak pisze Andrzej, ale o podejrzenie kradzieży i coś z tym zrobić.
Do Ryśka A. nie wiem o co chodzi z tym linkiem, masz może pradziadka Sawickiego, napisz może mi na Pw. - Julian

anna-grażynaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 06-01-2014 - 12:47
Sympatyk

Hm - nie wiem skąd akurat ta metryka ale na Allegro można spotkać ślady frapujących wydarzeń.Taki ślad dotyczący mojej rodziny odnalazłam na tym portalu 2 lata temu.
Rzecz miała się tak : w dniu pogrzebu mojego ojca (miałam wtedy kilkanaście lat) ktoś okradł mieszkanie.
M in zginął wtedy przedwojenny pejzaż autorstwa siostrzeńca pradziadka absolwenta warszawskiej ASP z 1916 r.
Nie było włamania , złodziej podobno wszedł przez okno.
Dwa lata temu obraz pojawił się na allegro i został sprzedany za ... 50 zł.
I tu nie zgodzę się z Julianem - nie sprzedano go na piwo.
Osoba , która go sprzedała była w pewien sposób powiązana z rodziną (potomek tzw pasierba jednego z braci mojego ojca) - osoba ta na pewno piwa nie pije , nie jest biedna i na tyle wykształcona i obyta , że dokładnie wiedziała co sprzedaje i czyja to własność .
Podobnie jak Andrzej uważam , że nie należy kupować a przynajmniej upewnić się , że nie kupujemy od złodzieja.
Jeżeli ktoś znalazł stare dokumenty na strychu a nie należą do jego rodziny to powinien IMO przekazać je np do archiwum a nie wystawiać na allegro.

Anna Grażyna

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat