Autor |
Wiadomość |
Jana |
|
Temat postu:
Wysłany: 02-01-2014 - 18:53
|
|

Status: Offline
|
|
justan12 napisał:
Napisałem w sprawie ceny sprzedaży do właściciela i odpisał żebym ja zaoferował jakąś kwote bo "dostaje rózne ofety i wybierze najlepszą".
No cóż...ewidentne łamanie Regulaminu Allegro... Ale co można wymagać od zerowicza... |
|
|
|
|
 |
Eder |
|
Temat postu: Metryka na allegro
Wysłany: 06-01-2014 - 10:40
|
|

|
|
|
|
 |
|
Wysłany: 06-01-2014 - 10:47
|
|

|
|
Pozwolę sobie zapytać, na jakiej podstawie Andrzeju przyjąłeś, że oferowany wypis został wyrwany z księgi? |
_________________ Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski
Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
|
|
|
|
 |
Sawicki_Julian |
|
Wysłany: 06-01-2014 - 10:57
|
|

|
|
Tak Andrzej masz słuszną racje, gdyby złodziej nie miał zbytu na rzeczy kradzione, to by nie kradł.
To jest żałosny obraz naszych czasów i reklam, jeść się chce, pić się chce, ale robić ; NIC .
Nastał Złoty Wiek, dawniej bezrobotny był łapany przez milicję i do pracy przymusowo.
Nasi pradziadkowie którzy walczyli o Wolną Polskę, gdyby z grobu wstali i zobaczyli takie lenistwo, złodziejstwo i pijaństwo wnuka to padli z wrażenia z powrotem do grobu - Julian
Ps. śmieszne pytanie o ten odpis i taki podział tu Nas, czyli stawanie w obronie złodzieja - po mojemu, tak samo jak skąd była cała księga metrykalna w sprzedaży na Alegro, może ksiądz rozdaje prezenty ? |
Ostatnio zmieniony przez Sawicki_Julian dnia 06-01-2014 - 11:05, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
 |
piotr_nojszewski |
|
Wysłany: 06-01-2014 - 11:04
|
|

|
|
Przychyle się do opinii Bartłomieja,
To nie wygląda na pierwszy rzut oka na nic z ksiąg. Raczek ktoś odnalazł wypis tyle, ze baaardzo stary. |
_________________ pozdrawiam
Piotr
|
|
|
|
 |
Sawicki_Julian |
|
Wysłany: 06-01-2014 - 11:15
|
|

|
|
Powiedziałem A to i dodam - B, ci co mieli stare rękopisy w rękach, kilka tysięcy metryk i akt hipotecznych to wiedzą ze są tam i luźne kartki które łatwo zabrać, ta powyższa na to wygląda. Nikt raczej w domu nie ma odpisu choć taka potrzeba bała jak trzeba było np. do ślubu, to ją wpinali w książkę i po drugie nikt nie sprzedaje swoich pamiątek, tylko złodziej, no może wnuk na piwo, zapomniałem o tym- Julian |
|
|
|
|
 |
Andrzejowski_Ryszard |
|
Temat postu: Re: Metryka na allegro
Wysłany: 06-01-2014 - 11:29
|
|

|
|
Sawicki_Julian napisał:
Nikt raczej w domu nie ma odpisu choć taka potrzeba bała jak trzeba było np. do ślubu, to ją wpinali w książkę i po drugie nikt nie sprzedaje swoich pamiątek, tylko złodziej, no może wnuk na piwo, zapomniałem o tym- Julian
Ja mam: https://plus.google.com/photos/11645307 ... 0144286587
i jeszcze parę dokumentów tego człowieka - mego praprapradziadka. Blisko 200 lat i jakimś cudem przetrwały zawieruchy czasów. Nie sprzedaję, bo dla mnie to cenna pamiątka. Lecz nie każdy musi przecież tak myśleć. Dla kogoś może to być po prostu świstek papieru. A może znalazł gdzieś na strych w odkupionym po kimś domu? |
_________________ Pozdrawiam
Rysiu Andrzejowski
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: 06-01-2014 - 11:32
|
|

|
|
Julianie, niestety to co piszesz to jakieś wierutne bzdury są klepane chyba bez zastanowienia, ot tylko dla samego faktu pisania. Miałem okazję przeglądać setki przeróżnych źródeł w wielu różnych archiwach i przypominam sobie tylko jedną sytuację, że był jakieś luźne kartki w księdze. No ale to nie jest takie istotne. Ważne jest to, że w Twoim mniemaniu ktoś kto wystawia takie rzeczy to od razu złodziej albo jakiś nierób który w ten sposób chce na "pifko" zarobić. Sam mam w posiadaniu dokumenty i księgi już ponad 100-letnie bądź takie, które zaraz przekroczą tę granicę. Czyli co, jestem wg Ciebie złodziejem co wyniósł te rzeczy z archiwum bądź jakiejś biblioteki? I osobiście nie widzę nic zdrożnego w tym, że ktoś sprzedaje rodzinne pamiątki - dla nas są to skarby, dla kogoś innego stare przedmioty bez wartości, które nie muszą leżeć w pudle na strychu... |
_________________ Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski
Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
|
|
|
|
 |
Łucja |
|
Wysłany: 06-01-2014 - 11:57
|
|

|
|
Często są luzem, w księgach hipotecznych reguła do dzisiaj zresztą kontynuowana, pewnie dlatego nie chcą ich nam pokazywać. To znaczy może i pokażą samą księgę, ale dokumentów do niej załączonych już nie, a wielka szkoda.
Łucja |
_________________ Dziennik genealogiczny
|
|
|
|
 |
Eder |
|
Temat postu:
Wysłany: 06-01-2014 - 12:17
|
|

|
|
a gdzie napisałem, że to jest wyrwane?
ale jak zobaczą, że się sprzedaje to ktoś wpadnie na pomysł łatwego zarobku. |
|
|
|
|
 |
2ala030450 |
|
Temat postu:
Wysłany: 06-01-2014 - 12:26
|
|

|
|
Witam, nie możecie do tego podchodzić emocjonalnie i oskarżać kogoś, że wyrwał kartę, jeśli to jest tylko foto zrobione to od 1 stycznia 2013 r. wolno w AP robić fotki z wszystkich dokumentów.
Ten akt pochodzi z AP w Płocku z parafii Bądkowo z alegaty do ślubu zawartego w 1849 r. pomiędzy Franciszka Michalina Kałędkiewicz, a ......???? – i to jest zadanie do rozwiązania.
Trzeba tylko w AP w Płocku te dane sprawdzić i zobaczyć w alegatach, a alegaty za 1849 rok są : - http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj
Jeśli okazałoby się, że jest ten dokument rzeczywiście wyrwany, a...?? to już jest inna sprawa, to jest już sprawa AP w Płocku i myślę, że pracownicy będę wiedzieli co z tym faktem zrobić, należy ich tylko poinformować o powyższym zajściu.
Pozdrawiam - Ala |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: 06-01-2014 - 12:26
|
|

|
|
W księgach małżeństw znajduje się wiele
alegat dokładanych luzem (widać to na zdjęciach w
,,Metrykach" i Poczekalni").
Mogą stać się łatwym łupem ,dla amatarów szybkiego zarobku.
Waldek |
|
|
|
|
 |
Pieniążek_Stanisław |
|
Wysłany: 06-01-2014 - 12:28
|
|

|
|
Moi drodzy. Nie unoście się i nie traktujcie wszystkich jako złodziei. Sam kiedyś na śmietniku, wyrzucając śmieci, zauważyłem kilkadziesiąt starych, pisanych po Polsku i Niemiecku dokumentów rodzinnych. Najprawdopodobniej ktoś likwidujący mieszkanie po zmarłej osobie je po prostu wyrzucił jako nic nie znaczące dla niego papierzyska. Mam je w domu. Czekam może pojawi się któreś z nazwisk z tych terenów na jakimś forum genealogicznym. Przekażę mu wtedy rodzinne pamiątki za przysłowiowe "male piwo".
Znam, sprzedającego co roku na Jarmarku Dominikańskim w Gdańsku, który płaci drobne sumy osobom grzebiącym w śmietnikach za wszystkie ciekawe książki i papierzyska przez nich znalezione. Co roku zbiera mu się tego cała kupa.
Bartku. Od dwóch lat fotografuję z kolegami księgi metrykalne w AP. Prawie w każdej księdze są luźne, niezaksięgowane, kartki z metrykami, odpisami metryk czy też z ich tłumaczeniemi. Być może ktoś takie karteczki zabiera. Natomiast co do metryki z tego tematu to popatrzcie dobrze w Allegro. Sprzedaje je antykwariusz, który zapewne albo odkupił od kogoś albo wziął w komis takie okazy.
Staszek |
|
|
|
|
 |
Sawicki_Julian |
|
Temat postu:
Wysłany: 06-01-2014 - 12:39
|
|

|
|
Forum jest po to by wyrażać swe zdanie na temat zarabianie łatwych pieniędzy i Bartłomieju absolutnie nie masz racji, Alegro to już niewiarygodna firma, kupiłem tak książkę której nigdy nie otrzymałem, ale zaraz dowodów trzeba. Tu chodzi nie o swoje sprzedane jak pisze Andrzej, ale o podejrzenie kradzieży i coś z tym zrobić.
Do Ryśka A. nie wiem o co chodzi z tym linkiem, masz może pradziadka Sawickiego, napisz może mi na Pw. - Julian |
|
|
|
|
 |
anna-grażyna |
|
Temat postu:
Wysłany: 06-01-2014 - 12:47
|
|

|
|
Hm - nie wiem skąd akurat ta metryka ale na Allegro można spotkać ślady frapujących wydarzeń.Taki ślad dotyczący mojej rodziny odnalazłam na tym portalu 2 lata temu.
Rzecz miała się tak : w dniu pogrzebu mojego ojca (miałam wtedy kilkanaście lat) ktoś okradł mieszkanie.
M in zginął wtedy przedwojenny pejzaż autorstwa siostrzeńca pradziadka absolwenta warszawskiej ASP z 1916 r.
Nie było włamania , złodziej podobno wszedł przez okno.
Dwa lata temu obraz pojawił się na allegro i został sprzedany za ... 50 zł.
I tu nie zgodzę się z Julianem - nie sprzedano go na piwo.
Osoba , która go sprzedała była w pewien sposób powiązana z rodziną (potomek tzw pasierba jednego z braci mojego ojca) - osoba ta na pewno piwa nie pije , nie jest biedna i na tyle wykształcona i obyta , że dokładnie wiedziała co sprzedaje i czyja to własność .
Podobnie jak Andrzej uważam , że nie należy kupować a przynajmniej upewnić się , że nie kupujemy od złodzieja.
Jeżeli ktoś znalazł stare dokumenty na strychu a nie należą do jego rodziny to powinien IMO przekazać je np do archiwum a nie wystawiać na allegro.
Anna Grażyna |
|
|
|
|
 |
|