Autor |
Wiadomość |
Kefas |
|
Temat postu:
Wysłany: 02-11-2011 - 14:47
|
|
Status: Offline
|
|
joanna23 napisał:
Witaj
nazwisko Dobrzyński/Dobrzański :
w księdze B-stoku rok 1913 - nie występuje;
w księdze Gub. Moskiewskiej z roku 1895 i z roku 1923 - nie występuje;
nie wiem czy ktokolwiek z nas posiada spis uczniów szkół podstawowych w Moskwie - osobiście nie mam takiego dojścia; nic tylko szukać w moskiewskim archiwum;
co do armii carskiej : wszystkich oficerów < Dobrzańskich > wpisałam :
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... t-90.phtml
występuje 3 Aleksandrów - oficerów
szczerze mówiąc nawet imienia nie jesteś pewien więc jak znaleźć ?
nazwisko Gryko/Grikin /Griszkin - w księgach moskiewskich nie figuruje (rok 1895 i 1923);
co do rejonu Waliły/Gródek - temat jest bardzo ciężki jeżeli chodzi o znalezienie dokumentów (sama ma przodków z tego rejonu).
Joanno dziekuję bardzo za te informacje.
czy mogłabyś przeszukać jeszcze raz te rejestry pod kątem nazwisk:
Anna i Aleksander Szwarc ?
Tak miała na nazwisko moja prababka po mężu. Z tego co się dowiedziałem pod takiem nazwiskiem mieszkali w Moskwie z pierwszym synem mojej prababki Aleksandrem Gryko i dwójką młodszych dzieci: Zofią i Piotrem.
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
|
Yskelo |
|
Temat postu:
Wysłany: 02-11-2011 - 21:00
|
|
|
|
Dzień dobry.
Poszukuje informacji o Zdzisławie Szeryńskim urodzonym w Warszawie 1888, zmarłym w Moskwie 1935 jego żonie Zofii zd. Korbasinska ur. 1892 i ich potomkach. Według mojej wiedzy zmarła ona w Moskwie 1974.
Poszukuje też informacji o Korbasińskich mieszkających przed rewolucją (1900) w Carycynie oraz Macieju, Konstantym i Józefie Korbasińskim urzędnikach ok. 1850 r. w Guberni Radomskiej.
Dziękuje za każdą informacje.
Pozdrawiam Tadeusz syn Marii zd. Korbasińska |
|
|
|
|
|
Mirek_Burakiewicz |
|
Temat postu:
Wysłany: 03-11-2011 - 19:56
|
|
|
|
Witam Serdecznie
Poszukuję jakichkolwiek informacji o rodzinie Беляков z Petersburga ( wystarczą mi informacje o źródłach - z rosyjskim sobie radzę).
To moje pierwsze podejście do badania na kierunku wschodnim - proszę więc tylko o info natury ogólnej. Mój przodek to Анатолий Беляков po II wojnie pozostał w Polsce - powiązań z nim będę szukał. Z informacji jakie posiadam - jego rodzina mieszkała w Petersburgu przez setki lat. |
|
|
|
|
|
Aftanas_Jerzy |
|
Temat postu:
Wysłany: 04-11-2011 - 02:16
|
|
|
|
Mirek_Burakiewicz napisał:
Witam Serdecznie
Poszukuję jakichkolwiek informacji o rodzinie Беляков z Petersburga ( wystarczą mi informacje o źródłach - z rosyjskim sobie radzę).
To moje pierwsze podejście do badania na kierunku wschodnim - proszę więc tylko o info natury ogólnej. Mój przodek to Анатолий Беляков po II wojnie pozostał w Polsce - powiązań z nim będę szukał. Z informacji jakie posiadam - jego rodzina mieszkała w Petersburgu przez setki lat.
Witam!
Podaję na początek dwa linki zawierające informacje o osobach o takim nazwisku:
Spis mieszkańców Petersburga z 1917 roku
http://www.petergen.com/pnn/otvet.php
Info z Encyklopedii Petersburga:
http://www.encspb.ru/persarticle.php?kod=2803937885 |
_________________ Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
|
|
|
|
|
ozzie |
|
Temat postu: Re: Poszukiwania informacji genealogicznych w Rosji Carskiej
Wysłany: 12-06-2012 - 14:16
|
|
|
|
Witam Panie Jurku,
Bardzo prosze o sprawdzenie informacji o Franciszku Władyslawie Żurawskim ur. 1864, syn Antoniego z Bud Ciepielinskich w rejonie Pultuska, ktory byl w armi carskiej i to w bliskim otoczeniu cara az do momentu aresztu rodziny carskiej w Carskim Siole i Tobolsku. W drugiej polowie XIX wieku ozenil sie z Maria z Kochów w Petersburgu (nie znamy dokladnej daty). Ich corka Wanda Żurawska urodzila sie 27 stycznia 1903 roku a ich syn Witold Żurawsk urodzil sie 5 listopada 1911 roku, oboje urodzili sie z Petersburgu.
Dziekuje za pomoc i pozdrawiam,
ozzie |
|
|
|
|
|
Aftanas_Jerzy |
|
Wysłany: 12-06-2012 - 20:48
|
|
|
|
ozzie napisał:
Witam Panie Jurku,
Bardzo prosze o sprawdzenie informacji o Franciszku Władyslawie Żurawskim ur. 1864, syn Antoniego z Bud Ciepielinskich w rejonie Pultuska, ktory byl w armi carskiej i to w bliskim otoczeniu cara az do momentu aresztu rodziny carskiej w Carskim Siole i Tobolsku. W drugiej polowie XIX wieku ozenil sie z Maria z Kochów w Petersburgu (nie znamy dokladnej daty). Ich corka Wanda Żurawska urodzila sie 27 stycznia 1903 roku a ich syn Witold Żurawsk urodzil sie 5 listopada 1911 roku, oboje urodzili sie z Petersburgu.
Dziekuje za pomoc i pozdrawiam,
ozzie
Żurawscy mieszkali w St. Petersburgu (kilkanaście adresów w spisie mieszkańców 1913 r). Sprawdź: Журавский http://arc.familyspace.ru/archive/C%D0% ... -1913/p225 |
_________________ Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
|
|
|
|
|
sebek230694 |
|
Wysłany: 28-10-2012 - 13:59
|
|
|
|
Witam !
Poszukuje Informacji na temat Józefa Kaźmierczaka ur 1887r w Moszczenicy ( Wola Moszczenicka ) . Syn Adama i Franciszki Jańczyk.
Pozdrawiam ! |
|
|
|
|
|
warmianka |
|
Wysłany: 26-01-2013 - 19:23
|
|
|
|
Witam
Poproszę o ppomoc w odnalezieniu danych o:
Nieczanis lub Nieczonis Stanisław ur. 24.08.1906 w Lipawie a także w Teofilu Nieczanis i Józefie z domu Jakos.
Mam także pytanie jak odnaleźć dane o uczniach Gimnazjum Swiętej Katarzyny w latak 1915-1917 w Carskim Siole.
Pozdrawiam serdecznie
Hanka |
|
|
|
|
|
Dubiczyńska_Maria |
|
Wysłany: 26-01-2013 - 20:06
|
|
|
|
Hanko, może potrzebne Ci informacje o uczniach znajdziesz w książce "Z murów Św. Katarzyny. Księga pamiątkowa byłych wychowanek i wychowanków gimnazjów przy kościele Św. Katarzyny w Petersburgu" Warszawa 1933. Wydane nakładem Stowarzyszenia b. wychow. gimn. przy kościele sw. Kat.
Książka jest dostępna na miejscu w bibliotece Wyższego Metropolitalnego Seminarium Duchownego w Warszawie http://biblioteka.wmsd.waw.pl/
Może tam coś znajdziesz
Pozdrawiam
Maria |
_________________ Maria
Szukam Giżyckich z Podola, Dubiczyńskich z grodzieńszczyzny i nie tylko
|
|
|
|
|
warmianka |
|
Wysłany: 27-01-2013 - 12:10
|
|
|
|
Witaj Mario
Dziękuję bardzo
Pozdrawiam
Hanka |
|
|
|
|
|
Markowski_Maciej |
|
Wysłany: 03-12-2013 - 07:54
|
|
|
|
Dubiczyńska_Maria napisał:
Hanko, może potrzebne Ci informacje o uczniach znajdziesz w książce "Z murów Św. Katarzyny. Księga pamiątkowa byłych wychowanek i wychowanków gimnazjów przy kościele Św. Katarzyny w Petersburgu" Warszawa 1933. Wydane nakładem Stowarzyszenia b. wychow. gimn. przy kościele sw. Kat.
Książka jest dostępna na miejscu w bibliotece Wyższego Metropolitalnego Seminarium Duchownego w Warszawie http://biblioteka.wmsd.waw.pl/
Może tam coś znajdziesz
Pozdrawiam
Maria
Czy może ktoś przeglądał tą książkę? Jakiej jest wielkości, czy jest spis uczniów, nauczycieli?
Pozdrawiam
Maciej |
|
|
|
|
|
Markowski_Maciej |
|
Wysłany: 14-12-2013 - 15:08
|
|
|
|
Przeglądałem tom 1. Niestety nie występują tam nazwiska uczniów, są wspominani niektórzy nauczyciele oraz osoby duchowne. Możliwe, że listy są w tomie 2, ale nie znalazłem go.
Pozdrawiam
Maciej |
Ostatnio zmieniony przez Markowski_Maciej dnia 18-12-2013 - 06:35, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
herka |
|
Temat postu:
Wysłany: 17-12-2013 - 22:54
|
|
|
|
Proszę o pomoc w odszukaniu Apolonii Blizińskiej urodzonej (podobno) 2.02.1903r w Petersburgu, córka Kazimierza i Julii z Markowskich
Pozdrawiam
Krzysiek |
|
|
|
|
|
jurek.solecki |
|
Temat postu:
Wysłany: 13-08-2014 - 00:45
|
|
|
|
|
|
|
Maślanek_Joanna |
|
Temat postu:
Wysłany: 13-08-2014 - 11:35
|
|
|
|
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie informacje o następujących osobach:
Zesłaniec (z Podlasia) po Powstaniu Styczniowym - Kotowicz Ksewery ur.~1830 (dożywocie) i jego żona Rozalia (?10 lat)- również skonfiskowany majątek
Dąbrowscy herbu Jelita właściciele majątku Mały Czerniatyn w woj kijowskim Mieczysław (1875-1911), jego ojciec Jozafat (ur.1840), Mateusz (XVIII/XIXw) (ojciec Jozafata),
Kozubowski Aleksander 2 poł XIXw, Podole, Wołyń być może miejscowość Olszanka (jest kilka, nie wiem, która)
Apolinary Raczyński - w poł XIXw mieszkał w Słonimiu/mie
Rosyjski urzędnik Potiechin lub Pociechin, który w latach ~1870-1895 pracował w Warszawie i ok. 1880 r. ożenił się z Polką Rozalią z Bylewskich Kotowicz
Z góry dziękuję
Joanna |
|
|
|
|
|
|