Autor |
Wiadomość |
T0masz_0 |
|
Temat postu: Jaki skaner?
Wysłany: 28-10-2013 - 12:37
|
|
Status: Offline
|
|
Witam,
Przymierzam się do zakupu skanera.
chciałbym poskanowac rodzinne zdjęcia i dokumenty, które są rozsiane po rodzinie.
Czy ktoś mógłby polecić jakiś konkretny model, albo poradzić czym się kierować przy wyborze?
Moim zdaniem powinen być raczej niewielki - nie wszędzie będzie miejsce żeby się komfortowo ze wszystkim rozłożyć,
mieć krótki czas skanowania - żeby nie siedzieć komuś zbyt długo na głowie
i mieć możliwość automatycacji zadań - w przypadku gdy na przykład będzie kilkanaście zdjęc tego samego formatu.
Na co jeszcze zwrócić uwagę?
pozdrawiam
Tomek |
|
|
|
|
|
adiglowacki |
|
Wysłany: 28-10-2013 - 12:55
|
|
|
|
Większość drukarek jest wyposażona w skaner. Firma hp ma szeroki wybór produktów, sam mam hp, ale dość dawno kupiłem, jednak całkiem dobrze, wyraźnie skanuję dokumenty i inne zdjęcia. Zwróć uwagę na rozdzielczośc dpi przy zakupie (im większa tym lepsza jakość skanu) oraz na głębie koloru. To najważniejsze cechy.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
Piotr_Juszczyk |
|
Wysłany: 28-10-2013 - 13:13
|
|
|
|
Niewielki więc urządzenia wielofunkcyjne odpadają. Zazwyczaj niewielki oznacza gorszą jakość, ale to chyba nie ma takiego znaczenia.
Z tego co piszesz wynika że najbardziej interesuję Cię czas skanowania. Tutaj jednak znowu - niewielki wiąże się z dłuższym czasem przeważnie skanowania.
Co rozumiesz przez automatyzację? Zdaje się np. skanowanie do pliku w komputerze po naciśnięciu przycisku jednego?
Nie wiem jak sprawują się skanery ręczne. Zdaje się są najszybsze w użyciu i najmniejsze, ale jakości nie znam uzyskanych skanów może coś znajdziesz w necie.
Skanery są także zasilane przez USB niektóre, to upraszcza proces podłączania. I są też skanery które można postawić pionowo, zajmuję mniej miejsca.
Wybór jak widać jest. |
|
|
|
|
|
piotr_nojszewski |
|
Wysłany: 28-10-2013 - 13:54
|
|
|
|
Automatyzacja w sensie podajnika to raczej nie jest cecha urządzeń małych. Pomijam, że wiąże sie to z ryzykiem uszkodzenia w przypadku starych dokumentów i zdjęć i osobiście nie polecałbym tego rozwiązania. Choc pewnie coś się znajdzie na rynku.
Weź pod uwagę czy interesuje cie też skanowanie negatywów. Wtedy warto mieć przystawkę albo specjalny skaner do slajdów/negatywów.
Te akurat sa dość małe. |
_________________ pozdrawiam
Piotr
|
|
|
|
|
T0masz_0 |
|
Temat postu:
Wysłany: 28-10-2013 - 18:52
|
|
|
|
Też bym się bał umieszczać zdjęć w jakimś automatycznym podajniku. Pisząc o automatyzacji miałem na myśli działanie typu: położyć zdjęcie, wcisnąć przycisk, następne zdjęcie, przycisk, itd. bez potrzeby każdorazowego ustawiania parametrów skanowania.
O skanerach ręcznych czytałem sprzeczne opinie, nie jestem pewien jak się taki skaner sprawdzi w boju, ale jeżeli chodzi o wymiary i mobilność to jest bezkonkurencyjny.
pozdrawiam
Tomek |
|
|
|
|
|
chołoniewski |
|
Temat postu:
Wysłany: 28-10-2013 - 19:02
|
|
|
|
Kup sobie skaner Epson Perfection V370 Photo 4800dpi około 400 zł/,mam go od 3 lat ,przeskanowałem chyba z 2 tysiące zdjęć i dokumentów , działa jak do tej pory niezawodnie.Odradzałbym Tobie wszelkiego rodzaju kombajny.
Jurek |
|
|
|
|
|
Fidos_Henryk |
|
Temat postu:
Wysłany: 02-01-2014 - 20:27
|
|
|
|
Najlepiej pracowało mi się na prostym urządzeniu HP 4370. Trudno coś takiego teraz kupić, ale ten właśnie zdjęcia skanował perfekcyjnie.
Ja do retuszowania skanuję w bardzo dużej rozdzielczości - nawet 4800 dpi. Efekty retuszowania są wtedy bardzo dobre, a zdjęcie można powiększyć do znacznych rozmiarów
pozdrawiam,
Henryk F |
|
|
|
|
|
|
Temat postu:
Wysłany: 03-01-2014 - 11:09
|
|
|
|
Ja również polecam EPSON-a. Posiadam wersję Perfection V500. Świetnie nadaje się do skanowania zdjęć, dokumentów i przede wszystkim negatywów (zwłaszcza czarno-białych - jakość porównywalna z fotolabami).
Posiada przyciski na obudowie za pomocą których można przyspieszyć pracę - nigdy z nich nie korzystałem, ale mniemam, że faktycznie automatyzują cały proces. W razie potrzeby mogę je przetestować.
W zasadzie zastanawiałem się niedawno nad jego sprzedażą, ponieważ po przeprowadzce nie mam za bardzo gdzie go trzymać, więc jeżeli jest ktoś zainteresowany, to proszę o wiadomość.
Pozdrawiam,
Alan |
|
|
|
|
|
apogorzelska |
|
Temat postu:
Wysłany: 03-01-2014 - 11:45
|
|
|
|
Ja kilka miesięcy temu kupiłam sobie urządzenie wielofunkcyjne z WiFi - Brother MCF-J430W. Cena w porównaniu z urządzeniami wielofunkcyjnymi innych marek jest bardzo atrakcyjna, a jakością nie odbiega. Skanuje do 2400dpi, tusze tanie i wydajne. No i ogromną wygodą jest WiFi.
Pozdrawiam
Ania |
_________________ Ania Pogorzelska
------------------------------------------------------------
Szukam informacji o Jakubie Żukowskim (ur +- 1880r.), mieszkańcu gm. Belsk, woj. mazowieckie, zmarłym w 1917 w Mińsku Litewskim, żona Magdalena z Mrozów
|
|
|
|
|
Kołek_Michał |
|
Temat postu:
Wysłany: 14-10-2019 - 19:32
|
|
|
|
Dzień dobry.
Noszę się z kupnem skanera (Epson V370) do skanowania starych fotografii. Posiadam obecnie urządzenie, które pozwala zeskanować z rozdzielczością 600 DPI. Zastanawiam się czy jakość skanów znacząco się poprawi w przypadku użycia Epsona, czy raczej nie ma co się łudzić w przypadku starych odbitek. Może ktoś ma doświadczenie w podobnym temacie i byłby w stanie pomóc (szkoda mi po prostu bezcelowo wydawać ponad 500 zł)?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
Markowski_Maciej |
|
Temat postu:
Wysłany: 14-10-2019 - 23:01
|
|
|
|
Jest taki specjalnie wymyślony dla genealogów.
https://flip-pal.com/
Nie testowałem, ale opis wskazuje, że jest fajny.
Można szukać europejskich ofert na ebayu. |
_________________ Pozdrawiam
Maciej
http://KimOnibyli.pl
|
|
|
|
|
tobiaszboksik |
|
Temat postu:
Wysłany: 14-10-2019 - 23:29
|
|
|
|
Jestem przekonany, że nie ma istotnych różnic w dostępnych na rynku skanerach - oczywiście w ramach tej samej półki cenowej. Osobiście używam CanoScan 4200F firmy Canon z możliwością skanowania negatywów i diapozytywów. Używam go kilkanaście lat i mam żadnych problemów. Rozdzielczość optyczna to 1200 dpi i to jest aż nadto dla potrzeb retuszu i archiwizacji fotografii. Według mnie zwracać należy uwagę aby to była rozdzielczość optyczna a nie interpolowana na drodze elektronicznej. Na pewno podana wyżej rozdzielczość 4800 dpi zamiast ułatwiać retusz - utrudnia- ale to moje zdanie. Rozważyć można też zakup aparatu fotograficznego.
Jarek |
|
|
|
|
|
Kołek_Michał |
|
Temat postu:
Wysłany: 15-10-2019 - 06:57
|
|
|
|
Bardziej chodziło mi to czy będzie istotna różnica pomiędzy skanowaniem w 600 DPI a powyżej 1200 DPI.
@tobiaszboksik Jeżeli miałby Pan możliwość zeskanowania jakiegoś starego zdjęcia (najlepiej grupowego lub z dużą ilością szczegółów) w 600 DPI i 1200 DPI i podesłania lub umieszczenia tutaj na forum to bardzo by mi Pan pomógł.
Odnośnie Flip-Pal - fajna, acz droga zabawka. Już się raz połasiłem na skaner ręczny i jeżeli chodzi o skanowanie dokumentów to jeszcze ujdzie, to skanowanie nim zdjęć to jakaś porażka.
Michał |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 15-10-2019 - 08:15
|
|
|
|
tak, dla małych będzie
tak jak dla błon (i pozytywowych i negatywowych)
może i dla stykowych, nawet większych niż 6x9
przy większych odbitkach, powiększeniach, młodszych powiększalnikowych - 1200 i więcej daje niewiele
moim zdaniem
co do skanera: przy dłuższych pracach - szybkość (jakie USB wręcz), łatwość obsługi, ergonomia zaczyna grać większą rolę |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Ostatnio zmieniony przez Sroczyński_Włodzimierz dnia 15-10-2019 - 09:22, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
amordal |
|
Temat postu:
Wysłany: 15-10-2019 - 09:19
|
|
|
|
Osobiście używam od dłuższego czasu skaner Canon Lide210. łączony tylko z laptopem, lekki, cichy i szybki. Skany też są dobrej jakości. |
|
|
|
|
|
|