Autor |
Wiadomość |
asad81 |
|
Temat postu: Potrzebuję pomocy w AD Łowicz
Wysłany: 13-04-2011 - 12:56
|
|
Status: Offline
|
|
Dolacze sie z pytaniem jak mozna.Poszukuje aktu zgonu Zygmunt Gromkiewicz zamieszkaly w Łowiczu 1926r od czego zaczac szukac gdzie ciemny jestem pomozcie |
|
|
|
|
|
|
Temat postu: Re: Potrzebuję pomocy w AD Łowicz
Wysłany: 13-04-2011 - 13:48
|
|
|
|
|
|
|
asad81 |
|
Temat postu: Re: Potrzebuję pomocy w AD Łowicz
Wysłany: 13-04-2011 - 14:12
|
|
|
|
Dziekuje za brak danych przepraszam,nowicjusz.
pozdrawiam
Adam Sadkowski |
|
|
|
|
|
Magdalena_Dąbrowska |
|
Temat postu: Zasób A.Diec.w Łowiczu
Wysłany: 15-09-2012 - 00:36
|
|
|
|
Najwazniejsz na stronie Diecezji w zakładce Archiwum jest informacj ao przerwie obiadowej oraz o tym że nie wykonuja Kwerend, a tu widze że jeszcze nie odbieraja telefonów, nie odpisują a pobierają kasę... Ale na szczęście parafia która ostatnio drąże nie przekazała ksiąg do archwum, a ksiądz przychylny tylko potrzebuje wsparcia tłumaczki do szperania w aktach.
Parafia RZeczyca,.
pozdrawiam
Magda |
|
|
|
|
|
|
Temat postu: Re: Zasób A.Diec.w Łowiczu
Wysłany: 15-09-2012 - 00:44
|
|
|
|
Magdalena_Dąbrowska napisał:
Najwazniejsz na stronie Diecezji w zakładce Archiwum jest informacj ao przerwie obiadowej oraz o tym że nie wykonuja Kwerend, a tu widze że jeszcze nie odbieraja telefonów, nie odpisują a pobierają kasę...
Muszę stanąć w obronie Księdza Dyrektora łowickiego AD. W ciągu mego całodniowego pobytu Ksiądz Dyrektor cały czas siedział przy komputerze odpisując na korespondencję i sporządzając odpisy (?) przeróżnych dokumentów. Ponadto musiał zapoznać się z przysłaną pocztą, odebrać kilka telefonów i jeszcze obsłużyć mnie (i jeszcze jedną osobę po przerwie obiadowej). Tak więc pracy na jednego człowieka jest multum, w związku z czym należy wszelkie oczekiwania i wymagania sobie w kieszeń schować i pokornie czekać - ja doczekałem się odpowiedzi na e-mail od Księdza Dyrektora po 3 miesiącach. I po tym co zobaczyłem na miejscu nie mam do Księdza żalu i pretensji - zwyczajnie wcześniej nie mógł odpisać.
Co do kasy zaś... W łowickim AD pobierana jest jednorazowa opłata i zdjęć można robić do woli - wiem o archiwach kościelnych gdzie pobiera się 25 zł od kserokopii jednego dokumentu (a o fotografiach można zapomnieć)! |
_________________ Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski
Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
|
|
|
|
|
Magdalena_Dąbrowska |
|
Wysłany: 08-11-2012 - 11:54
|
|
|
|
Zwracam honor.
Poczytłam troche więcej i faktycznie sytuacja niezbyt korzystna do pracy .. jednak na stronie przerwa obiadowa stanowi dośc istotną wzmiankę a to mi się kojarzy dośc nieprzyjemnioe z kilkoma urzedami z którymi miałam styczność...
Szkoda że takie archiwum niwe ma funduszy i mimo dobrej woli Księdza czy potencjalnych uzytkowników archiwalne akta niszczeją sobie na parafiach a to co jest nawet nie jest zkatalogowane bo fizycznie nie ma komu tego zrobić.
Czytłam równiez wypowiedzi osób zniecheconych tym ze mimo że archiwum niby czynnne pocalowali klamkę.. wiele osób rezygnuje z kolejnej wyprawy. A z tego co się zorientowałam archiwum nie ma dotacji bo małe zainteresowanie, małe zainteresowanie bo mała dostepność, mała dostepbnosc bo małe zainteresowanie - i mamy błedne koło. Tylko brak mi pomysły poza przekazaniem wygranej w lotto na rzecz tego archiwum- problem w tym ze w zyciu nawet trójki nie trafiłam.
magda |
|
|
|
|
|
bartoszchwiałkowski |
|
Wysłany: 08-01-2013 - 16:59
|
|
|
|
Koledzy i Koleżanki,
chciałbym zwrócić się z prośbą do osoby, która w przewidywalnej przyszłości będzie z wizytą w Łowickim AD. Sam byłem tam w ubiegłym roku wiec wiem, że nie jest łatwo otrzymać pewne informacje mailem czy pocztą standardową. Poszukuję konkretnego aktu - aktu urodzenia Józefy Mieczyńskiej z dnia 25 stycznia 1885 r., mającego miejsce w Witaszewicach par. Tum. Podobno akta są w AD Łowicz, ale możliwość ustalenia tego niestety jest ograniczona. Gdyby ktoś miał okazję być w Łowiczu i zechciał sprawdzić (i sfotografować ten akt) byłbym wielce zobowiązany i gotów wspomóc na terenie Poznania.
Bartek |
|
|
|
|
|
Nagórski_Bogusław |
|
Wysłany: 27-08-2013 - 14:06
|
|
|
|
Witam! Z Krakowa do Łowicza jest kawał drogi więc mam prośbę abym nie wybierał się tam na próżno a mailowo informacji od Księdza-Dyrektora nie udało mi się uzyskać - poza zaproszeniem do przyjazdu:
Będę bardzo wdzięczny za uzyskanie w AD w Łowiczu informacji czy znajdują się tam księgi metrykalne z parafii w Jeruzalu (skierniewickim) oraz Babsku SPRZED 1808 roku?
Proboszczowie z tych parafii twierdzą, że WSZYSTKO co mieli (zgodnie z zaleciem Diecezji) przekazali do Łowicza. Problem w tym, że nie potrafią powiedzieć CO przekazali.
Pozdrawiam
Bogusław |
|
|
|
|
|
Luziński_Marcin |
|
Wysłany: 27-08-2013 - 16:36
|
|
|
|
Jak byłem w AD Łowicz parę lat temu, to zapytałem prowadzącego archiwum o księgi z Babska. Leżały na jakiejś kupie, prowadzący sam nie wiedział, co tam jest. Po szybkim przeglądzie doszedłem do wniosku, że są to tylko "nowe" (XX wiek) księgi, co zapewne ma związek z pożarem w babskim kościele w 1915 r...
Ale to jest informacja sprzed paru lat...
Pozdrawiam,
ML |
|
|
|
|
|
MonikaS7 |
|
Wysłany: 30-12-2013 - 20:04
|
|
|
|
Witam,
ostatnio w genetece znalazły się akta urodzeń z Kolegiaty Łowicz z lat 1711-1727, w związku z tym mam pytanie do osób zorientowanych. Czy w AD Łowicz są też urodzenia z lat następnych, tj. od 1727? Czy są też śluby i zgony z tych lat?
I w sprawie kopii - czy można je uzyskać, jaki jest koszt, czy jest kontakt mailowy, czy trzeba osobiście? Będę wdzięczna za informacje.
Pozrawiam
Monika |
|
|
|
|
|
Kaczmarek_Aneta |
|
Wysłany: 30-12-2013 - 21:08
|
|
|
|
Witaj Moniko,
osobiście indeksuję metryki z Kolegiaty Łowickiej - obecnie pracuję nad opasłą księgą urodzeń do 1751 roku. Docelowo zamierzam zindeksować urodzenia do początków XIX wieku.
Z tego co jest mi wiadome, są również śluby i zgony.
Będzie też możliwość zamawiania skanów poszczególnych aktów, ale dokładne informacje powinna posiadać Eliza, która działa tam na miejscu.
Pozdrawiam serdecznie
Aneta |
|
|
|
|
|
Wojciechowska_Ewka |
|
Wysłany: 30-12-2013 - 23:47
|
|
|
|
Witam,
potrzebuję pomocy w zdobyciu aktu ślubu Aleksandra Wojciechowskiego z Franciszką Helwich z 1871 r akt nr 15 Łowicz św. Duch. - zindeksowany przez Elizę ale czy gdzieś dostępny w formie skanu?
dziękuję
ewa |
|
|
|
|
|
eliza1952 |
|
Wysłany: 31-12-2013 - 00:19
|
|
|
|
|
|
|
MonikaS7 |
|
Wysłany: 31-12-2013 - 05:36
|
|
|
|
Aneto,
bardzo dziękuję za dobre wieści. W zindeksowanych już metrykach znalazłam prawdopodobnie dwoje moich przodków, ale bez późniejszych lat, a jeszcze lepiej ślubów nie mogę tego zweryfikować. Wchodzę więc w Nowy Rok z nadzieją i będę cierpliwie czekać.
Serdecznie pozdrawiam
Monika |
|
|
|
|
|
Wojciechowska_Ewka |
|
Wysłany: 31-12-2013 - 08:32
|
|
|
|
Elizo,
bardzo dziękuję, szukałam w metrykach ale... gapa. To mój Wojciechowski - brat mojego prapra dziadka. rodzice nie żyją - to chyba ci, których zgony spisane z sumsriusz w parafi Mnich...?
Dziękuję za prezent sylwestrowy.
Jeszcze raz: po Twoim linku Elizo akt otwiera się ale w metrykach Łowicz św Duch jest od 1888r? Może źle szukam...
serdecznie pozdrawiami wszystkiego najlepszego w Nowym Roku
ewa |
|
|
|
|
|
|