|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Kolank0 |
|
Temat postu:
Wysłany: 03-04-2013 - 15:30
|
|
Status: Offline
|
|
Może faktycznie powtarzam jakieś legendy? Nie przeczę. |
_________________ Pozdrawiam
Wojciech P.
|
|
|
|
|
danisha |
|
Temat postu:
Wysłany: 03-04-2013 - 19:26
|
|
|
|
Gwoli wyjaśnienia- Dzierzkowice to wieś w pobliżu Kraśnika .W czasie I wojny światowej przebiegał tędy front(słynna bitwa kraśnicka) i wieś zrównana była z ziemią.Dlatego też nie ma co liczyć na ocalałe akta w parafii.
Danka |
|
|
|
|
|
111chris |
|
Temat postu:
Wysłany: 04-04-2013 - 00:16
|
|
|
|
Z terenu obecnego powiatu łosickiego mamy: Górki, Hadynów, Huszlew i Niemojki. I jest super, ale brakuje m.in. par. Rusków.
W zapowiedzianych na ten rok też nie widzę...
Dziwne, bo historia powiatu nie notuje zasadniczych zmian granic - wszystkie miejscowości leżą w przedwojennym woj. lubelskim.
Kto decyduje o tym, gdzie kończy się Lubelszczyzna? |
|
|
|
|
|
dpawlak |
|
Temat postu:
Wysłany: 04-04-2013 - 09:52
|
|
|
|
Dyć nikt nie decyduje, alfabet rządzi.
Dla mnie mogliby zacząć publikację od litery R albo w ogóle od końca, dwie parafie mam na Ż, a pozostałe też pod koniec alfabetu. Tymczasem skany z z mikrofilmów mają ogłoszone daty publikacji jedynie do literki P, te z ksiąg dostępne również do literki P, jedyny rodzynek to Rossosz. Dwie tury marcowa i czerwcowa dla mikrofilmów, a myślę że można się spodziewać czegoś po wakacjach i pod koniec roku. Jak skończą alfabet będzie można marudzić co się nie zmieściło na Lubelszczyźnie, pominięć jest sporo. Bardziej bym się o nie martwił niż o te, które z racji alfabetu mogą niedługo być wrzucone. |
_________________ Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
|
|
|
|
|
zenluc |
|
Temat postu:
Wysłany: 04-04-2013 - 10:52
|
|
|
|
A propos Dzierzkowic, czy Zaklikowa to niestety ... Zawierucha dziejowa zmiotła zarówno akta parafialne, w przypadku Dz. - to jak pisze Danisha pożar w 1915 r., a w Z. też pożar ale zdaje się ten z 1925 r. A duplikaty poszły z dymem w Janowie w 1939 r. po bombardowaniach niemieckich.
Pozostają tylko akta pośrednie, jak akta notariuszy z Kraśnika i Janowa (te akurat przeglądałem jest niecno wpisów z Zaklikowa, a jak jest ustalenie spadku to są dokłądne dane genealogiczne), tabele likwidacyjne, czy prestacyjne (Zaklikowa z 1846 r. w ostatnim Roczniku LTG) i wcześniejsze wykazy (vide ksiażka Z Dziejów Zaklikowa ...).
Też akta z sąsiednich parafii, w końcu śluby nie wszystkie były miejscowe. |
|
|
|
|
|
Stenia |
|
Temat postu:
Wysłany: 05-04-2013 - 11:28
|
|
|
|
voytashek napisał:
Dobry wieczór,
TU jest zestawienie opublikowanych dotychczas ksiąg z zasobów Archiwum Państwowego w Lublinie. Po kliknięciu w nazwę parafii wyświetlają się linki do poszczególnych dostępnych online roczników.
Pozdrawiam
(-) Tomek Wojtaszek
Witam. Czy są dostępne skany ksiąg z Radzynia Podlaskiego .Poszukuje nazwiska Musiatowicz z Białej k/Radzynia Podlaskiego lata 1840-1900.
Pozdrawiam Czarnacka Stanisława |
|
|
|
|
|
Jol_Kla |
|
Temat postu:
Wysłany: 10-07-2013 - 22:19
|
|
|
|
|
|
|
ryszard_mazurek |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-07-2013 - 07:44
|
|
|
|
Witam
Interesuje mnie Zaklików, szukam jakichkolwiek wiadomości. Mój dziadek urodził się prawdopodobnie w Barakach Starych k/Zaklikowa. Pisałem do Zaklikowa, ale otrzymałem wiadomość, że Akta spłonęły w 1939 roku. Byłem w Zaklikowie na cmentarzu, ale i tam nie znalazłem nikogo o nazwisku dziadka (Nitkiewicz), choć cmentarz stary, duży, piękny. Porobiłem z Zoną trochę zdjęć, są w internecie. Ciekawe jest to, że znalazłem rodzeństwo dziadka (siostrę Paulinę i brata Władysława) w parafii Annopol (miejscowość Rachów). Dziadka tam nie ma (Karol, syn Wojciecha i Małgorzaty Jackoskiej). Mama upiera się, że urodził sie w Barakach Starych. Nie wiem już gdzie szukać, nie mam żadnego pomysłu.
Pozdrawiam Ryszard |
|
|
|
|
|
Łucja |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-07-2013 - 08:13
|
|
|
|
ryszard_mazurek napisał:
Witam
Interesuje mnie Zaklików, szukam jakichkolwiek wiadomości. Mój dziadek urodził się prawdopodobnie w Barakach Starych k/Zaklikowa. Pisałem do Zaklikowa, ale otrzymałem wiadomość, że Akta spłonęły w 1939 roku. Byłem w Zaklikowie na cmentarzu, ale i tam nie znalazłem nikogo o nazwisku dziadka (Nitkiewicz), choć cmentarz stary, duży, piękny. Porobiłem z Zoną trochę zdjęć, są w internecie. Ciekawe jest to, że znalazłem rodzeństwo dziadka (siostrę Paulinę i brata Władysława) w parafii Annopol (miejscowość Rachów). Dziadka tam nie ma (Karol, syn Wojciecha i Małgorzaty Jackoskiej). Mama upiera się, że urodził sie w Barakach Starych. Nie wiem już gdzie szukać, nie mam żadnego pomysłu.
Pozdrawiam Ryszard
A jakie lata szukasz tam? Wiele osób z Baraków Starych emigrowało do US na początku XX w. i można w danych Mormonów ich odszukać.
Baraki Stare powstały po działalności maziarskiej w tej okolicy w II poł. XIX w. (z dóbr zdziechowickich zakupiono las pod maziarnię), jak lasy wytrzebiono powstała osada, ale nie mieli mieszkańcy pracy i emigrowali, a miejscowość pustoszała.
Ja też mam tam przodków (nazwisko Maziarz), którzy tylko w sposób pośredni mogli zostać zidentyfikowani (prawdopodobnie rodzeństwo czy kuzyni mojej prababci wyemigrowali do US).
Na blogu podałam te dane, zaraz wstawię linka gdzie szukać emigrantów:
http://lakewierzycki21.bloog.pl/id,3283 ... index.html
Może z Twoich też ktoś wyemigrował, zależy jakie lata mieszkali w tych Barakach, bo może zakupili ziemię od tych co emigrowali do US? Czyli moich kuzynów?
Nie wiem, ale zajrzałam teraz do odświeżonej bazy Mormonów i NIE WIDZĘ nazw miejscowości urodzenia, co jest grane???? Były przecież i Baraki i Zaklików, zniekształcone może trochę ale były, oj nie podoba mi się to, ale może źle szukałam, sprawdzę jak będę miała więcej czasu czy to możliwe żeby Mormoni usunęli nazwy miejscowości?
Łucja |
_________________ Dziennik genealogiczny
|
|
|
|
|
Tomek9877 |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-07-2013 - 18:42
|
|
|
|
Witam serdecznie,
Czy orientują się Państwo, gdzie powinienem szukać ksiąg z miejscowości Zalesie pow.Biała Podlaska. Interesuje mnie rok 1890.
Przeglądałem księgi z Białej, ale aktu urodzenia z 1890r. mojego pradziadka nie znalazłem.
Pozdrawiam
Tomasz Raczyński |
|
|
|
|
|
dpawlak |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-07-2013 - 19:55
|
|
|
|
Parafia Piszczac, filia Horbów. Przynajmniej taki stan był na rok 1870. |
_________________ Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
|
|
|
|
|
Tomek9877 |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-07-2013 - 22:16
|
|
|
|
Dziękuję Darku
Pozdrawiam
Tomek |
|
|
|
|
|
rybolow |
|
Temat postu:
Wysłany: 07-09-2015 - 11:31
|
|
|
|
Witam serdecznie,
na moje zapytanie do Archiwum Państwowego w Lublinie:
"W odpowiedzi na państwa zapytanie dotyczące publikacji na portalu szukajwarchiwach.pl skanów parafii r-k Piszczac, Horbów, Ortel Książęcy, Ortel Królewski, Łomazy, Tuczna informujemy, że skany Parafii w Piszczacu zostaną opublikowane przy najbliższej aktualizacji SwA w miesiącu grudniu. W przypadku pozostałych parafii zgodnie z panującą w archiwach zasadą, że jeżeli księga została w przeszłości zmikrofilmowana to na portalu SwA są publikowane skany wykonane z mikrofilmów.
Publikacją skanów z mikrofilmów dla całej sieci Archiwów Państwowych odpowiada Narodowe Archiwum Cyfrowe, które posiada możliwości techniczne dla przeprowadzenia tego typu operacji. Archiwum Państwowe w Lublinie jest jedynie informowane przez NAC na kilka dni przed publikacją, jakie skany z mikrofilmów będą udostępniane. W tym celu proszę o kontakt z NAC w celu uzyskania informacji o przybliżonej dacie publikacji skanów z mikrofilmów." |
_________________ Pozdrawiam, Robert
|
|
|
|
|
Krzysztof_Wasyluk |
|
Temat postu:
Wysłany: 07-09-2015 - 13:39
|
|
|
|
Robercie, dzięki za informacje. Na Piszczac czekam od dawna, może wreszcie wybrnę tam z kilku zaułków - zarówno z początku XIX w., jak i z końca.
Natomiast o tych innych parafiach informuję, że:
- parafie r-k w Ortelu powstały już po odzyskaniu niepodległości. Wcześniej były unickie i prawosławne, przy czym dla unickich nie ma jeszcze skanów lub jest ich niewiele.
- Horbów jest w szwa do 1868 r. - zindeksowany http://regestry.lubgens.eu/news.php , później parafia została zlikwidowana (nie znam dokładnie roku, więc może jeszcze jakiś rocznik się znajdzie), a przywrócono ją w 1924 r.
- wydaje mi się, że Łomazy są kompletne w szwa
- Tuczna powstała dopiero w 1882 r., więc jest komplet skanów do początków XX w. (jeden rocznik - 1886 jest źle wstawiony, liczy tylko 4 skany i potrzeba go naprawić)
Pozdrawiam
Krzysztof
PS. Tych roczników do naprawy jest w szwa więcej:
- Biała Podlaska - ur. 1905
- Janów Podlaski - śl. 1858, zgony 1858, roczniki 1866-69 wstawione jako 1865-68, rocznik 1865 wstawiony w treść przesuniętego 1866 i w efekcie poza kilkoma skanami zgonów i ich skorowidzem nic nie ma
- Terespol GK - rok 1827 wstawiony z parafii Tereszpol
klw |
|
|
|
|
|
rybolow |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-09-2015 - 11:53
|
|
|
|
Krzysztof_Wasyluk - Dziękuję Ci za dokładne rozpisanie
Zdecydowanie najbardziej z wymienionych zależy mi na Piszczacu.
W Ortelach, Książęcym i Królewskim wyczekuję właśnie tych Unickich.
Horbów, Łomazy i Tuczna są mi zdecydowanie mniej przydatne i rzeczywiście od czasu zadania pytania do odpowiedzi zdążyłem się nieco bardziej zorientować, że jest prawie wszystko.
Co do aktów z Białej, mam ciekawe, wg mnie spostrzeżenie (nie wiem, czy prawidłowe).
W roku 1905 nastąpiła ostateczna likwidacja Kościoła Greckokatolickiego i w związku z tym doszło w wielu przypadkach do zbiorowego opóźnionego chrzczenia w kościele rzymskokatolickim (przykłady mam wśród przodków żony), chociaż teoretycznie zaborca oczekiwał, że automatycznie wierni przejdą do kościoła prawosławnego. W przypadku Białej doszło wręcz do masowego rejestrowania aktów urodzeń (kilka tysięcy!) w latach 1905-1906.Istnieją tylko spisy tych osób, bez skanów aktów:
http://szukajwarchiwach.pl/35/1645/0/2. ... bJednostka
Zastanawiam się, czy w ogóle były spisane te akty, czy po prostu chciano zalegalizować w aktach stanu cywilnego istnienie tych osób? Dlatego, że osoby te nie chcąc przyjmować chrztu narzuconego przez cerkiew prawosławną, były przez lata członkami "uśpionych" kościołów i nie byli nigdzie spisani.
Część akt jest on-line i może nie zachowały się wszystkie księgi? Ale...
" Księga urodzeń, małżeństw i zgonów, t. 2" kończy się aktem 482, a tom 3 to już akty małżeństw. Może rzeczywiście numery odnoszą się tylko do tych tomów, które przetrwały?
Zrobiłem szybkie zestawienie ilości aktów urodzenia w poszczególnych latach, w tej parafii.
Naprawdę uważam, że to nie jest naturalne!
Rok - Urodzenia
1900 - 280
1901 - 296
1902 - 258
1903 - 291
1904 - 259
1905 - 3369
1906 - 1307
1909 - 667
Jeśli się mylę, proszę o wyrozumiałość i korektę
Pozdrawiam, Robert |
_________________ Pozdrawiam, Robert