Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
wtorek, 04 lutego 2025

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
zefir454Offline
Temat postu: Parafia Iwaniska, powiat opatowski.  PostWysłany: 06-01-2013 - 21:53
Sympatyk

Status: Offline
Witam!
Podczepiając sie pod ten wątek, prosiłbym o pomoc w sprawdzeniu parafii Iwaniska w powiecie Opatów. Chodzi mi o metryki chrztu lub urodzin za lata 1874-6. Jeśli nie w samej parafii, to gdzie należałoby szukać?
Pozdrawiam serdecznie
Józek

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Gadu-Gadu  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Marynicz_Marcin
Temat postu: Re: Parafia Iwaniska, powiat opatowski.  PostWysłany: 11-03-2013 - 20:16
Zasłużony
Sympatyk

Witam!
Zwracam się z ogromną prośbą do bywających w AP Kielce, aby w miarę możliwości zajrzeć do zespołu: 159 / 0 ( Sąd Gminny 5-go Okręgu powiatu kieleckiego)

Poniżej wklejam dane dot. tych dwóch interesujących mnie sygnatur

Z góry bardzo dziękuję Smile

Nieaktualne.

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/

Ostatnio zmieniony przez Marynicz_Marcin dnia 06-07-2013 - 20:46, w całości zmieniany 1 raz

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Zawada_CezaryOffline
Temat postu: Re: Parafia Iwaniska, powiat opatowski.  PostWysłany: 12-05-2013 - 14:03
Sympatyk

Witam,
Zwracam się z serdeczną prośbą do osób będących w najbliższym w AP Kielce. Potrzebuję kilka aktów.
Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony przez Zawada_Cezary dnia 12-05-2013 - 18:12, w całości zmieniany 1 raz

Marynicz_Marcin
Temat postu: Re: Parafia Iwaniska, powiat opatowski.  PostWysłany: 12-05-2013 - 14:06
Zasłużony
Sympatyk

Proszę do mnie napisać: marcin.marynicz.marcin(małpa)gmail.com Wink

elgra
Temat postu: Re: Parafia Iwaniska, powiat opatowski.  PostWysłany: 12-05-2013 - 14:25
Zasłużony
Członek Honorowy

Zawada_Cezary napisał:
Witam,
Zwracam się z serdeczną prośbą do osób będących w najbliższym w AP Kielce. Potrzebuję następujące akty:
I.Parafia Oleśnica:
1.akt urodzenia Ewa Góra, nr aktu 120/1978
2.akt urodzenia Antoni Płatos, nr aktu 44/1881
3.Akt małżeństwa Jan Swaczyk & Ewa Góra,nr aktu 30/1896
4.akt urodzenia Marianna Górnicz,nr aktu 94/1897
II.Parafia Pacanów
1.akt urodzenia Marianna Górnicz ,nr aktu 200/1897
Najwygodniej będzie osobie posiadającej aparat , te akty są mi bardzo potrzebne. Czekam na odpowiedź na pw lub e-mail .
Pozdrawiam

Nie bardzo rozumiem Twojej prośby, bo co będzie jeśli osoba bywająca w AP nie posiada aparatu fotograficznego?

Nie wiem czy wiesz, że możesz sobie sam zamówić skany/ksero w AP Kielce.
http://www.kielce.ap.gov.pl/pl/

ceny przystępne, miła obsługa
http://www.kielce.ap.gov.pl/pl/2012-12-13-08-31-15.html

Urszula_PogońOffline
Temat postu: AP w Kielcach Potrzebuję pomocy  PostWysłany: 11-06-2013 - 16:53
Zasłużony
Sympatyk

Jakiś czas temu korzystałam z AP w Kielcach z dokumentów dotyczących rozprawy spadkowej z roku 1878. Po powrocie do domu stwierdziłam, że nie zrobiła zdjęcia najważniejszej strony - czyli wyroku sądowego (mam tylko pierwszą stronę, na której czego dotyczy sprawa i kto był stroną). Może ktoś byłby uprzejmy mi pomóc i przy okazji korzystania z AP zechciałby zrobic mi zdjęcie brakującej strony.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
gustineOffline
Temat postu: Re: Archiwum Państwowe w Kielcach- proszę o pomoc  PostWysłany: 20-06-2013 - 10:14
Sympatyk

Witam.
Gdyby ktoś wybierał się w najbliższym czasie do AP Kielce i miał dodatkową chwilę czasu, to byłabym wdzięczna za sprawdzenie dokumentu...Dokładniejsze info podam na pv.
Justyna

lukassoOffline
Temat postu: Re: Archiwum Państwowe w Kielcach- proszę o pomoc  PostWysłany: 28-06-2013 - 21:40
Sympatyk

Witam,
zwracam się z uprzejmą prośbą do osób odwiedzających Archiwum Państwowe w Kielcach o ile to możliwe o pozyskanie skanu zdjęcia aktów z Parafi Ciepielów:
Akt urodzenia Franciszek Sulima syn Wawrzyńca i Zofii Mucha ur w Pcinie paraf Ciepielów w roku 1824-1826
Grzeszczyk Kazimierz syn Jana i Katarzyny Barszcz ur w roku 1850
Potrząsaj Franciszka córka Benedykta i Heleny Zaborskiej ur w roku 1854
Akt zgonu Benedykta Potrząsaja z roku 1859-1860.
Z góry dziękuję za okazaną pomoc a ja mogę pomóc ewntualnie w parafii Zwoleń i USC Zwoleń.
Pozdrawiam

martyna_jOffline
Temat postu:   PostWysłany: 24-07-2013 - 23:31
Zasłużony
Sympatyk

Wybieram się niebawem do AP w Kielcach. Będzie to moja pierwsza wizyta w jakimkolwiek archiwum. Przeczytałam regulamin i teoretycznie wiem jak będzie wyglądało korzystanie z zasobów. Wybieram się tam z osobą, która radzi sobie z językiem rosyjskim ale to zależy od charakteru pisma. Ja znam rosyjski i zastanawiam się czy możliwa jest współpraca lub pomoc tzn. ja biorę materiały, które mnie interesują, druga osoba bierze "swoje" księgi i jeżeli ma jakikolwiek problem z odczytaniem to czy ja mogę podejść i pomóc w odczytaniu słowa lub nazwiska??? Zakładam, że podczas korzystania z zasobów każdy siedzi przy osobnym stoliku. Jak to wygląda w praktyce?

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Gadu-Gadu  
Marynicz_Marcin
Temat postu:   PostWysłany: 24-07-2013 - 23:42
Zasłużony
Sympatyk

Witaj,
w kieleckim Archiwum jeszcze nie byłem, ale pierwszą wizytę w jakimkolwiek Archiwum Państwowym mam już dawno za sobą. Nie wiem też jak wygląda Pracownia Naukowa w AP Kielce, ale np. w Gorzowie są to trzy rzędy po dwie "dwuosobowe" ławki. Jeśli podobnie jest w Kielcach, to mogłabyś usiąść tuż obok osoby, z którą jedziesz i nie byłoby problemu z wzajemną pomocą. Zapewne nawet jeśli jest jedno krzesło przy ławce, to jeśli usiądziecie w sąsiednich, to na pewno będzie Wam łatwiej Smile

Życzę powodzenia i owocnych poszukiwań przy pierwszej (i oby nie ostatniej!) wizycie w AP Smile

martyna_jOffline
Temat postu:   PostWysłany: 25-07-2013 - 00:42
Zasłużony
Sympatyk

Dziękuję Smile
Mam nadzieję, że przejrzę wszystko co zaplanowałam Smile
pozdrawiam serdecznie
Martyna

Brozek_OskarOffline
Temat postu:   PostWysłany: 25-07-2013 - 01:28
Zasłużony
Członek PTG

Witaj.
Kiedy będziesz?

Jak coś to mógłbym Ci pomóc. Smile

Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
keretOffline
Temat postu:   PostWysłany: 25-07-2013 - 07:57
Zasłużony
Sympatyk

Witam
Jedna rzecz pracownia w sierpniu jest nieczynna czyli zostało Wam jeszcze 4 dni, albo dopiero wizyta we wrześniu
M.Terek

martyna_jOffline
Temat postu:   PostWysłany: 25-07-2013 - 09:24
Zasłużony
Sympatyk

Będę w piątek Very Happy może napisać do AP, uprzedzić ich i poprosić o przygotowanie interesujących mnie materiałów?

Duda_EdytaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 25-07-2013 - 15:48
Sympatyk

Też wybieram się jutro Very Happy Z tłumaczeniem rosyjskiego raczej ci nie pomogą, choć nie powiem, pracują tam bardzo mili ludzie. Zwykle wysyłam zamówienie na rewersy mailem, jeśli nie zamówisz wcześniej, będziesz musiała poczekać. http://www.kielce.ap.gov.pl/pl/udostepnianie.html
Zgłoszenie użytkownika ( jeśli jeszcze nie korzystałaś w tym roku z pracowni AP) wypiszesz na miejscu, a wzór rewersu pobierz z powyższej strony. Jeśli wyślesz dziś, odbiorą jutro rano. O ile nikt nie zamówił interesujących Cię roczników, albo nie są w kwerendzie będziesz miała je o 10.30.
Z "cichą współpracą z osobą obok" nie ma problemu Very Happy

Pozdrawiam
Edyta

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat