Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
sobota, 11 stycznia 2025

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
maddalenka2424Offline
Temat postu: Armia Austro-Węgier podczas I Wojny Światowej  PostWysłany: 25-12-2012 - 17:48
Sympatyk

Status: Offline
Witam,
bardzo się cieszę, że został założony ten wątek, ponieważ mam podobny problem. Znalazłam fotografię-pocztówkę, na której jest mój pradziadek (Franciszek Bilecki, zam. Borzęcin) w mundurze austriackim. Stopień prawdopodobnie kapral (korporal).Na odwrocie jest list napisany w listopadzie 1916r. w Nowym Sączu, w którym pisze, że już wyszedł ze szpitala i jest przy kompanii a u doktora dostał III grupę???(nie wiem co to za grupa:?: ).
Bardzo proszę o wskazówki gdzie mogłabym czegoś szukać na temat pradziadka.
pozdrawiam serdecznie i świątecznie, Magda

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Sroka_StanisławOffline
Temat postu: Armia Austro-Węgier podczas I Wojny Światowej  PostWysłany: 25-12-2012 - 18:34
Zasłużony
Sympatyk

W wiadomościach o rannych i chorych (Nachrichten über Verwundete und Kranke) nr 320 z 26 lutego 1915 widnieje
Bilecki Franz, SanSold., mob. ResSpit. Nr 5, Chudaczow, Lańcut, 1886, krank, mob.ResSpit. Nr 5 in Kacice.

Franz - Franciszek
ResSpit. - Reservespital - szpital rezerwowy
SanSold. - Sanitätssoldat - sanitariusz
krank - chory

A na liście strat znalazłem

Bilecki Franz, LstSchütze, k.k. SchR. Nr 35, 1 Komp., Galizien, Złoczów, Huta Oleska, 1896, verw.

Lst. - Landszturm (obrona krajowa)
Schütze - strzelec
k.k. - c.k. (cesarsko-królewski)
SchR. - Schützeregiment - pułk strzelców
R. - Regiment - pułk
Komp. - kompania
verw. - verwundet - zraniony
Huta Oleska to miejsce zamieszkania

Ostatnio zmieniony przez Sroka_Stanisław dnia 26-12-2012 - 23:27, w całości zmieniany 2 razy

maddalenka2424Offline
Temat postu: Re: Armia Austro-Węgier podczas I Wojny Światowej  PostWysłany: 25-12-2012 - 18:48
Sympatyk

Sroka_Stanisław napisał:
W wiadomościach o rannych i chorych (Nachrichten über Verwundete und Kranke) nr 320 z 26 lutego 1915 widnieje
Bilecki Franz, SanSold., mob. ResSpit. Nr 5, Chudaczow, Lańcut, 1886, krank, mob.ResSpit. Nr 5 in Kacice.

Franz - Franciszek
ResSpit. - Reservespital - szpital rezerwowy
SanSold. - Sanitatssoldat - sanitariusz
krank - chory

dziękuję za szybką odpowiedź, ja również znalazłam tę informację jednak mam wątpliwość czy dotyczy ona mojego przodka ponieważ widnieje w niej data 1886 podczas gdy mój pradziadek urodził się w 1874r. Czy Łancut, Chudaczów lub Kacice to aktualne miejsca pobytu chorego?

Sroka_StanisławOffline
Temat postu: Re: Armia Austro-Węgier podczas I Wojny Światowej  PostWysłany: 25-12-2012 - 19:08
Zasłużony
Sympatyk

Kacice to miejsce pobytu. Miejsce zamieszkania Lańcut.

maddalenka2424Offline
Temat postu: Re: Armia Austro-Węgier podczas I Wojny Światowej  PostWysłany: 25-12-2012 - 19:15
Sympatyk

wszystkim zainteresowanym armią austrowęgierską polecam forum:

http://austro-wegry.info/f29.htm

maddalenka2424Offline
Temat postu: Re: Armia Austro-Węgier podczas I Wojny Światowej  PostWysłany: 26-12-2012 - 12:50
Sympatyk

Panie Stanisławie bardzo serdecznie dziękuję za pomoc,
pozdrawiam, Magda

matix123Offline
Temat postu: Przodkowie w armii Austro - węgier. Gdzie szukać ??  PostWysłany: 04-05-2013 - 21:22
Sympatyk

Witam wszystkich!.

Jakiś czas temu dowiedziałem sie o moich dwóch przodkach że służyli w Armii Austro - Węgier w czasie I Wojny Światowej.

Jeden Pradziadek urodził się w 1897 r. i z przekazów rodzinnych służył w Ułanach. U babci w domu była fotografia przedstawiająca Go w mundurze i ze szablom podobno. Ale zdjęcie to się nie zachowało niestety. Nie zachowało się nic z tego okresu.

Drugi Prapradziadek urodził się w 1887 r. i walczył na I wojnie i stracił w walkach rękę. W 1918 r. urodził mu się już pierwszy syn. Tutaj również nie zachowało się nic z tego okresu. Ba, mam tylko dwie Jego fotografie. W listach strat nie znalazłem jednak ani jednego Ani drugiego przodka. Po prostu biała plama.

Oboje przodków pochodziło z tej samej miejscowości.

Proszę o jakieś informacje i rady.

Pozdrawiam.

krzajaOffline
Temat postu: Przodkowie w armii Austro - węgier. Gdzie szukać ??  PostWysłany: 06-05-2013 - 07:28
Zasłużony
Sympatyk

Witam,
zobacz na poniższy adres strony, ja też zaczynałem od zera, teraz wiem troszkę więcej.

http://austro-wegry.info/tematy_989.htm

Pozdrawiam
Janek

suavegOffline
Temat postu:   PostWysłany: 06-05-2013 - 12:17
Zasłużony
Sympatyk

Dodam tylko, że na wspomnianym forum możesz zapytać użytkownka a nicku Ursus, tylko powiedz mu z jakiej miejscowości pochodzili Twoi przodkowie, jak się nazywali, bo inaczej to ciężko coś będzie ustalić.
Możesz też poszukać tutaj: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/PShowPageDoc.do?id=9840600
z tym, że to jest olbrzymie źródło, a wyszukiwarka średni działa, potrzeba dużo cierpliwości, a czasem pomysłowości, żeby coś znaleźć.

matix123Offline
Temat postu: Re: Przodkowie w armii Austro - węgier. Gdzie szukać ??  PostWysłany: 06-05-2013 - 16:00
Sympatyk

krzaja napisał:
...
zobacz na poniższy adres strony, ja też zaczynałem od zera, teraz wiem troszkę więcej.
http://austro-wegry.info/tematy_989.htm ....

Dziekuję za informację sprawdzę tą stronkę.

Pozdrawiam.

Szukałem już na tej stronce i co prawda to prawda ciężko się szuka, znalazłem jednak informacje o dwóch przypuszczalnych członkach rodziny. Jednak o przodkach którzy mnie najbardziej interesuja nie ma danych. Wgl nazwiska ich mało występują (Piszczek, Zbylut).

Dziękuje za informacje o tym użytkowniku napiszę i zobaczę jak sprawa się dalej potoczy.

Cwynar_JustynaOffline
Temat postu: Re: Przodkowie w armii Austro - węgier. Gdzie szukać ??  PostWysłany: 15-09-2013 - 12:17
Sympatyk

Witam forumowiczów,

Zacznę od tego, że przeszukałam już to forum jak i forum austro-wegry.info i chciałabym potwierdzić pewne informację.

1. Mój 2xpradziadek Piotr Koch zginął w Pierwszej Wojnie Światowej. W księdze spisu ludnosci z miejscowości, w której mieszkal przed wojną (obecna Ukraina), z lat 1920-stych jest wpisany on, jego żona (umarła jeszcze przed wojną) i ich dzieci. Tam znalazłam adnotacje co do daty śmierci Piotra Kocha, miejsce jego śmierci i nazwe drugiej miejscowości, która jest prawdopodobnie miejscem jego pochówku. Dzięki temu znalazłam jego na listach start. Znam więc jego jednostkę. Trochę szukania i znalazłam informację na temat bitwy w której zginął.
I teraz takie pytania do was, drodzy forumowicze:
a. Przedewszystkim czy to archiwum wojskowe w Wiedniu posiada akta na temat mojego prapradziadka, czy raczej centralne archiwum wojskowe w Warszawie?
b. Niezależnie ktore archiwum, co mogą takie akta jeszcze zawierać czego do tej pory nie wiem? Czytając forum czy dobrze rozumiem, że na temat poległych żołnieży akta zawierają zazwyczaj tylko jednostke do której poległy należał i jego miejsce/date śmierci? Czy ktoś z państwa prosił o akta personalne poległych? Jeżeli tak, jakie informacje zawierały takie akta.

2. Ojciec Piotra Kocha, mój 3xpradziadek, Karol Koch urodził się w 1935 roku. Ślub brał prawdopodonie pomiędzy 1866 a 1874 rokiem (akta małżeństw brak na ten okres). Jego pierwsze dziecko, Piotr, urodził się w 1874. Nie wiem co spowodowało tak póżne założenie rodziny. Jednak po przeczytaniu pewnych informacji o poborze do wojska zastanawiam się, czy przypadniem Karol Koch nie służył w wojsku.
a. Nie mając pewności co do służby, a jeżeli był w wojsku to co do jednoski, czy warto pisać do archiwum? W Wiedniu szukanie bez chociażby numeru jednoski będzie pewnie bardzo kosztowne.
b. Tak samo jak u jego syna, jeżeli Karol słuzył to jego akta (jeżeli wogóle jeszcze istnieją) znajdują się w Wiedniu czy w Warszawie?

Pozdrawiam,
Justyna

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość MSN Messenger  
gawroński_maciejOffline
Temat postu: Polacy w amii Austro-Węgier  PostWysłany: 21-12-2013 - 20:11
Sympatyk

Poszukuję wiadomości o Polakach w CK Armii.
Gdzie i jak szukać ?

MariaŁopaciukOffline
Temat postu: Re: Polacy w amii Austro-Węgier  PostWysłany: 21-12-2013 - 20:17
Zasłużony
Sympatyk

gawroński_maciej napisał:
Poszukuję wiadomości o Polakach w CK Armii.
Gdzie i jak szukać ?

Zapewne tu znajdziesz wiele wskazówek do poszukiwań
http://www.austro-wegry.info/

MariaŁ

razareOffline
Temat postu: Armia Austro-Węgier - Marcin Zaręba (szukam informacji)  PostWysłany: 03-09-2014 - 20:27
Sympatyk

Witam,
Mam nie lada problem. Szukam jakiś informacji na temat mojego pradziadka Marcina Zaręby, syna Józefa i Marianny Michoń.

Mam następujące dane:

1. Wg pamiętnika mojej babci:
Cytat:
Pochowany na cmentrarzu w Rzeszowie koło hali targowej (stary cmentarz). Zbiorowa mogiła. Był w piechocie. Zginął na I Wojnie Światowej w latach 1914-1918

2. Napisałem więc maila do Rzeszowa i dostałem taką informację:
Cytat:
Stary Cmentarz przy ul. Targowej zamknięty został 31 grudnia 1909 r. Pana pradziadek Marcin Zaręba spoczywa na cmentarzu Pobitno (łącznie pochowanych żołnierzy austro-węgierskich 1068 plus 7 NN). Mogiły zbiorowe nie zachowały się. Znajduje się tylko pomnik upamiętniający wszystkich pochowanych w dzielnicy XXVII.
Dane Pańskiego pradziadka:
ur. 1874
data śmierci lub pochowania 10.09.1918
przynależność do jednostki wojskowej L.B.R. 17 (rezerwowy batalion pospolitego ruszenia)
pierwotne miejsce pochówku dzielnica IX, potem ekshumacja do dzielnicy XXVII
Wykaz wszystkich zmarłych znajduje się w publikacji: Barbara Uliasz, Cmentarze, kwatery i mogiły wojenne na Podkarpaciu, t. 2, s. 223-244. Dla Pana dziadka s. 243.

Skan tej strony znajduję się w linku
http://i.imgur.com/IBJ76d4.jpg

3. Z kolei, na liście strat z 1916 roku: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handl ... 1/29750695
http://i.imgur.com/5zRezZo.png
znajduje się taka osoba (luźne tłumaczenie)
Cytat:
Zaremba Marcin, Infanterist - Szeregowy, Pułk Landszturmu Nr. 17, Zam. Galicja, pow. Mielec, Podborze, ur. 1876, jeniec wojenny w obozie Morszansku (Gubernia tambowska), Rosja. To jest 1916 rok.

4. Jeżeli chodzi o dane z archiwum, posiadam akt urodzenia jego syna Stanisława, gdzie podany jest rok ur 1875
http://i.imgur.com/5lo4Yjk.jpg

5.Dane z FamilySearch wskazują na rok 1876
https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/X54K-TS4

Reasumując, mam różne daty urodzeń:
Dane z cmentarza: 1874
Lista strat: 1876
Metryka urodzenia syna: 1875
FamilySearch 1876

Pytania:
1. Skąd taka rozbieżność? Czy to różne osoby? (nie wydaje mi się)
2. Czym jest skrót L.B.R. 17? Czy to to samo co Init., k.k. LstIr, Nr, 17?
3. Gdzie można się dowiedzieć czegoś więcej o tym pułku? Na jakiej bitwie mógł zginąć i gdzie jeszcze mogę uzyskać jakieś informacje (do PCK maila wysłałem, czekam na odpowiedź)

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi
Pozdrawiam

edit:
Jeszcze jedno pytanie.
W liście strat występuje słowo Landszturm, natomiast ja znalazłem Landwere:
http://pl.wikipedia.org/wiki/17_Pu%C5%8 ... _Landwehry

Jaka była różnica, a może to to samo?

matix123Offline
Temat postu: Armia Austro-Węgier - Marcin Zaręba (szukam informacji)  PostWysłany: 04-09-2014 - 17:42
Sympatyk

Witam.

Proponuje Ci jak wielu pewnie na tym forum by Ci zaproponowało, zwróć się z tymi danymi na tym forum: http://austro-wegry.info/ Są tam świetni specjaliści pod względem CK armii. Sam również korzystałem z ich porad i były trafne.

Pozdrawiam.
Mateusz.

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat