Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
niedziela, 29 grudnia 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu: Zasoby zgłoszone do opracowania - promocja  PostWysłany: 30-01-2013 - 20:08
Zasłużony
Sympatyk

Status: Offline
Witam

chciałabym podzielić się swoją obserwacją dotyczącą „Zasobów zgłoszonych do opracowania przez administratora projektu” – dla niewtajemniczonych jest to druga lista (na dole):
http://geneteka.genealodzy.pl/plany.php
Aktualnie wykaz ten obejmuje aż 581 pozycji – ogrom pracy fotografów i materiału do zindeksowania.

Moim skromnym zdaniem, lista ta powinna zostać nieco lepiej wyeksponowana na naszym forum, bo po pierwsze - jest dość głęboko schowana (zakładka + ikonka), dwa – umiejscowiona po równie długim wykazie, a po trzecie – nie ma możliwości posortowania jej wg województw (mnie brakuje takiej opcji).
Być może właśnie te i inne mankamenty powodują nie dość wystarczające zainteresowanie, jak na potrzeby Projektu.

Myślę, że dobrym miejscem wyjściowym dla informacji o zasobach byłaby mapka Polski:
http://geneteka.genealodzy.pl/
łatwo dostępna, bo poprzez kliknięcie często odwiedzanej Geneteki.
Gdyby tak pod konkretnym województwem można było stworzyć dodatkową wyszukiwarkę bądź spis zatytułowaną/y np. „do indeksacji”, gdzie znalazłyby się parafie oczekujące na opracowanie z potrzebnymi danymi, w tym informacja, do kogo należy zgłosić się po materiał roboczy – myślę, że obraz parafii czy regionu pod kątem digitalizacyjno-indeksacyjnym byłby pełniejszy „jakie lata są już zindeksowane, a jakich brakuje” – wszystko w jednym miejscu.
Innym rozwiązaniem mógłby być jakiś banner widoczny na stronie głównej portalu zachęcający do wzięcia udziału w indeksacji. Kliknięcie na niego przeniosłoby użytkownika forum bezpośrednio do omawianego wykazu.

To oczywiście tylko luźny pomysł, nie wiem jak możliwy pod kątem technicznym do zrealizowania, natomiast myślę, że marketing w tym aspekcie, jeśli tak mogę ująć ten problem, jest dość ubogi i z myślą o osobach, które zechciałyby poświęcić trochę swojego wolnego czasu na indeksy, a sądzę, że takich osób nie zabraknie - warto coś tu zdziałać.

Pozdrawiam serdecznie

Aneta

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
nuernbergOffline
Temat postu: Zasoby zgłoszone do opracowania - promocja  PostWysłany: 30-01-2013 - 21:26
Zasłużony
Sympatyk

Witam,

rzeczywiście bardzo trudno trafić na tę listę. Byłem tam może ze dwa razy, mimo, iż kilka razy dziennie zaglądam na tutejsze forum.
Marketing tej listy jest jak najbardziej wskazany.

Co do uwagi o brak możliwości sortowania, np według województw - to mija się ona z rzeczywistością.
W nagłówkach obu list są hiperlinki, do kolumn: parafia, Woj, lata. Klikając na nie mamy możliwość segregacji list.

Pozdrawiam równie serdecznie
Gabriel

ZasoovaOffline
Temat postu: Zasoby zgłoszone do opracowania - promocja  PostWysłany: 31-01-2013 - 00:14
Sympatyk

Lista (zarówno jedna, jak i druga) jest przede wszystkim nieaktualizowana, czyli zapomniana przez samych administratorów. Wielokrotnie próbowałam się zgłosić do indeksacji wymienionych tam parafii i okazywało się, że już je ktoś indeksuje. Na pierwszej liście są też parafie już daaawno zindeksowane. Tak więc zanim do przodu, to najpierw porządki.

Pozdrawiam,
Anna

Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu: Zasoby zgłoszone do opracowania - promocja  PostWysłany: 31-01-2013 - 08:10
Zasłużony
Sympatyk

Dziękuję Gabrielu za podpowiedź - rzeczywiście, hiperlinki sortują poszczególne kolumny - nie zwróciłam na to uwagi.
Uwaga Anny jest oczywiście priorytetowa.

Pozdrawiam serdecznie
Aneta

Komorowski_LonginOffline
Temat postu: Re: Zasoby zgłoszone do opracowania - promocja  PostWysłany: 27-02-2013 - 10:40
Zasłużony
Sympatyk

Witam
Zasoova napisał:
Lista (zarówno jedna, jak i druga) jest przede wszystkim nieaktualizowana, czyli zapomniana przez samych administratorów. Wielokrotnie próbowałam się zgłosić do indeksacji wymienionych tam parafii i okazywało się, że już je ktoś indeksuje. Na pierwszej liście są też parafie już daaawno zindeksowane. Tak więc zanim do przodu, to najpierw porządki.

Pozdrawiam,
Anna

Podpisuję się pod tym stwierdzeniem, dodam tylko że na zapytanie o możliwość indeksacji pod poz. 495 tj. Tarczyn lata 1670 -1745, otrzymuję odpowiedź że wszystkie dostępne skany Tarczyna są zindeksowane, natomiast brak jest tych indeksów w GENETECE.
Pozdrawiam Longin.

marta1044Offline
Temat postu: Re: Zasoby zgłoszone do opracowania - promocja  PostWysłany: 27-02-2013 - 23:16
Zasłużony
Sympatyk

Zasoova napisał:

Pozdrawiam,
Anna

Witaj Anno,

to chyba do mnie nie zglaszalas. W projektach, ktore ja nadzoruje moze byc wpisane za duzo, a nie za malo. Kazdy kto zglosi jest wpisywany od razu. Parafie dawno zindeksoane moga wisiec i to chyba nikogo nie boli. Lepiej za duzo informacji niz za malo.

Komorowski_Longin napisał:
Witam
Zasoova napisał:

Pozdrawiam,
Anna

Podpisuję się pod tym stwierdzeniem, dodam tylko że na zapytanie o możliwość indeksacji pod poz. 495 tj. Tarczyn lata 1670 -1745, otrzymuję odpowiedź że wszystkie dostępne skany Tarczyna są zindeksowane, natomiast brak jest tych indeksów w GENETECE.
Pozdrawiam Longin.

Longinie,

przyznam, ze po odpisaniu jeszcze raz zaczelam sprawdzac, ale ze bylo pozno to sie poddalam. Od dwoch dnii praktycznie jestem poza zasiegiem i nie mialam kiedy odpisac. A polprzytomna tego staram sie nie robic, bo malo kto by doszedl o co mi chodzi.
Z tego co widac, nie moge zostawic Geneteki i maila na chociazby dwa dni... Sad

Pozdrawiam,
Marta

Kornelia_MajorOffline
Temat postu: Re: Zasoby zgłoszone do opracowania - promocja  PostWysłany: 27-02-2013 - 23:46
Zasłużony
Członek PTG

Ponieważ jak widzę temat nadal aktualny odpowiem tym ktorzy uważają, że obydwie listy nie sa aktualizowane.
Podobnie jak Marta - ja też na bieżąco aktualizuję obydwie listy . To ,że jakiś zasób jest już zindeksowany i nadal jest wykazywany, w indeksacji- to tak jest. A w przypadku świętokrzyskiego- pozostaje tam tak długo,aż nie skończymy indeksowania parafii, której akta są w dwóch lub trzech miejscach: A.D;A.P i parafii.
Wszystkie osoby które zgłaszają się do indeksowania są na bieżąco dopisywane. Tak jest w przypadku świętokrzyskiego.

Pozdrawiam, Kornelia Major

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Kolank0Offline
Temat postu:   PostWysłany: 28-02-2013 - 08:47
Zasłużony
Sympatyk

Pomijając kwestię aktualizacji.

Czy zasobów indeksowanych i tych oczekujących nie można podzielić na projekty? Może nie przyspieszy to indeksacji, ale na pewno poprawi przejrzystość prezentowanych informacji.

Np. jak poniżej:

AP Pułtusk - koordynator XX
Uwagi:....

W indeksacji:
1. par. ... lata ... - indeksujący...
2.
3.

Oczekujące:
1
2
3

AP Łódź - koordynator
Uwagi:....

W indeksacji:
1. par. ... lata ... - indeksujący...
2.
3.

Oczekujące:
1
2
3

itd...

ZasoovaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 28-02-2013 - 09:51
Sympatyk

Co do moich zgłoszeń: w okolicy czerwca 2012 zgłaszałam chęć indeksacji par. Mińsk Maz. Dostałam od J.Okulusa odpowiedź, że zasoby zostały już przydzielone. Trochę mnie to zdziwiło, bo parafia jest duża i myślałam, że każda para rąk do pracy się przyda. Póki co widniejące tam zasoby nadal nie zostały zindeksowane (choć są postępy), a tempo indeksacji jest takie, że prace zostaną skończone pewnie za 2 lata. Proszę mi wytłumaczyć, gdzie tu logika? Do dziś mnie to bulwersuje.

Pozdrawiam,
Anna

angieOffline
Temat postu:   PostWysłany: 28-02-2013 - 10:01
Zasłużony
Sympatyk

Anno,
Ja zaczęłam indeksować Mińsk Mazowiecki jakiś tydzień temu. W tej chwili indeksuję urodzenia z lat 1870-1873.Być może było tak, że ktoś się zgłosił, dostał materiały ale indeksów do tej pory nie zrobił.

pozdrawiam,
Andżelika

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość MSN Messenger  
Komorowski_LonginOffline
Temat postu: Re: Zasoby zgłoszone do opracowania - promocja  PostWysłany: 06-03-2013 - 14:51
Zasłużony
Sympatyk

marta1044 napisał:
Komorowski_Longin napisał:
...
Zasoova napisał:
Lista (zarówno jedna, jak i druga) jest przede wszystkim nieaktualizowana, czyli zapomniana przez samych administratorów. Wielokrotnie próbowałam się zgłosić do indeksacji wymienionych tam parafii i okazywało się, że już je ktoś indeksuje. Na pierwszej liście są też parafie już daaawno zindeksowane. Tak więc zanim do przodu, to najpierw porządki. ...

Podpisuję się pod tym stwierdzeniem, dodam tylko że na zapytanie o możliwość indeksacji pod poz. 495 tj. Tarczyn lata 1670 -1745, otrzymuję odpowiedź że wszystkie dostępne skany Tarczyna są zindeksowane, natomiast brak jest tych indeksów w GENETECE. ...

Longinie,

przyznam, ze po odpisaniu jeszcze raz zaczelam sprawdzac, ale ze bylo pozno to sie poddalam. Od dwoch dnii praktycznie jestem poza zasiegiem i nie mialam kiedy odpisac. A polprzytomna tego staram sie nie robic, bo malo kto by doszedl o co mi chodzi.
Z tego co widac, nie moge zostawic Geneteki i maila na chociazby dwa dni... Sad ...

Witam
odczekałem ponad dwa dni (7) i nadal nie mogę "doiść" o co tu chodzi,złożyłem konkretne zapytanie o możliwość indeksacji Tarczyna lata 1670 - 1745, metryki te widnieją jako zgłoszone do opracowania więc...?
Dodam że nie próżnuję i indeksuję inne parafie, ale chętnie indeksowałbym Tarczyn.
Pozdrawiam Longin

Sroczyński_WłodzimierzOnline!
Temat postu:   PostWysłany: 06-03-2013 - 15:05
Członek PTG

Status: Online!
http://metryki.genealodzy.pl/plany.php
poz. 75 -widoczna jako oczekująca na chętnych w programie metryki.genealodzy.pl, z kontaktem do administratora etc
program metryki wymaga docelowo weryfikacji wpisów, więc może w czasie, gdy indeksujesz inne, bez zajmowania "na zaś" spróbuj znaleźć osobę, która mogłaby przejrzeć Twoje dokonane w przyszłości wpisy
bez weryfikacji - do geneteki
tzn ja tak to widzę: dane gdzie, jak i do kogo się zgłosić są, także po pliki w wygodniejszej (dla przeważającej ilości osób) formie, ew. pełniejsze nieskompresowane

pozdrawiam

Komorowski_LonginOffline
Temat postu:   PostWysłany: 06-03-2013 - 15:54
Zasłużony
Sympatyk

W projekcie pod nr 498 pozycja ta również widnieje jako zgłoszona do opracowania, myślę że wkrótce to się wyjaśni, może jakieś problemy z internetem i nie dotarły moje e-maile, na razie mam dobrego "pracodawcę" i mam co robić.
Pozdrawiam Longin.

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat