Autor |
Wiadomość |
BASIAPUSZ |
|
Temat postu:
Wysłany: 09-02-2013 - 23:49
|
|
Status: Offline
|
|
Bardzo proszę o odszukanie Ignacego Bobrowicz, s.Aleksandra.
Interesują mnie jeszcze nazwiska Ruszkowski i Ulanowski.
Z poważaniem. Barbara |
|
|
|
|
|
Rogalski_Piotr |
|
Temat postu:
Wysłany: 10-02-2013 - 00:52
|
|
|
|
Proszę o pomoc w odszukaniu nazwiska Straczewski. To dosyć charakterystyczne nazwisko. Nie wiem, gdzie pradziadek służył, ale wiem o tym z przekazu babci i mam jego zdjęcie w mundurze (niestety, mocno nadpalone). Z góry dziękuję. Piotr Rogalski |
|
|
|
|
|
Jaroo |
|
Temat postu: Ponowiona prośba
Wysłany: 10-02-2013 - 18:24
|
|
|
|
Witam.
Pozwalam sobie ponowić zapytanie dotyczące osoby Panfił (lub Teofil) Pankratow Chudow.
Pozdrawiam:
Jarek |
|
|
|
|
|
Lichtblau_Dariusz |
|
Temat postu: Ponowiona prośba
Wysłany: 10-02-2013 - 18:33
|
|
|
|
Witam,
Proszę o sprawdzenie nazwiska Owczarek |
|
|
|
|
|
Joanna_Lewicka |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-02-2013 - 01:26
|
|
|
|
A może jest informacja o Czesławie Małyszewiczu, który walczył po Cuszimą w wojnie japońsko-rosyjskiej jako członek załogi "Aurory"? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam-
Joanna |
|
|
|
|
|
|
Temat postu: Re: Ponowiona prośba
Wysłany: 11-02-2013 - 01:56
|
|
|
|
Jaroo napisał:
Witam.
Pozwalam sobie ponowić zapytanie dotyczące osoby Panfił (lub Teofil) Pankratow Chudow.
Pozdrawiam:
Jarek
Nie ma potrzeby ponawiania zapytania. Panfił (Teofil) Pankratow Chudow został dopisany do listy. Proszę od czasu do czasu sprawdzać 'Wykaz nazwisk w wojsku carskim' pod adresem
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-17221.phtml
Pozdrawiam, Stefan |
|
|
|
|
|
joanna23 |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-02-2013 - 07:39
|
|
|
|
JoannaL napisał:
A może jest informacja o Czesławie Małyszewiczu, który walczył po Cuszimą w wojnie japońsko-rosyjskiej jako członek załogi "Aurory"? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam-
Joanna
Joanno ...
posiadam informację figuruje w paru pozycjach książkowych ... zbiorę w całość i wpiszę dzisiaj do wykazu nazwisk ...
mam nadzieję, że to o niego chodzi ... |
_________________ Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
|
|
|
|
|
Joanna_Lewicka |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-02-2013 - 11:54
|
|
|
|
Joanno,
dziękuję za Czesława Małyszewicza, którego właśnie umieściłaś w wątku z wykazem nazwisk.
To mój "prawuj" (pozwalam sobie na neologizm, ale w razie potrzeby dokładnie wyjaśnię koligację).
W pierwszej chwili zawahałam się, widząc imię ojca: "Fiedor", ale inne dane się zgadzają. Otóż ojcem Czesława był Teodor Małyszewicz, powstaniec styczniowy z Wileńszczyzny. Nasz Teodor to po rosyjsku "Fiodor", a stąd już niedaleko do "Fiedora". W imieniu wuja Teodora bardzo uprzejmie proszę o przywrócenie mu imienia w życiorysie syna
Dodam jeszcze, że Czesław Małyszewicz miał na drugie imię Tymoteusz i, że ożenił się za Szwedką, Edytą Ingebork-Małyszewicz, która ostatecznie wyemigrowała do USA i tam umarła w roku 1974.
Jeszcze raz dziękuję, czekam na kolejne dopiski i pozdrawiam serdecznie-
Joanna |
|
|
|
|
|
joanna23 |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-02-2013 - 12:03
|
|
|
|
JoannaL napisał:
Joanno,
dziękuję za Czesława Małyszewicza, którego właśnie umieściłaś w wątku z wykazem nazwisk.
To mój "prawuj" (pozwalam sobie na neologizm, ale w razie potrzeby dokładnie wyjaśnię koligację).
W pierwszej chwili zawahałam się, widząc imię ojca: "Fiedor", ale inne dane się zgadzają. Otóż ojcem Czesława był Teodor Małyszewicz, powstaniec styczniowy z Wileńszczyzny. Nasz Teodor to po rosyjsku "Fiodor", a stąd już niedaleko do "Fiedora". W imieniu wuja Teodora bardzo uprzejmie proszę o przywrócenie mu imienia w życiorysie syna
Dodam jeszcze, że Czesław Małyszewicz miał na drugie imię Tymoteusz i, że ożenił się za Szwedką, Edytą Ingebork-Małyszewicz, która ostatecznie wyemigrowała do USA i tam umarła w roku 1974.
Jeszcze raz dziękuję, czekam na kolejne dopiski i pozdrawiam serdecznie-
Joanna
Joanno... wpisuję imiona takie jak widnieją w danej księdze < rosyjskiej !!! )
... czasami wpisuję dwa imiona ( jak nie zapomnę ) np. Anton/Antoni ... wiadomo, że Fiodor,Fiedor to Teodor ...
dlaczego tak robię... niektórzy potem szukają dalej ... np. w archiwach rosyjskich i gdyby szukali typowo polskiego imienia... nie uzyskaliby odpowiedzi ...
|
|
|
|
|
|
Joanna_Lewicka |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-02-2013 - 12:21
|
|
|
|
Joanno, rozumiem Twoje racje, a Ty zrozumiałaś moje i teraz są dwa imiona - ok.
Pozdrawiam-
Joanna
PS. Z jakiego źródła pochodzą informacje o emigracji do Francji? Z tego, co wiem, Czesław pływał na statkach rosyjskich, a po odzyskaniu niepodległości wrócił do Polski i pracował w naszej gospodarce morskiej.
J. |
|
|
|
|
|
Kociołek_Andrzej |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-02-2013 - 18:32
|
|
|
|
Witam
Bardzo proszę o sprawdzenie, czy w posiadanej przez Panią publikacji wystepują następujące nazwiska:
Kociołek
Kociełek
Rozpędowski
Gulina
Pozdrawiam
Andrzej Kociołek |
|
|
|
|
|
joanna23 |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-02-2013 - 18:39
|
|
|
|
JoannaL napisał:
Joanno, rozumiem Twoje racje, a Ty zrozumiałaś moje i teraz są dwa imiona - ok.
Pozdrawiam-
Joanna
PS. Z jakiego źródła pochodzą informacje o emigracji do Francji? Z tego, co wiem, Czesław pływał na statkach rosyjskich, a po odzyskaniu niepodległości wrócił do Polski i pracował w naszej gospodarce morskiej.
J.
Joanno ... w nawiasie podaję zawsze tytuł księgi ... ta akurat jest z 2004 roku |
|
|
|
|
|
Dzedzej |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-02-2013 - 19:54
|
|
|
|
Proszę o sprawdzenie danych:
Piotr Gorłanow (Горланов), poległ w Prusach Wschodnich w 1914 roku.
Kazimierz Miszkiel (ur. 1887)
Dziękuję. |
|
|
|
|
|
Pańkowski_Mirosław |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-02-2013 - 20:08
|
|
|
|
Witam serdecznie,
i proszę o sprawdzenie Andrzeja Matysiuka oraz Piotra Cebelaka i Jana Olszyńskiego.
Dziękuję |
|
|
|
|
|
Jaroo |
|
Temat postu: Re: Ponowiona prośba
Wysłany: 11-02-2013 - 23:56
|
|
|
|
Nie ma potrzeby ponawiania zapytania. Panfił (Teofil) Pankratow Chudow został dopisany do listy. Proszę od czasu do czasu sprawdzać 'Wykaz nazwisk w wojsku carskim' pod adresem
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-17221.phtml
Pozdrawiam, Stefan[/quote]
Sprawdzam wykaz nazwisk zamieszczonych pod podanym linkiem. Osoba o którą pytam nie została tam zamieszczona.
Pozdrawiam:
Jarek |
|
|
|
|
|
|