Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
sobota, 23 listopada 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
joanna23Offline
Temat postu: Re: Pradziadek w armii carskiej - potrzebuję pomocy .  PostWysłany: 05-02-2013 - 20:52
Sympatyk

Status: Offline
Urszula_Pogoń napisał:
Jeśli w odpowiedziach znajduje się informacja nt. osoby, o którą ktoś pytał później niż ja to oznacza, że o "moich" nic nie ma?

... to znaczy, że do danego nazwiska wpisywane są < na zasadzie aktualizacji > znalezione imiona ...

Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer ICQ 
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Agnieszka_Wójcik
Temat postu: Re: Pradziadek w armii carskiej - potrzebuję pomocy .  PostWysłany: 06-02-2013 - 20:15
Zasłużony
Sympatyk

Witam Smile
Poszukuje wiadomości o Jakubie Kasprzak lub Kacprzak (urok1858 lub 1868 r) od jego wnuka a mojeg wójka wiem że przez okres ok 8 lat był w carskim wojsku i służył jako adiutant bądź ordynans do kraju wrócił ok 1890 -93 ) jeśli można bardzo proszę o sprawdzenie tego nazwiska .
Agnieszka W.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
ewelina12Offline
12 Temat postu:   PostWysłany: 08-02-2013 - 01:13

Witaj Krzysztofie
Bronislaw Lesiak jest rodzonym bratem mojego dziadka Józefa Lesiaka, który mieszkał w Napoleonowie. Są do siebie bardzo podobni.
Pozdrawiam Ewa

robbi89Offline
Temat postu:   PostWysłany: 08-02-2013 - 16:03
Sympatyk

Witam,
poszukuje informacji o Nikołaju Notowiczu ur. w 1858 na Krymie w żydowskie rodziniej (być może frankistów). W czasie wojny rosyjsko-tureckiej 1877-78 służył jako oficer kawalerii.
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Piotrek

halinakuligOffline
Temat postu: Pradziadek w armii carskiej - potrzebuję pomocy .  PostWysłany: 08-02-2013 - 23:19

Mój dziadek, Stanisław Urbański z Zakroczymia, służył w carskiej armii prawdopodobnie z przyrodnim bratem), urodził się w 1890 r. Musiało to być od ok. 1910, kilka lat, podobno byli na Syberii. Po powrocie ożenił się w 1919r., potem został powołany do wojsk Piłsudskiego, na pewno w 1920r. był w wojsku polskim. Brat prawdopodobnie miał na imię Józef, mam zdjęcie dziadka z bratem w carskich mundurach, gdzie mogę wysłać? W Wykazie nie ma ani Stanisława, ani Józefa Urbańskiego. Byłabym wdzięczna za informacje.
Halina Kulig

Wiktor_Witek
Temat postu: Pradziadek w armii carskiej - potrzebuję pomocy .  PostWysłany: 09-02-2013 - 10:51
Sympatyk

Na stronie www.vgd.ru jest rozdział, gdzie są specjaliści rozpoznający mundury rosyjskie.

Pozdrowienia

Wiktor

Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!Wink]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?

joanna23Offline
Temat postu: Re: Pradziadek w armii carskiej - potrzebuję pomocy .  PostWysłany: 09-02-2013 - 11:04
Sympatyk

Wiktor_Witek napisał:
Na stronie www.vgd.ru jest rozdział, gdzie są specjaliści rozpoznający mundury rosyjskie.

Pozdrowienia

Wiktor

... myślę, że nie w tym temacie wpisałeś informację ...

Wiktor_Witek
Temat postu: Re: Pradziadek w armii carskiej - potrzebuję pomocy .  PostWysłany: 09-02-2013 - 11:12
Sympatyk

"Brat prawdopodobnie miał na imię Józef, mam zdjęcie dziadka z bratem w carskich mundurach, gdzie mogę wysłać?"

Może zaszło nieporozumienie, ja odpowiedziałem na powyższą część pytania.

Serdecznie pozdrawiam

Wiktor

Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!Wink]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?

joanna23Offline
Temat postu: Re: Pradziadek w armii carskiej - potrzebuję pomocy .  PostWysłany: 09-02-2013 - 11:15
Sympatyk

Wiktor_Witek napisał:
"Brat prawdopodobnie miał na imię Józef, mam zdjęcie dziadka z bratem w carskich mundurach, gdzie mogę wysłać?"

Może zaszło nieporozumienie, ja odpowiedziałem na powyższą część pytania.

Serdecznie pozdrawiam

Wiktor

jak odpowiadasz na konkretne pytanie to powinieneś wziąć to w cytat ...
tak jak ja teraz Twoją odpowiedź ... Wink

kujawiakOffline
Temat postu:   PostWysłany: 09-02-2013 - 14:03
Zasłużony
Sympatyk

Witam! Oprócz podanych wcześniej przeze mnie nazwisk proszę o sprawdzenie kolejnych dwóch:
- Salamon,
- Gwizdka,
Chodzi mi głównie o osoby: Józef Gwizdka (1799-1851), marynarz pochodzący z Dąbrowic i Andrzej Salamon (1867-1892), żołnierz pochodzący z Pędziwiatrów, gm. Godynice.

Pozdrawiam:
Filip

TerlukOffline
Temat postu: Dziadek w Armi Carskiej  PostWysłany: 09-02-2013 - 14:04
Zasłużony
Sympatyk

Szukam informacji o moim dziadku Piotrze Łukasik ur. 10.09.1875r w Mierzęcice - Niwiska syn Franciszka Łukasik i Józefy zd. Parzoch. Dziadek był w wojsku Carskim i miał mundur i odznaczenia. Był tez na wojnie rosyjsko - japońskiej.
Pozdrawiam Teresa

halinakuligOffline
Temat postu:   PostWysłany: 09-02-2013 - 14:04

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi, dopiero zaczynam poszukiwania i każda pomoc jest na wagę złota.
Halina Kulig

Grzegorz_WojcikOffline
Temat postu:   PostWysłany: 09-02-2013 - 14:33

Witam
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Wrzesiński. Szukam informacji na temat pradziadka, Jana Wrzesińskiego, który służył w armii carskiej zapewne w latach 1914-18 (mam jego zdjęcia w mundurze podporucznika, zrobione w Połocku w 1916 r.; podobno przez jakiś czas przebywał też w Niżnym Nowgorodzie.
Pozdrawiam
Grzegorz Wójcik

AsiaMariaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 09-02-2013 - 16:44

Bardzo proszę o sprawdzenie osoby: Piotr Sitek ur.1877, rodzice: Szymon Sitek i Antonina zd. Paduch

Z góry dziękuję za pomoc, Asia

Mazurkiewicz_TadeuszOffline
Temat postu:   PostWysłany: 09-02-2013 - 20:47

Witam!
Poszukuję informacji o służbie u cara mojego pradziadka Wincentego Miśkiewicza.Jego syn, a mój dziadek dziadek urodził sie w 1877 roku, po powrocie ojca z wojny tureckiej. Dziadek zapamiętał jego czapkę futrzaną z czerwonym denkiem i złotym haftowanym na nim krzyżem oraz odznaczenia.
Uprzejmie proszę o sprawdzenie w zasobach lub o informacje, gdzie tego szukać. T. Mazurkiewicz

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat