Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
czwartek, 28 listopada 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
kaphisOffline
Temat postu: Matuszek - Seibert -okolice Wadowic  PostWysłany: 30-08-2011 - 21:02
Zasłużony
Sympatyk

Status: Offline
Witam

Poszukuje informacji o Aloizie Matuszek corce Ferdinanda i Josefiny Seibert ktora najprawdopodobniej urodzila sie w okolicach Wadowic. Okolo 1889 roku Aloiza zawarla zwiazek malzenski z piwowarem Franzem Kaeppeler. Ich pierwsze dziecko ( Karol ) rodzi sie w 1890 roku w Jaszczurowej ( parafia Mucharz ). Kolejne dzieci nie wiem gdzie sie rodza az do Joanny urodzonej w 1899 w Kleczy Dolnej. Jakis czas pozniej wszyscy sie udaja na wschod i osiedlaja sie w okolicach Rzeszowa. Franz Kaeppler zmarl w 1927 r. w Katowicach a Alojza zmarla i zostala pochowana w Rzeszowie ( nie wiem kiedy ). Z gory dziekuje za wszelkie informacje nt. wymienionych osob.

Pozdrawiam

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
rjamrozOffline
Temat postu: Matuszek - Seibert -okolice Wadowic  PostWysłany: 04-01-2013 - 13:17

Witam!

Przeszukując księgi urodzeń Jaszczurowej napotkałem o 4 dzieciach Ferdynanda Matuschek (s. Andrzeja i Józefy Treitler) i Józefy Seibert (c. "Amandi" i Anny Kubik):
1. Franciszka Klaudia 1873
2. Ryszard Paweł 1876
3. Wawrzyniec Bernard 1877
4. Emanuel Adam 1880
niestety Alojzy tam nie było.

Pozdrawiam!
Radosław Jamróz

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Gadu-Gadu MSN Messenger  
kaphisOffline
Temat postu: Matuszek - Seibert -okolice Wadowic  PostWysłany: 24-02-2014 - 23:40
Zasłużony
Sympatyk

Witam

Radku wielkie dzieki. Dopiero dzis zobaczylem Twoja odp. Te informacje bardzo mi pomoga gdyz ograniczy to obszar poszukiwan.

Pozdrawiam

kaphisOffline
Temat postu: Seibert - Jaszczurowa - Zlín  PostWysłany: 24-07-2021 - 18:00
Zasłużony
Sympatyk

Witam

Po latach poszukiwań trafiłem na dość interesujące wyniki na stronach Ancestry i Family Search.

Amand Seibert i Anna Kubik (albo Kubek) w Czeskiej miejscowości Zlín doczekali się dwojga potomstwa:
1837 Antonin
1839 Antonie

Rodzicami Anny urodzonej w 1820 i zmarłej w 1903 byli Antonín Kubek i Kateřina Urban. Jest też informacja o kolejnym partnerze Jan Juříček.

Jako rodziców Amanda (*? i +?) wpisano Antonius Joannes Ignatius Seibert (*1779 i +?) i Apolonia Kunčík (*? i +1851). Jest też informacja o dziadku Ignát Seibert (*? i +?) oraz siostrach Elisabetha *1804 i Anna *1811.

Pierwsza rzecz która mnie zaskoczyła to odległość, około 190 km miedzy Jaszczurową a Zlinem.
Druga rzecz to, że dane pochodzą od 2 różnych osób.

W moich badaniach rozpoczyna się nowy rozdział. Czeski film / nikt nic nie wie. Ja też nie wiem od czego zacząć, jakie strony, które archiwa i jaki język... za sugestie będę wdzięczny.

kaphisOffline
Temat postu: Matuszek Seibert - Cichlin Kreis Jaslo  PostWysłany: 26-11-2024 - 12:17
Zasłużony
Sympatyk

Witam

w zeszłym tygodniu znalazłem informację, że moja Alojza Matuszek miała urodzić się w miejscowości Ciechlin Kreis Jaslo we wrześniu 1867 roku. Zapewne rozchodzi się o Cieklin w Gminie Dębowiec w powiecie jasielskim. Genetyka i SzWA pokazują wyniki od 1889 roku.

Czy ktoś ma dostęp do urodzeń z roku 1867 roku?

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat