Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
sobota, 28 grudnia 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Manikowski_KacperOffline
Temat postu:   PostWysłany: 11-07-2010 - 10:53
Sympatyk

Status: Offline
Odkąd Małopolskie Towarzystwo Genealogiczne digitalizuje kolejne tomy listy strat CK armii, sprawdzam dogłębnie w poszukiwaniu interesujących mnie nazwisk. Później z niecierpliwością czekam na następne.
Chciałem się zapytać, czy po pruskiej stronie też wychodziły takie spisy rannych i poległych? Jeśli tak, to czy się zachowały i czy są gdzieś dostępne?
Pozdrawiam

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
jolakpOffline
Temat postu: Pradziadek w armii austriackiej  PostWysłany: 13-03-2011 - 09:03
Sympatyk

Witam,
Mój pradziadek mieszkał w Busku obecnie Ukraina. W czasie pierwszej wojny światowej został powołany do armii austriackiej.
Mam prośbę o ukierunkowanie gdzie mogę odszukać informacje o jego pobycie w wojsku.
Pozdrawiam
Jola

M.LipkaOffline
Temat postu: Pradziadek w armii austriackiej  PostWysłany: 13-03-2011 - 09:15
Sympatyk

Witam,
Proponuję byś napisała do Kriegsarchiv, Nottendorfer Gasse 2, A-1030 Vienna.
Jeżeli Twój dziadek był szeregowcem, który nie został ranny w czasie walk lub nie zginął, to szanse na odnalezienie jakiejkolwiek informacji są minimalne. Ale warto próbować... Pisząc do Kriegsarchiv pamiętaj o podaniu imienia dziadka w brzmieniu łacińskim lub niemieckim.
Pozdrawiam
Maciek

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość MSN Messenger  
jolakpOffline
Temat postu: Pradziadek w armii austriackiej  PostWysłany: 13-03-2011 - 12:44
Sympatyk

Dziękuję za podpowiedź. Myślę, że sprawa jest beznadziejna, jednak spróbuję.
Pozdrawiam
Jola

agnieszka5995Offline
Temat postu: Pradziadek w armii austriackiej  PostWysłany: 13-03-2011 - 13:04
Zasłużony
Sympatyk

Dzien dobry,

pozwole sobie wtracic trzy grosze: w latach 90-tych archiwa wiedenskie chetnie wysylaly metryki i informacje, sama dostalam bezplatnie kopie wpisania rodziny do metryki szlacheckiej w Galicji. Od kilku lat zwracajacy sie do archiwow w Wiedniu, w tym do Kriegsarchiv zbywani sa standartowym listem polecajacym zwrocenie sie do biur poszukiwan genealogicznych (platnych). W Kriegsarchiv prawdopodobnie nie beda szukac niczego, wiem z wlasnego doswiadczenia (nie chce rozwiewac ostatnich nadziei). Przy okazji Austriacy podaja, ze przekazali wszystkie akta Polakow do Polski.

Pozdrowienia od Agnieszki W.

BartosOffline
Temat postu:   PostWysłany: 13-03-2011 - 21:57
Sympatyk

Do wszystkich poszukujących w tym temacie,
informacje na temat rannych i zaginionych można w prosty sposób uzyskać pod adresem;

http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do

Wystarczy w okienku search wpisać nazwisko poszukiwanego
Należy zwrócić uwagę na różne warianty pisowni nazwiska.

Do przeglądania potrzebny jest zainstalowany plugin DjVu, ten sam co w naszych Bibliotekach Cyfrowych.
Powodzenia,
Bartosz

maga100Offline
Temat postu:   PostWysłany: 14-03-2011 - 13:26
Sympatyk

To może ja dodam instrukcję :
http://austro-wegry.info/tematy_2413.htm
Chyba znalazłam dziadka, niestety strona nie jest dostępna.
Małgorzata

Markowski_MaciejOffline
Temat postu:   PostWysłany: 30-03-2011 - 21:14
Zasłużony
Członek PTG

Ciekawy dokument jak poruszać się po archiwach napisany przez dyrektora archiwum w Wiedniu.
Oczywiście według niego to najlepiej przeglądać dokumenty samemu na miejscu Sad.

SOURCES FOR GENEALOGICAL RESEARCH AT THE AUSTRIAN WAR ARCHIVES IN VIENNA (KRIEGSARCHIV WIEN)
by Christoph Tepperberg Director of the Kriegsarchiv
http://oesta.gv.at/DocView.axd?CobId=25264

http://KimOnibyli.pl

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
opat1222Offline
Temat postu: Gdzie szukać żołnierzy polskich pod dow. autrii 1914/1918?  PostWysłany: 17-07-2011 - 17:03
Sympatyk

Witam!
Czy ktoś wie gdzie szukać list żołnierzy, którzy w czasie I-szej wojny światowej walczyli pod dow. Austrii co wynikało z zaboru?
Proszę o pomoc!
Kamil

zefir454Offline
Temat postu: Gdzie szukać żołnierzy polskich pod dow. autrii 1914/1918?  PostWysłany: 17-07-2011 - 21:58
Sympatyk

Polecam forum pod adresem: http://austrohungarianlandforcesdiscuss ... -1885.html jest ono wprawdzie angielskojęzyczne, ale można znaleźć tam ogromne ilości informacji na temat spisów osobowych żołnierzy C.K. Austrii.
To właśnie dzięki temu forum odnalazłem wpis o moim pradziadku pochodzącym z Bolzano we Włoszech, który stacjonował przez jakiś czas koło Halicza w Galicji.
Pozdrawiam
Józek

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Gadu-Gadu  
KrzysieksafOffline
Temat postu: Armia Austro-Węgier podczas I Wojny Światowej  PostWysłany: 16-12-2012 - 09:01
Sympatyk

Witam, mój pradziadek Andrzej Celej syn Michała i Anny Klimkowicz ur 9.11.1880 zamieszkały Rybna, brał udział w I wojnie Światowej w wojsku austriackim(do końca miał "austriackiego" wąsa). Ciężkie warunki w okopach, picie brudnej wody, jedzenie zmarzłego grochu spowodowały, że trafił do szpitala i uratował się tak przed pewną śmiercią na froncie włoskim, na który miał zostać wysłany.
Chciałbym się zapytać czy istnieje jakiś spis żołnierzy, w którym mógł być mój przodek, bo rodzina nic na ten temat nie wie. Pradziadek tez o tym nie opowiadał. Zachowało się tylko zdjęcie z I wojny zrobione w Insbruku.
Pozdrawiam Krzysztof

Sroka_StanisławOffline
Temat postu: Armia Austro-Węgier podczas I Wojny Światowej  PostWysłany: 25-12-2012 - 02:09
Zasłużony
Sympatyk

Znalazłem dwóch żołnierzy o nazwisku Celej na liście strat ministerstwa wojny Austro-Węgier. Nazwisko w Galicji raczej rzadkie, może to Pana krewni.
Celej Simon, ErsRes., IR. Nr13, Galizien, Krakau, Babice, 1880, tot (1.9.1914)
Celej Stanislaus, Inft., k.k.LstIR. Nr16, 3 Komp., Galizien, Krakau, Kanonice, 1873, tot (21-24.11.1914)

Na tej liście umieszczano tylko nazwiska zabitych (tot), ranionych (verwundet) i wziętych do niewoli (kriegsgefangene).

qufelOffline
Temat postu: Armia Austro-Węgier podczas I Wojny Światowej  PostWysłany: 25-12-2012 - 10:35
Sympatyk

gdzie mozna zobaczyć taką listę?

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Gadu-Gadu  
sciurekOffline
Temat postu: Armia Austro-Węgier podczas I Wojny Światowej  PostWysłany: 25-12-2012 - 13:04
Sympatyk

Listy strat są publikowane w kilku miejscach, ale najpełniejsze są chyba na czeskiej stronie http://kramerius.nkp.cz/kramerius/PShow ... 23834&it=0
Na dole strony są odnośniki do poszczególnych roczników, jest również wyszukiwarka nazwisk.
Świąteczne pozdrowienia !
Mariusz

MonikaMaruOffline
Temat postu: Armia Austro-Węgier podczas I Wojny Światowej  PostWysłany: 25-12-2012 - 13:06
Sympatyk

Tutaj - http://www.mtg-malopolska.org.pl/bibliotekacyfrowa.html

Materiały do poszukiwań przodków z Galicji. W szematyzmach dużo danych o urzędnikach. I te listy strat 1914-18.

Pozdrawiam, Monika

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat