|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Śmiech_Michał |
|
Temat postu:
Wysłany: 15-11-2011 - 16:40
|
|
Status: Offline
|
|
|
|
|
Kaczmarek_Aneta |
|
Temat postu:
Wysłany: 15-11-2011 - 17:26
|
|
|
|
Mnie bardzo podobają się nazwiska małżonków, jeśli w jakimś sensie nazwiska te do siebie pasują...
Kilka przykładów z Geneteki:
Wronka - Gołąbek
Świnka - Kiełbasa
Pliszka - Gwizdała
Pozdrawiam
Aneta |
|
|
|
|
|
rwelka |
|
Temat postu:
Wysłany: 15-11-2011 - 17:28
|
|
|
|
Nazwiska z wielkopolski :
Zegar
Kredens
ale z dziedziny bardzo ładnych nazwisk wielkopolskich :Żółtywłas mój faworyt |
|
|
|
|
|
algaa |
|
Temat postu:
Wysłany: 15-11-2011 - 17:34
|
|
|
|
Witam
Moja mama z domu Kwiatek Bardzo ładne nazwisko.
Pozdr Agnieszka. |
|
|
|
|
|
Aftanas_Jerzy |
|
Temat postu:
Wysłany: 15-11-2011 - 18:08
|
|
|
|
Luziński_Marcin napisał:
Wspomniane tu nazwiska Niewiem i Kutasiewicz (Izydor) pojawiają się m. in. w Skierniewicah. Natomiast ja jestem fanem nazwisk: Niechciał, Niewiedział, Niewieczerzał :)
ML
Witam!
Wszystkie w.wym. nazwiska są etymologicznie opracowane przez specjalistów - onomastyków i należą do obszernej grupy nazwisk odapelatywnych, zaczynających się od prefiksu 'Nie-'. Niektóre były po raz pierwszy zapisane bardzo dawno (np Niechciał w 1610 roku), a inne są nazwiskami szlacheckimi, jak np.:
Niemyjski, h. Ogończyk, Jastrzebiec
Niepiekło, h. Rawicz
Niczuła, h.własnego
Nieśmiejan, h. Rawicz
Niewiesz, h. Pomian
Niezgoda, h. własnego
Nielepszy, h? ( 1700 r).
Warto więc być fanem wszystkich naszych nazwisk, bez względu na to od jakiej podstawy pochodzą (odmiejscowe, przezwiskowe, odimienne), czy mają, czy nie mają sufiks "uszlachetniający"(-ski, -cki, -icz, ic). Pokazujemy w tym watku najciekawsze nazwiska, które niektórym (mniej znającym historię powstawania nazwisk)wydają się śmieszne lub dziwne. Warto pamiętać, że każde nazwisko jest dobrem osobistym i jako takie podlega ochronie prawnej (Kodeks cywilny art 23 i 24).
Kiedyś nie pytano: Jak Pan się nazywa?, ale: Jak Pańska godność?. Coś z tego zostało, bo ludzie na ogół cenią swoje nazwisko, a wystąpienia do sądów o zmianę są sporadyczne. |
_________________ Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Ostatnio zmieniony przez Aftanas_Jerzy dnia 15-11-2011 - 18:11, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
Śmiech_Michał |
|
Temat postu:
Wysłany: 15-11-2011 - 18:10
|
|
|
|
Kaczmarek_Aneta napisał:
Mnie bardzo podobają się nazwiska małżonków, jeśli w jakimś sensie nazwiska te do siebie pasują...
Ewa Napierała i Adam Musiał |
|
|
|
|
|
Dampc_Kasia |
|
Temat postu:
Wysłany: 15-11-2011 - 18:38
|
|
|
|
świetne:)
pozdrawiam
Kasia |
|
|
|
|
|
Skrzypczak_Bogumiła |
|
Temat postu:
Wysłany: 15-11-2011 - 18:43
|
|
|
|
No i jeszcze z życia wzięte;
Dyrektor kopalni w moim mieście Głąb dzwoni na dół - telefon odbiera sztygar Kapusta.
Trzask odkładanej słuchawki,kontrola w Zatrudnieniu i ..... jaka ulga to nie kawał - obydwa nazwiska były prawdziwe,
ale dlaczego spośród 300 sztygarów musiał trafić na Kapustę ? |
_________________ Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
|
|
|
|
|
annatst |
|
Temat postu:
Wysłany: 15-11-2011 - 18:51
|
|
|
|
Virg@ napisał:
Ania napisała: „Mieszane skojarzenia zaś wywołuje Cymbalista..."
– a jeszcze jak czytamy, iż pochodził z miejscowości Palikrowy .
O tym natomiast, skąd się wzięła nazwa wsi Odrzykoń, z której pochodzili moi przodkowie, jedna z legend głosi:
W dawnych czasach przez wieś przejeżdżali kupcy z towarami. Kiedyś w czasie wielkiej posuchy, nie mogąc dostać wody napoili konia winem, które wieźli na wozie. Koń po wypiciu wina upadł i wydawało się, że zdechł nieborak. Kupcom szkoda było zostawić skórę zwierzęcia, więc zdjęli ją z konia i odjechali z towarem dalej. Na drugi dzień koń obudził się i wstał. Przez parę godzin biegał oszalały z bólu po okolicy a wieś otrzymała nazwę Odrzy+koń .
Łączę serdeczności –
Lidia
Moja rodzina od strony mamy pochodzi z Odrzywolka. Czy mam zatem wnioskowac, ze nazwa tejze miejscowosci wywodzi sie od historii uputego wolu niewielkich rozmiarow?
Przypomnialo mi sie nazwisko zaslyszane w jednym z programow telewizyjnych. Pani nosila nazwisko Zmyslona i miala nie lada problemy z przekonaniem potencjalnych klientow do swojej oferty.
Pozdrawiam
Anna |
|
|
|
|
|
Dampc_Kasia |
|
Temat postu:
Wysłany: 15-11-2011 - 19:12
|
|
|
|
W parafiach mnie najbardziej interesujących genealogicznie - na Kaszubach, spotyka się często nazwiska:
"od zwierzęce" - Słowik, Gołombek/ Gołąbek, Sikorra, Koss, Wydra, Kaczykowska, Baranowska
"od roślinne" - Rzepa, Pipka, Kwiatkowska
i dużo "od miejscowych" - Gowiński, Zelewski, Pobłocki, Lewiński itd....
No i spotykane chyba tylko tutaj - Pipka, Żegadło...
pozdrawiam
Kasia |
|
|
|
|
|
Aftanas_Jerzy |
|
Temat postu:
Wysłany: 15-11-2011 - 21:41
|
|
|
|
Dampc_Kasia napisał:
W parafiach mnie najbardziej interesujących genealogicznie - na Kaszubach, spotyka się często nazwiska:
"od zwierzęce" - Słowik, Gołombek/ Gołąbek, Sikorra, Koss, Wydra, Kaczykowska, Baranowska
Kasia
Witam!
Pipka i Żegadło to stare nazwiska szlacheckie, nie zasługujące na kpiny, jak zresztą każde inne, nawet najdziwniejsze:
Pipka -herbu Pypka
Żegadło - herbu Ostoja
Jest jeszcze Pipa herbu Sulima.
Sprawdź w herbarzach. |
_________________ Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
|
|
|
|
|
JoannaUrban |
|
Temat postu:
Wysłany: 15-11-2011 - 22:40
|
|
|
|
Wśród moich faworytów znajdują się:
Krowiranda
Niedospał (czy zastałam pana Niedospała)
Maguza
Barszcz-Czochra
Seksmistrz
Sierota |
|
|
|
|
|
Dampc_Kasia |
|
Temat postu:
Wysłany: 15-11-2011 - 23:15
|
|
|
|
j_aftanas napisał:
Dampc_Kasia napisał:
Kasia
Witam!
Pipka i Żegadło to stare nazwiska szlacheckie, nie zasługujące na kpiny, jak zresztą każde inne, nawet najdziwniejsze:
Pipka -herbu Pypka
Żegadło - herbu Ostoja
Jest jeszcze Pipa herbu Sulima.
Sprawdź w herbarzach.
Witam Szanownego Pana,
Bardzo proszę o nie insynuowanie robienia przeze mnie kpin z jakichkolwiek nazwisk!!!! Stwierdziłam po prostu fakt, iż z tymi nazwiskami spotkałam się tylko na Pomorzu. Znam i cenię kilku nosicieli tych nazwisk osobiście:) Nigdy w życiu nie naśmiewałam się z niczyjego nazwiska i nie mam zamiaru robić tego w przyszłości.
Przykro mi, że ktoś traktuje forum i ten wątek jako osobistą własność.
Przeczytałam wcześniej cały ten wątek i odczytałam go jako możliwość podyskutowania o nazwiskach ładnych, dziwnych, niespotykanych czy też właśnie spotykanych w księgach parafialnych. Z mojego przeczytania tego wątku zrozumiałam, że można podzielić się wiedzą na temat nazwisk występujących w Polsce. Dotychczas przedstawiane przez moich "przedmówców" (a może właściwiej by było "przedpisarzy"?) nazwiska nie przewinęły się do tej pory w księgach pomorskich parafii, które przeglądałam. Więc ja zdobyłam wiedzę na temat nazwisk, które występują w innych regionach Polski. I chciałam dać zainteresowanym wiedzę na temat nazwisk występujących na Pomorzu. Nigdzie nie było napisane/ powiedziane, że nie można.
Skojarzenia każdy ma prawo mieć swoje. Przykro tylko, że ktoś traktuje czyjeś wypowiedzi jako kpiny. Ja odczytuję wszystkie wypowiedzi w tym wątku jako dzielenie się informacjami.
A propos. Herbarze niech przeglądają osoby tym zainteresowane. Ten wątek nazywa się "Nazwiska... ładne:)", a nie "Nazwiska szlacheckie".
Pozdrawiam
Kasia |
|
|
|
|
|
Avanim |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-11-2011 - 12:27
|
|
|
|
To może ja tu dorzucę charakterystyczne chyba tylko dla przedwojennych polskich Żydów nowoczesne nazwiska techniczne:
Pistolet
Kalkulator
Wodociąg
Pojazd
Transport
Magazynier
Mechanik
Inwentarz
Imbryczek
Browar |
|
|