Autor |
Wiadomość |
Piotrek |
|
Temat postu: dygitalizacja, indeksacja parafii zgoda
Wysłany: 04-10-2008 - 00:41
|
|
Status: Offline
|
|
Sprawa jest bardzo trudna, próbowałem uzyskać zgodę na indeksowanie parafii z tej diecezji ale wymówka była ta sama co u Ciebie. Jeśli naukowcom zabrania sie korzystania z tych zbiorów to pomyśl jakie mamy szanse.
Oczywiście nie zniechęcam do działania, pisać i prosić o wyjaśnienie zawsze można.
Pozdrawiam
Piotrek |
|
|
|
|
|
Ćwikliński_Leszek |
|
Temat postu: dygitalizacja, indeksacja zgoda
Wysłany: 04-10-2008 - 18:55
|
|
|
|
Wydaje mi się że mamy jednak większe szanse. Naukowiec jeśli chce załatwić sprawę formalnie jest traktowany nieraz jako interesant który zbiera informację do swojej pracy, potem ją wydaje i zarabia na tym pieniądze (takie argumenty słyszałem podczas wielu moich negocjacji w parafiach i nie tylko). W sowoej dotychczasowej praktyce (bawię sie już tym 5 lat), sfotografowałem już chyba ponad sto parafii nie tylko na Pomorzu. Proszę pamiętać (i uwzględniać to w swoich negocjacjach), że obowiązuje jedna zasada: za księgi parafialne w Parafii odpowiada tyko i wyłącznie Proboszcz. Kuria w osobie Kanclerza może wydać tylko zalecenie lub prośbę. Jeżeli uda mi się przekonać Proboszcza, że jestem w stanie pomóc mu w uporządkowaniu i zabezpieczeniu (nieraz bardzo zaniedbanych) ksiąg, to jak dotychczas mam 100% sukcesu.
Pozdrowienia i życzenia wytrwałości w negocjacjach, nasza własna i bezinteresowna praca nie zawsze jest doceniana, moze docenia to potomkowie.
Leszek |
|
|
|
|
|
Piotrek |
|
Wysłany: 04-10-2008 - 22:13
|
|
|
|
Panie Leszku, zapewniam że miła,uprzejma i rzeczowa rozmowa z księdzem proboszczem w diecezji siedleckiej nic nie pomoże. Zazwyczaj jest się odsyłanym do kurii biskupiej a tutaj wszyscy wiemy jak jest.
Pozdrawiam
Piotrek |
|
|
|
|
|
Ćwikliński_Leszek |
|
Wysłany: 04-10-2008 - 23:04
|
|
|
|
Ja bym jednak proponował próbować, zawsze jest jakaś szansa. Zapewniam Cię Piotrze że miałem nawet takie przypadki że mimi zezwolenia z Kruri ksiądz Proboszcz nie pozwolił mi za pierwszym podejściem fotografować ksiąg.
Pozdrowienia
Leszek |
|
|
|
|
|
Piotrek |
|
Temat postu:
Wysłany: 04-10-2008 - 23:35
|
|
|
|
Myślisz że wielu z nas nie próbowało?? Próbowaliśmy coś wskórać nawet tą drogą i nic.
Pozdrawiam
Piotrek |
|
|
|
|
|
Nowik_Andrzej |
|
Temat postu:
Wysłany: 05-10-2008 - 17:56
|
|
|
|
Prawdopodobnie już w ciągu najbliższych miesięcy zostaną określone zasady udostępniania ksiąg metrykalnych w archiwach kościelnych (również parafialnych): np. w przypadku braku duplikatu w archiwum państwowych archiwum parafialne będzie zobowiązane do udostępnienia unikatu do badań (o ile jego stan na to pozwala etc.).
Póki co jest to dobry przykład na to, że często jeden badacz, nawet wspierany przez kolegów, stoi przed trudnościami nie do pokonania: stąd potrzeba dalszej integracji środowiska i wspólnych rozmów z przedstawicielami władz kościelnych i państwowych.
Andrzej Nowik |
|
|
|
|
|
|