Autor |
Wiadomość |
Adamiec_Walenty |
|
Temat postu: Zdjęcia cyfrowe z mikrofilmów
Wysłany: 30-10-2008 - 22:51
|
|
Status: Offline
|
|
Czy jest jakiś prosty sposób na zrobienie zdjęć z mikrofilmów? Będę wdzięczny za podpowiedź. |
|
|
|
|
|
Bozenna |
|
Temat postu: Zdjęcia cyfrowe z mikrofilmów
Wysłany: 30-10-2008 - 23:08
|
|
|
|
Witam,
Specjalisci wytlumacza to technicznie.
Ja poprostu czytajac mikrofilm na wyswietlarce, robie zdjecia aparatem cyfrowym na "makro" i bez flasza. Nie sa to dziela sztuki, ale wychodza czytelne.
Pozdrowienia
Bozenna |
|
|
|
|
|
evanita |
|
Temat postu: Fotografowanie mikrofilmów
Wysłany: 13-04-2010 - 18:58
|
|
|
|
Witam. Chciałam poprosić o radę odnośnie robienia zdjęć z mikrofilmów. Jakie ustawienia aparatu należy zapewnić? Z góry dziękuję za pomoc. Marta |
|
|
|
|
|
AleGor |
|
Wysłany: 13-04-2010 - 21:30
|
|
|
|
Kilka wybranych rad (z mojego doświadczenia) aby zrobić w miarę przyzwoite zdjęcie :
1) Nie wybierać wcale największego czytnika. Bo lampa w czytniku ma problem z pełnym podświetleniem filmu. Należy pokręcić ustawieniami lampy i się nimi "pobawić" aby osiągnąć jak najlepszy widok.
2) Odpowiednio przygotować czytnik. Mieć swoje szmatki lub poprosić o nie i dokładnie wyczyścić szybki pomiędzy którymi przesuwa się film. Dobrze widać gdzie jest bród kiedy lampa świeci a nie ma jeszcze założonego filmu.
3) Koniecznie robić zdjęcie z statywu i najlepiej z trybu samowyzwalacza. Koniecznie wyłączyć lampę błyskową (błyskanie lampą w czytnik widziałem nader często). Nie robić zdjęć z trybu Auto tylko Manualnie. Ręcznie przymknąć przysłonę i zmniejszyć ISO co za tym idzie zwiększyć czas. Dzięki temu osiągniemy większą głębie ostrości.
4) Kadrując należy mieć w kadrze wyłącznie obraz z czytnika a nie sam czytnik. Chodzi tu o to aby nie łapać niepotrzebnie światła z otoczenia a tylko z ekranu.
Wiele osób robi zdjęcia nawet telefonem komórkowym i jest zadowolonych. Tak więc proszę tego nie traktować jako koniecznie warunki aby zrobić zdjęcie. Kwestia jak dobre zdjęcie chcemy osiągnąć. I proszę się nie zrażać niepowodzeniami - często trzeba narobić zdjęć całą masę aby zaczęły wychodzić jak trzeba. |
|
|
|
|
|
RenataMessel |
|
Wysłany: 14-04-2010 - 12:29
|
|
|
|
|
|
|
evanita |
|
Wysłany: 25-04-2010 - 22:27
|
|
|
|
Witam serdecznie. Bardzo dziekuję za wszystkie cenne wskazówki. Bardzo prosze jeszcze o radę w jakiej rozdzielczości najlepiej fotografować mikrofilmy, a w jakiej dokumenty źródłowe. Z góry dziękuję za pomoc. Marta |
|
|
|
|
|
Pawłowska_Ledke_Elżbieta |
|
Temat postu: Fotografie z mikrofilmów.
Wysłany: 14-06-2012 - 12:21
|
|
|
|
Witam!
Proszę o pomoc praktyków. Jak najlepiej wykonać czytelne zdjęcia akt metrykalnych z mikrofilmów na czytniku.
Oczekuję na sprowadzenie mikrofilmów z Archiwum Państwowego w Przemyślu (parafia Sieniawa) do Archiwum Państwowego w Gdańsku. Są już w trakcie wysyłki.
Zapoznałam się z postami na temat fotografowania z ksiąg metrykalnych i w tym zakresie mam też własne doświadczenia. Z mikrofilmów nie robiłam zdjęć.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Elżbieta |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Wysłany: 14-06-2012 - 12:27
|
|
|
|
Pomimo największej ilości poświęconego czasu to najbardziej byłem zadowolony z fotografowania fragmentami i późniejszego łączenia zdjęć/fragmentów zdjęć
Oczywiście taka koronkowo praca ma sens przy pojedynczych klatkach, przy aktach na jakich najbardziej zależy. "Tych". znalezionych
nie przy masówce.
Obiektyw w czytniku ten najdłuższy/najbardziej zbliżający i kilkukrotne sfotografowanie z przesunięciem. Kolejne zdjęcie to ok 40-60% nowego i reszta poprzedniego.
Potem "rzeźbienie" w fotoszopie. |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 14-06-2012 - 12:31
|
|
|
|
Witam!
Włodzimierzu, bardzo dziękuję za odpowiedź. Myslałam podobnie.
Pozdrawiam.
Elżbieta |
_________________ Poszukuję akt śl. z Mazowsza:
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1813, Roman Morawski/Murawski i Salomea p.1804, z Podkarpacia, Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna p. 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 Sieniawa
|
|
|
|
|
kwroblewska |
|
Wysłany: 14-06-2012 - 13:04
|
|
|
|
A ja robię to tak
- wybieram czytnik z ekranem pionowym nie skośnym
- staram się równomiernie oświetlić ekran czytnika
- fotografuję z reguły bez stosowania opcji powiększenia na czytniku
- w przypadku ciemnych mikrofilmów, stosuje od razu w aparacie doświetlenie obrazu 1/3 do 2/3 przysłony
- a bardzo wiele zalezy od tego jak były pisane akty- drobny zapis, wyblakły atrament
- i jaki jest stan mikrofilmów
Najlepiej na początku zrobić próbne foto, sprawdzić w laptopie czytelność zdjęć, gdyż robiąc od razu całą stronę, góra i dół foto może okazać się nieczytelna i trzeba robić pół na pół na zakładkę.
___
Krystyna |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 14-06-2012 - 13:15
|
|
|
|
Witam!
Krystyno, dziękuję za cenne uwagi, na pewno będą pomocne.
Pozdrawiam serdecznie.
Elżbieta |
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1813, Roman Morawski/Murawski i Salomea p.1804, z Podkarpacia, Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna p. 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 Sieniawa
|
|
|
|
|
ofski |
|
Temat postu:
Wysłany: 14-06-2012 - 14:45
|
|
|
|
Mieć nienajgorszy aparat fotograficzny i robić nim zdjęcia przez dodatkowe "filtry-przeszkody" to jest wyzwanie któremu możliwe że niestety i ja w najblizszym czasie będę musiał stawić czoła.
Robienie zdjęć z mikrofilmów to jak jedzenie bogatej w składniki i w witaminy kanapki przez np.ścierkę kuchenną czyli smak kanapki i ścierki (może bardziej smak ścierki) nawet się czuje, ale cała "treść-zawartość" kanapki zostaje niestety w ścierce.
Mikrofilmy wymyślono po to aby dać większą dostepność do danych z oryginalnych ksiąg i innych dokumentów zgromadzonych w Archiwach oraz po to aby tych oryginalnych ksiąg i starych dokumentów nie niszczyć i bardzo słusznie, ale zdjęcia odpowiednio dobrej jakości z wykorzystaniem nowoczesnych i do tego celu zakupionych urzadzeń powinny bez żadnej łaski wykonywać dla nas Archiwa i to bezpośrednio z oryginalnych starych ksiąg oraz innych archiwalnych dokumentów. |
_________________ Krzysztof
|
|
|
|
|
kwroblewska |
|
Temat postu:
Wysłany: 14-06-2012 - 14:56
|
|
|
|
ofski napisał:
Robienie zdjęć z mikrofilmów to jak jedzenie bogatej w składniki i w witaminy kanapki przez np.ścierkę kuchenną czyli smak kanapki i ścierki (może bardziej smak ścierki) nawet się czuje, ale cała "treść-zawartość" kanapki zostaje niestety w ścierce.
A smak ścierki zależy od tego jak dawno była prana i w jakim proszku.
-----
Krystyna |
|
|
|
|
|
garpat |
|
Temat postu:
Wysłany: 14-06-2012 - 16:03
|
|
|
|
Mam proste pytanie: Mikrofilmy - czy sa to zwykle fotograficzne negatywy bialo-czarne czy tez przezrocza bialo-czarne? Na pewno do zrobienia kopii obrazu uzywano kolorowych przezroczy.
Czytalem, ze sa dostepne fotokopiarki do negatywow jak rowniez przezroczy. Czekam na kilka slow... PAT |
|
|
|
|
|
|
Temat postu:
Wysłany: 14-06-2012 - 17:56
|
|
|
|
Dziękuję za połączenie wątków. Przed napisaniem szukałam podobnej wypowiedzi na forum, ale wyszukiwarka jej nie wskazała.
Serdecznie dziękuję za wszystkie dotychczasowe rady i wskazówki.
Pozdrawiam.
Elżbieta |
|
|
|
|
|
|