Autor |
Wiadomość |
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 12-06-2012 - 10:31
|
|
Status: Offline
|
|
mogę Ci częściej poprawiać - byłoby czym, szeroki zestaw mam
a nie wiem czy "jest w AP" = "mogę obejrzeć"
i nie wiem jaki mechanizm przekazywania z USC był, tak jak innych 'podstawowych' (np urodzeń), które bywają w APach a 'powinny być' w USC
chyba sama chęć 'pozbycia się' to za mało, coś za tym stoi
albo przypadek..też możliwe |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
|
|
Temat postu:
Wysłany: 12-06-2012 - 10:45
|
|
|
|
Przecież w pradziadzie masz napisane, że te akta są udostępniane całkowicie.
I - dlaczego ewentualnie miałyby nie być???
t. |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 12-06-2012 - 10:56
|
|
|
|
napisane jest wiele rzeczy, zaczniesz wnikać to dostaniesz odpowiedź "baza NDAPu określa dostępność wg kryterium stanu zachowania nie 'czy mogę obejrzeć' "
dlaczego nie wiem? bo się nie interesowałem;) a może być ograniczony z uwagi na daty - tj osoby, których nie można uznać 'z automatu' za nieżyjące
zgody na publikację alegat (całości) z 1932 nie dostałbym, przejrzeć jednak chyba trudno by było, ale na pewno zlecić kwerendę i kopie "rodzinną" lub "z interesem prawnym" zamówić - pewnie tak, to byłoby możliwe |
|
|
|
|
|
Lintner |
|
Temat postu:
Wysłany: 12-06-2012 - 18:48
|
|
|
|
Witam czy to normalne aby w akcie małżeństwa nie było wzmianki o pierwszej żonie mojego dziadka która zmarła? Mam kserokopie aktu z 1949 i brak info a zbiorczych brak podobno |
_________________ Pozdrawiam
Tomek
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 13-06-2012 - 02:01
|
|
|
|
[quote="Tomek1973"]
Cytat:
U mnie jest komplet z wszystkich miejskich parafii do 1945. USC z radością pozbywały się takich "śmieci" zajmujących miejsce i przekazywały je do AP.
t.
zaległo i fermentuje
gdyby tak APy w ramach przejmowania żądały równocześnie przekazania kopii rejestrów małżeństw razem z aneksami/alegatami
to trochę by ułatwiło nam (nie APom:)
na pewno taka akcja spotkałaby się z uznaniem środowiska..a może i jakimś wsparciem
ale pewnie było minęło, co USC przekazały kiedyś to przekazały i więcej "z wyprzedzeniem" nie dadzą
a w APie (ach) powieszą mnie na suchej gałęzi, jeśli jest inaczej i coś się urodzi:) chyba, że byłoby to płatne przechowanie, depozyt/usługa, nie zadanie własne...wtedy kto wie? |
|
|
|
|
|
Tomorowicz_Wojciech |
|
Temat postu: Re: Alegaty
Wysłany: 13-06-2012 - 08:50
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz napisał:
może być 'wszystko'
..dzisiaj walczyłem z kilkoma, na jednej..chyba poległem, nie wiem jak fotografować żeby miało sens:(
próbkę wstawię niedługo (Warszawa ASC Św. Jana M1827 aneksy)..
Próbka całkiem OK .. szkoda, że tak mała !
Pozdrawiam - Wojciech Tomorowicz |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Wysłany: 13-06-2012 - 09:36
|
|
|
|
albo nie przejrzałeś całej, albo to ja jestem taki krytyczny:( (samokrytyczny)
obcięcia na kartach podwiniętych (i bardzo trudnych do rozprostowania/odwinięcia) czasem są tak duże, że obawiam się o użyteczność materiały
a ponieważ wymaga wiele więcej czasu niż standardowa księga (czy nawet 'przeciętne' aneksy) to wahałem się o sens -nakład znacznie znacznie większy, a czytelność/dostępność do zawartości mocno niepełna.
To nie jest jedyny tom taki, okoo5000-6000 zdjęć może być tak 'nie do końca czytelnych' a czas...albo te 5-6 tysięcy albo 25-30 tysięcy innych, wcale nie mniej interesujących
ale jak jest znośnie to będziemy robić i z tej kupki - na pewno 1827, więcej pewnie też
na razie znikam, czas robić zdjęcia:) |
|
|
|
|
|
Tomorowicz_Wojciech |
|
Wysłany: 13-06-2012 - 22:15
|
|
|
|
Masz rację, że wszystkiego nie przejrzałem. Skoncentrowałem się na kilku ślubach i akurat "lewa" strona była cała widoczna.
Alegaty zawsze są ciekawe a te z tak wczesnego okresu szczególnie - w tym jednak przypadku gdy mamy pełny rocznik ślubów dostępny (z ZOSI także) - myślę, że te alegaty można zostawić na "drugą kolejkę" fotografowania ale z pewnością nie pominąć.
Gdyby tak były alegaty brakujących pierwszych roczników ze św. Andrzeja (tak jak NawNMP) to byłoby super - niezależnie od ich jakości.
Serdecznie pozdrawiam Ciebie i cały zespół - Wojtek Tomorowicz |
Wojciech Tomorowicz
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 13-06-2012 - 22:22
|
|
|
|
problem w tym, że kopii z tego nie za bardzo jak jest w APW zrobić, a dostępność księgi małżeństw rodzi zamówienia na aneksy do nich
nieskanowalne w tym przypadku
i prawie niefotografowalne (do tej pory)
a z uwagi na stan (przed konserwację) -nieudostępniane (więc samodzielnie kopii tez nie można zrobić)
a z uwagi na wiadomo co -konserwacja odległa raczej
problem 1827 z głowy -poza kilkoma pominięciami cały rocznik aneksów - ok 1000 zdjęć wykonane i niedługo będzie dostępne
ale 1827 to nie jedyny
lekturę (tak jak Panny Marii - ciut starszych) polecam, wiedzę wzbogacić można
i piekąc swoją (?) pieczeń - nie obiecuję, że kolejne księgi z tej serii -bez udziału zainteresowanych - się pojawią szybko
więc jeśli ktoś chciałby kopie aneksów z katedry, których nie można zeskanować - zapraszam do włączenia się w fotografowanie |
|
|
|
|
|
Lintner |
|
Temat postu:
Wysłany: 14-06-2012 - 11:48
|
|
|
|
Witam czy to normalne aby w akcie małżeństwa nie było wzmianki o pierwszej żonie mojego dziadka która zmarła? Mam kserokopie aktu z 1949 i brak info a zbiorczych brak podobno |
Tomek
|
|
|
|
|
pawko223 |
|
Temat postu: Załączniki do alegaty 1842 Świedziebnia
Wysłany: 27-06-2012 - 12:29
|
|
|
|
Witam serdecznie
Przy próbie pozyskania załączników do alegaty, z aktu ślubu 1842 w parafii Świedziebnia, uzyskałem następującą informację:
"Alegata w księgach kościelnych."
Czy ktoś z Państwa spotkał się już z podobnym zapisem i gdzie można poszukać tej alegaty (w jakim zasobie tej parafii)?
Paweł |
|
|
|
|
|
Mikolaj_Wilk |
|
Wysłany: 28-06-2012 - 11:39
|
|
|
|
Witam,
Alegata są to załączniki do aktu ślubu (tj.: odpisy akt urodzenia bądź znania zawierających małżaństwo i ewentualnie zgonu poprzednich małżonków). Są one cześcią akt stanu cywilnego. Z interesującego Cię roku powinny być w AP.
O jaki załącznik Ci chodzi? o załącznik do załącznika? - nie bardzo rozumiem.
Mikołaj |
|
|
|
|
|
pawko223 |
|
Wysłany: 28-06-2012 - 16:51
|
|
|
|
Tak jak wspomniałeś chodzi mi o "odpisy akt urodzenia bądź znania zawierających małżaństwo i ewentualnie zgonu poprzednich małżonków" - brak było załączników do ślubu 1842 w zasobie alegaty Świedziebnia, natomiast był wpis w księdze alegat: "alegata w księgach kościelnych". Paweł |
|
|
|
|
|
Mikolaj_Wilk |
|
Wysłany: 29-06-2012 - 01:06
|
|
|
|
Alegata również mogą być nazwane "aneksami" (annexami). Baza SEZAM wskazuje, że w AP Toruń w zespole ASC parafii rzymskokoatolickiej Świedziebnia jest jednostka Annexa czyli dowody dotyczące małżeństw w roku 1842, sygn. 69/1291/0/46.
Jest to poszyt, więc pewnie to będą te załączniki.
Pozdrawiam
Mikołaj |
|
|
|
|
|
pawko223 |
|
Temat postu:
Wysłany: 29-06-2012 - 08:08
|