Autor |
Wiadomość |
OlaH |
|
Temat postu: Łódź
Wysłany: 12-03-2012 - 16:19
|
|
Status: Offline
|
|
Witam,
osoby, które jeszcze nie indeksowały chętnie przyjmę na przyuczenie Obecnie pracujemy nad zgonami parafii Stromiec w jęz. ros. Zgłoszenia proszę na pryw.
Pozdrawiam,
Ola Heska |
|
|
|
|
|
eliza1952 |
|
Temat postu: Re: Łódź
Wysłany: 12-03-2012 - 16:20
|
|
|
|
kotik7 napisał:
Ja również jestem z miejscowych w Łodzi. Co więcej, mam już fotografie indeksów - trochę Widawy i całkiem sporo Wojkowa. Nie wiem tylko czy moja umowa z archiwum pozwala na udostępnienie tych fotografii tutaj. Druga sprawa to jakość-nazwiska są dość słabo czytelne na brzegach zdjęć, szczególnie jeśli ktoś nie badał wcześniej tej parafii.
Kuba
Kuba jeśli robiłeś te fotografie jako osoba prywatna bez oficjalnej umowy z archiwum na umieszczanie zdjęć w internecie to raczej nie możesz tego robić taką informację otrzymałam w archiwum jak zapytałam czy mogę umieszczać zdjęcia. |
_________________ pozdrawiam serdecznie
Eliza
poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
|
|
|
|
|
Eder |
|
Temat postu:
Wysłany: 12-03-2012 - 18:25
|
|
|
|
I ja się zgłaszam - Strzegocin, Grabów, Pieczew, Łęki Kościelne, wszystko młodsze niż 1875 oraz starsze niż 1810.
Andrzej |
|
|
|
|
|
MariaŁopaciuk |
|
Temat postu: Re: Archiwum Państwowe Łódź dygitalizacja i indeksacja
Wysłany: 12-03-2012 - 18:42
|
|
|
|
Ćwikliński_Leszek napisał:
Proszę o deklaracje indeksujących co mamy sfotografować
w pierwszej kolejności.
Jestem zaineresowana parafią Pszczonów - pomogę w indeksacji o ile nie będzie to j. rosyjski
Pozdrawiam
MariaŁ |
|
|
|
|
|
Wojewodka_Monika |
|
Temat postu:
Wysłany: 12-03-2012 - 19:04
|
|
|
|
Zgłaszam się do indeksacji parafii Rudlice, Kamionacz, Warta, Brodnia-Glinno. |
_________________ pozdrawiam
Monika Wojewódka
|
|
|
|
|
|
Temat postu:
Wysłany: 12-03-2012 - 19:13
|
|
|
|
Chętnie bym pomógł przy fotografowaniu, ale niestety godziny pracy mi nie pozwalają - jedynie we wtorki od ok. 16:00 do zamknięcia AP jestem w stanie coś zdziałać.
Co do indeksacji - aby nie robić dużego zamieszania, na początek mógłbym przygarnąć coś z łódzkiej parafii św. Krzyża. |
_________________ Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski
Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
|
|
|
|
|
magnowa |
|
Temat postu:
Wysłany: 12-03-2012 - 20:17
|
|
|
|
Zgłaszam się do indeksacji Parafii Łódź i Sieradz
Pozdrawiam
Małgorzata |
|
|
|
|
|
maluszycka |
|
Temat postu:
Wysłany: 12-03-2012 - 20:18
|
|
|
|
I ja sie zgłaszam- par. Wierzchlas, Godynice |
_________________ Bogusława Marczak
|
|
|
|
|
Józef_Lis |
|
Temat postu:
Wysłany: 12-03-2012 - 20:46
|
|
|
|
Pomogę - Klonowa i Godynice. |
|
|
|
|
|
gruszczyński |
|
Temat postu:
Wysłany: 12-03-2012 - 20:48
|
|
|
|
Zgłaszam się do indeksacji par. Boguszyce |
|
|
|
|
|
kotik7 |
|
Wysłany: 12-03-2012 - 21:00
|
|
|
|
eliza1952 napisał:
Kuba jeśli robiłeś te fotografie jako osoba prywatna bez oficjalnej umowy z archiwum na umieszczanie zdjęć w internecie to raczej nie możesz tego robić taką informację otrzymałam w archiwum jak zapytałam czy mogę umieszczać zdjęcia.
Myślę że będzie to można załatwić bez ponownego fotografowania.
Co do samej akcji, pracownicy są raczej przychylni, jeden pan sam nawet w wolnej dyskusji mówił "jak indeksować, to umówić się grupą".
Jeśli miałbym pomóc przy tym nazwijmy to projekcie, wolałbym raczej dostarczać fotografii niż spisywać z nich nazwiska.
Przy tym pracę i zespół trzeba zorganizować-całkowita liczba uczestników jest oczywiście dowolna-ale moim zdaniem potrzeba więcej piszących, niż fotografujących, ze względu na to, że fotograf ma przy jednej księdze dużo mniej pracy niż indeksujący.
Trzeba wziąć pod uwagę, że w pracowni na Placu Wolności, a więc dla lat 1808-1875, mamy 15 czytników, z czego tylko kilka ma duży płaski ekran (chyba 6 lub 7). Trzeba więc ustalić, kto i kiedy będzie mógł przychodzić.
Podzieliłbym pracę następująco- w archiwum pojawiali by się tylko fotografowie, załóżmy dwóch-trzech w jeden dzień, żeby mogli się nawzajem konsultować. Następnie przesyłaliby sfotografowane indeksy swoim współpracownikom na pocztę. Jak mówiłem, indeksowanie trwa dużo dłużej niż fotografowanie, więc w teorii powinno być więcej tych indeksujących. Żeby zapewnić płynność pracy i częste aktualnianie bazy danych.
W schemacie fotograf->indeksujący brakuje jeszcze ogniwa prowadzącego do Geneteki. Nie mam pojęcia ile osób odpowiada za dodawanie rekordów do bazy, ale wiemy, że odbywa się to porcjami co jakiś czas. Myślę że i tutaj przydałaby się jakaś pomoc.
Co do tego, od jakiej parafii zacząć- wiadomo, że każdy najbardziej łasy jest na indeksy, które sam będzie mógł wykorzystać, ale bądźmy altruistami. Można podzielić łódzkie na regiony i cały zespół na grupy, które będą się tymi regionami zajmowały. Można też zacząć alfabetycznie.
Apelowałbym o poświęcenie dla całego projektu- wtedy i wilk będzie syty, i owca cała. Mam na myśli, żeby każdy, kto zechce indeksować, nie oczekiwał konkretnych tylko parafii.
Myślę, że lepiej poczekać na swoje, a osiągnąć ten szczytny cel, jakim jest opracowanie Ksiąg Województwa Łódzkiego, niż wybiórczą pracą nadwątlić szanse na doprowadzenie go sprawnie do końca.
Tyle ode mnie w tej sprawie.
Sam w archiwum na Placu Wolności mogę pojawiać się w poniedziałki o 12:30 oraz w czwartki ok. 11. Reszta dni raczej odpada.
Pozdrawiam,
Kuba |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 12-03-2012 - 21:04
|
|
|
|
kotik7 napisał:
Trzeba wziąć pod uwagę, że w pracowni na Placu Wolności, a więc dla lat 1808-1875, mamy 15 czytników, z czego tylko kilka ma duży płaski ekran (chyba 6 lub 7). Trzeba więc ustalić, kto i kiedy będzie mógł przychodzić.
Podzieliłbym pracę następująco- w archiwum pojawiali by się tylko fotografowie, załóżmy dwóch-trzech w jeden dzień, żeby mogli się nawzajem konsultować. Następnie przesyłaliby sfotografowane indeksy swoim współpracownikom na pocztę. Jak mówiłem, indeksowanie trwa dużo dłużej niż fotografowanie, więc w teorii powinno być więcej tych indeksujących. Żeby zapewnić płynność pracy i częste aktualnianie bazy danych.
Zdjęcia są z ksiąg |
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
|
|
|
|
|
Józef_Lis |
|
Wysłany: 12-03-2012 - 21:07
|
|
|
|
Jeśli ktoś wskazuje parafie , to dlatego ,że zna występujące tam nazwiska co ułatwia prace |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 12-03-2012 - 21:11
|
|
|
|
Józef_Lis napisał:
Jeśli ktoś wskazuje parafie , to dlatego ,że zna występujące tam nazwiska co ułatwia prace
Co racja to racja.
Mija 12 godzin od wpisu dot. planów dygitalizacji AP Łódź, a tu już tyle chętnych (częściej na jedną parafię) - np. na parafię Warta już trzy osoby, więc może lepiej zacząć od parafii, które mają szansę być szybko zindeksowane (co kilka głów, to nie jedna ).
Na parafie Szadek i Zadzim już po dwóch chętnych, a co będzie za kilka dni? |
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
|
|
|
|
|
Tomek_Bogiel |
|
Wysłany: 12-03-2012 - 21:11
|
|
|
|
zgłaszam się do indeksacji zespołu 1486Grochów w całości.
Pozdrawiam Tomek |
|
|
|
|
|
|