Autor |
Wiadomość |
hykiel |
|
Temat postu:
Wysłany: 10-03-2012 - 21:52
|
|
Status: Offline
|
|
Moi drodzy
dzięki za deklaracje. Teraz juz jest czas na przygotowanie. I te zgłoszenia osób do prac indeksacyjnych dla osób, ktore nie pracowały systemem WZI należy zamienić na zgłosznie do Waldka na szkolenie sajeszcze miejsca ( w przypadku wyczerpania limitu miejsc u niego mam nadzieje ze uda sie znaleźć innych instruktorów. Tu jeszcze raz ukłony dla Waldka za jego inicjatywę.
Zgłoszenia kierujemy na adres jak post wyżej (pisalismy rownocześnie i niezależnie).
POTRZEBUJEMY WAS WIĘCEJ |
_________________ Pozdrawiam
Jurek Hykiel
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 10-03-2012 - 22:15
|
|
|
|
"POTRZEBUJEMY WAS WIĘCEJ"
m.in. po to, żeby móc myśleć o digitalizacji
solidny zestaw przygotowanych indeksujących daje podstawy do myślenia o współpracy przy fotografowaniu
bo fotografowanie, publikacja i opracowanie to zestaw najpełniej wykorzystujący sprzęt, czas, wysiłek ludzi:)
Mam nadzieję na szybki (poniedziałkowy? apetyt rośnie:) post Jurka dot. pierwszego etapu -możliwości udostępnienia materiałów do publikacji i opracowania
a potem zobaczymy, jeśli będą efekty to łatwiej będzie rozmawiać o innych sprawach
Na razie skupiamy się na jak najlepszym wykorzystaniu tego co już jest
Pozdrawiam! |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
|
|
Temat postu: Indeksacja wybranych zasobów AP Białystok (WZI?)
Wysłany: 10-03-2012 - 22:55
|
|
|
|
Łucja chce pomóc ,a ma problem techniczny z
klawiaturą ,nie ma polskich znaków.
Proszę o wiadomość na p.w do Łucji ;
jak rozwiązać ten problem?
Waldek Chorążewicz |
|
|
|
|
|
Zubrzak |
|
Temat postu: Indeksacja wybranych zasobów AP Białystok (WZI?)
Wysłany: 10-03-2012 - 23:52
|
|
|
|
Witam serdecznie
Jestem bardzo rad, że kolejna biała plamę uda się być może już niedługo zapełnić dzięki pracy wielu wspaniałych ludzi. Gdyby udało Wam się sfotografować akta z Dobrzyniewa Kościelnego to z ogromną radością już zgłaszam się do indeksacji. Oczywiście nie ukrywam, że robię to troszkę z egoistycznych powodów (jest to parafia moich przodków). Mam jednak nadzieję, że występującej w aktach cyrylicy podołam, gdyż po pierwsze znam po troszku już sposoby zapisu w parafii (dzięki tym paru aktom które udało się mi zdobyć) a po drugie znam większość nazwisk występujących w parafii.
Pozdrawiam serdecznie
Przemek |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-03-2012 - 00:26
|
|
|
|
Nie zbieramy deklaracji dotyczących konkretnych parafii. Być może w przyszłości - po opracowaniu pierwszego zakresu -będzie to możliwe.
Ale jeśli będzie, to prawdopodobnie nie poprzez wątek na forum a wiadomości od osób, które podjęły współpracę z dobrymi wynikami.
Pozdrawiam
Polska klawiatura - nie rozgryzłem problemu (pomimo prób przy poprzednich informacjach na forum) na czym polega brak. Proponuję wstawiać zamiast "ą" ">a" i po wprowadzeniu całości spróbować zamienić ">a" na "ą" i tak ze wszystkimi specyficznymi. Prymitywne, ale chyba najprostsze i nie wymagające wniknięcia "dlaczego nie ma 'ogonków' i jak to zmienić". Chyba, że ktoś ma możliwość rozgryzać to zapraszam do pomocy - przydatnej nie tylko dla indeksacji opisywanej w tym wątku |
|
|
|
|
|
Rzeszotek_Łukasz |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-03-2012 - 00:39
|
|
|
|
Co do polskich znaków, to pierwsza kwestia: Po wciśnięciu klawisza "z" pojawia się "y" na ekranie? Jeżeli tak, to wystarczy wcisnąć Ctrl+Lewy Shift.
Jeżeli nie, to: Panel sterowania/ustawienia Regionu klawiatury etc. i tam sprawdzić jaki układ klawiatury jest włączony. Wystarczy zmienić na klawiaturę programisty (czyli QWERTY) i będzie w porządku. Jeżeli jest ustawiona klawiatura 214 (czyli QWERTZ), to trzeba podmienić ją na programisty.
Można na zawsze pozbyć się problemu polskich znaków usuwając wszelkie inne układy klawiatury i zostawiając tylko polską klawiaturę programisty. |
_________________ Pozdrawiam,
Łukasz
|
|
|
|
|
Daniel_Paczkowski |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-03-2012 - 22:54
|
|
|
|
Gdyby nie to, że już indeksuję Tykocin i bardzo intensywnie biorę udział w pracach Jamińskiego Zespołu Indeksacyjnego, wziąłbym chętnie udział. |
Daniel Paczkowski
|
|
|
|
|
Jones_Magdalena |
|
Temat postu: Re: Indeksacja wybranych zasobów AP Białystok (WZI?)
Wysłany: 11-03-2012 - 23:15
|
|
|
|
Chorążewicz_Waldemar napisał:
Łucja chce pomóc ,a ma problem techniczny z klawiaturą ,nie ma polskich znaków. Proszę o wiadomość na p.w do Łucji ; jak rozwiązać ten problem? Waldek Chorążewicz
Przepraszam z góry za dygresję, ale odpowiem jednak tutaj, bo może i inne osoby mają podobny problem.
Ja brak polskich znaków rozwiązuję w ten sposób, że na pasku (zwykle na dole w prawym rogu ekranu) wyszukałam ikonkę języka klawiatury, kliknęłam prawym klawiszem myszki i w okienku z "default input language" wybrałam opcję "settings" (ustawienia), następnie "add" ("dodaj"); z listy, która się pojawiła wybrałam "Polish", a w "Keyboard" - "Polish [Programmers]", i potwierdziłam wybór.
W wyniku tych zmian powinny na pasku pojawić się obok siebie dwie opcje: język w którym klawiatura była, oraz klawiatura polska. Można je zmieniać dowolnie wybierając za każdym razem kliknięciem na język ten wariant, który nam w obecnej chwili jest potrzebny. W opcji klawiatura polska polskie literki piszemy naciskając jednocześnie "Alt Gr" i literkę "podstawową" bez znaku polskiego; np. by otrzymać "ą" naciskamy razem "Alt Gr" i "a". Wyjątkiem jest "ź" (z z kreską), gdzie trzeba nacisnąć "x" i "Alt Gr" (bo wybranie "z" w tej opcji da nam "ż" - czyli "z" z kropką).
Trzeba również pamiętać, że używając angielskiej klawiatury (hardware) w opcji klawiatura polska (software) zamienia nam się wzajemnie położenie znaków " i @.
Powodzenia!
Magda |
|
|
|
|
|
OlaH |
|
Wysłany: 12-03-2012 - 02:43
|
|
|
|
Problem z Łucji klawiaturą rozwiązałyśmy. Polskie znaki już są
Pozdrawiam,
Ola Heska |
|
|
|
|
|
LucjaZatorska |
|
Wysłany: 12-03-2012 - 21:31
|
|
|
|
dzieki Oli moge indeksować z ogonkami
Pozdrawiam i dziękuje.
I dziekuje wszystkim innym co chcieli pomoc |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Wysłany: 13-03-2012 - 00:01
|
|
|
|
|
|
|
hykiel |
|
Wysłany: 13-03-2012 - 01:16
|
|
|
|
Tylko akty urodzeń sa takie i jak widać więcej wiedzy jest na stronie prawej (z oznaczeniem bez literki v )
W tym co juz jest zeskanowane sa jeszcze akty małżeństw i one sa tylko na jednej stronie.
Nie ma wcale aktów zgonów, ale one tez byłyby na jednym skanie. |
Jurek Hykiel
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Wysłany: 13-03-2012 - 01:27
|
|
|
|
|
|
|
hykiel |
|
Wysłany: 13-03-2012 - 01:43
|
|
|
|
Moj post dotyczył wyglądu aktów a nie oznaczania pliku .
oczywiste wydaje się wpisywanie lewej strony ksiegi czyli skanu z literką V np .....1v, .....2v jezeli takie oznaczenia pozostaną. |
Jurek Hykiel
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Wysłany: 13-03-2012 - 01:52
|
|
|
|
ale numeracja aktów nie jest już tak oczywista
co do małżeństw: nie widziałem, nie wiem. Przyjąłem, że druk (formularz) podobny do:
http://e-arch.eu/dokumenty/1329Warszawa ... /19-20.jpg
Jeżeli skanowali rozłożoną (dwie strony w jednym jpg-u) to są na jednej "stronie".
A jeżeli są na jednej stronie (nie skanie) to wzór inny.
Nie ma się czym podeprzeć bez kopii, więc martwy się później małżeństwami (gorzej/bardziej skomplikowanie) niż przy urodzeniach raczej nie będzie |
|
|
|
|
|
|