Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
środa, 25 grudnia 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 10-01-2012 - 23:22
Członek PTG

Status: Offline
ale to nie ma większego znaczenia w tej chwili
tak jak "odwrotność kierunku" (NAC do 'pytków' ma kierować?Smile

chodzi o to, że zainteresowani danym zasobem raczej nie powinni liczyć, że ktoś na forum za nich się dowie i czekać, a raczej wykazać aktywność i dowiadywać się
i tu, jak rozumiem, opinie są podzielone - gdzie

moim zdaniem w NAC, w AP nie zaszkodzi, ale np w przypadku gdy AP dostarczył materiały do NAC-u, NAC wykonał kopie, jednym słowem opracowane kopie są w NAC-u to AP nie będzie wiedział sam z siebie -wtedy na pewno źródłem, miejscem gdzie należałoby dotrzeć jest NAC

a czy są przypadki "AP wie kiedy, NAC nie wie kiedy?" myślę, że wątpię

i przy okazji:
- ilość osób pytających może mieć wpływ na termin
- spora część z dotychczas próbujących coś ustalić, z tego co wiem, ma serdecznie dosyć

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
grabowscy.net.plOffline
Temat postu:   PostWysłany: 10-01-2012 - 23:35
Sympatyk

Sroczyński_Włodzimierz napisał:
ale to nie ma większego znaczenia w tej chwili
tak jak "odwrotność kierunku" (NAC do 'pytków' ma kierować?:)

Wlasnie fundamentalne znaczenie ma, kogo pytac!

Sroczyński_Włodzimierz napisał:

moim zdaniem w NAC, w AP nie zaszkodzi, ale np w przypadku gdy AP dostarczył materiały do NAC-u, NAC wykonał kopie, jednym słowem opracowane kopie są w NAC-u to AP nie będzie wiedział sam z siebie -wtedy na pewno źródłem, miejscem gdzie należałoby dotrzeć jest NAC

a czy są przypadki "AP wie kiedy, NAC nie wie kiedy?" myślę, że wątpię

i przy okazji:
- ilość osób pytających może mieć wpływ na termin
- spora część z dotychczas próbujących coś ustalić, z tego co wiem, ma serdecznie dosyć

Poprosze o tlumaczenie na jezyk polski...

Pozdrawiam
FJG

Baza: http://gw.grabowscy.net.pl/grabowscy

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
kotik7Offline
Temat postu:   PostWysłany: 26-01-2012 - 16:15
Zasłużony
Sympatyk

Kaczmarek_Aneta napisał:
Witam

Po otrzymaniu odpowiedzi z NAC, spieszę donieść, co następuje:

W przypadku AP w Łodzi zeskanowana jest znacząca część akt stanu cywilnego, która jednak nie jest jeszcze gotowa do publikacji. Skany czekają na kontrolę jakości a następnie na synchronizację z ewidencją w archiwum. Przede wszystkim jednak NAC oczekuje na wprowadzenie opisów do systemu zintegrowanego (a to już wyłącznie zależy od tempa prac AP Łódź), bez czego nie jest możliwa publikacja skanów.

Aneta

Z AP w Łodzi nie jest tak różowo. Dzisiaj, po przeczytaniu powyższego, zagadnąłem jednego z panów pracowników pytając, jak idzie praca przy inwentarzach. Powiedział ze smutkiem, że kolejna osoba pyta o coś co nie jest do końca prawdziwe.
Otóż AP Łódź ma zeskanowane dużo materiałów, jednak NAC opóźnia się w przysyłaniu mikrofilmów(ostatnie szpulki dostali w 2006 roku).
Natomiast te skany, o których Pani pisze Łódź miała dostać w kwietniu 2010, ale od tamtej pory czekają na NAC, a widać NAC czeka też na nich.
Poza tym, pan ten powiedział też, że digitalizacji miały zostać poddane tylko te materiały, które znajdują się na uszkodzonych mikrofilmach(z kopii-matek).
Ogólnie w AP Łódź czeka się na NAC. Skarżą się na to, że nie mogą sami pracować, bo centralizaja uzależniła ich od NACu.

Druga sprawa dotycząca Łodzi to digitalizacja zasobów AD.
Podobno padło słowne zobowiązanie ze strony Dyrektora,że wszystkie mikrofilmy z AD Łódź zostaną zdigitalizowane. Niestety Dyrektor chyba się rozmyślił, bo sprawa się urwała.
Kuba

Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 26-01-2012 - 17:53
Zasłużony
Sympatyk

Cóż, przykro mi, że jest taka rozbieżność.

Na szczęście jest alternatywa w postaci udostępniania skanów asc na stronie Family Search - może nie wszystko od razu, ale postępy widać.

Pozdrawiam
Aneta

Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 18-09-2012 - 21:25
Zasłużony
Sympatyk

Cytat:
Archiwum Państwowe w Siedlcach uruchomiło pracownię digitalizacji. Zakupione zostały specjalistyczny skaner formatu A2 oraz dwa zestawy komputerowe (m. in. do obróbki graficznej skanów). Utworzenie pracowni zapoczątkuje proces zgodnej z najwyższymi standardami digitalizacji zasobu siedleckiego Archiwum. W pierwszej kolejności skanowane będą akta stanu cywilnego różnych wyznań, które cieszą się największym zainteresowaniem użytkowników. Digitalizacja ma również na celu zabezpieczenie cennych ksiąg przed zniszczeniem oraz przede wszystkim przygotowanie ich do bezpłatnego udostępniania w Internecie za pośrednictwem serwisu www.szukajwarchiwach.pl. Całość projektu zamknęła się w kwocie 128.810,90 zł. Zadanie zostało w całości sfinansowane ze środków Wieloletniego Programu Rządowego KULTURA+ przyznanych siedleckiemu Archiwum w drodze konkursu przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Operatorem projektu jest Narodowy Instytut Audiowizualny.

Miło to przeczytać Very Happy
http://www.archiwa.gov.pl/
http://www.ap.c0.pl/index.php?option=co ... a&Itemid=5

Pozdrawiam
AK

sj_sj
Temat postu:   PostWysłany: 08-10-2012 - 14:02
Zasłużony
Sympatyk

Zgodnie z prośbą cytuję...

"Uprzejmie informuję, że na rok 2012 przewidziana jest digitalizacja następujących zespołów:

ˇ Akta stanu cywilnego gminy Mokobody powiat Siedlce z lat 1810-1825, 17 j.a

ˇ Akta stanu cywilnego parafii rzymskokatolickiej w Mokobodach powiat Siedlce z lat 1826-1908, 85 j.a.

ˇ Akta stanu cywilnego gminy wyznania mojżeszowego w Mokobodach powiat Siedlce z lat 1827-1869, 1878, 1901-1908, 51 j.a.

Razem: 153 j.a, ok. 10 000 stron

Na rok 2013 zespoły:

ˇ Akta stanu cywilnego gminy Siedlce z lat 1810-1825, 41 j.a.

ˇ Akta stanu cywilnego parafii rzymskokatolickiej pod wezwaniem Świętego Stanisława w Siedlcach z lat 1826-1910, 82 j.a.

ˇ Akta stanu cywilnego gminy wyznania mojżeszowego w Siedlcach z lat 1828-1894, 1897-1900, 1902-1910, 48 j.a.

ˇ Akta stanu cywilnego parafii prawosławnej w Siedlcach z lat 1873-1908, 39 j.a.

ˇ Akta stanu cywilnego gminy Paprotnia powiat Siedlce z lat 1810-1825, 15 j.a

ˇ Akta stanu cywilnego parafii rzymskokatolickiej w Paprotni powiat Siedlce z lat 1826-1890, 1907, 59 j.a.

Razem: 284 j.a, ok. 30 000 stron

Proces skanowania zostanie rozpoczęty w miesiącu październiku.

Ponieważ pracownik wykonujący skany , w zakresie swoich obowiązków ma przewidziane również inne prace, nie jestem w stanie określić czasu zakończenia skanowania wytypowanych zespołów.

Zeskanowane akta stanu cywilnego udostępnione zostaną na stronie szukajwarchiwach.pl"

Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 08-10-2012 - 14:10
Zasłużony
Sympatyk

Dziękuję Sebastian - szkoda, że zasób przewidziany do digitalizacji taki nieduży (pewnie skromne moce przerobowe), ale dobrze, że coś drgnęło i na Podlasiu Wink

Pozdrawiam
Aneta

AnetessaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 09-05-2013 - 21:12

Poszukuję akt stanu cywilnego gminy Mokobody, ale nie mogę znaleść zapowiadanych tutaj żadnych zdigitalizowanych akt. Czy ktoś wie coś na ten temat?

Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 11-05-2013 - 06:55
Zasłużony
Sympatyk

Wysłałam takie pytanie do AP w Siedlcach i NAC, bo sama jestem ciekawa...
Jeśli uzyskam odpowiedź, dam znać.

Pozdrawiam
Aneta

MagdaBilskaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 11-05-2013 - 20:25
Zasłużony
Sympatyk

W zeszłym roku w listopadzie byłam w AP w Siedlcach. Niewielka część zasobów była już wtedy zdigitalizowana, można było je przeglądać na komputerze w pracowni naukowej ( ja przeglądałam m.in parafię Domanice). Z tego co pamiętam to chyba zostało to już wtedy wysłane do NAC, ale pewnie okres oczekiwania na publikację jest dość długi.
Magda

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
dpawlakOffline
Temat postu:   PostWysłany: 11-05-2013 - 20:36
Nieaktywny

Oj długi, długi. Przy niepomyślnych wiatrach, to kto wie, czy nie trzeba będzie obchodzić rocznicy oczekiwania na publikację. Lubelskie skany też tyle czekają, a w przypadku zasobów AP Lublin brakuje dosłownie wrzucenia skanów bo ZoSIA już dawno wdrożona, AP Siedlce trzeba najpierw umieścić w tym systemie baz, co pewnie "trochę" potrwa.

Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 11-05-2013 - 21:05
Zasłużony
Sympatyk

Dzięki za rozjaśnienie sytuacji i procedury - najważniejsze dla mnie jest to, że projekt się rozwija a Domanice, zdaje się, nie były ujęte w planach (jak wynika to z odpowiedzi uzyskanej przez Sebastiana) - może zdigitalizowano i inne parafie?

Pozdrawiam
Aneta

Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 16-05-2013 - 13:22
Zasłużony
Sympatyk

Witam,

mam nadzieję, że ta informacja i Was ucieszy – otrzymałam właśnie odpowiedź na moje zapytanie z AP w Siedlcach, w sprawie projektu digitalizacji i udostępnienia asc online:
Cytat:
Archiwum Państwowe w Siedlcach informuje, że w czerwcu 2013r. zostaną przekazane do Narodowego Archiwum Cyfrowego kopie cyfrowe akt stanu cywilnego stanowiące zasób Archiwum, celem zarchiwizowania w Centralnym Repozytorium Cyfrowym Narodowego Archiwum Cyfrowego oraz umieszczenia w serwisie www.szukajwarchiwach.pl
W drugiej połowie 2013 roku zostanie ustalony przez NAC harmonogram publikacji kopii z zasobów archiwów państwowych.

Pozdrawiam serdecznie Wink

Aneta

marekzaborskiOffline
Temat postu:   PostWysłany: 18-05-2013 - 12:29
Sympatyk

Kaczmarek_Aneta napisał:
Witam,

mam nadzieję, że ta informacja i Was ucieszy – otrzymałam właśnie odpowiedź na moje zapytanie z AP w Siedlcach, w sprawie projektu digitalizacji i udostępnienia asc online:
Cytat:
Archiwum Państwowe w Siedlcach informuje, że w czerwcu 2013r. zostaną przekazane do Narodowego Archiwum Cyfrowego kopie cyfrowe akt stanu cywilnego stanowiące zasób Archiwum, celem zarchiwizowania w Centralnym Repozytorium Cyfrowym Narodowego Archiwum Cyfrowego oraz umieszczenia w serwisie www.szukajwarchiwach.pl
W drugiej połowie 2013 roku zostanie ustalony przez NAC harmonogram publikacji kopii z zasobów archiwów państwowych.

Pozdrawiam serdecznie Wink

Aneta

Yes Yes Yes!!!

nuernbergOffline
Temat postu:   PostWysłany: 17-06-2013 - 23:24
Zasłużony
Sympatyk

A tutaj kolejna informacja z AP Siedlce,

mam nadzieję, że uda się to osiągnąć

http://www.bip.ap.gov.pl/dokument.php?i ... p=1419&r=o

pozdrawiam Gabryś

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat