Autor |
Wiadomość |
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu: Digitalizacja i ind. wybranych zasobów APW O Pułtusk
Wysłany: 21-10-2011 - 19:45
|
|
Status: Offline
|
|
Witam!
Rozpoczęliśmy (tj WZI) współpracę z AP m.st. Warszawy w zakresie digitalizacji, publikacji i częściowego opracowania wybranych zespołów z oddziału APW Pułtusk.
Szefem projektu jest Jacek Okulus, o postępach będziemy informować (niekoniecznie na bieżąco).
Materiały będą jak zwykle - dostępne za darmo dla wszystkich w serwisach PTG, testowo być może także poza. Wykonane zdjęcia zostały przekazane (i tak będzie nadal) dysponentowi - oddziałowi pułtuskiemu warszawskiego archiwum.
Dobór materiałów jest arbitralny i raczej takim pozostanie. Pewien wpływ na to co i kiedy będzie fotografowane i udostępnione mają szefowie zespołów, które zakończyły zadeklarowany zakres prac przy "projekcie grodziskim". Gdyby się to zmieniło - poinformujemy. "Zamówień" poza ww ścieżką nie przyjmujemy.
Zdecydowaliśmy o "poszerzeniu katalogu" -nie będziemy skupiać się na ASC, nie będziemy ściśle wiązać publikacji "nieASC" z indeksacją.
W związku z tym forma publikacji części materiałów będzie odbiegać od znanej z metryki.genealodzy.pl, ale zasady (jak już wspomniałem wyżej) pozostaną niezmienione - bezpłatny dla użytkownika dostęp bez ograniczeń. Ciało to samo , suknie czasem inne:)
Nie będzie to ilościowo bardzo tłusty kąsek (nie tak obszerny jak kilkanaście setek tysięcy prezentowanych ASC w projekcie metryki), ale może być interesujący jako zestaw nowych smaków
Pozdrawiam |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
|
danisha |
|
Temat postu:
Wysłany: 21-10-2011 - 20:09
|
|
|
|
Jednym słowem -szykuje się nam wyżerka
Nie zdradzisz nic więcej?Od kiedy by to "danie" serwowano?
Danka |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 21-10-2011 - 20:22
|
|
|
|
Przystawka może ("raczej na pewno") będzie w poniedziałek
z rodzaju bez nowych przypraw, ale dla zainteresowanych to może być danie główne bo treściwe
sygnatura: 79/419/0/91
menu chyba też będzie w nowej formie - skłaniające do poszukania "co to jest"
nie jest to wykwintny zwyczaj obcojęzycznych nazw potraw, ale to w ramach odchodzenia od podawania na srebrnej tacy potraw tak przygotowanych, że aż przeżutych
ciekawi znajdą
alternatywą będzie inny smaczek, bardziej przekrojowy, ale jeszcze dostawa do kucharza nie dotarła, więc nie wiem czy zaserwujemy w poniedziałek. Jeśli dotrze, to co najmniej napiszę co to będzie |
|
|
|
|
|
Joculus |
|
Temat postu:
Wysłany: 21-10-2011 - 22:50
|
|
|
|
Zapoczątkowane działania o których powyżej napisał Włodek w znacznej mierze przyczynią się do poszerzenia naszych baz, ale przede wszystkim dadzą możliwość poznania innych, równie cennych źródeł do badań genealogicznych. Zauważmy, że do tej pory skupialiśmy się głównie na aktach metrykalnych, które rzecz jasna są najbardziej rozpopularyzowane nie mniej jednak, nie możemy zapominać o innych materiałach równie pomocnych. Mam nadzieję, że przyszła publikacja niemetrykalnych archiwaliów skłoni genealogów do częstszego z nich korzystania, choć zdaje sobie sprawę, iż pozycja metryk jest niezagrożona. Proszę trzymać kciuki za pomyślność działań na które składa się wiele aspektów.
Pozdrawiam,
J. Okulus |
_________________ "Nie podam ręki nikomu kto nie wie jak jego prababka z domu" - M. Wańkowicz
|
|
|
|
|
Skrzypczak_Bogumiła |
|
Temat postu:
Wysłany: 22-10-2011 - 00:01
|
|
|
|
Jacku - deklaruję swoją pomoc w tym projekcie - byłoby to nowe doświadczenie z innymi dokumentami.
Pułtusk to moje ulubione AP. |
_________________ Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 22-10-2011 - 23:52
|
|
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 23-10-2011 - 11:42
|
|
|
|
|
|
|
ezoteryka |
|
Temat postu:
Wysłany: 23-10-2011 - 19:50
|
|
|
|
Dziękuję za podanie linku do Skorowidza do notariatu Ostrów Maz. Znalazłam tam chyba akt dotyczący rodziny męża. |
|
|
|
|
|
Mariańska_Małgorzata |
|
Temat postu:
Wysłany: 23-10-2011 - 19:56
|
|
|
|
Notariusz z Ostrowi Mazowieckiej? - Jestem zaintrygowana...
Nigdy nie przyszłoby mi do głowy szukać śladów przodków w kancelarii notarialnej (bo moi wszyscy to ubodzy włościanie i co by tam robili?).
Ale skoro pan Włodzimierz podał na tacy takie danie, to spróbowałam. I co się okazało? Znalazłam kilka zapisów prawdopodobnie dotyczących mojego przodka, Franciszka Maryańskiego! Nie spodziewałam się takiego odkrycia. Czyli warto poznawać nowe smaki, nowe źródła. Dziękuję za to.
Edit:
Zgłosiłabym się do opracowania tej jednostki, jednak obawiam się, że zadanie mogłoby mnie przerosnąć (czasem mało czytelne pismo i skróty), ale z drugiej strony część z występujących nazwisk nie jest mi obca (znam je z opracowywania Broku i Jasienicy). |
_________________ Pozdrawiam
Małgorzata
Szukam - Piotr Albrecht i Elżbieta Golden - ślub przed 1884 r. - gdzie??
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 23-10-2011 - 20:33
|
|
|
|
opracowania notariatów nie podejmujemy się z prostej przyczyny:
nie będziemy digitalizować i publikować nic poza ew. skorowidzami
a opracowywać skorowidzów nie ma większego sensu, chyba że byłby pomysł kiedyś na bazę aktów notarialnych
odrobisz w polu:) znaczy się zapraszam do włączenia się do zespołów opracowujących ASC na potrzeby metryki.genealodzy.pl
i przy okazji: nie porzucamy metryk! W Piatek zostały sfotografowane także 4 księgi ASC, których kopie zostaną umieszczone w metryki.genealodzy.pl, a dane będą także wprowadzone i zweryfikowane (zespoły Waldka i Tomka)
tyle, że będzie to "także metryki", a nie "tylko metryki czy metryki w99%"
choćby dlatego, że spodziewałem się takich postów (choć nie tak szybko) "nie spodziewałam się!" |
|
|
|
|
|
Mariańska_Małgorzata |
|
Temat postu:
Wysłany: 25-10-2011 - 14:24
|
|
|
|
Mój początkowy entuzjazm co do akt notariusza osłabł, gdy okazało się, że utrudnione będzie uzyskanie kopii odnośnych aktów, dotyczących mojego przodka. Muszę wykazać interes prawny - w tym przypadku chyba jest żaden. Co właściwie mogę zrobić? Bo teraz wydaje się, że to źródło przestanie być dla mnie użyteczne. |
Małgorzata
Ostatnio zmieniony przez Mariańska_Małgorzata dnia 28-10-2011 - 10:27, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
ezoteryka |
|
Temat postu:
Wysłany: 25-10-2011 - 15:11
|
|
|
|
Mam pytanie do Pana Włodzimierza Sroczyńskiego.
Czy w latach 1848-50 w Ostrowi był jeden notariusz czy więcej? I czy są akty notarialne z lat póżniejszych, jeśli tak to do którego roku?
A ja w niedzielę zamówiłam akt dotyczący rodziny mojego męża i dziś dostałam odpowiedż, że akt odnaleziono i po wpłaceniu stosownej kwoty zostanie mi przesłany skan. Nikt nie pytał mnie o interes prawny. |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 25-10-2011 - 17:05
|
|
|
|
|
|
|
ezoteryka |
|
Temat postu:
Wysłany: 25-10-2011 - 19:21
|
|
|
|
Bardzo dziękuję za odpowiedż. |
|
|
|
|
|
Mariańska_Małgorzata |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-10-2011 - 20:59
|
|
|
|
Dostałam od archiwum sprostowanie, że jednak nie jest wymagane wykazanie interesu prawnego ze względu na okres, w jakim powstały dokumenty. Całe szczęście.
Dziękuję za odpowiedzi, które dawały nadzieję
I wracamy do entuzjazmu Dziękuję raz jeszcze za dostęp do tych materiałów. |
Małgorzata
|
|
|
|
|
|