Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
poniedziałek, 26 lutego 2024

longpixel


Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Topolinski_JozefOffline
Temat postu:   PostWysłany: 23-01-2024 - 18:01
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 31-05-2007
Posty: 286
Skąd: Grudziądz, Hamburg
Status: Offline
Witam,
zbigsob napisał:
Witam,
nie wiem czy źle skopiowałem zakupiony program czy też tam go nie było.
Brakuje mi katalogu TafelPics w którym to winna znajdować się grafika dla tła drukowanego drzewka. Proszę mi podpowiedzieć skąd takie tła mogę uzyskać.

Dziękuje i pozdrawiam
Zbyszek


natej stronie: https://www.ahnenblatt.de/download/
na dole znajdziesz Zusätzliche Rahmen (kostenlos)

_________________
Pozdrawiam
Józef
...........

http://topolinscy.eu/
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
zbigsobOffline
Temat postu:   PostWysłany: 24-01-2024 - 16:10
Sympatyk


Dołączył: 18-03-2012
Posty: 302

Status: Offline
Przepraszam Józefie,
dalej nie widzę. Pierwsze dwa pliki to ramki a trzeci to ikonki do umieszczenia gdy nie mamy zdjęcia a ja szukam tła do umieszczenia za wydrukiem drzewka.
Pozdrawiam
Zbyszek
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Topolinski_JozefOffline
Temat postu:   PostWysłany: 24-01-2024 - 20:59
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 31-05-2007
Posty: 286
Skąd: Grudziądz, Hamburg
Status: Offline
Witam,
zbigsob napisał:
Przepraszam Józefie,
dalej nie widzę. Pierwsze dwa pliki to ramki a trzeci to ikonki do umieszczenia gdy nie mamy zdjęcia a ja szukam tła do umieszczenia za wydrukiem drzewka.
Pozdrawiam
Zbyszek

troszkę trwało ale znalazłem Wink
Katalog TafelPics znajdziesz po pobraniu z tej strony, którą podałem,
Portable Version als ZIP-Archiv
für Nutzung auf z.B. USB-Stick
In ein beliebiges Verzeichnis entpacken und ohne Installation startbar.
Ahnenblatt3.zip (16,0 MB).
Po rozpakowaniu musisz przekopiować do katalogu głównego.

_________________
Pozdrawiam
Józef
...........

http://topolinscy.eu/
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
cz_korabOffline
Temat postu:   PostWysłany: 24-01-2024 - 21:39


Dołączył: 07-02-2023
Posty: 6

Status: Offline
Witam
Podpinam sie do tematu.
Czy w wygenerowanej w tym programie np. tablicy potomkow jest jakas mozliwosc oznaczenia ikonek osob zmarlych
Pozdrawiam
Czeslaw
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Topolinski_JozefOffline
Temat postu:   PostWysłany: 25-01-2024 - 03:45
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 31-05-2007
Posty: 286
Skąd: Grudziądz, Hamburg
Status: Offline
Witam,
cz_korab napisał:
Witam
Podpinam sie do tematu.
Czy w wygenerowanej w tym programie np. tablicy potomkow jest jakas mozliwosc oznaczenia ikonek osob zmarlych
Pozdrawiam
Czeslaw

jeśli w ustawieniach zaznaczysz datę zgonu to u żyjących tej daty nie będzie. Innego oznaczenia nie zauważyłem.

_________________
Pozdrawiam
Józef
...........

http://topolinscy.eu/
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
cz_korabOffline
Temat postu:   PostWysłany: 25-01-2024 - 07:28


Dołączył: 07-02-2023
Posty: 6

Status: Offline
witam
Dziekuje za info
O tym sposobie wiem, myslalem ze jest moze do tego jakas specjalna forma graficzna
Pozdrawiam
Czeslaw
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
EderOffline
Temat postu:   PostWysłany: 12-02-2024 - 12:15
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 20-11-2008
Posty: 427
Skąd: Toruń
Status: Offline
Witam.
Mam problem z raportami.
1. Lista miejscowości z nazwiskami - miejscowości są alfabetycznie, nazwiska nie.
2. Tablica przodków - długie, np dwuczłonowe, nazwiska nie mieszczą się w ramkach.
3. Lista przodków - zawsze nazwisko jest pierwsze, a wolę gdy pierwsze jest imię.
Jak sobie z tym poradzić?
Andrzej
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
cz_korabOffline
Temat postu:   PostWysłany: 12-02-2024 - 12:54


Dołączył: 07-02-2023
Posty: 6

Status: Offline
ad 3.
w zakladce programu ;
wyglad
jest opcja;
pokazuj imie na poczatku
moze zadziala
pozdrawiam
cz_korab

moderacja (elgra)
Witamy na forum!
Podpisywanie nickiem nie ma sensu.
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 5276#75276
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
EderOffline
Temat postu:   PostWysłany: 12-02-2024 - 13:22
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 20-11-2008
Posty: 427
Skąd: Toruń
Status: Offline
Tak jest zaznaczone. Mimo to nie działa.
Dodam, że mam wersję 2.99o
Ale dzięki za chęć pomocy.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Topolinski_JozefOffline
Temat postu:   PostWysłany: 12-02-2024 - 16:20
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 31-05-2007
Posty: 286
Skąd: Grudziądz, Hamburg
Status: Offline
WITm,
Eder napisał:
Witam.
Mam problem z raportami.
1. Lista miejscowości z nazwiskami - miejscowości są alfabetycznie, nazwiska nie.
2. Tablica przodków - długie, np dwuczłonowe, nazwiska nie mieszczą się w ramkach.
3. Lista przodków - zawsze nazwisko jest pierwsze, a wolę gdy pierwsze jest imię.
Jak sobie z tym poradzić?
Andrzej

w wersji 2.** nie znalazłem rozwiązania a wersja ta nie jest już aktualizowana.
W wersji 3.** problem z listą miejscowości jest poprawiony.
Możesz pobrać wersję 3 demo i sam sprawdzisz, jak to się sprawuje.

_________________
Pozdrawiam
Józef
...........

http://topolinscy.eu/
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
EderOffline
Temat postu:   PostWysłany: 12-02-2024 - 21:53
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 20-11-2008
Posty: 427
Skąd: Toruń
Status: Offline
Witam
Lista osób w wersji 3.0 jest faktycznie alfabetyczna. Dziękuję, duża pomoc.
Pozostałych problemów ta wersja nie rozwiązuje. A przypomniał mi się kolejny - znikają przecinki w "nazwiskach" a dokładnie w przydawkach posesjonatywnych. Zarówno w wersji 2.99 jak i 3.0.
Pozdrawiam
Andrzej
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Topolinski_JozefOffline
Temat postu:   PostWysłany: 12-02-2024 - 22:12
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 31-05-2007
Posty: 286
Skąd: Grudziądz, Hamburg
Status: Offline
Witam,
Eder napisał:
Witam
Lista osób w wersji 3.0 jest faktycznie alfabetyczna. Dziękuję, duża pomoc.
Pozostałych problemów ta wersja nie rozwiązuje. A przypomniał mi się kolejny - znikają przecinki w "nazwiskach" a dokładnie w przydawkach posesjonatywnych. Zarówno w wersji 2.99 jak i 3.0.
Pozdrawiam
Andrzej

to znikanie przecinków jest opcjonalne. Sprawdź opcję Opracuj/wyrównaj format danych albo F7.
Nie jestem pewien, czy dokładnie o to Ci chodzi, ja się z tym problemem w moich danych nie spotkałem.

_________________
Pozdrawiam
Józef
...........

http://topolinscy.eu/
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
EderOffline
Temat postu:   PostWysłany: 13-02-2024 - 10:07
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 20-11-2008
Posty: 427
Skąd: Toruń
Status: Offline
Chodzi mi o zapis jak np Piotr z Bnina, Mosiny i Opalenicy w Ahnenblatt jest jako Piotr z Bnina Mosiny i Opalenicy.
Wkurza mnie to. Jasne, że można skrócić do dwóch przydawek, ale to nie tak powinno być.
Andrzej
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Topolinski_JozefOffline
Temat postu:   PostWysłany: 13-02-2024 - 12:39
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 31-05-2007
Posty: 286
Skąd: Grudziądz, Hamburg
Status: Offline
Eder napisał:
Chodzi mi o zapis jak np Piotr z Bnina, Mosiny i Opalenicy w Ahnenblatt jest jako Piotr z Bnina Mosiny i Opalenicy.
Wkurza mnie to. Jasne, że można skrócić do dwóch przydawek, ale to nie tak powinno być.
Andrzej

i to jest to, o czym pisałem. Naciśnij klawisz funkcyjny F7 lub otwórz Opracuj/wyrównaj format danych
i 'odptaszkuj' Usuń przecinki w polach z nazwami. Powinno pomóc.

_________________
Pozdrawiam
Józef
...........

http://topolinscy.eu/
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
EderOffline
Temat postu:   PostWysłany: 13-02-2024 - 13:00
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 20-11-2008
Posty: 427
Skąd: Toruń
Status: Offline
To nic nie pomoże. Ja nie robię swojego drzewa w Anhenblatt a tylko w nim otwieram np do statystyk, które są lepsze niż gdzie indziej (niestety żaden program nie oferuje wszystkiego co bym chciał i jakbym chciał). I już w momencie załadunku Gedcomu do Anhenblatt przecinki znikają.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie GMT - 12 Godzin
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Powered by PNphpBB2 © 2003-2006 The PNphpBB Group
Credits
donate.jpg
Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego zawiera forum genealogiczne i bazy danych przydatne dla genealogów © 2006-2024 Polskie Towarzystwo Genealogiczne
kontakt:
Strona wygenerowana w czasie 0.810822 sekund(y)