Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
czwartek, 27 stycznia 2022

longpixel


Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Tomasz_MierzejekOffline
Temat postu:   PostWysłany: 29-11-2021 - 14:37
Sympatyk


Dołączył: 25-12-2018
Posty: 882

Status: Offline
Burczy_Piotr napisał:
MaciekAn napisał:
Dzień dobry,
Dzisiaj zaobserwowałem problem z dostępem do zasobu GenBazy z powodu komunikatu "Przekroczono limit czasu połączenia. Serwer metryki.genbaza.pl zbyt długo nie odpowiada"
Czy może wiadomo już kiedy usterka zostanie usunięta?

Pozdrawiam
Maciek


U mnie podobnie, wyrzuca The host you have requested is currently unreachable albo w ogóle nie ładuje strony. O 10:30 dzisiaj serwis działał, bo przeglądałem metryki.


Również zaobserwowałem ten sam problem.

_________________
TomekM

Pozdrawiam i dziękuję.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Hanna_IwonaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 12-01-2022 - 21:32
Sympatyk


Dołączył: 07-12-2011
Posty: 356

Status: Offline
Mam problem z metrykami na GenBazie wyskakuje mi znak drogowy B-2 jako zakaz. Mam pytanie czy jest jakaś awaria?czy to tylko u mnie jest taki problem.A teraz jeszcze dojrzałam,że przed linkiem GenBazy mam kłódkę i trójkąt z wykrzyknikiem,który oznacza,że nie zabezpieczone połączenie i niektóre elementy tej strony (np.obrazy) nie były przesłane w sposób bezpieczny.

Pozdrawiam serdecznie
Hanna_Iwona
.


Ostatnio zmieniony przez Hanna_Iwona dnia 12-01-2022 - 22:13, w całości zmieniany 1 raz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
MonikaNJOffline
Temat postu:   PostWysłany: 12-01-2022 - 21:37
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 03-02-2013
Posty: 1455
Skąd: Genewa
Status: Offline
u mnie działa.

_________________
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Hanna_IwonaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 12-01-2022 - 21:51
Sympatyk


Dołączył: 07-12-2011
Posty: 356

Status: Offline
Witaj Moniko Na GenBazę nie mam problemu z zalogowaniem ale gdy tylko wejdę w stronę aby obejrzeć metryki w tedy wyskakuje znak B-2 i automatycznie jestem wylogowana to samo dotyczy AP Warszawa bez logowania.
I dalej mam kłódkę z wykrzyknikiem przed stroną GenBazy.

Pozdrawiam serdecznie
Hanna_Iwona
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
MonikaNJOffline
Temat postu:   PostWysłany: 12-01-2022 - 22:32
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 03-02-2013
Posty: 1455
Skąd: Genewa
Status: Offline
Haniu,
jeszcze raz sprawdziłam, powchodziłam w zakładki i metryki z różnych AP i parafii ; i u mnie jest ok.

_________________
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Hanna_IwonaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 12-01-2022 - 22:40
Sympatyk


Dołączył: 07-12-2011
Posty: 356

Status: Offline
Moniko bardzo ci dziękuję za sprawdzenie niemniej jednak dalej mam ten problem i nie wiem dlaczego?Nie mam pojęcia jak go rozwiązać.

Pozdrawiam serdecznie
Hanna_Iwona
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
BozennaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 12-01-2022 - 23:09
Sympatyk


Dołączył: 07-08-2006
Posty: 2143
Skąd: Francja
Status: Offline
Haniu,
Ja tez sprawdzilam w tej chwili.
Genbaza dziala normalnie, logowanie, archiwa i nastepnie skany metryk w wybranej parafii.
Problem jest wiec u Ciebie.
Moze sie wyloguj i zaloguj jeszcze raz.
Serdecznosci,
Bozenna
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Hanna_IwonaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 12-01-2022 - 23:50
Sympatyk


Dołączył: 07-12-2011
Posty: 356

Status: Offline
Bozenno również dziękuję za sprawdzenie,problem dalej mam nic się nie zmieniło.Nigdy jeszcze czegoś takiego nie miałam.Sprawdziłam zamiast podglądu do Metryki mam znak drogowy B-2 dziwaczne to trochę jak wejdę na stronę obojętnie jaką z metryką to jej nie widzę wyskakuje znak drogowy B-2 ale jak ją pobiorę nie mam problemu tylko nie widzę na stronie zawartości tej metryki.Pobranie jej jest w ciemno.Może to tylko jakiś problem związany z moim regionem zamieszkania.Nie wiem co o tym myśleć.

Zamieszczę tu linka do GenBazy może ten znak będzie uwidoczniony tutaj:
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,186430,23

Pozdrawiam serdecznie
Hanna_Iwona
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
ziobrovskaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 13-01-2022 - 08:24
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 23-09-2019
Posty: 99

Status: Offline
Hanna_Iwona napisał:
Bozenno również dziękuję za sprawdzenie,problem dalej mam nic się nie zmieniło.Nigdy jeszcze czegoś takiego nie miałam.Sprawdziłam zamiast podglądu do Metryki mam znak drogowy B-2 dziwaczne to trochę jak wejdę na stronę obojętnie jaką z metryką to jej nie widzę wyskakuje znak drogowy B-2 ale jak ją pobiorę nie mam problemu tylko nie widzę na stronie zawartości tej metryki.Pobranie jej jest w ciemno.Może to tylko jakiś problem związany z moim regionem zamieszkania.Nie wiem co o tym myśleć.

Zamieszczę tu linka do GenBazy może ten znak będzie uwidoczniony tutaj:
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,186430,23

Pozdrawiam serdecznie
Hanna_Iwona

Na bank coś z Twoją przeglądarką. U mnie w pracy, bardzo często nie widzę zdjęć, ładują i się ładują. W domu na prywatnym laptopie jest ok, na smartfonie też zawsze ok. Sprawdzaj też jak możesz różne przeglądarki, chrome, fire fox i inne, może być również inaczej.

_________________
pozdrawiam serdecznie

Iza

Poszukuję Ozdobińskich/Ozdobieńskich: Prusy, Księstwo Poznańskie, Mazowieckie, przed rokiem 1800
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
choirek
Temat postu:   PostWysłany: 13-01-2022 - 08:33
Sympatyk


Dołączył: 02-03-2020
Posty: 717

Proszę spróbować wejść w trybie Incognito, proszę sprawdzić datę systemową, proszę wyczyścić dane przeglądarki (może ewentualnie bez zapamiętanych haseł)

_________________
Pozdrawiam, Irek
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Ted_BOffline
Temat postu:   PostWysłany: 13-01-2022 - 11:00
Sympatyk


Dołączył: 18-02-2016
Posty: 1043

Status: Offline
Witam!
Nie podajesz najważniejszej rzeczy!
Jaką masz przeglądarkę internetową?
Proszę kliknąć na "kłódkę" i zmienić ustawienia bezpieczeństwa, tak aby umożliwić przeglądarce dostęp do tej domeny.
Jeżeli przeglądarką jest Chrome to postępuj tak jak poniżej:
https://support.google.com/chrome/answe ... cator&rd=1
Pozdrawiam!
Tadek
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Hanna_IwonaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 13-01-2022 - 13:01
Sympatyk


Dołączył: 07-12-2011
Posty: 356

Status: Offline
Iza,Irek,Tadeusz dziękuję bardzo za podpowiedzi nie jestem orłem w rozwiązywaniu skomplikowanych problemów na moim komputerze ale spróbuję.Używam przeglądarki Mozilla Firefox.Tadeuszu podeślesz linka do naprawy ustawienia bezpieczeństwa przez Firefoxa,tak aby umożliwić przeglądarce dostęp.

Pozdrawiam serdecznie
Hanna_Iwona
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Heropolitanska_IzabelaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 13-01-2022 - 14:08
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 25-08-2007
Posty: 291

Status: Offline
Mnie też się pokazuje się "znak drogowy", gdy używam przeglądarki Firefox. Natomiast działa bez problemu, gdy używam Chrome.
Izabela
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Hanna_IwonaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 13-01-2022 - 14:31
Sympatyk


Dołączył: 07-12-2011
Posty: 356

Status: Offline
Bardzo ten problem mnie męczył allllle udało się poradziłam sobie i odblokowałam tego bana w formie znaku B-2.W ustawieniach Prywatność i bezpieczeństwo w pozycji Tryb używania wyłącznie protokołu HTTPS włączyłam polecenie" Włącz we wszystkich oknach" i się odblokowało.Nie wiem czy dobrze sobie poradziłam ale znak B-2 zniknął.Izo spróbuj może też ci się odblokuje.

Pozdrawiam serdecznie
Hanna Iwona
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Ted_BOffline
Temat postu:   PostWysłany: 13-01-2022 - 15:55
Sympatyk


Dołączył: 18-02-2016
Posty: 1043

Status: Offline
Witam!
Właśnie to miałem Ci zaproponować. Wrzuciłem nawet zrzut ekrany na serwer:
https://www.cieslin.pl/wp-content/uploa ... /Snap1.png
Jeżeli mogłaś otworzyć stronę główną, a nie otwierały Ci się strony ze zdjęciami metryk, to wszystko wskazywało na sprawę z https'em. Zapewne zdjęcia (bodajże to był Ciechanów) wrzucane były na serwer gdy jeszcze strona używała protokołu http:. Po przejściu na protokół szyfrowany (https:) jest to nagminne zjawisko, że występuje problem z materiałami wgranymi wcześniej - głównie ze zdjęciami. Sam tego doświadczyłem, gdy jakieś 2-3 lata przechodziłem ze swoimi stronami na https:. Mając pod ręką dobrego informatyka - wszystko to załatwiliśmy bez problemu.
Pozdrawiam!
Tadek
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Powered by PNphpBB2 © 2003-2006 The PNphpBB Group
Credits
donate.jpg
Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego zawiera forum genealogiczne i bazy danych przydatne dla genealogów © 2006-2022 Polskie Towarzystwo Genealogiczne
kontakt:
Strona wygenerowana w czasie 0.279413 sekund(y)