Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
wtorek, 28 września 2021

longpixel


Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Mendyka_GrzegorzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-07-2021 - 11:14
Sympatyk


Dołączył: 11-07-2006
Posty: 511
Skąd: Wrocław/Kalisz
Status: Offline
Niestety przed otwarciem programu, z nawyku porządkowania, usunęłam pliki .bak i opróżniłam kosz. Potem otworzyłam Ahnenblatt i zobaczyłam co się stało. Kopii zapasowych o rozszerzeniu .bak nie ma...

Magda[/quote]
Nawyk porządkowania🥺🙃
Widać lepszy ciut bałaganiarski zwyczaj😎😀
Może niepotrzebnie tu się wymądrzam, ale jako nauka dla innych korzystających z Ahnenblatt/i nie tylko/
warto polecić porady Szanownego tu Józefa nt. pilnowania i zapisywania KOPII ZAPASOWYCH i innych beckapów programów genealogicznych. Też na niezależnych, zewnętrznych dyskach.

ukłony
mądrala
Grzegorz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Tad_waw
Temat postu:   PostWysłany: 22-07-2021 - 13:30
Sympatyk


Dołączył: 05-05-2015
Posty: 88

Magda!
Ja bym jeszcze spróbował odzyskać ten plik .bak programem o nazwie ,,RECUVA" Mnie ten darmowy program już kilka razy uratował przed stratą zdjęć. Można nim również odzyskać pliki usunięte do kosza. Pozdrawiam i życzę powodzenia,
Tadeusz.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
dziczOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-07-2021 - 22:41
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 16-09-2011
Posty: 40

Status: Offline
Jestem teraz poza Polską. Tam prawdopodobnie mam gdzieś dość niedawną kopię pliku o rozszerzeniu .ahn. Od wyjazdu wprowadziłam niewiele informacji, pamiętam większość, więc powinnam to odtworzyć. Choć oczywiście wolałabym naprawić obecny plik o ile to możliwe.

Mendyka_Grzegorz napisał:
Nawyk porządkowania Wink

To pewnie po tej małej domieszce mazurskich przodków z Prus Wschodnich Wink

Tad_waw napisał:
Ja bym jeszcze spróbował odzyskać ten plik .bak programem o nazwie ,,RECUVA"

Dziękuję za tę cenną poradę! Niestety problem wydarzył się około czterech dni temu (straciłam rachubę) i prawdopodobnie jest już za późno... Ale na przyszłość będę wiedziała co w pierwszej kolejności powinnam zrobić.

A może dla pewności spróbuję to odzyskać? Jeśli się nie uda, nic nie stracę, a zyskam pewność, że zrobiłam, co mogłam.

Dziękuję też wszystkim za życzliwość i chęć pomocy!
Magda

P.S. Udało się odzyskać fragment pliku .bak, ale jest uszkodzony i nieprzydatny.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Tad_waw
Temat postu:   PostWysłany: 23-07-2021 - 17:34
Sympatyk


Dołączył: 05-05-2015
Posty: 88

[
P.S. Udało się odzyskać fragment pliku .bak, ale jest uszkodzony i nieprzydatny.[/quote]

Proszę spróbować ten plik .bak otworzyć nie klikając w niego bezpośrednio myszką ale złapać go kursorem i przeciągnąć do ikonki ze skrótem do programu Ahnenblatt. Może uda się otworzyć go w ten sposób.

Pozdrawiam, Tadeusz.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
dziczOffline
Temat postu:   PostWysłany: 24-07-2021 - 16:21
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 16-09-2011
Posty: 40

Status: Offline
Otworzyłam w Ahnenblatt... zero osób. Bardzo bardzo mały rozmiar. Normalne kopie to np. 6 MB, a tam były ułamki setnych albo i mniej...

Teraz bardziej myślę nad możliwością naprawy zepsutego pliku. Ale chyba nie potrafię.

Pozdrawiam
Magda
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Tad_waw
Temat postu:   PostWysłany: 24-07-2021 - 19:24
Sympatyk


Dołączył: 05-05-2015
Posty: 88

Prawdę mówiąc to ja również tak jak komentujący Topolinski_Jozef nie za bardzo rozumiem na czym polega Twój problem. Przecież nawet jak wywaliłaś ten plik ''bak'' do kosza to powinna zostać w pamięci programu ostatnia zapisana wersja którą zapisałaś. Nie wiem jak po każdorazowym wprowadzeniu nowych wpisów zapisujesz te dane ale przecież sama napisałaś, że przed otwarciem programu wywaliłaś ten plik ''bak'' do kosza. Wnioskuję więc, że nie jest Ci on potrzebny a otwierając program klikasz w ikonkę rozszerzenia w jakim zapisujesz te dane.

Nie wiem jak Ty ale ja zawsze zapisuję jako GEDCOM na swoim pulpicie. Aby otworzyć program klikam tylko w tę ikonkę a plik ''bak'' nie jest mi do niczego potrzebny. Poza tym mam pewność że z tym rozszerzeniem otworzę swoje dane każdym innym programem gdyby zaszła taka potrzeba. Nie muszę dodawać że ten plik GEDCOM po każdym wprowadzeniu nowych danych zawsze kopiuję dla pewności dodatkowo na pendriva. Wolę stracić na to 20 sekund niż 2 miesiące na ponowne wprowadzanie wszystkich danych od nowa.

Może program sam z siebie zaczął wariować i stąd ta cała sytuacja?

Gdybym to ja miał taki problem jaki masz teraz to spróbowałbym jeszcze opcji przywracania systemu na dzień w którym został skasowany ten plik. Ale powtarzam - to JA na SWOIM komputerze bym tak zrobił. Dlatego niczego Ci nie sugeruję ani nie proponuję.

PS. Napisałaś cytuję - ''Pokazuje, że "mężem" mężczyzny jest inny mężczyzna''
Strach pomyśleć jak bym zareagował gdybym w swoim programie zobaczył, że ''żoną'' mojego Dziadka był inny mężczyzna:)

Pozdrawiam, Tadeusz.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
TheofilosOffline
Temat postu: Jak wyświetlić tablicę bez dat urodzenia osób żyjących?  PostWysłany: 25-07-2021 - 08:54
Sympatyk


Dołączył: 08-08-2015
Posty: 133

Status: Offline
Mili Forumowicze,

jak w Ahnenblatt wyświetlić tablicę potomków bez dat urodzenia osób żyjących?

W "Opcje->Ochrona danych" mam zaznaczone "Pokazuj żyjących" i wybrane "tylko nazwisko", ale to nic nie daje.

_________________
Pozdrawiam
Theofilos
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Topolinski_JozefOffline
Temat postu: Re: Jak wyświetlić tablicę bez dat urodzenia osób żyjących?  PostWysłany: 25-07-2021 - 10:57
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 31-05-2007
Posty: 260
Skąd: Grudziądz, Hamburg
Status: Offline
Witam,
Theofilos napisał:
Mili Forumowicze,

jak w Ahnenblatt wyświetlić tablicę potomków bez dat urodzenia osób żyjących?

W "Opcje->Ochrona danych" mam zaznaczone "Pokazuj żyjących" i wybrane "tylko nazwisko", ale to nic nie daje.

to działa tylko przy zapisywaniu danych, przeznaczonych do publikacji (np. zapisz jako HTML).
Dane na tablicy wybieramy opcją Tablica

topolinski.eu/BJ/4.jpg

Ale to działa na wszystkie osoby w Tablicy.

_________________
Pozdrawiam
Józef
...........

http://topolinscy.eu/
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
dziczOffline
Temat postu:   PostWysłany: 25-07-2021 - 17:03
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 16-09-2011
Posty: 40

Status: Offline
Tad_waw napisał:
Prawdę mówiąc to ja również tak jak komentujący Topolinski_Jozef nie za bardzo rozumiem na czym polega Twój problem. Przecież nawet jak wywaliłaś ten plik ''bak'' do kosza to powinna zostać w pamięci programu ostatnia zapisana wersja którą zapisałaś. Nie wiem jak po każdorazowym wprowadzeniu nowych wpisów zapisujesz te dane ale przecież sama napisałaś, że przed otwarciem programu wywaliłaś ten plik ''bak'' do kosza. Wnioskuję więc, że nie jest Ci on potrzebny a otwierając program klikasz w ikonkę rozszerzenia w jakim zapisujesz te dane.

Nie wiem jak Ty ale ja zawsze zapisuję jako GEDCOM na swoim pulpicie. Aby otworzyć program klikam tylko w tę ikonkę a plik ''bak'' nie jest mi do niczego potrzebny. Poza tym mam pewność że z tym rozszerzeniem otworzę swoje dane każdym innym programem gdyby zaszła taka potrzeba. Nie muszę dodawać że ten plik GEDCOM po każdym wprowadzeniu nowych danych zawsze kopiuję dla pewności dodatkowo na pendriva. Wolę stracić na to 20 sekund niż 2 miesiące na ponowne wprowadzanie wszystkich danych od nowa.

Może program sam z siebie zaczął wariować i stąd ta cała sytuacja?

Gdybym to ja miał taki problem jaki masz teraz to spróbowałbym jeszcze opcji przywracania systemu na dzień w którym został skasowany ten plik. Ale powtarzam - to JA na SWOIM komputerze bym tak zrobił. Dlatego niczego Ci nie sugeruję ani nie proponuję.

PS. Napisałaś cytuję - ''Pokazuje, że "mężem" mężczyzny jest inny mężczyzna''
Strach pomyśleć jak bym zareagował gdybym w swoim programie zobaczył, że ''żoną'' mojego Dziadka był inny mężczyzna:)

Pozdrawiam, Tadeusz.


Tak, otwieram program klikając na plik o rozszerzeniu .ahn (kiedyś był to .ged, ale z czasem jakoś zamienił na format Ahnenblatt, a ja już tego nie zmieniałam. Dlatego mi również .bak nie był potrzebny i na bieżąco go usuwałam. Pojawiał się ponownie po każdym zapisaniu nowych informacji. Również mam skopiowany plik główny czyli .ahn na pendrive. Co jakiś czas go aktualizuję. Niestety pendrive został 7 tys. km stąd, nie spodziewałam się, że będzie potrzebny, a wyjeżdżałam w pośpiechu.

Mój problem polega na przemieszanych osobach w drzewie. Najprostszym sposobem naprawy jest użycie kopii zapasowych, dlatego podpowiadano mi te rozwiązanie. Feralnego dnia miałam drzewo otwarte jednocześnie w dwóch wersjach programu (drugiej używam do generowania wykresu). Zwykle zapisuję pracę w starszej wersji (moja ulubiona, dobrze mi się na niej pracuje). Wówczas zapisałam w nowszej... a później szybko w starszej, może w pośpiechu zamknęłam nowszą i przerwałam zapisywanie? Nie pamiętam szczegółów. To się zdarzało wcześniej i nie było problemów. Myślę, że tym razem powodem awarii było przerwanie zapisywania. Pytanie, czy mogę to jakoś naprawić, czy muszę poczekać na mojego pendrive'a?

Jak przywrócić system na tamten dzień? Czy jest to możliwe po około 5 dniach? A może można naprawić ten zepsuty plik bez odzyskiwania kopii zapasowej?

Pozdrawiam
Magda

P.S. I tak, czasem "żoną" kobiety jest inna kobieta, w dodatku z zupełnie innego przedziału czasowego! I nawet mają dzieci! A ja preferuję porządek naturalny Wink
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Mendyka_GrzegorzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 25-07-2021 - 18:07
Sympatyk


Dołączył: 11-07-2006
Posty: 511
Skąd: Wrocław/Kalisz
Status: Offline
dzicz napisał:
Jak przywrócić system na tamten dzień? Czy jest to możliwe po około 5 dniach?)

Czytając ponownie ten wątek nie wiem czy te swoje pliki .ahn masz w osobnym folderze czy w domyślnym Moje Dokumenty/Ahnenbladtt. Jeśli to pierwsze, warto zajrzeć do drugiego tzn Ahn w Moje Dokum.
Bywa, że tam trafiają .baki z wcześniejszych dat.

Grzegorz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
dziczOffline
Temat postu:   PostWysłany: 25-07-2021 - 18:12
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 16-09-2011
Posty: 40

Status: Offline
Mendyka_Grzegorz napisał:
dzicz napisał:
Jak przywrócić system na tamten dzień? Czy jest to możliwe po około 5 dniach?)

Czytając ponownie ten wątek nie wiem czy te swoje pliki .ahn masz w osobnym folderze czy w domyślnym Moje Dokumenty/Ahnenbladtt. Jeśli to pierwsze, warto zajrzeć do drugiego tzn Ahn w Moje Dokum.
Bywa, że tam trafiają .baki z wcześniejszych dat.

Grzegorz


Mam je w innym folderze niż w domyślnym. Przeszukałam wszystkie foldery Ahnenblatt, zarówno pliki programu jak i te w moich dokumentach. Nie ma tam .bak. "Baki" zapisywały się obok .ahn.

Pozdrawiam
Magda
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Topolinski_JozefOffline
Temat postu:   PostWysłany: 25-07-2021 - 18:17
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 31-05-2007
Posty: 260
Skąd: Grudziądz, Hamburg
Status: Offline
Witam,
dzicz napisał:


...
Pytanie, czy mogę to jakoś naprawić, czy muszę poczekać na mojego pendrive'a?

Jak przywrócić system na tamten dzień? Czy jest to możliwe po około 5 dniach? A może można naprawić ten zepsuty plik bez odzyskiwania kopii zapasowej?

Pozdrawiam
Magda
...

mam dwie rady, jedna to zatrudnić fachowca do odzyskania danych i zlecić mu odzyskanie plików z końcówką *.bak. (opcja dość droga ale sama nie dasz sobie rady a jedynie możesz bardziej 'namieszać' w komputerze).
Druga rada to utworzyć w programie Ahnenblatt nowe drzewo o dowolnej nazwie i zapisać w katalogu np. Rodzina na dysku D. W tym drzewie umieścić
wszystkie dane, które pamiętasz a które dopisywałaś do drzewa. Po uzyskaniu dostępu do pliku *.ahn który jest na pendrivie (7 tyś. km)połączyć stare drzewo z nowym. (Opcja tania ale dla cierliwych Smile )

_________________
Pozdrawiam
Józef
...........

http://topolinscy.eu/
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
dziczOffline
Temat postu:   PostWysłany: 25-07-2021 - 18:21
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 16-09-2011
Posty: 40

Status: Offline
Udało się odzyskać fragment pliku .bak, ale był nieprzydatny. Tak, zapisałam sobie w notatniku co zapamiętałam z nowo wprowadzonych danych, żeby dodać to do tej kopii na pendrive (o ile tam jest). Więc wygląda na to, że jedyną szansą były pliki .bak, a źle zapisanej kopii nie można naprawić...

Pozdrawiam
Magda
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Topolinski_JozefOffline
Temat postu:   PostWysłany: 25-07-2021 - 18:35
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 31-05-2007
Posty: 260
Skąd: Grudziądz, Hamburg
Status: Offline
dzicz napisał:
... Więc wygląda na to, że jedyną szansą były pliki .bak, a źle zapisanej kopii nie można naprawić...

Pozdrawiam
Magda

Pliki *.bak to kopie bezpieczeństwa przygotowywane przez program i jeśli ich nie ma to pozostają jeszcze kopie przygotowane przez użytkownika. Jeśli i tych nie ma (lub są ale daleko) trzeba czekać Wink

_________________
Pozdrawiam
Józef
...........

http://topolinscy.eu/
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Tad_waw
Temat postu:   PostWysłany: 25-07-2021 - 19:02
Sympatyk


Dołączył: 05-05-2015
Posty: 88

1. Czy nie może ktoś skopiować tego pliku który zostawiłaś w domu i wysłać Ci?

2. Pisałaś, że zmiany które ostatnio wprowadziłaś zapisałaś w obu wersjach programu. Czy próbowałaś z tego pliku ''ahn'' który masz otworzyć program Ahnenblatt w obydwu jego wersjach? Czy w obydwu wersjach jest na tablicach ten sam problem zamiany przodków?

3. Co do zapisu danych to sama możesz wybrać rozszerzenie w jakim program ma je zapisać. Klikasz u góry - w ''pliki'' a następnie ''zapisz jako'' wybierasz rozszerzenie i zaznaczasz gdzie chcesz to zapisać (pulpit lub inne miejsce na dysku).

4. A może po otwarciu programu z tego pliku ''ahn'' który masz spróbuj zapisać te dane w rozszerzeniu GEDCOM a następnie zamknij i ponownie otwórz program właśnie z tego rozszerzenia.

5. Jeśli chodzi o przywracanie systemu to nie chciałbym się w tym temacie wypowiadać. To wszystko zależy również od tego jakiego używasz systemu.

Pozdrawiam, Tadeusz.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Powered by PNphpBB2 © 2003-2006 The PNphpBB Group
Credits
donate.jpg
Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego zawiera forum genealogiczne i bazy danych przydatne dla genealogów © 2006-2021 Polskie Towarzystwo Genealogiczne
kontakt:
Strona wygenerowana w czasie 0.267423 sekund(y)