Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
czwartek, 06 maja 2021

longpixel


Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu: Problem z wydrukiem skanów  PostWysłany: 11-04-2021 - 08:10
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5666
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
Cześć,

czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Dziś chciałam wydrukować sobie kilka zdobytych ostatnio metryk (.jpg) na drukarce laserowej i za każdym razem pojawia się po środku szeroki biały pas - po bokach wydruk jest prawidłowy.
Sądziłam, że to problem bębna (toner jest nowy), więc go przeczyściłam.
Jakież było moje zdziwienie, jak wydrukowałam inne dokumenty, ale w rozszerzeniu .pdf - poprawnie, bez żadnych błędów.

Zrobiłam mały eksperyment - przekonwertowałam metrykę w rozszerzeniu .jpg na .pdf i udało się! Jednak jest to dodatkowa czynność.
Nie wiem co może być powodem takiego błędu - czy to mogą być jakieś zewnętrzne zabezpieczenia przed wydrukiem? Jak to sprawdzić?
Metryki ściągałam ze szWa, częściowo z Poczekalni.
Żadnych ustawień nie zmieniałam.
Na próbę wydrukowałam prywatne zdjęcie w .jpg - bez błędów, czyli jednak zabezpieczenia?

Będę wdzięczna za poradę.

Ps. Przykład

Zdjęcie z problemem:
https://zapodaj.net/8010502174695.jpg.html

Zdjęcie wydrukowane bez błędów:
https://zapodaj.net/a1a98a38abbc4.jpg.html
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
choirekOffline
Temat postu: Problem z wydrukiem skanów  PostWysłany: 11-04-2021 - 08:50
Sympatyk


Dołączył: 02-03-2020
Posty: 328

Status: Offline
Mam tak samo. Drukarka Konica/Minolta?

Irek

_________________
Pozdrawiam, Irek
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
dorotan
Temat postu:   PostWysłany: 11-04-2021 - 09:51
Zasłużony
Członek PTG


Dołączył: 20-09-2007
Posty: 115
Skąd: Gdańsk
może pomoże
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3788623.html

_________________
Dorota Nowakowska
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 11-04-2021 - 10:31
Zasłużony
Członek PTG


Dołączył: 09-10-2008
Posty: 24194
Skąd: Warszawa
Status: Offline
pewnie zależy od tego nie co, a czym otwarte ( z czego drukowane)
tego jednak nie wiemy

_________________
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu: Re: Problem z wydrukiem skanów  PostWysłany: 11-04-2021 - 10:59
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5666
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
choirek napisał:
Mam tak samo. Drukarka Konica/Minolta?

Irek


Moja drukarka:
https://www.brother.pl/printers/laser-p ... /dcp-1512e
Wcześniej problem nie występował.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
EmeraldOffline
Temat postu:   PostWysłany: 11-04-2021 - 10:59
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 14-11-2018
Posty: 300

Status: Offline
Niedawno miałam taki sam problem w pracy - potrzebowałam wydrukować coś, co dostałam w jpg, wszystkie strony wychodziły z białym pasem na środku, to co było w pdf lub doc wychodziło normalnie. Urządzenie wielofunkcyjne do użytku biurowego, Sharp. Były to co prawda dokumenty (formularze z danymi uczestnika projektu), jednak sfotografowane telefonem przez osobę prywatną, która po prostu nie miała skanera, a potrzebowaliśmy chociaż kopii, zanim doniesie oryginały.

_________________
Izabela
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 11-04-2021 - 11:01
Zasłużony
Członek PTG


Dołączył: 09-10-2008
Posty: 24194
Skąd: Warszawa
Status: Offline
j.w.
nie jest to problem plików (tj szwa czy poczekalni)
a zapewne tego czy pliki otwieracie, z czego drukujecie

Jeśli link Doroty nie pomoże, to może kontakt z MS

_________________
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Krzysztof_WasylukOffline
Temat postu:   PostWysłany: 11-04-2021 - 13:54
Sympatyk


Dołączył: 02-04-2008
Posty: 585

Status: Offline
Dorota podała link, który zapewne omawia przyczynę. Windows 10 w wersji po ostatnich aktualizacjach jest błąd w jednym z programów dotychczas nie poprawiony. Sugestia w tamtym omówieniu jest taka, aby skorzystać np. z programu IrfanView do drukowania. Na podstawie tego można sądzić, że pomyślne powinny być także próby z innymi programami graficzne z opcją drukowania, niezależne od Windows.

_________________
Krzysztof Wasyluk
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 11-04-2021 - 19:33
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5666
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
Bardzo dziękuję za poradę Doroty i pozostałe wskazówki, jednak ja posiadam Windows 8.1 - nie potrafię zidentyfikować, która aktualizacja odpowiada za błąd występujący u mnie.
Próbowałam wykonać update, ale nie przyniósł rezultatu.

Może poczekam na kolejną aktualizację i problem sam się rozwiąże.
Na szczęście nie drukuję często, więc problem nie jest aż tak dotkliwy.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 11-04-2021 - 19:35
Zasłużony
Członek PTG


Dołączył: 09-10-2008
Posty: 24194
Skąd: Warszawa
Status: Offline
Krzysztof_Wasyluk napisał:
... Sugestia w tamtym omówieniu jest taka, aby skorzystać np. z programu IrfanView do drukowania...

_________________
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 11-04-2021 - 19:54
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5666
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
Nie posiadam IrfanView i nie chcę instalować kolejnych programów.
Tak jak wspomniałam, na moje potrzeby i dosłownie kilka druków raz na kilka miesięcy, wystarczy mi konwersja .jpg do .pdf. Aktualizacja są dość często, więc myślę, że problem jest chwilowy.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 18-04-2021 - 15:18
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5666
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
Spieszę donieść, że problem rozwiązał się sam - była automatyczna aktualizacja i wydruki powróciły to normalnego stanu Smile
Dziękuję wszystkim za pomoc.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Powered by PNphpBB2 © 2003-2006 The PNphpBB Group
Credits
donate.jpg
Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego zawiera forum genealogiczne i bazy danych przydatne dla genealogów © 2006-2020 Polskie Towarzystwo Genealogiczne
kontakt:
Strona wygenerowana w czasie 0.382402 sekund(y)