Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
sobota, 06 czerwca 2020

longpixel


Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Mendyka_GrzegorzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 24-05-2019 - 23:32
Sympatyk


Dołączył: 11-07-2006
Posty: 494
Skąd: Wrocław/Kalisz
Status: Offline
Bury_Anna napisał:
kwiat Bardzo proszę o pomoc kwiat
Ucieszyłam się niesłychanie, myślałam, że dam sobie radę Very Happy
Mam drzewo w MyHeritage Family.
Ania

Edit
Poradziłam sobie Very Happy
Super ! kwiat

czy mam rozumieć, że pomoc już nie jest potrzebna?!
jeśli tak to bez odpowiedzi, by nie zamulać forum
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
pevvu
Temat postu:   PostWysłany: 24-05-2019 - 23:59
Sympatyk


Dołączył: 26-06-2017
Posty: 28

Adrian, a próbowałeś bez dostępu do internetu? Wink
Nie do końca wierzę, że rzeczywiście jest taka potrzeba otwierania wykresu bez internetu. W jakiej sytuacji będziesz oglądać wykres bez sieci?
Oczywiście technicznie są różne możliwości, ale chciałbym zrozumieć kiedy wersja offline byłaby faktycznie przydatna.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
adrian.gOffline
Temat postu:   PostWysłany: 25-05-2019 - 03:21
Sympatyk


Dołączył: 04-07-2014
Posty: 39

Status: Offline
już znalazłem że to NodeJS Wink

szczerze mówiąc to jeszcze nie próbowałem ale jak jadę do rodziny na wieś gdzie wolny internet jest tylko przed domem to eksportuję drzewo i uruchamiam w xampie na komputerze. Oczywiście obejdę się korzystając z istniejących rozwiązań ale liczyłem że będzie z tym mniej problemu.
Czemu nie widziałęm tego na forum webtrees? Razz musisz się tam pochwalić bo stosunkowo mało osób pisze do tego pluginy Smile

_________________
Pozdrawiam

Adrian
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
pevvu
Temat postu:   PostWysłany: 25-05-2019 - 22:02
Sympatyk


Dołączył: 26-06-2017
Posty: 28

Jeśli to jest kwestia wolnego/słabego internetu, to nie jest to moim zdaniem problem. Wystarczy, że aplikacja się raz prawidłowo załaduje i potem można nawet internet wyłączyć i będzie działać. Nawet można bez internetu odświeżyć stronę (F5) i będzie działać, bo załaduje się z cache'a. To działa dlatego, że internet potrzebny jest tylko do pierwszego pobrania aplikacji. Do działania połączenie nie jest już potrzebne.

Oczywiście można to sobie uruchomić na komputerze przy pomocy NodeJS (git clone; npm start), ale w tym momencie nie jest to zupełnie proste (wymaga instalacji programów git i npm).

Zrobiłem też dodatek do programu Gramps współpracujący z moją aplikacją, ale do tej pory nie udało mi się dołączyć go do oficjalnego repozytorium: https://github.com/gramps-project/addon ... e/pull/197
Działa to w ten sposób, że zamiast eksportować plik GEDCOM i ładować go ręcznie do mojej aplikacji, to w Grampsie jest opcja w menu, która otwiera przeglądarkę z widokiem drzewa. Jeśli jest ktoś zainteresowany, mogę napisać instrukcję ręcznej instalacji dodatku.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kocimski_StanislawOffline
Temat postu:   PostWysłany: 27-03-2020 - 00:22


Dołączył: 01-08-2016
Posty: 2

Status: Offline
Czołem Przemek,
Znalazłem przypadkowo twój program Topola. Fantastyczny i prosty. Jednakże chciałbym zwrócic uwagę na brak powiększania/zmniejszania rozmiarów wydruku, a sam wydruk jest ograniczony do tylko jednej strony.
Pozdrawiam,
Staszek
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
pevvu
Temat postu:   PostWysłany: 27-03-2020 - 17:44
Sympatyk


Dołączył: 26-06-2017
Posty: 28

Cześć Staszek,

Dzięki, że zainteresowałeś się moim programem.
Jeśli chodzi o skalowanie wydruku, to przeglądarki w ustawieniach drukowania mają opcję skalowania (na pewno Chrome i Firefox). Można w ten sposób dopasować rozmiar do kartki.
Jeśli myślisz o podzieleniu wydruku na wiele stron, tak aby potem sobie kartki posklejać, to nie planuję dodawać takiej opcji. Można to osiągnąć istniejącymi programami. Tutaj jest lista: https://en.wikipedia.org/wiki/Tiled_printing
Jest też tutaj na forum gdzieś wątek o wydrukach z różnymi pomysłami.

Pozdrawiam,
Przemek
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kocimski_StanislawOffline
Temat postu:   PostWysłany: 05-04-2020 - 21:02


Dołączył: 01-08-2016
Posty: 2

Status: Offline
Cześć Przemek,
Dziękuje ci bardzo za odpowiedź. Tym razem najpierw przeczytałem cały wątek. Moje spostrzeżenia na temat skalowania: Wybór przeglądarki (u mnie Firefox) pozwala na skalowanie i wydruk. Wydrukowana strona zawiera okno z danymi probanta. Alternatywnie, twój program zawiera Print oraz +- które nieco się różnią
od przeglądarki: Guziki + i - mają bardzo duży skok w porównaniu z przeglądarką a „Print” drukuje stronę bez danych probanta, ale w dalszym ciągu „rezerwuje” miejsce na to okno. Nie można więc zeskalować drzewa aby wypełnić stronę na całą szerokość.
Pozdrawiam,
Staszek
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
x_hannaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 13-04-2020 - 18:26
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 21-10-2016
Posty: 53

Status: Offline
Cześć Przemek,
Dziękuję za program. Używam go i podziwiam. Smile

Dwa pytania:

1. Czy jest możliwość chwilowego wyłączenia (schowania) okienka z danymi probanta?

2. Odnośnie ładowania pliku z URL: czy można wskazać lokalizację pliku bezpośrednio z dysku Google?
Tzn. po wrzuceniu pliku .ged na dysk Google, link do pliku jest formatu:
https://drive.google.com/open?id=...
"Load from URL" buduje zatem link postaci:
https://pewu.github.io/topola-viewer/#/view?url=https%3A%2F%2Fdrive.google.com%2Fopen%3Fid%3D...
który jest niepoprawny (zapewne powodem jest składnia)
Czy jest jakiś na to sposób? (chciałabym uniknąć zapisu pliku lokalnie)

_________________
Pozdrawiam, Hanna
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
pevvu
Temat postu:   PostWysłany: 13-04-2020 - 23:44
Sympatyk


Dołączył: 26-06-2017
Posty: 28

Dzięki Hanno Smile

1. W tym momencie jedynym sposobem jest dopisanie &sidePanel=false do adresu w przeglądarce i odświeżenie strony.

2. To da się zrobić. Mi się udało w ten sposób:
a. Prawy klik na plik na dysku Google → udostępnij → Uzyskaj link do udostępniania. Link, który otrzymałem, wygląda tak: https://drive.google.com/file/d/1h...Sa/view?usp=sharing
b. Zmieniam link, żeby wyglądał tak: https://drive.google.com/u/0/uc?id=1h...Sa&export=download (kluczowy jest identyfikator 1h...Sa) i używam tego linku, żeby wyświetlić drzewo genealogiczne.

Tu działający przykład: https://pewu.github.io/topola-viewer/#/ ... 3Ddownload

Pozdrawiam,
Przemek
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
podkarpacieOffline
Temat postu:   PostWysłany: 14-04-2020 - 08:18
Sympatyk


Dołączył: 07-01-2017
Posty: 31

Status: Offline
Witaj Przemku,
Korzystając z okazji i ja mam kilka pytań.

1) Jak zrobić, żeby wyświetlane drzewo było "zamrożone", tj. żeby po kliknięciu na daną osobę, nie zmieniał się układ? Chcę wysłać link do osoby z rodziny (mało obeznanej w komputerach), a wiem, że podczas przeglądania może się zdarzyć, że naciśnie myszką przypadkowo i się "zwinie" reszta drzewa. Wiem, że można ponownie nacisnąć "Widok>Wszyscy krewni", ale osób starszych często bywa i to skomplikowane.

2) W moim drzewie często nie mam danych, i zapisuje je w formacie np "<1990", ">1990" lub "~1990", a w pliku gedcom, konwertuje się na to na "BEF, AFT lub "ABT". Po imporcie do Topoli, pojawia się "before 1990" oraz "after 2020". Czy możesz zrobić, aby pojawiał się polski odpowiednik? "Przed, po"? Bo widzę, że znacznik "ABT" -"ok." jest już wspierany.

3) Dla osób zmarłych, ale bez daty zgonu, w pliku gedcom znacznik "DEAT" przyjmuje wartość "Y" (DEAT Y). Można by go było również obsłużyć, dodając znak "+" przy osobie bez podania daty - co Ty na to?

4) Od czego zależy (lub czy można coś z tym zrobić), aby linie do dziecka były "proste" a nie "załamane" jeżeli jest na to miejsce? Przykład: https://i.imgur.com/s3PBKPl.png

5) Mógłbyś dodać "wiek"? Tj. Wiek osoby zmarłej/ lub żyjącej?

6) Mógłbyś dodać wariant "bez wypełnienia koloru"? Przy wrzuceniu do Worda i wydruku, lepiej jednak jak jest "tło" puste - ew. dodać jeszcze wariant "szary"

7) Nie wiem jak wyglądają pliki gedcom z innych programów, ale w GenoPro, w sytuacji jak kobieta miała kilku mężów to nazwiska zapisuję, po przecinkach (nie mam innego pola). Czy mógłbyś dodać wariant "nie pokazuj nazwisk po mężu"? Wiem, że to raczej modyfikacja dla bardzo wąskiego grona, ale może nie sprawi Ci kłopotu. Obecnie to wygląda tak:
https://i.imgur.com/7pUcQif.png

8 ) Myślałeś o jakimś prostym raporcie narracyjnym na podstawie pliku GED?

9 ) Może dodać jeszcze jeden wariant szaty graficznej? Na wzór GenoPro?
https://i.imgur.com/EJHm321.png

Chyba tyle Smile

Dzięki
Radek
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
pevvu
Temat postu:   PostWysłany: 15-04-2020 - 18:24
Sympatyk


Dołączył: 26-06-2017
Posty: 28

Dzięki Radku za pytania. Takie listy dają mi wskazówki, co jest warte zrobienia i gdzie są błędy.
Poniżej moje odpowiedzi i komentarze:

1. W tym momencie nie ma takiej opcji, żeby zamrozić widok, ale dzięki za sugestię. Moje pomysły jak obejść ten problem:
- pobrać plik PDF i wysłać taki plik
- jak się kliknie i zmieni się widok, to można użyć guzika WSTECZ w przeglądarce, żeby wrócić do poprzedniego widoku
- otworzyć jeszcze raz wysłany link
Wiem, że to nie rozwiązuje zupełnie problemu. Zastanowię się jak to naprawić. Najprostsze, co mi do głowy przychodzi, to dodanie takiej opcji, że jeśli dodasz do adresu &freeze=true to wtedy widok będzie zamrożony.

2. To jest błąd. Do naprawienia.

3. Kiedyś to tak działało. Musiałem popsuć. Do naprawienia.

4. Dziecko jest wycentrowane pod rodzicami. Zobaczę, czy da się to jakoś poprawić.

8. Raport narracyjny albo inaczej "forma książkowa" to jest coś, co dla siebie kiedyś już zrobiłem,
ale nie nadaje się jeszcze do podzielenia się. Mam to w planach na bliżej nieokreśloną przyszłość.

5. 6. 9. - Dzięki za sugestie. Dodam do swojej listy rzeczy, które można by było kiedyś dodać.

Pozdrawiam,
Przemek
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
podkarpacieOffline
Temat postu:   PostWysłany: 16-04-2020 - 08:09
Sympatyk


Dołączył: 07-01-2017
Posty: 31

Status: Offline
Przemku,
1 - Najlepiej zrobić parametr &freeze=true
Przy okazji obydwa parametry (chyba, że są jeszcze inne niż &sidePanel=false, wyciągnąć gdzieś do menu>zaawansowane bo nie każdy zna te parametry i będzie umiał je sobie dopisać.

7 - Nie dostałem odpowiedzi.. Smile

8 - Martwi mnie ta "nieokreślona przyszłość"... Wiele fajnych projektów w taki sposób umarło bez ujrzenia światła dziennego. Dlatego czy mimo to, że obecna wersja nie jest wersją do publikacji, nie pokazałbyś jej? Może samo narzędzie nawet w obecnej formie, uprości pracę wielu osobom, a fakt, że później i tak trzeba będzie poprawić np. "końcówki" na "męskie i żeńskie" lub zrobić jakieś formatowanie, nie będzie już takim wielkim problemem a sama struktura książki będzie już mega przydatna? Programistom wprawdzie bym się nie nazwał, ale jakąś małą wiedzę mam i może chociaż koncepcyjnie byłbym wstanie Ci pomóc, a z pewnością chciałbym przetestować obecną wersję. Co Ty na to?

2, 3, 4, 5, 6, 9 - Wiem, że "nowości" są wylistować na githubie, ale nie każdy z forumowiczów tam zagląda, więc może mógłbyś dawać też tutaj krótki changelog?

Radek
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
pevvu
Temat postu:   PostWysłany: 16-04-2020 - 21:01
Sympatyk


Dołączył: 26-06-2017
Posty: 28

(7) zalicza się do dodania do listy możliwych usprawnień aplikacji.

Co do (Cool, to w tym momencie w wolnym czasie rozwijam aplikację do wizualizacji drzewa, a wolnego czasu mam jak na lekarstwo Smile Tak jak napisałem, kiedyś może do tego wrócę Smile

Pozdrawiam,
Przemek
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
pevvu
Temat postu:   PostWysłany: 21-04-2020 - 17:46
Sympatyk


Dołączył: 26-06-2017
Posty: 28

(2) i (3) z postu Radka naprawione.

Dodałem możliwość dopisania do adresu &freeze=true żeby nie dało się zmieniać widoku klikając na osoby. Tu jest przykład:
https://pewu.github.io/topola-viewer/#/view?url=...&freeze=true

Pozdrawiam,
Przemek
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
podkarpacieOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-04-2020 - 20:48
Sympatyk


Dołączył: 07-01-2017
Posty: 31

Status: Offline
No i fajnie, działa jak należy Smile

Nie wie czy to można podciągnąć pod błąd, ale niekiedy linie prowadzące do potomków są pogrubione (nałożone na siebie).
Przykład poniżej:
https://i.ibb.co/pRd8L6B/image.png
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Powered by PNphpBB2 © 2003-2006 The PNphpBB Group
Credits
donate.jpg
Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego zawiera forum genealogiczne i bazy danych przydatne dla genealogów © 2006-2020 Polskie Towarzystwo Genealogiczne
kontakt:
Strona wygenerowana w czasie 0.072986 sekund(y)