Genealodzy.PL Podziel się na Facebooku

https://genealodzy.pl/

Polskie TG  
Użytkownik:         Rejestracja
Hasło: Zapamiętaj

flag-pol flag-eng     home login logout     Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty

10:36 wtorek, 17 lipca 2018


Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Kantor_TomaszOffline
Temat postu: Arkusz Genealogiczny - proszę o pomoc  PostWysłany: 19-03-2013 - 19:49
Sympatyk


Dołączył: 28-01-2012
Posty: 169

Status: Offline
Dzień dobry
korzystam z programu Drzewo Genealogiczne II
i przy tworzeniu Arkusza Genealogicznego szare pole Genealog Rodzinny jest puste
co mam wypełnić w programie żeby tam pojawiły się dane ?

pozdrawiam
Tomasz Kantor
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
lukrakOffline
Temat postu:   PostWysłany: 19-03-2013 - 21:32
Sympatyk


Dołączył: 01-03-2007
Posty: 31

Status: Offline
Musisz mieć wypełnione pole ID przy każdej osobie, związku.
wchodzisz edycja-wypełnij pole identyfikator i tu w zależności co chcesz najpierw osoby wybierasz i identyfikator który ci odpowiada a później związki.

_________________
Pozdrawiam
Rakocki Łukasz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Gadu-Gadu MSN Messenger  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kantor_TomaszOffline
Temat postu:   PostWysłany: 19-03-2013 - 21:54
Sympatyk


Dołączył: 28-01-2012
Posty: 169

Status: Offline
wszystkie osoby i związki mają identyfikatory, program sam nadaje numer przy wypełnianiu

przy generowaniu arkusza genealogicznego pdf doc szare pole Genealog Rodzinny jest puste, i co z tym zrobić?

pozdrawiam
Tomek

_________________
pozdrawiam
Tomek

Szukam nazwisk:
Kantor, Zajączkowski, Tarnawski, Kucharski, Gliński, Nycz, Czerwiński, Bugno,
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
lukrakOffline
Temat postu:   PostWysłany: 19-03-2013 - 22:01
Sympatyk


Dołączył: 01-03-2007
Posty: 31

Status: Offline
To może sprawdź w folderze DG II RaportySzablony czy plik karta osoby.rtf na szarych polach ma wpisane kody do pobierania danych z programu.
Arkusze generują się z programu w pliku rtf , nie ma opcji generowania pdf . Na karcie osoby w prawym bocznym panelu masz arkusze genealogiczne i z tego generuj arkusze.

_________________
Pozdrawiam
Rakocki Łukasz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Gadu-Gadu MSN Messenger  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kantor_TomaszOffline
Temat postu:   PostWysłany: 19-03-2013 - 22:30
Sympatyk


Dołączył: 28-01-2012
Posty: 169

Status: Offline
tak tak przepraszam za pomyłkę to puste są w pdf i doc

tak to pole jest puste ale tak próbowałem wpisać dane i nic to samo puste się generuje
usunąłem ten plik i arkusz nadal się generuje i to pole też jest puste
cała reszta arkusze wypełnia się elegancko



pozdrawiam
Tomek
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
DławichowskiOffline
Temat postu:   PostWysłany: 20-03-2013 - 09:10
Zasłużony
Członek PTG


Dołączył: 24-09-2006
Posty: 837
Skąd: Koszalin
Status: Offline
Dzień dobry!
Zgłoś swój problem administracji SOFT. Nigdy nie odmówili pomocy. To naprawdę porządna firma. Zapewnia wieloletni użytkownik DG:
Krzycho z Koszalina

_________________
O mnie:
http://www.dlawich.pl/
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Gadu-Gadu MSN Messenger  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kantor_TomaszOffline
Temat postu:   PostWysłany: 20-03-2013 - 13:43
Sympatyk


Dołączył: 28-01-2012
Posty: 169

Status: Offline
Dzień dobry
tak wiem że to porządna firma i porządny program
moje pytanie poszło na forum dlatego że liczyłem na szybszą odpowiedź niż do firmy
a u Ciebie Krzycho jak wychodzi ten arkusz ? jest wypisany Genealog rodzinny?

pozdrawiam
Tomek

_________________
pozdrawiam
Tomek

Szukam nazwisk:
Kantor, Zajączkowski, Tarnawski, Kucharski, Gliński, Nycz, Czerwiński, Bugno,
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
lukrakOffline
Temat postu:   PostWysłany: 20-03-2013 - 13:47
Sympatyk


Dołączył: 01-03-2007
Posty: 31

Status: Offline
Genealog rodzinny nie jest pobierany z programu, sądzę ze najlepiej wpisać go ręcznie w szablonie rtf.

_________________
Pozdrawiam
Rakocki Łukasz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Gadu-Gadu MSN Messenger  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kantor_TomaszOffline
Temat postu:   PostWysłany: 20-03-2013 - 15:51
Sympatyk


Dołączył: 28-01-2012
Posty: 169

Status: Offline
Dzień dobry
właśnie dostałem informację od producenta że to pole nie jest powiązane z programem i jest do wypełniania ręcznego

wpisywać do szablonu też próbowałem ale nic to nie dało


P.S.
Właśnie się udało to zrobić, można wpisać na stałe
szare pole "Genealog Rodzinny" trzeba zmienić plik geno_1_pl.rtf który jest w katalogu "geno"
folder "geno" znajduje się w katalogu głównym programu drzewo genealogiczne II



pozdrawiam
Tomek
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
verukaOffline
Temat postu: DG II - prośba o pomoc  PostWysłany: 06-03-2017 - 13:18
Sympatyk


Dołączył: 02-04-2013
Posty: 134

Status: Offline
Witam,
czy ktoś z użytkowników może mi pomóc i wytłumaczyć jak krowie na rowie jak w programie DG stworzyć całościowe drzewo??? Próbuję, ale robi mi tylko fragmenty rodziny Sad
Pozdrawiam
Iwona
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
eljotnesOffline
Temat postu: DG II - prośba o pomoc  PostWysłany: 06-03-2017 - 14:24
Sympatyk


Dołączył: 16-12-2012
Posty: 159
Skąd: Olsztyn
Status: Offline
a może warto spróbować coś innego
polecam AHNENBLATT
chyba najczytelniejsze wykresy rodziny wraz ze zdjeciami Smile
http://www.ahnenblatt.com/download.html
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Janusz_TomalskiOffline
Temat postu: DG II - prośba o pomoc  PostWysłany: 06-03-2017 - 14:43
Sympatyk


Dołączył: 11-08-2008
Posty: 62
Skąd: Staszów
Status: Offline
Można i tu drzewo zbudować: myheritage.pl i spotkać kogoś, kto już pół rodziny zapisał.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Bea
Temat postu:   PostWysłany: 06-03-2017 - 15:23
Sympatyk


Dołączył: 01-06-2009
Posty: 947
Skąd: północna strona Mazowsza ;-)
Iwono, drzewo genealogiczne jest zawsze przypisane do konkretnej osoby. Jeśli zamierzasz zrobić własne drzewo, to nie będzie tam pradziadków twojego męża (bo to nie twoi przodkowie). To samo z przodkami kuzynostwa.

Najlepiej na liście osób zaznacz osobę dla której robisz drzewo (ja np. głównie bazuję na pradziadkach - dzięki temu mam komplet współczesnej rodziny, no i przodków. Choć w ten sposób mam 4 drzewa - ale do rozmów z rodziną tak jest mi najwygodniej, do zebrania myślowego - co już mam i czego mi brakuje - też).
Po zaznaczeniu osoby, po prawo masz kafel drzewa. Klikasz i drzewo jest zrobione. W górnym menu masz ikonki (czerwone z zielonym) którymi sterujesz czy to ma być drzewo przodków czy potomków czy też i tych i tych. Inne ikonki (niebieski i zielony) ustawiają ile pokoleń ma to konkretne drzewo pokazywać (u mnie ">9"). I jaki układ drzewa - pionowy czy poziomy.

W pasku na samej górze masz rozwijalne menu "wygląd drzewa", gdzie można ustalić kolorystykę i pokazywane parametry.

Nie zapomnij zapisać drzewa. Żeby robota z ustalaniem własnych preferencji nie poszła na marne, a do wypieszczonego drzewa można było łatwo powrócić z zakładki "drzewa".

myheritage.pl nie polecam. Możesz spotkać kogoś, kto przepisze pół rodziny do siebie i zacznie wprowadzać korekty. I nie będziesz miała nad tym żadnej kontroli, bo korzystając z tego serwisu pozbywasz się praw autorskich. Na zawsze.

_________________
Beata

Szukasz na Mazowszu? Zajrzyj do mapki diecezji płockiej z zaznaczonymi parafiami i miejscem przechowywania ksiąg.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Janusz_TomalskiOffline
Temat postu:   PostWysłany: 06-03-2017 - 16:31
Sympatyk


Dołączył: 11-08-2008
Posty: 62
Skąd: Staszów
Status: Offline
Tak jest już w świecie, że również korzystamy z pracy innych, aby dojść do celu. Wsparcie elektroniki niezmiernie ułatwia nam zadania. Dawniej były z tym problemy. Genealogia również poczyniła wielkie kroki. Wydaje mi się, że nie zbyt taktowne było użycie słowa nie polecam w odniesieniu do myheritage.pl. To, zatem nie powinniśmy również korzystać z zdigitalizowanych metryk jak również sfotografowanych ksiąg? Przecież to też poniekąd przepisywanie i wstawianie poprawek i na pewno korzystanie z pracy innych. Co zrobić z tym jak znajdziemy jakąś gałąź rodziny po za naszą szufladą? Czy etycznym będzie skorzystać z wiedzy? A może zaprzestać pracy czy jednak kontynuować nasz wysiłek? Nawiązywać kontakt pytać czy snuć jedynie domniemania? Czy przetłumaczyć metrykę urodzenia męża siostry babi czy uznać ich za obcą rodzinę? Moja szuflada otwarta zapraszam. Niezmiernie był bym rad za jeszcze jedną cegiełkę, którą tak trudno odnaleźć.
Pozdrawia.
Janusz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kazmierczak_SlawomirOffline
Temat postu:   PostWysłany: 06-03-2017 - 17:09
Sympatyk


Dołączył: 18-03-2014
Posty: 120

Status: Offline
Witam,
w programie DG II wykonanie drzewa (mam na myśli wydruk, albo plik jpg), w którym będą wszystkie osoby (zakładam, że o to chodzi) nie jest możliwe.
Pozdrawiam
Sławomir
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Powered by PNphpBB2 © 2003-2006 The PNphpBB Group
Credits
donate.jpg

Zarząd PTG: ptg@genealodzy.pl.:. rss Nasz RSS .:. Administrator strony: admin@genealodzy.pl
Strona wygenerowana w czasie 0.068742 sekund(y)