Genealodzy.PL Podziel się na Facebooku

https://genealodzy.pl/

Polskie TG  
Użytkownik:         Rejestracja
Hasło: Zapamiętaj

flag-pol flag-eng     home login logout     Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty

23:51 piątek, 23 lutego 2018


Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
verukaOffline
Temat postu: DG II - prośba o pomoc  PostWysłany: 06-03-2017 - 13:18
Sympatyk


Dołączył: 02-04-2013
Posty: 129

Status: Offline
Witam,
czy ktoś z użytkowników może mi pomóc i wytłumaczyć jak krowie na rowie jak w programie DG stworzyć całościowe drzewo??? Próbuję, ale robi mi tylko fragmenty rodziny Sad
Pozdrawiam
Iwona
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
eljotnesOffline
Temat postu: DG II - prośba o pomoc  PostWysłany: 06-03-2017 - 14:24
Sympatyk


Dołączył: 16-12-2012
Posty: 155
Skąd: Olsztyn
Status: Offline
a może warto spróbować coś innego
polecam AHNENBLATT
chyba najczytelniejsze wykresy rodziny wraz ze zdjeciami Smile
http://www.ahnenblatt.com/download.html
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Janusz_TomalskiOffline
Temat postu: DG II - prośba o pomoc  PostWysłany: 06-03-2017 - 14:43
Sympatyk


Dołączył: 11-08-2008
Posty: 62
Skąd: Staszów
Status: Offline
Można i tu drzewo zbudować: myheritage.pl i spotkać kogoś, kto już pół rodziny zapisał.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Bea
Temat postu:   PostWysłany: 06-03-2017 - 15:23
Sympatyk


Dołączył: 01-06-2009
Posty: 848
Skąd: Mazowsze
Iwono, drzewo genealogiczne jest zawsze przypisane do konkretnej osoby. Jeśli zamierzasz zrobić własne drzewo, to nie będzie tam pradziadków twojego męża (bo to nie twoi przodkowie). To samo z przodkami kuzynostwa.

Najlepiej na liście osób zaznacz osobę dla której robisz drzewo (ja np. głównie bazuję na pradziadkach - dzięki temu mam komplet współczesnej rodziny, no i przodków. Choć w ten sposób mam 4 drzewa - ale do rozmów z rodziną tak jest mi najwygodniej, do zebrania myślowego - co już mam i czego mi brakuje - też).
Po zaznaczeniu osoby, po prawo masz kafel drzewa. Klikasz i drzewo jest zrobione. W górnym menu masz ikonki (czerwone z zielonym) którymi sterujesz czy to ma być drzewo przodków czy potomków czy też i tych i tych. Inne ikonki (niebieski i zielony) ustawiają ile pokoleń ma to konkretne drzewo pokazywać (u mnie ">9"). I jaki układ drzewa - pionowy czy poziomy.

W pasku na samej górze masz rozwijalne menu "wygląd drzewa", gdzie można ustalić kolorystykę i pokazywane parametry.

Nie zapomnij zapisać drzewa. Żeby robota z ustalaniem własnych preferencji nie poszła na marne, a do wypieszczonego drzewa można było łatwo powrócić z zakładki "drzewa".

myheritage.pl nie polecam. Możesz spotkać kogoś, kto przepisze pół rodziny do siebie i zacznie wprowadzać korekty. I nie będziesz miała nad tym żadnej kontroli, bo korzystając z tego serwisu pozbywasz się praw autorskich. Na zawsze.

_________________
Beata

Szukasz na Mazowszu? Zajrzyj do mapki diecezji płockiej z zaznaczonymi parafiami i miejscem przechowywania ksiąg.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Janusz_TomalskiOffline
Temat postu:   PostWysłany: 06-03-2017 - 16:31
Sympatyk


Dołączył: 11-08-2008
Posty: 62
Skąd: Staszów
Status: Offline
Tak jest już w świecie, że również korzystamy z pracy innych, aby dojść do celu. Wsparcie elektroniki niezmiernie ułatwia nam zadania. Dawniej były z tym problemy. Genealogia również poczyniła wielkie kroki. Wydaje mi się, że nie zbyt taktowne było użycie słowa nie polecam w odniesieniu do myheritage.pl. To, zatem nie powinniśmy również korzystać z zdigitalizowanych metryk jak również sfotografowanych ksiąg? Przecież to też poniekąd przepisywanie i wstawianie poprawek i na pewno korzystanie z pracy innych. Co zrobić z tym jak znajdziemy jakąś gałąź rodziny po za naszą szufladą? Czy etycznym będzie skorzystać z wiedzy? A może zaprzestać pracy czy jednak kontynuować nasz wysiłek? Nawiązywać kontakt pytać czy snuć jedynie domniemania? Czy przetłumaczyć metrykę urodzenia męża siostry babi czy uznać ich za obcą rodzinę? Moja szuflada otwarta zapraszam. Niezmiernie był bym rad za jeszcze jedną cegiełkę, którą tak trudno odnaleźć.
Pozdrawia.
Janusz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kazmierczak_SlawomirOffline
Temat postu:   PostWysłany: 06-03-2017 - 17:09
Sympatyk


Dołączył: 18-03-2014
Posty: 104

Status: Offline
Witam,
w programie DG II wykonanie drzewa (mam na myśli wydruk, albo plik jpg), w którym będą wszystkie osoby (zakładam, że o to chodzi) nie jest możliwe.
Pozdrawiam
Sławomir
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
verukaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 06-03-2017 - 19:42
Sympatyk


Dołączył: 02-04-2013
Posty: 129

Status: Offline
Dziękuję za odpowiedzi Smile Różne opinie słyszałam na temat myheritage.pl, ale dzięki temu serwisowi odnalazłam krewną - właściwie to ona mnie odnalazła Smile A dzięki Zofii zdobyłam dużą wiedzę na temat jednej z gałęzi rodziny. To niewątpliwy plus posiadania tam drzewa. Minus - "sępy", które biorą sobie informacje, nie dając nic w zamian, choćby zwyczajowego "dziękuję", ograniczenie osób wprowadzanych do drzewa... i ceny kont typu "premium" - masakra finansowa dla zwykłego zjadacza chleba Sad
Pozdrawiam
Iwona
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wiśniowiecki_MarekOffline
Temat postu:   PostWysłany: 06-03-2017 - 21:28
Sympatyk


Dołączył: 16-04-2007
Posty: 149
Skąd: Wrocław
Status: Offline
Również dzięki myheritage odnalazłem bliską rodzinę. Również dzięki temu serwisowi straciłem dwukrotnie wprowadzane dane, obecnie odcięło mi dostęp do konta. Teraz wprowadzam zubożone dane do ancestry.com, ale dokładne informacje mam wyłącznie na własnym kompie. Przecież wystarczy brak dostępu do internetu czy inna awaria serwera, a nasz trud idzie na marne.
A na DG II wystarczy wprowadzić swoje dzieci, aby rozwijać wywód przodków zarówno dla swoich przodków jak i małżonka.
Pozdrawiam, Marek

_________________
Poszukuję- akt urodzenia Joseph Steinbach Czerniowce ok. 1789r.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Gadu-Gadu Numer ICQ 
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
DławichowskiOffline
Temat postu:   PostWysłany: 07-03-2017 - 16:24
Zasłużony
Członek PTG


Dołączył: 24-09-2006
Posty: 830
Skąd: Koszalin
Status: Offline
Dzień dobry!
O ile dobrze czytałem pierwszy post Iwony brzmiał tak: (cytuję)
Witam,
czy ktoś z użytkowników może mi pomóc i wytłumaczyć jak krowie na rowie jak w programie DG stworzyć całościowe drzewo???
....
Więc koleżanka genealog nie pyta o jakieś inne programy ( a tym bardziej interaktywne), tylko o ten konkretny. Odpowiedź widzę już otrzymała. Pozdrawia wszystkich:
Krzycho z Koszalina

_________________
O mnie:
http://www.dlawich.pl/
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Gadu-Gadu MSN Messenger  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Markowski_MaciejOffline
Temat postu:   PostWysłany: 07-03-2017 - 16:53
Zasłużony
Członek PTG


Dołączył: 09-05-2010
Posty: 677
Skąd: Warszawa
Status: Offline
Mimo, że Krzycho zamknął dyskusję, to jednak bym chciał podążyć temat.
Czy rzeczywiście w DGII jeżeli zacząłem drzewo od siebie, to nie mogę dodać współmałżonka i jego przodków?

_________________
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Dorota_MazurekOffline
Temat postu:   PostWysłany: 07-03-2017 - 17:57
Sympatyk


Dołączył: 30-07-2015
Posty: 259

Status: Offline
Maciek, mozesz dodać kogo tylko chcesz.
Ale jeżeli chcesz ich również mieć na wydruku, to lepiej zaznaczyć, że chcesz wydrukować przodków swojego dziecka
Dorota
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Markowski_MaciejOffline
Temat postu:   PostWysłany: 07-03-2017 - 18:20
Zasłużony
Członek PTG


Dołączył: 09-05-2010
Posty: 677
Skąd: Warszawa
Status: Offline
No właśnie, coś chyba odpowiedź Beaty nie jest tak do końca czytelna.
Pytanie Iwony nie jest precyzyjne. Można się tylko domyślać, że sformułowanie całościowe drzewo oznacza wszystkie relacje rodzinne. A stworzenie to chodzi o wydrukowanie.

W DG II możliwości wydrukowania są standardowe - tablice przodków lub potomków.
Ale zawsze można wygenerować Gedcoma i wrzucić w Ahnenblat, który jest darmowy.
W tym programie jest wykres klepsydrowy, który daje nieco większe możliwości.
Przykładowo drzewo rodziny Marii Skłodowskiej Curie. Jak widać, jest lepiej, ale Ahnenblat nadal nie rozwiązuje wszelkich problemów.

Jedynym znanym mi programem genealogicznym pozwalającym wydrukować wszystko to jest GenoPro. Niestety, w najnowszej wersji jest płatny. Gdzieś można znaleźć darmowe stare wersje, ale ja się boję instalować na swoim komputerze programy z takich niepewnych źródeł. A poza tym wydruk jest po prostu brzydki.

_________________
Pozdrawiam
Maciej


Ostatnio zmieniony przez Markowski_Maciej dnia 08-03-2017 - 22:30, w całości zmieniany 1 raz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
slawek_krakowOffline
Temat postu:   PostWysłany: 07-03-2017 - 19:00
Sympatyk


Dołączył: 19-11-2011
Posty: 459
Skąd: Kraków
Status: Offline
Markowski_Maciej napisał:

Jedynym znanym mi programem genealogicznym pozwalającym wydrukować wszystko to jest GenoPro. Niestety, w najnowszej wersji jest płatny. Gdzieś można znaleźć darmowe stare wersje, ale ja się boję instalować na swoim komputerze programy z takich niepewnych źródeł. A poza tym wydruk jest po prostu brzydki.

_________________
Pozdrawiam
Maciej


Program Ages! dawał takie możliwości, przynajmniej w starej wersji, która wciąż jest do pobrania na stronie producenta, również z polskim pakietem językowym. Nowszej wersji nie sprawdzałem. Program jest wprawdzie płatny natomiast wersja trial jest w pełni funkcjonalna, z ograniczeniem na ilość wprowadzonych osób zarówno ręcznie jak i via ged. Nie pamietam ile wynosi limit. Oczwiście można ten limit "obejść" importując kilka czy kilkanaście mniejszych niż limit plików ged.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
jackunOffline
Temat postu:   PostWysłany: 08-03-2017 - 12:52
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 19-02-2011
Posty: 372

Status: Offline
W programie DGII można wydrukować/wyeksportować do pliku *.pdf lub *.doc wszystkie osoby zapisane w bazie. Na każdej stronie zostaną wydrukowane wybrane informacje o jednej osobie. Trzeba wybrać z menu Raporty i zestawienia pozycję Wszystkie osoby.

Oprócz tego dla każdej wybranej osoby można wydrukować/wyekesportować wszystkich jej przodków i/lub potomków wybierając ze wspomnianego menu pozycję Pokrewieństwo.

Pozdrawiam,
Jacek Kundzik
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
beata_k2Offline
Temat postu:   PostWysłany: 14-03-2017 - 08:38
Sympatyk


Dołączył: 02-01-2017
Posty: 308
Skąd: Darłowo
Status: Offline
Podpięłam się pod ten wątek, ponieważ również mam prośbę o pomoc...
Po długim namyśle, postanowiłam w DGII tworzyć swoje drzewo - jakby równolegle z drzewem w MH, gdzie wolałabym nie wprowadzać za dużo szczegółów i prywatnych notatek.
W ogóle nie znam obsługi DGII i nie oczekuję "wyłożenia tacy na ławę". Mam na dzisiaj 2 pytania:
1. Po zaimportowaniu pliku GEDCOM z MH, w DGII mam podwojoną ilość osób. Dodam, że nie wprowadzałam wcześniej ręcznie żadnych danych i nie rozumiem, skąd ten problem. Sprawdziłam wyrywkowo - każda osoba jest wpisana podwójnie.
2. Po kliknięciu, tak na szybko, w ikonę drzewa dla mojego syna, na wykresie brakuje jego brata oraz mojego rodzeństwa, itd... Czy wykresy nie pokazują kuzynostwa?

Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam,
Beata

_________________
http://historiajednegodrzewa.blogspot.com

Szukam aktu urodz. pradziadka Mikołaja Musztuk (s. Michała i Anny) ur. 12.12.1882 w Szechynie ok. Przemyśla (teraz Ukraina). Brak w parafiach: rzym.kat. w Medyce, grec.kat. w Medyce, grec.kat. dla miejsc. Torki
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Powered by PNphpBB2 © 2003-2006 The PNphpBB Group
Credits
donate.jpg

Zarząd PTG: ptg@genealodzy.pl.:. rss Nasz RSS .:. Administrator strony: admin@genealodzy.pl
Strona wygenerowana w czasie 0.075779 sekund(y)