Genealodzy.PL Podziel się na Facebooku

Genealodzy.PL

Użytkownik: Rejestracja
Hasło: Pamiętaj

Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty 02:14 czwartek, 20 czerwca 2019

longpixel


Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Krystyna.wawOffline
Temat postu:   PostWysłany: 19-10-2017 - 17:36
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 28-04-2016
Posty: 1846

Status: Offline
http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/publication?id=24122&tab=3
Otworzyłam Firefoxem i Chrome - sprint to nie jest, ale na pewno nie ślimak

_________________
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Rychter_IdaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 19-10-2017 - 17:41
Sympatyk


Dołączył: 17-11-2013
Posty: 142

Status: Offline
Przy mojej prędkości neostrady niestety Chrome to ślimak

_________________
Barbara
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
MonikaMaruOffline
Temat postu:   PostWysłany: 19-10-2017 - 17:56
Sympatyk


Dołączył: 04-11-2010
Posty: 8046
Skąd: Bielsko-Biała
Status: Offline
Trzeba zainstalować starego Firefoxa i nie aktualizować go. Ten najnowszy nie akceptuje javy. Chrome też nie.Tak zrobił mi wnuk i teraz mogę kartkować do woli.

_________________
Pozdrawiam,
Monika
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Bea
Temat postu:   PostWysłany: 19-10-2017 - 21:07
Sympatyk


Dołączył: 01-06-2009
Posty: 1243
Skąd: Mazowsze (Ziemia Zawkrzańska)
A ja mam najnowszego Firefoxa i mi śmiga. Wyszukiwarka działa - tak jak działała.
WIN7 + FF 52.4.0 + transfer 50 Mbps (teoretycznie, bo wg https://fast.com/pl/ jest tylko 48 Mbps)

Problem nie leży po stronie bibliotek, tylko po stronie użytkownika. Wszystko zależy od oprogramowania, sterowników, od sprzętu oraz od konfiguracji (no i determinacji użytkownika).
W każdym razie jeśli ktoś ma podobne parametry jak ja - to nie powinien mieć problemów z korzystaniem z bibliotek cyfrowych.

Oczywiście wtyczka DjVu też musi być zainstalowana.

_________________
Beata

parafie warszawskie w latach 1826-1939: link
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
rysiuOffline
Temat postu:   PostWysłany: 19-10-2017 - 21:14
Sympatyk


Dołączył: 07-07-2006
Posty: 137

Status: Offline
Witam , może byś napisał jak to zrobić . Nie jestem informatykiem ,ale zwykłą osobą, która obsługuje komputer .Rysiu .
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
TheofilosOffline
Temat postu:   PostWysłany: 19-10-2017 - 21:54
Sympatyk


Dołączył: 08-08-2015
Posty: 121

Status: Offline
I.
Na głównej stronie http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra jest wiadomość z 21 czerwca 2017 r. mówiąca co zrobić, żeby korzystać z materiałów w bibliotece gdy nowy Firefox nie umożliwia tego.
II.
Można zainstalować starszą wersję przeglądarki Firefox w innym katalogu i z niej korzystać, mając równocześnie nową przeglądarkę.
III.
Po lewej stronie danego materiału w okienku zatytułowanym "Wydanie" jest ikona dyskietki i obok "Pobierz". Można cały materiał pobrać na dysk i przeglądać.
Przeglądanie/czytanie online strona po stronie i tak powoduje ściąganie materiału na dysk, więc bez różnicy jest, czy to ściągniemy sami, czy przeglądarka to zrobi podczas czytania.

_________________
Pozdrawiam
Theofilos
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
AleGorOffline
Temat postu:   PostWysłany: 20-10-2017 - 00:29
Sympatyk


Dołączył: 14-06-2007
Posty: 66

Status: Offline
Koncepcja instalacji drugiego FireFoxa jest bardzo dobra ale mówienie aby instalować starą wersję programu jest narażaniem ludzi na całą masę zagrożeń.

Instancja FF ESR ( https://www.mozilla.org/en-US/firefox/o ... tions/all/ ) jest najlepszym i najbezpieczniejszym rozwiązaniem.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
TheofilosOffline
Temat postu:   PostWysłany: 20-10-2017 - 14:04
Sympatyk


Dołączył: 08-08-2015
Posty: 121

Status: Offline
Od lat używam starej wersji Firefoksa i ani jednego zagrożenia z tej całej masy nie doświadczyłem.

_________________
Pozdrawiam
Theofilos
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Łyczkowski_ROffline
Temat postu:   PostWysłany: 01-12-2017 - 19:50
Sympatyk


Dołączył: 11-11-2017
Posty: 69

Status: Offline
To nie problem techniczny, ale mam pytanie odnośnie biblioteki cyfrowej, jeśli mam coś TAKIEGO to znaczy że nie ma udostępnionych do żadnych skanów ? Właśnie dokładnie te lata są mi potrzebne
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Rebell_Cieniewska_GrażynaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 01-12-2017 - 20:01
Członek PTG


Dołączył: 18-08-2006
Posty: 320
Skąd: Elbląg
Status: Offline
Są dwie wyszukiwarki dla Wielkopolski - Poznań Projekt i Basia. Skanów tam nie będzie ale mając dokładne dane nie zapłacisz dużo ani w AP ani AD.
Wejdź na stronę Wielkopol. Tow. Gen. Gniazdo a znajdziesz tam masę informacji.
Powodzenia Grażyna

_________________
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Janina_Tomczyk
Temat postu:   PostWysłany: 01-12-2017 - 23:23
Nieaktywny


Dołączył: 10-12-2012
Posty: 1260

Łyczkowski_R napisał:
To nie problem techniczny, ale mam pytanie odnośnie biblioteki cyfrowej, jeśli mam coś TAKIEGO to znaczy że nie ma udostępnionych do żadnych skanów ? Właśnie dokładnie te lata są mi potrzebne


Pod tym linkiem masz skany on-line od 1810 roku http://szukajwarchiwach.pl/54/769/0/str ... bJednostki starsze skorowidze dostępne są w AP Konin

Jeśli coś jest zindeksowane w bazie BASIA to skany są w załączeniu po prawej stronie i to znacznie ułatwia szukanie bo system pokazuje załączony właściwy skan.
Szukając w Projekcie Poznań aktów ślubów masz odniesienie kto dysponuje aktami tych małżeństw do 1810 roku z Kościelca ( pow kolski)
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
MiraskaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 01-12-2017 - 23:45
Sympatyk


Dołączył: 09-11-2012
Posty: 52
Skąd: Łódź
Status: Offline
Nadal jest brak dostępu do bibliotek Sad
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Powered by PNphpBB2 © 2003-2006 The PNphpBB Group
Credits
donate.jpg
Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego zawiera forum genealogiczne i bazy danych przydatne dla genealogów © 2006-2019 Polskie Towarzystwo Genealogiczne
kontakt:
Strona wygenerowana w czasie 0.064073 sekund(y)