Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
piątek, 15 listopada 2019

longpixel


Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-09-2017 - 19:30
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5216
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
Dziękuję za samouczki, ale co do zasady formuła jest mi znana, niestety wprowadzając test logiczny - wychodzi mi za każdym razem błąd.
Konkretnie do komórki, do której chcę dodać funkcję JEZELI, klikam na Wstaw funkcję, wybieram JEŻELI. Otwiera się formatka (trzy rubryki - test logiczny, wartość dla prawdy oraz dla fałszu.
Do rubryki Test logiczny wprowadzam C2-C1>1 i na tym etapie, gdy chcę wprowadzić wartość dla prawdy wyskakuje #ARG.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-09-2017 - 19:35
Zasłużony
Członek PTG


Dołączył: 09-10-2008
Posty: 18928
Skąd: Warszawa
Status: Offline
jednak zmień warunek na czy c(k)-c(k-1)<>1
odejmować można numeryki, a pewnie działasz na txt, więc nie działa bo nie może...tak z pamięci, wspominając xlsy oglądane

_________________
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
http://genealodzy.pl/index.php?module=M ... 3odzimierz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-09-2017 - 19:44
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5216
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
Poddaję się Sad

Wychodzi tylko C2-C1;1;0
Wiadomo jednak, że to nie jest pełna funkcja, bo nie ma informacji o różnicy, która nie może być wyższa od 1.

Czy mogę komuś podrzucić tabelkę z prośbą o wpisanie funkcji?
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Krzysztof_WasylukOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-09-2017 - 19:58
Sympatyk


Dołączył: 02-04-2008
Posty: 482

Status: Offline
Agatko, test logiczny jest wpisany prawidłowo. Musisz jedynie zapewnić, aby w polach C2 i C1 były wartości liczbowe, a nie tekstowe. Jeżeli są tekstowe to trzeba użyć NUM(C1) oraz NUM(C2). I uważać na wersje językowe, gdyż nazwy funkcji bywają twórcami horroru w excel`u.

Krzysztof

PS Oczywiście w polu funkcja musi być poprzedzona znakiem równości

klw
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-09-2017 - 20:03
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5216
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
Witaj Krzysztofie,

bardzo dziękuję za wskazanie mojego błędu! Rzeczywiście wpisałam funkcję na początku (więc złapałam się na komórkę z tekstem sądząc, że jak przeciągnę funkcję na resztę komórek - zadziała jak powinno).
Teraz jest OK Smile

Pozdrawiam serdecznie
Aneta

Ps. Wydaje mi się, że trafniejszym testem logicznym w przypadku indeksowanych aktów będzie nie C2-C1>1 tylko C2-C1=1
Ten drugi sposób wyłapie zarówno luki w numeracji, jak i podwójne numery. Mam nadzieję, że jako laik nie popełniam tu błędu...
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
x_hannaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 30-09-2017 - 22:29
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 21-10-2016
Posty: 50

Status: Offline
sprawdzenie w linii 3:

=JEŻELI(C3=C2+1;" ";"!!!")

i potem ta formuła "przeciągnięta" (skopiowana) aż do końca kolumny sprawdzającej.

_________________
Pozdrawiam, Hanna
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 30-09-2017 - 23:31
Zasłużony
Członek PTG


Dołączył: 09-10-2008
Posty: 18928
Skąd: Warszawa
Status: Offline
jeśli wprowadzisz
"0" gdy true
"1" gdy false
to po podsumowaniu kolumny od razu widać
czy bezbłędnie (suma=0)
czy i ile błędów (suma>0)
przydatne jak się ma np 3000 rekordów w roku... "na oko" trudniej spacje czy !!! wyłapać niż jedną liczbę i ułatwia poprawianie (po każdej modyfikacji widać czy już wszystko ok czy jeszcze trzeba poprawiać)

_________________
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
http://genealodzy.pl/index.php?module=M ... 3odzimierz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 01-10-2017 - 09:33
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5216
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
Witajcie,

ja już sobie poradziłam i doskonale sprawdza mi się wzór, o którym napisałam w postscriptum a czy wpiszę jako błąd "0" czy "!!!" ma mniejsze znaczenie. Ważne, aby wynik pozytywy i negatywny nie zlewał się i był do wyłapania Smile

Pozdrawiam i dziękuję,

Aneta
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Bea
Temat postu:   PostWysłany: 01-10-2017 - 15:11
Sympatyk


Dołączył: 01-06-2009
Posty: 1301
Skąd: Mazowsze (Ziemia Zawkrzańska)
Do weryfikacji prostych* błędów w arkuszu fajna jest opcja "formatowanie warunkowe". Prostych - tzn. że formuła funkcji sprawdzającej nie będzie skomplikowaną funkcją kilku "jeżeli" "lub" czy "oraz".
Pokaże na najprostszym przykładzie, kolumna "rok" - spisujemy np. dane z sumariusza, w którym nie ma dat wcześniejszych niż 1500 i późniejszych niż 1900. Ale wiadomo, wpisując możemy ominąć jakąś cyfrę, lub wpisać ją podwójnie..

Tłumaczę na przykładzie programu excel'2003. W wersjach późniejszych ta opcja została bardziej rozbudowana i można sporo więcej zadziałać.
O tyle jest to fajne, że pokazuje błąd dokładnie w tej komórce, w której się znajduje. Oraz, że pokazuje go od razu, czyli w momencie wpisywania.
1. Zaznaczam obszar, który ma być "formatowany warunkowo" i szukam opcji w menu górnym. Celowo nazywam to "opcją" a nie "funkcją" - bo nie jest to funkcja w ściśle matematycznej formie. Nie wpisujemy jej w komórkę.

2. Otwiera się okienko, zaznaczam - że dla wartości w zaznaczonym obszarze większych niż 1900 - ma zmienić czcionkę na pogrubiony czerwony



oraz żółte podświetlenie:



3. Wciskam przycisk "dodaj >>" i definiuję drugi warunek. Że data nie może być mniejsza niż 1500.



4. wciskam OK i otrzymuję wynik -> podświetlone błędne wartości
(pierwsza pusta to spacja, druga pusta jest pusta - nic tam nie jest wpisane)



W nowszych wersjach excela można wpisać (z tego co pamiętam) więcej niż 3 warunki i bardziej pokombinować. Oczywiście można też ograniczać nie tylko z uwagi na wartości liczbowe, ale i sprawdzać czy tekst jest OK - w okienku trzeba zamiast np. >1900 wpisać odpowiednią funkcję. Ale to już dla bardziej zaawansowanych. Proponuję zobaczyć jak ta funkcja wygląda w waszych excelach, bo w wyższych wersjach jest tu mnóstwo predefiniowanych opcji (np. kolorowe znaczniki).

[trochę za duże obrazki ? Następnym razem zrobię mniejsze.]

_________________
Beata

parafie warszawskie w latach 1826-1939: link
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Majtka_ŁukaszOffline
Temat postu:   PostWysłany: 12-10-2017 - 13:13
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 18-10-2016
Posty: 235

Status: Offline
Dzień dobry,

Domniemam, że gdzieś tu musiało pojawić się takie pytanie, ale może ktoś z Was znajdzie chwilę żeby mi pomóc.
Chodzi o autouzupełnianie aktualnie wpisywanych danych w excelu także z kolumny innej niż kolumna, w której te dane wpisuję.
Dla przykładu, w arkuszu do wprowadzania danych o ślubach do genetyki w kolumnie "M" jest miejsce na nazwisko panny młodej.
Czy da się tak zrobić aby autouzupełnienie bazowało na wpisanych już wcześniej nazwiskach z kolumny "M" ale także jednocześnie tych z kolumn "U" oraz "X" (odpowiednio nazwisko matki młodego i nazwisko matki młodej)?

Z góry dziękuję za pomoc.
Łukasz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Pawłowski_HenrykOffline
Temat postu:   PostWysłany: 30-01-2018 - 21:53
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2011
Posty: 348

Status: Offline
Ja jeszcze wrócę do prośby o przyporządkowanie do jakiegoś skrótu klawiszowego konkretnego ciągu znaków ( nazwiska, lub oznaczenia źródła np. Lib.Copul.par.Ujanowice
sposób z Crlt+ Insert niby jest ok ale wpisuję akty do worda odczytując je ze zdjęć.
I jakoś tak sie dzieje że gdy otwieram kolejne zdjęcie z kolejnymi metrykami to fotografia chowa mi się jakos do schowka i potem przy użyciu klawiszy Shift+Insert zamiast ciągu znaków w wordzie wkleja mi się: całe zdjęcie z przeglądanymi metrykami

Ten sam efekt pojawia się gdy ciąg znaków normalnie kopiuję Crlt+C i gdy potem chcę wkleić Ctrl+V to zamiast zaznaczonych wcześniej znaków włazi mi zdjęcie!

Przypisanie do jakiegoś skrótu ciągu znaków np. nazwiska jest ważne bo np przy indeksacji w danej parafii są najbardziej popularne nazwiska, ich przypisanie do skrótu znacznie przyspieszyłoby wpisywanie, podobnie jak podobne rozwiązanie przy okazji imion
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Bernaciak_ŁukaszOffline
Temat postu:   PostWysłany: 21-02-2018 - 23:06
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 10-12-2017
Posty: 419

Status: Offline
Mam problem,

Jak odwrócić datę z formatu dzień.miesiąc.rok

na

rok.miesiąc.dzień


Próbowałem przez tekst jako kolumny.
________
Łukasz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 21-02-2018 - 23:15
Zasłużony
Członek PTG


Dołączył: 09-10-2008
Posty: 18928
Skąd: Warszawa
Status: Offline
musisz zdefiniować jeśli nie masz możliwości wyboru YYYY.MM.DD a tylko YYYY-MM-DD
i zmienić

albo (pełna kontrola)
założenie kolumna A - data w formacie DD.MM.YYYY

dodać kolumnę B w zdefiniowanym YYYY.MM.DD
wpisać w B1 =A1
skopiować
i masz
ale do indeksacji pole w formacie tekst jest jak najbardziej ok!
nawet wskazany bo:
* był jedynym możliwym gdy excel miał ból z XIX i XVIII wiekiem, a miałSmile potężny
już ok jest? bo nie używam i nie wiem czy przez przypadek nadal nie ma
* gdy tylko rok wpisujesz to 1901.00.00 (żeby nie kłamać, że pierwszego stycznia) - czyli tylko tekst, daty takiej nie przyjmie
wsta

_________________
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
http://genealodzy.pl/index.php?module=M ... 3odzimierz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Bernaciak_ŁukaszOffline
Temat postu:   PostWysłany: 21-02-2018 - 23:44
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 10-12-2017
Posty: 419

Status: Offline
Niestety tam gdzie wpisywałem datę było zaznaczone ,,ogólne'' i nie mogę tego odwrócić za nic.

Nie mam możliwości wyboru YYYY.MM.DD a tylko YYYY-MM-DD w opcji ,,standardowe''

Znalazłem formułę

=DATA(FRAGMENT.TEKSTU(A1;ZNAJDŹ(".";A1;4)+1;4);FRAGMENT.TEKSTU(A1;ZNAJDŹ(".";A1)+1;2);FRAGMENT.TEKSTU(A1;1;ZNAJDŹ(".";A1)-1))

ale jakoś nie może roku odwrócić tj 1819 np. dla 01.01.1819 wychodzi za pomocą tą formułą 3719-01-01.

Sam nie wiem...
__________
Łukasz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 21-02-2018 - 23:50
Zasłużony
Członek PTG


Dołączył: 09-10-2008
Posty: 18928
Skąd: Warszawa
Status: Offline
jeszcze raz
zdefiniuj styl daty w nowej kolumnie
nie WYBIERZ a zdefiniuj nowy YYYY.MM.DD


ale j.w. nie ma potrzeby , a są przeciwskazania aby była to data
niech będzie tekst w formacie YYYY.MM.DD, przy brakudaty dziennej YYYY.00.00

_________________
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
http://genealodzy.pl/index.php?module=M ... 3odzimierz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Powered by PNphpBB2 © 2003-2006 The PNphpBB Group
Credits
donate.jpg
Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego zawiera forum genealogiczne i bazy danych przydatne dla genealogów © 2006-2019 Polskie Towarzystwo Genealogiczne
kontakt:
Strona wygenerowana w czasie 0.069115 sekund(y)