Genealodzy.PL Podziel się na Facebooku

Genealodzy.PL

Użytkownik: Rejestracja
Hasło: Pamiętaj

Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty 06:13 sobota, 20 lipca 2019

longpixel


Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-09-2017 - 19:30
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5213
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
Dziękuję za samouczki, ale co do zasady formuła jest mi znana, niestety wprowadzając test logiczny - wychodzi mi za każdym razem błąd.
Konkretnie do komórki, do której chcę dodać funkcję JEZELI, klikam na Wstaw funkcję, wybieram JEŻELI. Otwiera się formatka (trzy rubryki - test logiczny, wartość dla prawdy oraz dla fałszu.
Do rubryki Test logiczny wprowadzam C2-C1>1 i na tym etapie, gdy chcę wprowadzić wartość dla prawdy wyskakuje #ARG.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-09-2017 - 19:35
Zasłużony
Członek PTG


Dołączył: 09-10-2008
Posty: 18351
Skąd: Warszawa
Status: Offline
jednak zmień warunek na czy c(k)-c(k-1)<>1
odejmować można numeryki, a pewnie działasz na txt, więc nie działa bo nie może...tak z pamięci, wspominając xlsy oglądane

_________________
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
http://genealodzy.pl/index.php?module=M ... 3odzimierz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-09-2017 - 19:44
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5213
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
Poddaję się Sad

Wychodzi tylko C2-C1;1;0
Wiadomo jednak, że to nie jest pełna funkcja, bo nie ma informacji o różnicy, która nie może być wyższa od 1.

Czy mogę komuś podrzucić tabelkę z prośbą o wpisanie funkcji?
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Krzysztof_WasylukOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-09-2017 - 19:58
Sympatyk


Dołączył: 02-04-2008
Posty: 468

Status: Offline
Agatko, test logiczny jest wpisany prawidłowo. Musisz jedynie zapewnić, aby w polach C2 i C1 były wartości liczbowe, a nie tekstowe. Jeżeli są tekstowe to trzeba użyć NUM(C1) oraz NUM(C2). I uważać na wersje językowe, gdyż nazwy funkcji bywają twórcami horroru w excel`u.

Krzysztof

PS Oczywiście w polu funkcja musi być poprzedzona znakiem równości

klw
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-09-2017 - 20:03
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5213
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
Witaj Krzysztofie,

bardzo dziękuję za wskazanie mojego błędu! Rzeczywiście wpisałam funkcję na początku (więc złapałam się na komórkę z tekstem sądząc, że jak przeciągnę funkcję na resztę komórek - zadziała jak powinno).
Teraz jest OK Smile

Pozdrawiam serdecznie
Aneta

Ps. Wydaje mi się, że trafniejszym testem logicznym w przypadku indeksowanych aktów będzie nie C2-C1>1 tylko C2-C1=1
Ten drugi sposób wyłapie zarówno luki w numeracji, jak i podwójne numery. Mam nadzieję, że jako laik nie popełniam tu błędu...
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
x_hannaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 30-09-2017 - 22:29
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 21-10-2016
Posty: 48

Status: Offline
sprawdzenie w linii 3:

=JEŻELI(C3=C2+1;" ";"!!!")

i potem ta formuła "przeciągnięta" (skopiowana) aż do końca kolumny sprawdzającej.

_________________
Pozdrawiam, Hanna
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 30-09-2017 - 23:31
Zasłużony
Członek PTG


Dołączył: 09-10-2008
Posty: 18351
Skąd: Warszawa
Status: Offline
jeśli wprowadzisz
"0" gdy true
"1" gdy false
to po podsumowaniu kolumny od razu widać
czy bezbłędnie (suma=0)
czy i ile błędów (suma>0)
przydatne jak się ma np 3000 rekordów w roku... "na oko" trudniej spacje czy !!! wyłapać niż jedną liczbę i ułatwia poprawianie (po każdej modyfikacji widać czy już wszystko ok czy jeszcze trzeba poprawiać)

_________________
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
http://genealodzy.pl/index.php?module=M ... 3odzimierz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 01-10-2017 - 09:33
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5213
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
Witajcie,

ja już sobie poradziłam i doskonale sprawdza mi się wzór, o którym napisałam w postscriptum a czy wpiszę jako błąd "0" czy "!!!" ma mniejsze znaczenie. Ważne, aby wynik pozytywy i negatywny nie zlewał się i był do wyłapania Smile

Pozdrawiam i dziękuję,

Aneta
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Bea
Temat postu:   PostWysłany: 01-10-2017 - 15:11
Sympatyk


Dołączył: 01-06-2009
Posty: 1262
Skąd: Mazowsze (Ziemia Zawkrzańska)
Do weryfikacji prostych* błędów w arkuszu fajna jest opcja "formatowanie warunkowe". Prostych - tzn. że formuła funkcji sprawdzającej nie będzie skomplikowaną funkcją kilku "jeżeli" "lub" czy "oraz".
Pokaże na najprostszym przykładzie, kolumna "rok" - spisujemy np. dane z sumariusza, w którym nie ma dat wcześniejszych niż 1500 i późniejszych niż 1900. Ale wiadomo, wpisując możemy ominąć jakąś cyfrę, lub wpisać ją podwójnie..

Tłumaczę na przykładzie programu excel'2003. W wersjach późniejszych ta opcja została bardziej rozbudowana i można sporo więcej zadziałać.
O tyle jest to fajne, że pokazuje błąd dokładnie w tej komórce, w której się znajduje. Oraz, że pokazuje go od razu, czyli w momencie wpisywania.
1. Zaznaczam obszar, który ma być "formatowany warunkowo" i szukam opcji w menu górnym. Celowo nazywam to "opcją" a nie "funkcją" - bo nie jest to funkcja w ściśle matematycznej formie. Nie wpisujemy jej w komórkę.

2. Otwiera się okienko, zaznaczam - że dla wartości w zaznaczonym obszarze większych niż 1900 - ma zmienić czcionkę na pogrubiony czerwony



oraz żółte podświetlenie:



3. Wciskam przycisk "dodaj >>" i definiuję drugi warunek. Że data nie może być mniejsza niż 1500.



4. wciskam OK i otrzymuję wynik -> podświetlone błędne wartości
(pierwsza pusta to spacja, druga pusta jest pusta - nic tam nie jest wpisane)



W nowszych wersjach excela można wpisać (z tego co pamiętam) więcej niż 3 warunki i bardziej pokombinować. Oczywiście można też ograniczać nie tylko z uwagi na wartości liczbowe, ale i sprawdzać czy tekst jest OK - w okienku trzeba zamiast np. >1900 wpisać odpowiednią funkcję. Ale to już dla bardziej zaawansowanych. Proponuję zobaczyć jak ta funkcja wygląda w waszych excelach, bo w wyższych wersjach jest tu mnóstwo predefiniowanych opcji (np. kolorowe znaczniki).

[trochę za duże obrazki ? Następnym razem zrobię mniejsze.]

_________________
Beata

parafie warszawskie w latach 1826-1939: link
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Majtka_ŁukaszOffline
Temat postu:   PostWysłany: 12-10-2017 - 13:13
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 18-10-2016
Posty: 222

Status: Offline
Dzień dobry,

Domniemam, że gdzieś tu musiało pojawić się takie pytanie, ale może ktoś z Was znajdzie chwilę żeby mi pomóc.
Chodzi o autouzupełnianie aktualnie wpisywanych danych w excelu także z kolumny innej niż kolumna, w której te dane wpisuję.
Dla przykładu, w arkuszu do wprowadzania danych o ślubach do genetyki w kolumnie "M" jest miejsce na nazwisko panny młodej.
Czy da się tak zrobić aby autouzupełnienie bazowało na wpisanych już wcześniej nazwiskach z kolumny "M" ale także jednocześnie tych z kolumn "U" oraz "X" (odpowiednio nazwisko matki młodego i nazwisko matki młodej)?

Z góry dziękuję za pomoc.
Łukasz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Pawłowski_HenrykOffline
Temat postu:   PostWysłany: 30-01-2018 - 21:53
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2011
Posty: 335

Status: Offline
Ja jeszcze wrócę do prośby o przyporządkowanie do jakiegoś skrótu klawiszowego konkretnego ciągu znaków ( nazwiska, lub oznaczenia źródła np. Lib.Copul.par.Ujanowice
sposób z Crlt+ Insert niby jest ok ale wpisuję akty do worda odczytując je ze zdjęć.
I jakoś tak sie dzieje że gdy otwieram kolejne zdjęcie z kolejnymi metrykami to fotografia chowa mi się jakos do schowka i potem przy użyciu klawiszy Shift+Insert zamiast ciągu znaków w wordzie wkleja mi się: całe zdjęcie z przeglądanymi metrykami

Ten sam efekt pojawia się gdy ciąg znaków normalnie kopiuję Crlt+C i gdy potem chcę wkleić Ctrl+V to zamiast zaznaczonych wcześniej znaków włazi mi zdjęcie!

Przypisanie do jakiegoś skrótu ciągu znaków np. nazwiska jest ważne bo np przy indeksacji w danej parafii są najbardziej popularne nazwiska, ich przypisanie do skrótu znacznie przyspieszyłoby wpisywanie, podobnie jak podobne rozwiązanie przy okazji imion
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Bernaciak_ŁukaszOffline
Temat postu:   PostWysłany: 21-02-2018 - 23:06
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 10-12-2017
Posty: 419

Status: Offline
Mam problem,

Jak odwrócić datę z formatu dzień.miesiąc.rok

na

rok.miesiąc.dzień


Próbowałem przez tekst jako kolumny.
________
Łukasz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 21-02-2018 - 23:15
Zasłużony
Członek PTG


Dołączył: 09-10-2008
Posty: 18351
Skąd: Warszawa
Status: Offline
musisz zdefiniować jeśli nie masz możliwości wyboru YYYY.MM.DD a tylko YYYY-MM-DD
i zmienić

albo (pełna kontrola)
założenie kolumna A - data w formacie DD.MM.YYYY

dodać kolumnę B w zdefiniowanym YYYY.MM.DD
wpisać w B1 =A1
skopiować
i masz
ale do indeksacji pole w formacie tekst jest jak najbardziej ok!
nawet wskazany bo:
* był jedynym możliwym gdy excel miał ból z XIX i XVIII wiekiem, a miałSmile potężny
już ok jest? bo nie używam i nie wiem czy przez przypadek nadal nie ma
* gdy tylko rok wpisujesz to 1901.00.00 (żeby nie kłamać, że pierwszego stycznia) - czyli tylko tekst, daty takiej nie przyjmie
wsta

_________________
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
http://genealodzy.pl/index.php?module=M ... 3odzimierz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Bernaciak_ŁukaszOffline
Temat postu:   PostWysłany: 21-02-2018 - 23:44
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 10-12-2017
Posty: 419

Status: Offline
Niestety tam gdzie wpisywałem datę było zaznaczone ,,ogólne'' i nie mogę tego odwrócić za nic.

Nie mam możliwości wyboru YYYY.MM.DD a tylko YYYY-MM-DD w opcji ,,standardowe''

Znalazłem formułę

=DATA(FRAGMENT.TEKSTU(A1;ZNAJDŹ(".";A1;4)+1;4);FRAGMENT.TEKSTU(A1;ZNAJDŹ(".";A1)+1;2);FRAGMENT.TEKSTU(A1;1;ZNAJDŹ(".";A1)-1))

ale jakoś nie może roku odwrócić tj 1819 np. dla 01.01.1819 wychodzi za pomocą tą formułą 3719-01-01.

Sam nie wiem...
__________
Łukasz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 21-02-2018 - 23:50
Zasłużony
Członek PTG


Dołączył: 09-10-2008
Posty: 18351
Skąd: Warszawa
Status: Offline
jeszcze raz
zdefiniuj styl daty w nowej kolumnie
nie WYBIERZ a zdefiniuj nowy YYYY.MM.DD


ale j.w. nie ma potrzeby , a są przeciwskazania aby była to data
niech będzie tekst w formacie YYYY.MM.DD, przy brakudaty dziennej YYYY.00.00

_________________
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
http://genealodzy.pl/index.php?module=M ... 3odzimierz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Powered by PNphpBB2 © 2003-2006 The PNphpBB Group
Credits
donate.jpg
Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego zawiera forum genealogiczne i bazy danych przydatne dla genealogów © 2006-2019 Polskie Towarzystwo Genealogiczne
kontakt:
Strona wygenerowana w czasie 0.068368 sekund(y)