Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
niedziela, 17 listopada 2019

longpixel


Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
lukas49Offline
Temat postu:   PostWysłany: 26-07-2019 - 13:50
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 06-09-2013
Posty: 201
Skąd: Toruń
Status: Offline
Możliwe jest połączenie dwóch drzew genealogicznych za pomocą programu Family Tree Builder w skrócie FTB. Nie zalecamy jednak łączenia dużych drzew genealogicznych, ponieważ zduplikowane informacje muszą zostać usunięte ręcznie i mogą pojawić się niespójności w drzewie genealogicznym.

Oto kolejność czynności:
1. Wykonaj eksport do GEDCOM każdego z drzew (głównego X i dodatkowego Y, które chcesz połączyć z drzewem głównym). Opcję tą znajdziesz w karcie Drzewo > Zarządzaj drzewami > Eksport do GEDCOM.
2. Wykonaj import pliku GEDCOM drzewa głównego X do programu FTB. Opcję tą znajdziesz w pasku menu Plik > Importuj plik GEDCOM.
3. Mając otwarte drzewo X w programie FTB powtórz czynności z punktu 2 w celu importu pliku GEDCOM drzewa Y. Po wybraniu pliku GEDCOM drzewa Y kliknij Dalej i raz jeszcze potwierdź dane klikając Dalej. W kolejnym kroku, w oknie „Konfiguracja”, sekcja „Wynik” należy wybrać opcję „Dołącz do projektu X” > Dalej w celu połączenia obydwu drzew.
Uwaga: Przed połączeniem drzew zaleca się wykonanie kopii zapasowych obydwu projektów w FTB aby w przypadku błędów odtworzyć z nich poprzednie projekty > Plik > Wykonaj kopię zapasową projektu.
4. Po pojawieniu się komunikatu o pomyślnym połączeniu obydwu drzew kliknij Zakończ. Pojawi się okno sprawdzenia duplikatów w połączonych drzewach. Po wybraniu Sprawdź pojawi się okno z informacjami o wszystkich duplikatach i ich ilością. Wybierz przycisk „Zapisz jako plik” w celu późniejszego ręcznego usunięcia wszystkich duplikatów. Plik zapisany zostanie w formacie CSV otwieranym przy pomocy Excela.
5. Po zapisaniu tego pliku w formacie csv (arkusz Excel) można zakończyć proces łączenia dwóch drzew > kliknij Zamknij.

To w zasadzie wszystko jeśli chodzi o łączenie dwóch drzew.

Na koniec raz jeszcze ostrzeżenie co do korzystania z tej funkcji. Jeśli w obydwu łączonych drzewach znajduje się wiele tych samych osób, nie zostaną one połączone stając się duplikatami, które trzeba usuwać ręcznie. Nie zaleca się w takim przypadku łączenia drzew. Lepiej i szybciej otworzyć większe drzewo i ręcznie dodać do niego brakujące rekordy z drugiego mniejszego.

_________________
Pozdrawiam - Jan

szukam: Łukasik, Zalewski - Kujawy
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Gadu-Gadu MSN Messenger  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Pawłowski_HenrykOffline
Temat postu:   PostWysłany: 30-07-2019 - 19:18
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2011
Posty: 348

Status: Offline
Odnośnie styli, to doszedłem już do tego jak wyrzucić całą Mychę i pozostawić jedynie wykres.
Ale niestety program mi się aktualizował do najnowszej wersji w międzyczasie.
Wyjątkowo mnie drażni ale muszę opracować szybko krótki wywód przodków więc jakoś jeszcze go przecierpię, ale mam dwa pytania:

1. We wcześniejszych wersjach była możliwość "Zapisz jako" obecnie nie widzę tej opcji a chcę po prostu z bardziej rozbudowanego wywodu wyciąć i opracować tylko interesującą mnie część- i najlepiej byłoby ten większy zapisać pod inną nazwą, usunąć naddatki i pracować już na tej amputowanej części

2. W jaki sposób w ustawieniach zmienić, żeby FTB zapisywał pliki Gedkom i w ogóle wszystko w moim folderze a nie w dokumentach- właśnie zorientowałem się że straciłem drzewo sprzed kilku lat, bo robiąc Backup foldwru genealogicznego- nie zwróciłem uwagi że FTB zapisuje wszystko zupełnie gdzie indziej- w Documents- a nie wiem jak go przekonać żeby zapisywał tam gdzie mam wszystkie szpeje genealogiczne

z góry dziękuję za pomoc

pozdrawiam Henryk
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
lukas49Offline
Temat postu:   PostWysłany: 30-07-2019 - 22:14
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 06-09-2013
Posty: 201
Skąd: Toruń
Status: Offline
Niemożliwe...
Po kliknięciu w menu Plik > Eksportuj plik GEDCOM już na pierwszym ekranie jest opcja "Zapisz jako" i możliwość wyboru folderu oraz nazwy pliku.
Nawet gdyby nie było takiej możliwości, użytkownik może zrobić kopię pliku GEDCOM w dowolnym miejscu.

_________________
Pozdrawiam - Jan

szukam: Łukasik, Zalewski - Kujawy
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Gadu-Gadu MSN Messenger  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Pawłowski_HenrykOffline
Temat postu:   PostWysłany: 31-07-2019 - 17:10
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2011
Posty: 348

Status: Offline
dziękuję za wskazówkę, nie przyszło mi do głowy żeby sprawdzić w Eksportuj, skoro wcześniej bardzo czytelnie było zapisz jako w głównym menu

Ustawię sobie również kopię gedkom, ale i tak ten program mnie jakoś drażni, ale dziękuję Janie za cierpliwość
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
BettOffline
Temat postu:   PostWysłany: 01-08-2019 - 08:04
Sympatyk


Dołączył: 06-06-2011
Posty: 167
Skąd: Szklarska Poręba
Status: Offline
Witam.
Mam ukryte "smart matches' , czy mimo to posiadacze kont premium widzą moje drzewo i profile w nim zapisane? Czy mogą też automatycznie dodać do swojego drzewa pasujące gałęzie z mojego?
Lucyna Bett
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
lukas49Offline
Temat postu:   PostWysłany: 01-08-2019 - 16:59
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 06-09-2013
Posty: 201
Skąd: Toruń
Status: Offline
Witam,

Odznaczenie okienka "Zezwalam na Smart Matching w MyHeritage (zalecane)" wyłącza znajdowanie dopasowań w innych drzewach genealogicznych. Nie widzą ich obydwie strony, dlatego jest to utrudnienie także dla administratora witryny, który wciąż poszukuje przodków. Wyłączenie SM nie blokuje dostępu do naszego drzewa i automatycznego dodawania danych w przypadku kont premium. Przecież wiele danych możemy znaleźć przy pomocy popularnych wyszukiwarek lub funkcji Badania. Dlatego sugeruję pozostawienie dostępu do wszystkich zalecanych opcji a także domyślnie ustawionych na "tak".
Proszę pamiętać, że zgodnie z ochroną prywatności standardowo blokowany jest dostęp do danych osób żyjących. A więc nawet włączenie opcji "Zezwalam gościom oglądać ograniczone informacje w mojej witrynie" uniemożliwia obejrzenie ich danych. Osoby nie zaproszone do drzewa rodzinnego, czyli goście widzą tylko dane osób zmarłych. W przypadku osób żyjących widoczne jest tylko nazwisko.
Osobom zdecydowanym na ochronę danych prywatnych proponuję wyłączenie opcji "Pozwól zarządzającym innymi witrynami kopiować zdjęcia dopasowanych osób". Blokuje ona dostęp do Twoich zdjęć zarządzającym innych witryn, nawet spokrewnionych z Tobą. Dostęp do nich mają wyłącznie zaproszeni członkowie Twojej witryny.
Osoby, które uznają swoje drzewa za kompletne i nie chcą udostępniać innym żadnych informacji o swojej rodzinie, mogą wyłączyć opcję "Zezwalam gościom oglądać ograniczone informacje w mojej witrynie". Czyni to nasze drzewo całkowicie prywatnym. Przy próbie wejścia do niego widzimy tylko komunikat "Strona, której szukasz, jest częścią 'nazwa witryny'. Jednak to jest prywatna witryna rodzinna zamknięta dla osób nie będących członkami." lub "Strona, której szukasz, jest częścią Drzewo genealogiczne 'nazwa'. To jest prywatna witryna rodzinna. Jeżeli uważasz, że masz dobry powód, aby zostać członkiem tej witryny, skontaktuj się z administratorem witryny by poprosić o członkostwo."

Szerszy opis poszczególnych opcji znaleźć można przesuwając kursor na ikonkę "i" na końcu każdej z nich. Zalecam dokładne zapoznanie się z jego treścią.

_________________
Pozdrawiam - Jan

szukam: Łukasik, Zalewski - Kujawy
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Gadu-Gadu MSN Messenger  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
BettOffline
Temat postu:   PostWysłany: 03-08-2019 - 11:03
Sympatyk


Dołączył: 06-06-2011
Posty: 167
Skąd: Szklarska Poręba
Status: Offline
Witam
Dziękuję za odpowiedź, ale przyznam, że nie do końca zrozumiałam. Da się całkowicie zablokować wgląd i kopiowanie części mojego Drzewa także dla tych którzy mają najwyższy abonament?
Lucyna
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
lukas49Offline
Temat postu:   PostWysłany: 03-08-2019 - 11:35
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 06-09-2013
Posty: 201
Skąd: Toruń
Status: Offline
Tak, da się.
Pisze to wyraźnie w części zaczynającej się od "Osoby, które uznają swoje drzewa za kompletne..." i następne zdanie "Czyni to nasze drzewo całkowicie prywatnym."
Nie widać w takim drzewie nic, poza komunikatem o prywatności drzewa.

Swoją drogą nie wiem, dlaczego wielu osobom aż tak bardzo na tym zależy. Przecież udostępnianie danych naszych przodków, już zmarłych służy wszystkim. Dzięki temu mamy większą szansę znalezienia osób, do których nigdy nie dotarlibyśmy. Sam znalazłem w ten sposób kuzynów, którzy nie znają nawet języka polskiego.
Oczywiście, jeśli chodzi o ochronę osób żyjących jest to dla mnie uzasadnione, ale w blokowaniu całkowitym witryny nie widzę większego sensu.

_________________
Pozdrawiam - Jan

szukam: Łukasik, Zalewski - Kujawy
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Gadu-Gadu MSN Messenger  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
BettOffline
Temat postu:   PostWysłany: 03-08-2019 - 16:21
Sympatyk


Dołączył: 06-06-2011
Posty: 167
Skąd: Szklarska Poręba
Status: Offline
Dziękuję i pozdrawiam.
Lucyna
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Powered by PNphpBB2 © 2003-2006 The PNphpBB Group
Credits
donate.jpg
Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego zawiera forum genealogiczne i bazy danych przydatne dla genealogów © 2006-2019 Polskie Towarzystwo Genealogiczne
kontakt:
Strona wygenerowana w czasie 0.090176 sekund(y)