Genealodzy.PL Podziel się na Facebooku

https://genealodzy.pl/

Polskie TG  
Użytkownik:         Rejestracja
Hasło: Zapamiętaj

flag-pol flag-eng     home login logout     Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty

21:33 poniedziałek, 21 maja 2018


Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Krystyna.wawOffline
Temat postu:   PostWysłany: 02-01-2018 - 16:10
Sympatyk


Dołączył: 28-04-2016
Posty: 1269

Status: Offline
Łucja napisał:
Najpierw się dopisałam, a teraz milczę i szerokim łukiem omijam MH bo nie wiem właśnie czy nie będą chcieli ode mnie pieniędzy

Dopóki nie podasz MH numeru karty kredytowej, to mogą sobie chcieć Wink
Jako osoba zaproszona będziesz miała nieco mniejsze uprawnienia od założyciela, ale wpisywać możesz przodków bez limitu osób.

_________________
Krystyna


*** Szarlip, Zakępscy, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
KostkowskiOffline
Temat postu: kontrola spójności  PostWysłany: 26-03-2018 - 08:11
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 14-10-2010
Posty: 684

Status: Offline
W kontroli spójności na MyHeritage jeden z komunikatów pokazuje że osoba urodziła się po śmierci matki. W drzewie nie ma błędu. Wymieniona w komunikacie jako matka nie jest matką lecz babką. Odłączałem tę błędnie przez program rozpoznawaną osobę i przyłączałem ponownie, ale nic się nie zmieniło i nadal komunikat jest nieprawdziwy. Co zrobić, żeby program rozpoznawał poprawnie?
Inny "kwiatek" błędnego rozponawania. Komunikat sugeruje zmienić nazwisko mężczyzny na żeńskie, bo więcej razy występuje żeńskie.

_________________
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Szczepaniak_TomaszOffline
Temat postu: kontrola spójności  PostWysłany: 26-03-2018 - 08:58
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 30-01-2007
Posty: 168

Status: Offline
Włodku,

Hmm. Takiego przypadku, o którym mówisz nie zauważyłem. Owszem znajdował mi błędnie wprowadzone daty, ale zawsze były to rzeczywiście uzasadnione wytknięcia.

Drugi przypadek (sugestia o błedzie w nazwisku) jest rzeczywiscie irytujący. Ja mam dodatkowo często zmiany nazwisk z pokolenia na pokolenie Szczepaniak->Szczepanski i staram się wpisywać to, pod którym najczęsciej figurował.

Jest jeszcze jedna "kontrola spójności", która mnie irytuje - gdy napiszę MArianna (wielka litera nie na początku słowa). Owszem, jest to błą, który powinien być automatycznie poprawiony, a nie wytykany.

Pozdrawiam

Tomasz Szczepaniak
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Virg@Offline
Temat postu: kontrola spójności  PostWysłany: 26-03-2018 - 10:35
Sympatyk


Dołączył: 19-03-2009
Posty: 444

Status: Offline
U mnie kontrola spójności wykazuje, że:
Ks. Józef... - imię zaczyna się tytułem 'Ks.', który powinien być przeniesiony do osobnego pola ‘Tytuł’.
Wskazówka: Ks. Józef - przenieś tytuł z imienia do pola 'Tytuł'.

Gdy naciskam przycisk: [Przenieś tytuł z imienia do pola 'Tytuł'], to automatycznie kieruje mnie do strony
> „Zmień na: Premium | PremiumPlus | Kompletny”.
Wcześniej ignorowałam komunikat mówiący ogólnie tylko o 1 błędzie w profilu „Ks. Józef…”, teraz już wyjaśniają o jaki błąd chodzi.

Oczywiście nie mogę tego zrobić samodzielnie.
Po wpisaniu Ks. w polu ‘Tytuł’, zawsze w polu ‘Tytuł’ pojawia się „Ks.”, lecz w profilu osoby już: „Rev.” i „ręcznie” nie mogę tego zmienić.
Może o to „biega” w całym tym interesie?

Ja naturalnie ignoruję pole ‘Tytuł’ i mam jak chcę – przed imieniem: Ks. – a kontrola spójności, z uporem lepszej sprawy, wytyka mi ten jedyny błąd w mojej witrynie rodzinnej Very Happy.

Pozdrawiam serdecznie –
Lidia
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Szczepaniak_TomaszOffline
Temat postu: kontrola spójności  PostWysłany: 26-03-2018 - 11:31
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 30-01-2007
Posty: 168

Status: Offline
Żeby tak nie psioczyć na MH to przejrzałem sobie właśnie "kontrole spójności" w swoim drzewie i odkryłem, że 2 moich przodkow to jednak nie moi przodkowie.
Zgłosiło mi niespójnośc między datą ślubu a datą urodzenia jednej z prababek. Okazało się, że przez zbieżność imion i nazwisk wziąłem nie tych rodziców co trzeba (prababka urodziłą się kilka parafii dalej, niż ta w której brała ślub i w której żyła inna Marianna tyle, że za młoda by wstąpić w związek małżeński, na co MH zwróciło mi uwagę).

Podobną sytuację odkryłem ze zgonem jednego z kuzynów (chociaż zgadzało się imię i nazwisko i miejscowość w której żył, to nie mógł być ojcem w 2-3 lata po śmierci). Okazało się, że zgon dotyczył innej osoby.

Pozdrawiam
Tomasz Szczepaniak
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
stanislaw_pikul
Temat postu: Re: kontrola spójności  PostWysłany: 26-03-2018 - 11:50
Sympatyk


Dołączył: 05-06-2011
Posty: 229

Virg@ napisał:

Po wpisaniu Ks. w polu ‘Tytuł’, zawsze w polu ‘Tytuł’ pojawia się „Ks.”, lecz w profilu osoby już: „Rev.” i „ręcznie” nie mogę tego zmienić.
Może o to „biega” w całym tym interesie?

Ja naturalnie ignoruję pole ‘Tytuł’ i mam jak chcę – przed imieniem: Ks. – a kontrola spójności, z uporem lepszej sprawy, wytyka mi ten jedyny błąd w mojej witrynie rodzinnej Very Happy.


Ze cztery lata temu walczyłem z MyHeritage o poprawienie tego błędu - nic to nie dało. Sad
Stosuję niegramatycznie skrót ks (bez kropki) i już się dane nie gryzą. Wink

_________________
Pozdrawiam

Stanisław
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
KostkowskiOffline
Temat postu: Co popsułem? Jak to naprawić?  PostWysłany: 26-03-2018 - 23:00
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 14-10-2010
Posty: 684

Status: Offline
Drzewo na MyHeritage tworzę już kilka lat (mam 9466 osób), więc powinienem sobie radzić, jednakże coś się stało, że od dziś nie mam władzy nad drzewem. W zakładce "członkowie rodziny" figuruję jako "webmaster" i widzę wszystkich w drzewie, ale nie mogę zmienić danych ani dodać kolejnej osoby. Co popsułem? Jak to naprawić?

_________________
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 26-03-2018 - 23:11
Zasłużony
Członek PTG


Dołączył: 09-10-2008
Posty: 15347
Skąd: Warszawa
Status: Offline
a mógłbyś to w jednym wątku?
to naprawdę nie jest forum - pomoc techniczna/wsparcie produktów/reklama MyHeritage

_________________
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
http://genealodzy.pl/index.php?module=M ... 3odzimierz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wiśniowiecki_MarekOffline
Temat postu:   PostWysłany: 27-03-2018 - 09:46
Sympatyk


Dołączył: 16-04-2007
Posty: 155
Skąd: Wrocław
Status: Offline
@Kostkowski
Witaj! Ja na MH tworzyłem drzewo aż trzykrotnie i za każdym razem miałem taką blokadę aż dałem sobie spokój. Ancestry.com nie daje takich niespodzianek, możesz też przerzucić się na tworzenie drzewa na Familysearch.
Pozdrawiam serdecznie

_________________
Marek Wiśniowiecki
---------------------------
Poszukuję- akt urodzenia Joseph Steinbach Czerniowce ok. 1789r.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Gadu-Gadu Numer ICQ 
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Zofia_BrzeskaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 27-03-2018 - 13:54
Sympatyk


Dołączył: 11-11-2014
Posty: 188

Status: Offline
Władku, ja też kiedyś miałam taki problem. Niestety, było to dawno i nie mogę sobie przypomnieć jak to rozwiązałam. Chyba coś w ustawieniach edycji drzewa trzeba poprawić.

Pozdrawiam
Zofia Brzeska
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Krystyna.wawOffline
Temat postu:   PostWysłany: 27-03-2018 - 16:48
Sympatyk


Dołączył: 28-04-2016
Posty: 1269

Status: Offline
Tutaj napisz
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... -315.phtml
Może Grzegorz pomoże

_________________
Krystyna


*** Szarlip, Zakępscy, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Markowski_MaciejOffline
Temat postu:   PostWysłany: 27-03-2018 - 19:57
Zasłużony
Członek PTG


Dołączył: 09-05-2010
Posty: 691
Skąd: Warszawa
Status: Offline
Wydaje mi się, że ktoś opisywał na forum taki problem, a okazało się, że miał dwa loginy na MH. W sposób oczywisty logując się na niewłaściwy nie miał możliwości edytowania drzewa założonego pod innym loginem.

Może warto przemyśleć utworzenie oddzielnego wątku, a może grupy wątków poświęconym informatyce w genealogii? Łatwiej by było odnajdować takie zagadnienia i wiadomo było by gdzie pisać.

_________________
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Czarnecki_Andrzej
Temat postu:   PostWysłany: 27-03-2018 - 22:20
Sympatyk


Dołączył: 25-09-2013
Posty: 51

Kuba64 napisał:
Witam,

do Hanny i Anny: jeśli nie macie dostępu do "obcego" drzewa to nie sądzę że możecie dużo zrobić (tak jak to sugeruje Irena).

Całkowicie rozumiem frustracje Anny, ale obawiam się że bez adwokata się nie obejdzie, jeśli chcesz załatwić tą sprawę do końca. Ale nawet w takim przypadku nie będzie prosto; jedyne co możesz teraz zarzucić właścicielowi obcego konta że podał fałszywe dane co do swojej osoby ... ale to będzie trzeba udowodnić!

Może ktoś z wizytatorów tego forum miał podobne problemy i udało mu się je rozwiązać? To ciekawy temat bo sytuacja tu opisana może przydarzyć się każdemu z nas Sad

Pozdrawiam,
Kuba



Cytat z regulaminu:
Jurysdykcja
Niniejsza Umowa jest uregulowana na podstawie prawa Izraela. Wszelkie czynności prawne dotyczące wykonania postanowień niniejszej Umowy będą przeprowadzane w sądach miasta Tel Awiw, Izrael.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
EderOffline
Temat postu: Problem z MyHeritage  PostWysłany: 05-04-2018 - 16:26
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 20-11-2008
Posty: 338
Skąd: Toruń
Status: Offline
Witam
Od kilku dni nie mogę pobrać pliku gedcom. Macie to samo? Nie działa funkcja Exportu, pobrać do FTB mogę, ale ściąga się jakieś 15% profili.
Andrzej
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Powered by PNphpBB2 © 2003-2006 The PNphpBB Group
Credits
donate.jpg

Zarząd PTG: ptg@genealodzy.pl.:. rss Nasz RSS .:. Administrator strony: admin@genealodzy.pl
Strona wygenerowana w czasie 0.079573 sekund(y)