Genealodzy.PL Podziel się na Facebooku

https://genealodzy.pl/

Polskie TG  
Użytkownik:         Rejestracja
Hasło: Zapamiętaj

flag-pol flag-eng     home login logout     Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty

05:25 sobota, 21 lipca 2018


Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Zofia_BrzeskaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 30-01-2017 - 22:39
Sympatyk


Dołączył: 11-11-2014
Posty: 197

Status: Offline
Majtka_Łukasz napisał:

Czy to dobry pomysł aby gałęzie danego drzewa rozbić sobie na kilka osobnych witryn? Czy jest jakiś limit na ilość witryn na jednym koncie przyporządkowanym do jednego użytkownika/adresu e-mail?


Witam.
Ja mam więcej niż cztery witryny na MyHeritage. Program na to pozwala.
Na pewno lepiej byłoby mieć wszystko w jednym miejscu, ale coś za coś.
Albo płacimy, albo dzielimy przodków.
Czasami wydaje mi się nawet, że tak jest wygodniej, bo łatwiej ogarnia się mniejszą ilość osób.

Pozdrawiam
Zofia Brzeska
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Myszor_OskarOffline
Temat postu:   PostWysłany: 31-01-2017 - 00:16
Sympatyk


Dołączył: 18-01-2017
Posty: 200

Status: Offline
Ja używam MyHeritage jako 1. narzędzia do znajdywania "swoich" w cudzych drzewach; 2. sposobu dzielenia się swoim (a nuż komuś moje ustalenia pomogą). Ale domyślnie dane trzymam w Ahnenblatt (testowałem też DG II, na oko jest lepsze, ale trochę za drogo - ponoć miewają promocje, może wtedy się skuszę; poza tym w sumie lubię prostotę Ab). Darmowy limit MyHeritage "omijam" poprzez ładowanie plików gedcom (wygenerowanych w Ab), system na to pozwala (ale nie można niczego do nich dodawać). Jak coś na MyH znajdę, to ręcznie wklepuję do Ab.

Tak swoją drogą, czy ktoś czy Gedcom nie powinien przenosić danych GPS lokalizacji? Bo przy transferze z Ab do MyH się nie przenoszą.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
EderOffline
Temat postu:   PostWysłany: 31-01-2017 - 10:45
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 20-11-2008
Posty: 339
Skąd: Toruń
Status: Offline
Jakubas_Eugeniusz napisał:
Andrzeju (Eder)

ponad rok temu pytałeś w tym wątku w jaki sposób sporządzić prawidłowy wykres przodków w przypadku, gdy są ubytki przodków. Ja też mam ten problem i na MyHeritage, gdzie mam drzewo nie daje się tego zrobić. Na razie więc zrobiłem wykres przodków zawierający dwa ubytki przodków za pomocą Ecela (można go zobaczyć na MyHeritage https://www.myheritage.pl/site-40083255 ... siechowice ). Dla dwóch ubytków zawsze jest możliwe takie przemieszczenie elementów, aby dwie pary zrośniętych gałęzi drzewa nie przecinały się ze sobą i z pozostałymi gałęziami. Dla trzech i więcej ubytków nie będzie to możliwe w dwóch wymiarach, czyli na płaskiej kartce, ale mamy przecież trzeci wymiar 3D. Takie przestrzenne drzewo wykonane np. z drutów będzie dawało prawdziwy obraz powiązań genealogicznych. Patrząc na takie drzewo będziemy mogli lepiej zrozumieć sieć powiązań, a więc i przepływ genów od naszych przodków do nas.
Andrzeju, jeśli w między czasie rozwiązałeś jakoś problem wykresu przodków zawierających ubytki, to napisz coś tutaj.

Pozdrawiam, Eugeniusz

Witaj
Nie, nic nie zrobiłem z tym problemem. Dziękuję za ten pomysł, ale u mnie jest za dużo tych ubytków.
Pozdrawiam, Andrzej
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
T0masz_0Offline
Temat postu:   PostWysłany: 31-01-2017 - 11:13
Sympatyk


Dołączył: 07-07-2011
Posty: 145

Status: Offline
Majtka_Łukasz napisał:

Czy to dobry pomysł aby gałęzie danego drzewa rozbić sobie na kilka osobnych witryn? Czy jest jakiś limit na ilość witryn na jednym koncie przyporządkowanym do jednego użytkownika/adresu e-mail?
(...)

Czy ktoś z Państwa używa MyHeritage w ten sposób? Może jakieś porady lub komentarze do takiego podejścia?


Witam,

Ja mam tak zrobione,
rozbiłem drzewo na cztery kawałki, po jednym dla każdej babci i każdego dziadka.
Problem jest taki że niektóre kawałki już niebezpiecznie zbliżają się do limitu 250 osób i sam zastanawiam się co dalej. Czy rozbijać dalej (po pradziadkach), czy może zmienić program.

Całe drzewo mam z wersji offline MH, przydaje się do robienia wykresów, ale troche komplikuje zarządzanie bo pododuje że nowe osoby muszę dopisywać dwa razy.

Myszor_Oskar napisał:

Darmowy limit MyHeritage "omijam" poprzez ładowanie plików gedcom (wygenerowanych w Ab), system na to pozwala (ale nie można niczego do nich dodawać).

A to ciekawe, czy mógłbyś rozwinąć ten pomysł?
Czy takie drzewo, oprócz dodawania nowych osób będzie w pełni funkcjonalne?
Mam na myśli działanie funkcji SmartMatch i generowanie wykresów?


pozdrawiam
Tomek
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
GolfistanOffline
Temat postu:   PostWysłany: 31-01-2017 - 11:24
Sympatyk


Dołączył: 04-11-2014
Posty: 187
Skąd: Warszawa
Status: Offline
T0masz_0 napisał:
Majtka_Łukasz napisał:

Czy to dobry pomysł aby gałęzie danego drzewa rozbić sobie na kilka osobnych witryn? Czy jest jakiś limit na ilość witryn na jednym koncie przyporządkowanym do jednego użytkownika/adresu e-mail?
(...)

Czy ktoś z Państwa używa MyHeritage w ten sposób? Może jakieś porady lub komentarze do takiego podejścia?


Witam,

Ja mam tak zrobione,
rozbiłem drzewo na cztery kawałki, po jednym dla każdej babci i każdego dziadka.
Problem jest taki że niektóre kawałki już niebezpiecznie zbliżają się do limitu 250 osób i sam zastanawiam się co dalej. Czy rozbijać dalej (po pradziadkach), czy może zmienić program.

Całe drzewo mam z wersji offline MH, przydaje się do robienia wykresów, ale troche komplikuje zarządzanie bo pododuje że nowe osoby muszę dopisywać dwa razy.

Myszor_Oskar napisał:

Darmowy limit MyHeritage "omijam" poprzez ładowanie plików gedcom (wygenerowanych w Ab), system na to pozwala (ale nie można niczego do nich dodawać).

A to ciekawe, czy mógłbyś rozwinąć ten pomysł?
Czy takie drzewo, oprócz dodawania nowych osób będzie w pełni funkcjonalne?
Mam na myśli działanie funkcji SmartMatch i generowanie wykresów?


pozdrawiam
Tomek
Witam,
Ja osobiście cofałem i cofam się wstecz z prapra........dziadkami od każdej ze stron nie patrząc na limity - i wszystko działa. Łącznie ze zdjęciami jeżeli takowe posiadam. Jak chcę wydrukować dane Drzewo - odpowiednio tylko zaznaczam przodka i Jego potomków i działa.
pozdrawiam,
Krzysztof.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Majtka_ŁukaszOffline
Temat postu:   PostWysłany: 31-01-2017 - 13:02
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 18-10-2016
Posty: 190

Status: Offline
A czy podobny 'trick' z ominięciem limitu ilości przodków da się wykonać za pomocą Family Tree Builder'a (FTB) od MyHeritage? Mam wrażenie, że wygląda zdecydowanie lepiej od Ab tylko jak z funkcjonalnością?
Może jednak lepiej zgrywać z FTB do drzewka on-line na myheritage.com aby zachować 'kompatybilność' wszystkich wpisów dla członków rodziny (np. dane o lokalizacji danego wydarzenia)?

Pozdrawiam,
Łukasz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
adam_cwiklinskiOffline
Temat postu: MY HERITAGE  PostWysłany: 05-04-2017 - 15:25


Dołączył: 31-01-2010
Posty: 3

Status: Offline
Witam

Mam problem techniczny z programenm My Hedrige bodowanie drzewa
dla ktorego ustawilem wykres zbiorczy wraz z zdjeciami w ramce

Zdjecia ktore zamiescilem w ramce jako olbrzymie po wydrukowaniu na formacie
A1 sa male na formacie Ao sa tez male wielkosc zdjec nie powieksza sie
natomiast opis zdjec liternictwo proporcjonalnie do skali powieksza sie i
reaguje na format na ktorym drukuje
korzystam z PDF i JPG nie ma roznicy
Zalezy mi na wiekszych zdjeciach

Nie mam pomyslu - co robie zle i co mam robic
prosze o pomoc
pozdrawiam

Adam
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
JolantaNOffline
Temat postu: my heritage - pytanie techniczne  PostWysłany: 16-04-2017 - 16:33
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 23-11-2014
Posty: 42

Status: Offline
Witam, czy istnieje możliwość aby na stronie my heritage zablokować dostęp do drzewa dla innych użytkowników? Mam konto darmowe.
Pozdrawiam
Jola

_________________
Nazwiska które badam: Obidzińscy, Ślesiccy, Ulatowscy, Klonowscy, Zarębscy, Nawroccy, Spychalscy, Morawscy/Murawscy.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Janowska_Urszula
Temat postu: my heritage - pytanie techniczne  PostWysłany: 16-04-2017 - 18:31
Sympatyk


Dołączył: 03-11-2012
Posty: 150
Skąd: Toronto
W głównym pasku witryny, przy swoim imieniu i nazwisku rozwin krokiewke '˅', wybierz 'Moja prywatnosc' a nastepnie 'Dostep', tu mozesz zablokowac opcje "Zezwól gościom oglądać ograniczone informacje w mojej witrynie".
Powodzenia
Urszurla

ps
Skad pochodza twoi Morawscy?
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
makiela_rOffline
Temat postu: Pomoc w myheritage on-line  PostWysłany: 18-04-2017 - 00:23


Dołączył: 18-04-2017
Posty: 2

Status: Offline
Witam

Proszę o pomoc. Korzystam z wersji on-line MYHeritage - witryna rodzinna. Niestety nie ja ją założyłem i nie jestem jej webmasterem tylko moja była żona. Z oczywistych względów muszę drzewo podzielić, ewentualnie jakoś je wyeksportować do innej witryny lub lokalnego programu FTB. Próbowałem różnych opcji, łącznie z podpowiedziami z POMOCY. Jednak, chyba ze względu na to że nie jestem webmasterem nie pojawiają mi się w ogóle funkcje opisywane w POMOCY. Brak np. możliwości eksportu do GEDCOM - w ten sposób również chciałem skopiować swą pracę. Szkoda mi własnej pracy i danych, większość wykonałem sam. Jak dla mnie początkującego poszukiwacza rodzinnych więzi te ponad 200 osób to sporo. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc to bardzo proszę.

Pozdrawiam

Robert
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
JolantaNOffline
Temat postu: my heritage - pytanie techniczne  PostWysłany: 18-04-2017 - 10:28
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 23-11-2014
Posty: 42

Status: Offline
Witam,
dziękuję za pomoc. Moi Morawscy/Murawscy różna jest pisownia pochodzą z par. Krzynowłoga Mała i Dzierzgowo.

Pozdrawiam
Jola

_________________
Nazwiska które badam: Obidzińscy, Ślesiccy, Ulatowscy, Klonowscy, Zarębscy, Nawroccy, Spychalscy, Morawscy/Murawscy.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
redmagicOffline
Temat postu: Pomoc w myheritage on-line  PostWysłany: 18-04-2017 - 21:52


Dołączył: 31-03-2017
Posty: 3

Status: Offline
Obawiam sie, ze do eksportu danych nie wystarczy bycie adminem (ja juz jestem). W gre wchodzi tylko wykupienie konta premium:/
Mam wiekszy problem - ponad 700 osob i wszystko zapisane tylko i wylacznie na stronie myheritage (glupota totalna ale juz za pozno zeby to odkrecic).
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
magda_lenaOffline
Temat postu: Re: Pomoc w myheritage on-line  PostWysłany: 18-04-2017 - 22:40
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 05-01-2013
Posty: 573

Status: Offline
redmagic napisał:
Obawiam sie, ze do eksportu danych nie wystarczy bycie adminem (ja juz jestem). W gre wchodzi tylko wykupienie konta premium:/
Mam wiekszy problem - ponad 700 osob i wszystko zapisane tylko i wylacznie na stronie myheritage (glupota totalna ale juz za pozno zeby to odkrecic).


Question
redmagic (nie wiem, jak się zwracać)

Nie wprowadzaj w błąd. Plik GEDCOM na MH może wygenerować każdy administrator witryny, także na koncie bezpłatnym, żadnych Premium do tego nie potrzeba.
Po bliższe informacje zapraszam tutaj

_________________
Pozdrawiam, Magdalena
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
chołoniewskiOffline
Temat postu: Raport w MyHeritage  PostWysłany: 18-04-2017 - 23:02
Sympatyk


Dołączył: 18-04-2009
Posty: 209

Status: Offline
Witam.Prosze o pomoc ;dawniej jak chciałem wydrukować raport potomków to na jednej stronie/kartce/ miałem kilka osób, a obecnie na jednej stronie drukuje mi sie jedna osoba -zajmuje to wiele stron /w moim przypadku 250./Jak zrobić, aby na jednej stronie było kilka osób.
Jurek
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
SochersOffline
Temat postu: Re: Pomoc w myheritage on-line  PostWysłany: 18-04-2017 - 23:16
Sympatyk


Dołączył: 17-03-2016
Posty: 211

Status: Offline
Danych logowania byłej żony (adres @ i hasło) raczej nie posiadasz? A z nią nie idzie się dogadać?

Pozdrawiam,
Marcin

_________________
Pozdrawiam,
Marcin
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Powered by PNphpBB2 © 2003-2006 The PNphpBB Group
Credits
donate.jpg

Zarząd PTG: ptg@genealodzy.pl.:. rss Nasz RSS .:. Administrator strony: admin@genealodzy.pl
Strona wygenerowana w czasie 0.075162 sekund(y)