Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
wtorek, 05 marca 2024

longpixel


Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Krzysztof_WasylukOffline
Temat postu: Re: MyHeritage - wykresy w FTB -wyświetlanie zdjęć  PostWysłany: 16-02-2023 - 14:35
Sympatyk


Dołączył: 02-04-2008
Posty: 704

Status: Offline
Gałczyński napisał:

Krzysztof_Wasyluk napisał:
Natomiast dla drzew nowopowstających obowiązywało i obowiązuje standardowe ograniczenie do 250 profili, a przekroczenie tej granicy jest możliwe tylko po aktywacji premium.

Czasem udaje się tę standardową granicę przekroczyć o 1-2 profili, ale nie znam umożliwiającego to postępowania.


No to tłumaczę przecież, że można mieć i 2000 rekordów bez płacenia, co prawda i bez pozostałych dodatków, jest to trochę upierdliwe, ale do samej prezentacji publicznej drzewa wystarczy.


Mylisz się i błądzisz. Mam w pełni funkcjonalne, standardowe, bezpłatne drzewo, liczące 26000 rekordów.

Co to znaczy bez pozostałych dodatków? Sądzisz, że jest niezbędny w działaniu np. dostęp do amerykańskich baz danych? Jeśli będzie taka potrzeba, to są również inne ścieżki do nich niż MyH.

_________________
Krzysztof Wasyluk
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
GałczyńskiOffline
Temat postu: Re: MyHeritage - wykresy w FTB -wyświetlanie zdjęć  PostWysłany: 16-02-2023 - 15:56
Sympatyk


Dołączył: 28-02-2019
Posty: 89
Skąd: Warszawa
Status: Offline
Krzysztof_Wasyluk napisał:

Mylisz się i błądzisz. Mam w pełni funkcjonalne, standardowe, bezpłatne drzewo, liczące 26000 rekordów.


Smile
Ale rozumiesz, że ja nie neguję tego co piszesz?
Bo chyba nie bardzo.

Twierdzę jedynie, że mogę się dzisiaj zarejestrować i nie płacąc ani centa, opublikować na MyHeritage drzewo z ilością rekordów przekraczającą wspomniane 250.

Krzysztof_Wasyluk napisał:

Co to znaczy bez pozostałych dodatków?


Bez pozostałych płatnych dodatków, jak choćby dopasowania, które możesz z automatu zaimportować do swojego drzewa, czy dodawania do drzewa kolejnych użytkowników poprzez stronę, co jest nie możliwe po przekroczeniu tych 250.

_________________
Pozdrawiam
Andrzej
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Gadu-Gadu Numer ICQ 
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Krzysztof_WasylukOffline
Temat postu: Re: MyHeritage - wykresy w FTB -wyświetlanie zdjęć  PostWysłany: 16-02-2023 - 16:47
Sympatyk


Dołączył: 02-04-2008
Posty: 704

Status: Offline
Ponieważ w drzewach z Moi Krewni oraz z Bliscy nie ma ograniczenia 250 profili, to i nie ma ograniczeń o których napisałeś. Wiemy to od 13 lat.

_________________
Krzysztof Wasyluk
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
GałczyńskiOffline
Temat postu: Re: MyHeritage - wykresy w FTB -wyświetlanie zdjęć  PostWysłany: 16-02-2023 - 20:13
Sympatyk


Dołączył: 28-02-2019
Posty: 89
Skąd: Warszawa
Status: Offline
O masz, a Ty nadal swoje.

Ja nie o tym piszę.

_________________
Pozdrawiam
Andrzej
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Gadu-Gadu Numer ICQ 
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
sbasiaczOffline
Temat postu: Re: MyHeritage - wykresy w FTB -wyświetlanie zdjęć  PostWysłany: 23-05-2023 - 10:51
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 11-02-2015
Posty: 2213
Skąd: Warszawa i okolice
Status: Offline
Dzień dobry, przeczytałam te 38 stron i nie znalazłam odpowiedzi na mój problem, jak hurtowo zmienić nazwę miejscowości, bo zapisując np. Bychawa, wpisywałam to różne i chciałabym to ujednolicić, w zakładce FamilyMap nie widzę takiej możliwości, mam konto podstawowe
z góry dziękuję

_________________
pozdrawiam
BasiaS
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
GałczyńskiOffline
Temat postu: Re: MyHeritage - wykresy w FTB -wyświetlanie zdjęć  PostWysłany: 23-05-2023 - 11:02
Sympatyk


Dołączył: 28-02-2019
Posty: 89
Skąd: Warszawa
Status: Offline
sbasiacz napisał:
jak hurtowo zmienić nazwę miejscowości,


Nie znam mechanizmu, który zrobiłby to hurtowo, ale można to obejść na około. Masz takie narzędzie, które nazywa się "sprawdzanie spójności drzewa". Jedną z rzeczy, które sprawdza to właśnie podobieństwo nazw, nie tylko nazwisk, ale miejscowości też. Powinno wykryć, która która wersja nazwy występuje najczęściej i potem wykryć te podobnie brzmiące i zapytać się, czy zmienić.

_________________
Pozdrawiam
Andrzej
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Gadu-Gadu Numer ICQ 
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Deniziak_PiotrOffline
Temat postu: Re: MyHeritage - wykresy w FTB -wyświetlanie zdjęć  PostWysłany: 23-05-2023 - 12:09
Sympatyk


Dołączył: 07-07-2014
Posty: 12

Status: Offline
Można spróbować pobrać plik GEDCOM, otworzyć go np. w Notatniku zamienić nazwy, zapisać i ponownie załadować.

Piotr
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
sbasiaczOffline
Temat postu: Re: MyHeritage - wykresy w FTB -wyświetlanie zdjęć  PostWysłany: 23-05-2023 - 13:19
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 11-02-2015
Posty: 2213
Skąd: Warszawa i okolice
Status: Offline
dziękuję za zainteresowanie, nie mam tego narzędzia o spójności, bo, jak pisałam mam wersję podstawową.

_________________
pozdrawiam
BasiaS


Ostatnio zmieniony przez sbasiacz dnia 23-05-2023 - 13:34, w całości zmieniany 1 raz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
GałczyńskiOffline
Temat postu: Re: MyHeritage - wykresy w FTB -wyświetlanie zdjęć  PostWysłany: 23-05-2023 - 13:31
Sympatyk


Dołączył: 28-02-2019
Posty: 89
Skąd: Warszawa
Status: Offline
sbasiacz napisał:
dziękuję za zainteresowanie, nie mam tego narzędzia o spójności, bo, jak pisałam mam wersję podstawową, a jak pobiera się plik gedcom Sad ?


Jest na stronie i w programie, ale nie pamiętam czy w darmowej było. Powinno być w menu "drzewo" i nazywa się "kontrola spójności".

_________________
Pozdrawiam
Andrzej
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Gadu-Gadu Numer ICQ 
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Lakiluk
Temat postu:   PostWysłany: 23-05-2023 - 13:35
Sympatyk


Dołączył: 11-07-2021
Posty: 1049

W darmowym Ahnenblatt jest zakładka "Miejscowości". Wybierając jedną z nich, pokaże jakie osoby zostały do niej przypisane. Tam też można zmieniać nazwę miejscowości dla tych osób. Najlepsze wyjście.

Ewentualnie w gorszym wypadku skorzystać z opcji zastąp w zakładce szukaj.

_________________
Łukasz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
sbasiaczOffline
Temat postu: Re: MyHeritage - wykresy w FTB -wyświetlanie zdjęć  PostWysłany: 23-05-2023 - 16:35
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 11-02-2015
Posty: 2213
Skąd: Warszawa i okolice
Status: Offline
nie ma, zrobiłam tak jak radził Piotr, pobrałam gedcom i zapisałam w aplikacji openoffice, jest tam funkcja znajdź i zamień, znalazła ale niestety nie zamieniła, co robię źle?

_________________
pozdrawiam
BasiaS
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
GałczyńskiOffline
Temat postu: Re: MyHeritage - wykresy w FTB -wyświetlanie zdjęć  PostWysłany: 23-05-2023 - 16:52
Sympatyk


Dołączył: 28-02-2019
Posty: 89
Skąd: Warszawa
Status: Offline
Masz dwie funkcje "znajdź" a drugą "znajdź i zamień".

_________________
Pozdrawiam
Andrzej
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Gadu-Gadu Numer ICQ 
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
sbasiaczOffline
Temat postu: Re: MyHeritage - wykresy w FTB -wyświetlanie zdjęć  PostWysłany: 23-05-2023 - 22:19
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 11-02-2015
Posty: 2213
Skąd: Warszawa i okolice
Status: Offline
ok, pojęłam, i co potem? Trzeba ten plik poprawiony im odesłać?

_________________
pozdrawiam
BasiaS
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
choirek
Temat postu: Re: MyHeritage - wykresy w FTB -wyświetlanie zdjęć  PostWysłany: 23-05-2023 - 22:23
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 02-03-2020
Posty: 1110

Chyba inaczej się nie da, jak zaimportować plik gedcom do nowego projektu...

_________________
Pozdrawiam, Irek
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
GałczyńskiOffline
Temat postu: Re: MyHeritage - wykresy w FTB -wyświetlanie zdjęć  PostWysłany: 24-05-2023 - 08:21
Sympatyk


Dołączył: 28-02-2019
Posty: 89
Skąd: Warszawa
Status: Offline
sbasiacz napisał:
ok, pojęłam, i co potem? Trzeba ten plik poprawiony im odesłać?


Jak już wszystko poprawisz tak, jak Ci pasuje, to zaimportuj plik do MyHeritage, sprawdź, czy nic się nie wysypało i jak jest ok, to stary skasuj.

_________________
Pozdrawiam
Andrzej
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Gadu-Gadu Numer ICQ 
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie GMT - 12 Godzin
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Powered by PNphpBB2 © 2003-2006 The PNphpBB Group
Credits
donate.jpg
Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego zawiera forum genealogiczne i bazy danych przydatne dla genealogów © 2006-2024 Polskie Towarzystwo Genealogiczne
kontakt:
Strona wygenerowana w czasie 0.850766 sekund(y)