Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
środa, 20 listopada 2019

longpixel


Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 01-07-2017 - 21:23
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5217
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
Witaj Janusz,

tak, academica.edu.pl jest mi znana i potraktuję ją jak alternatywę na wypadek gdyby nie udało się z ebuw.uw.edu.pl, do której jestem przyzwyczajona.

Bardzo dziękuję za głos w temacie Smile
Aneta
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
mlszwOffline
Temat postu:   PostWysłany: 01-07-2017 - 22:34
Sympatyk


Dołączył: 01-10-2014
Posty: 595
Skąd: Gdańsk
Status: Offline
Pani Aneto, proszę albo dokładnie opisać, co jest w tych opcjach, albo skontaktować się ze mną poprzez PW w celu przesłania zrzutu ekranowego (w takim przypadku proszę zaznaczyć opcję "Powiadom e-mailem"). Czy wie Pani jak zrobić zrzut ekranowy?
https://tipy.interia.pl/artykul_2165,ja ... kranu.html
Nigdy nie używałem FF, więc trudno mi tak od razu powiedzieć, co należy zrobić. Jeśli tam jest opcja "Plik DJVU" i obok okienko z ptaszkiem, to proszę to wyłączyć. Na razie niczego nie usuwać.

@jotzet
Panie Januszu, jeśli używa Pan Windows 10 to ma Pan MS Edge'a. To jest następca IExplorea w MS Windows. Proszę kliknąć w pasku u dołu, tam gdzie lupa, i wpisać Edge. Pojawi się ikona Edge'a.

Marek
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 02-07-2017 - 06:40
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5217
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
Dzień dobry,

w opcjach aplikacji są dwie kolumny:
- Typ zawartości i tu mamy wyszczególniony Plik DJVU
oraz
- Czynność - tu są do wyboru: Zawsze pytaj, Zapisz plik i Użyj innej aplikacji (tu można wybrać inną aplikację)
Domyślnie przy Pliku djvu ustawiono Zawsze pytaj

Zdjęcie ekranu

Pozdrawiam
Aneta
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
mlszwOffline
Temat postu:   PostWysłany: 02-07-2017 - 12:36
Sympatyk


Dołączył: 01-10-2014
Posty: 595
Skąd: Gdańsk
Status: Offline
Jak reaguje program po wyborze opcji "Użyj innej aplikacji"? Czy pyta o to, jakiej aplikacji ma użyć? Jeśli pyta, proszę wskazać DjView.exe w katalogu, gdzie zainstalował się DJVUlibre.

Marek
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 02-07-2017 - 19:42
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5217
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
Dobry wieczór,

po wyborze opcji "Użyj innej aplikacji" program pozostawia wybór z rozwijalnej listy.
Wybrałam - Użyj Aplikacji DjView. Jak wchodzę w jej szczegóły pokazuje się komunikat: "Do obsługi treści plik DJVU można użyć następujących aplikacji" i tu wyświetla się djview.exe. Zatwierdzam OK.

Co dalej?

Aneta

Ps. Przetestowałam e-BUW w IE i Firefox - niestety, bez zmian Sad
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 02-07-2017 - 19:53
Zasłużony
Członek PTG


Dołączył: 09-10-2008
Posty: 18949
Skąd: Warszawa
Status: Offline
bo to problem BUWu (jeśli chodzi o wyszukiwanie)
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-25237.phtml

_________________
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
http://genealodzy.pl/index.php?module=M ... 3odzimierz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 02-07-2017 - 20:14
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5217
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
Czyli pozostaje mi academica albo ściąganie plików.
Trudno - jakoś dam radę.

Dziękuję za wszelką pomoc!

Pozdrawiam
Aneta
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 02-07-2017 - 20:18
Zasłużony
Członek PTG


Dołączył: 09-10-2008
Posty: 18949
Skąd: Warszawa
Status: Offline
academica (o ile dobrze kojarzę, bo może chodzić o jeszcze inny system w BN) ma tę przypadłość, że wyszukiwanie czasem działa ale..tylko na jednej stronie
całej publikacji za jednym razem nie można, trzeba strona po stronie
dla niektórych przynajmniej -chciałem książkę telefoniczną w miarę świeżą
OCR- super! ale tak ze 1200 stron czyli 1200 razy zapytanie wpisaćWink

bardzo sympatyczna obsługa, ale sympatyczność tego "szczegółu" nie rekompensuje
zrezygnowałem:(

_________________
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
http://genealodzy.pl/index.php?module=M ... 3odzimierz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 02-07-2017 - 20:26
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5217
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
OK - wyszukiwanie słów działa po ściągnięciu pliku z eBUW, ale dla potrzeb mojego projektu wystarczy academica, jako że nekrologi łatwo odszukać przeglądając kolejne strony (ramki).
Jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma Smile
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
mlszwOffline
Temat postu:   PostWysłany: 02-07-2017 - 20:43
Sympatyk


Dołączył: 01-10-2014
Posty: 595
Skąd: Gdańsk
Status: Offline
Proszę spróbować otworzyć jakiś plik DJVU, np. z Biblioteki Kresowej,
http://kresy.genealodzy.pl/
ale nie ze strony, którą Pani tak "atakuje", i opisać skutki. Proszę użyć zarówno FF jak i IE.

Marek
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 03-07-2017 - 07:39
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5217
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
Witam,

skutek jest taki sam, czyli:
Cannot decode page 1
Failed to open '0 138 185.djvu': No such file on directory

Pozdrawiam
Aneta
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Waldemar_StankiewiczOffline
Temat postu:   PostWysłany: 03-07-2017 - 10:08
Sympatyk


Dołączył: 09-03-2008
Posty: 317

Status: Offline
Na dole strony tytułowej Biblioteki Kresowej:
"Do przeglądania publikacji w formacie DjVu korzystaj z DjVu Viewer Extension dla Chroma. Więcej na:" https://www.cuminas.jp/en/downloads

Pozdrawiam,
Waldemar
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
mlszwOffline
Temat postu:   PostWysłany: 03-07-2017 - 11:17
Sympatyk


Dołączył: 01-10-2014
Posty: 595
Skąd: Gdańsk
Status: Offline
@ Pan Stankiewicz
Pani Aneta jest zaprzysięgłym zwolennikiem Firefoxa . Ta wersja, którą ma, nie obsługuje już wtyczek DJVU (ani innych poza Flashem). Z tego, co czytam w internecie, następuje odwrót od tej techniki obsługi plików zewnętrznych.

@ Pani Aneta
Komunikat, który Pani dostaje, świadczy o tym, że albo plik nie jest "ładowany" w całości albo jest problem z nazwami – tzn. plik został załadowany w całości, ale system mylnie informuje DJView, że nazwa jest inna niż jest w rzeczywistości. Co wysłało ten komunikat – czy dostaje go Pani od DJView? na razie zakładam, że tak. Czy ten sam skutek występuje również w przypadku użycia IE? Jeśli tak proszę całkowicie odinstalować Javę i wtedy spróbować. Oczywiście, po odinstalowaniu proszę zresetować system operacyjny.

Marek
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 03-07-2017 - 15:08
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5217
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
Panie Marku,

proponuję zamknąć ten wątek - nie chcę dłużej tematem męczyć innych użytkowników tego forum (o innym profilu przecież).
Bardzo dziękuję Panu i innym osobom za dotychczasową pomoc i poświęcenie czasu. Jako że w planach mam i tak wymianę laptopa na nowy, może problem sam się rozwiąże, natomiast tak jak wcześniej pisałam - nie będę niczego resetować (za dużo cennych strat), a projekt nie ucieknie Wink

Pozdrawiam serdecznie
Aneta
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
mlszwOffline
Temat postu:   PostWysłany: 03-07-2017 - 18:00
Sympatyk


Dołączył: 01-10-2014
Posty: 595
Skąd: Gdańsk
Status: Offline
OK., na koniec proszę sprawdzić ile wersji Javy ma Pani zainstalowanych. Podejrzewam w tej chwili, że to tu tkwi problem, bo instalator Oracle'a tego nie sprawdza i instaluje nowe wersje pozostawiając równolegle stare. Jeśli ma Pani kilka wersji, to proszę odinstalować wszystkie i zainstalować Javę na nowo. Niestety, trudno wyłuskać problem tak z daleka i poprzez forum.

Pozdrawiam
Marek
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Powered by PNphpBB2 © 2003-2006 The PNphpBB Group
Credits
donate.jpg
Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego zawiera forum genealogiczne i bazy danych przydatne dla genealogów © 2006-2019 Polskie Towarzystwo Genealogiczne
kontakt:
Strona wygenerowana w czasie 0.077959 sekund(y)