Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
piątek, 15 listopada 2019

longpixel


Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu: Pytanie do informatyków - problem z Java  PostWysłany: 16-01-2014 - 19:28
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5217
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
Bardzo proszę o pomoc.
Pojawił się problem z przeglądaniem publikacji w bibliotekach cyfrowych, gdzie wymagana jest Java.
Program mam zainstalowany. Komunikat, który się pojawia przy próbie otwarcia dokumentu to:

Application Blocked by Security Settings
Name: DjVuApplet
Your seucrity settings hav blocked an untrusted application from running

Sprawdziałam ustawienia w przeglądarce, ustawienia Java, wyczyściłam cookies, a nawet odinstalowałam i zainstalowałam ponownie Java.

I problem pozostał Sad

Będę wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam
Aneta

Ps. Dodam, ze kilka godzin temu wszystko chodziło poprawnie
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
KrzyśOffline
Temat postu: Pytanie do informatyków - problem z Java  PostWysłany: 16-01-2014 - 20:18
Sympatyk


Dołączył: 08-08-2009
Posty: 200
Skąd: Siedlce, mazowieckie
Status: Offline
Witam

Jeśli wyskoczy takie okienko jak napisała Pani Aneta należy:
W prawym dolnym ekranie bedzie napis, że ta aplikacja moze być otwarta na inne sposoby - klikńąć "wiecej".
I tam zaznaczayć DjVu i zapamietaj ten sposób otwierania. Powinno pomóc

Pozdrawiam - Pasik Krzysztof
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu: Pytanie do informatyków - problem z Java  PostWysłany: 16-01-2014 - 20:19
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5217
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
Piotrze,

przerobiłam cały poradnik:
http://www.java.com/pl/download/help/index_using.xml

Zweryfikowałam swoją wersję Javy i pokazuje, że jest aktualna.
Doprawdy nie mam pojęcia co z tym zrobić.

Pozdrawiam
Aneta
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Piotr_ZajcOffline
Temat postu:   PostWysłany: 16-01-2014 - 20:20
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 30-04-2008
Posty: 26
Skąd: Warszawa
Status: Offline
Nie znam się specjalnie na tym, ale nie tak dawno Java też mi blokowała niektóre skrypty.
W moim przypadku pomogło obniżenie poziomu zabezpieczeń.
Wszedłem w Java Control panel- Security i obniżyłem Security Level na medium.
Wtedy ruszyło.

Możesz spróbować,ale byc może bezpieczniej będzie jak poczekasz aż odezwie się jakiś informatyk bo nie wiem na ile bezpieczne dla komputera jest obniżanie zabezpieczeń Javy.

Pozdrawiam
Piotrek Zajc
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu: Re: Pytanie do informatyków - problem z Java  PostWysłany: 16-01-2014 - 20:22
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5217
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
Krzyś napisał:
Witam

Jeśli wyskoczy takie okienko jak napisała Pani Aneta należy:
W prawym dolnym ekranie bedzie napis, że ta aplikacja moze być otwarta na inne sposoby - klikńąć "wiecej".
I tam zaznaczayć DjVu i zapamietaj ten sposób otwierania. Powinno pomóc

Pozdrawiam - Pasik Krzysztof


Niestety, nie pomaga.
Zaznaczam opcję: "Wbudowany applet DjVu"
Pojawia się komunikat:
"Wymagane oprogramowanie jest zaistalowane"
Wybór zapamiętuję i...

komunikat o blokadzie jest ten sam.

Pozdrawiam,
Aneta

Ps. Obniżenie do poziomu "medium" również nic nie zmieniło Sad
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
KrzyśOffline
Temat postu: Re: Pytanie do informatyków - problem z Java  PostWysłany: 16-01-2014 - 20:30
Sympatyk


Dołączył: 08-08-2009
Posty: 200
Skąd: Siedlce, mazowieckie
Status: Offline
Może niezbyt precyzyjnie napisalem.
Proszę zaznaczyc opcję DjVu - ale wtyczkę, nie aplet
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu: Re: Pytanie do informatyków - problem z Java  PostWysłany: 16-01-2014 - 20:35
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5217
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
OK. Zaznaczam i pojawia się komunikat:
"Brak wymaganego oprogramowania!"

Jednocześnie przy weryfikacji aktualnej wersji:
http://www.java.com/en/download/installed.jsp
mam komunikat: "Congratulations!
You have the recommended Java installed (Version 7 Update 51)"

Dodam, że mam Windows 8
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Piotr_ZajcOffline
Temat postu:   PostWysłany: 16-01-2014 - 20:37
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 30-04-2008
Posty: 26
Skąd: Warszawa
Status: Offline
Nie działa na jakieś konkretnej przeglądarce, czy nie ma różnicy jakiej używasz?
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 16-01-2014 - 20:37
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5217
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
Nie ma różnicy. Korzystam z Google Chrome.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
ewa_osOffline
Temat postu: Re: Pytanie do informatyków - problem z Java  PostWysłany: 16-01-2014 - 20:38
Sympatyk


Dołączył: 05-09-2008
Posty: 501

Status: Offline
Pani Aneto,ja mam to na codzień.Nic nie pomaga.Córka mi poradziła,żeby ignorować.Też otwieram opcję: inne sposoby i więcej,bo w przeciwnym wypadku nic nie mogę obejrzeć.A okienko z komunikatem po prostu zamykam i jadę dalej.
Ewa
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu: Re: Pytanie do informatyków - problem z Java  PostWysłany: 16-01-2014 - 20:42
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 09-02-2007
Posty: 5217
Skąd: Warszawa/Piaseczno
Status: Offline
O mamo!!!
Zainstalowałam wtyczkę DjVuBrowserPlugin i zadziałało SmileSmile

Panie Krzysztofie,
to dzięki Panu wpadłam na ten pomysł!

Bardzo dziękuję za pomoc i mam nadzieję, że inne osoby mające ten sam problem, skutecznie go rozwiążą - raz na zawsze Smile

Pozdrawiam
Aneta
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
piotr_nojszewskiOffline
Temat postu:   PostWysłany: 16-01-2014 - 21:18
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 21-04-2013
Posty: 1379
Skąd: Warszawa
Status: Offline
U mnie też zadziałało. Wielkie dzięki.
Sądze, ze nowa wersja javy resetuje jakos ustawienia (mimo, że wybrałem opcje pozostawienia wyjatków od reguł bezpieczeństwa).
Kiedys juz to ustawiałem.

_________________
pozdrawiam
Piotr
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
BartosOffline
Temat postu: Biblioteka Cyfrowa, Java i Error  PostWysłany: 06-10-2014 - 02:03
Sympatyk


Dołączył: 03-03-2009
Posty: 356

Status: Offline
Witam,

mam następujący problem natury technicznej.
Po zaleconej aktywacji Javy na stronie Biblioteki Cyfrowej wciąz pojawia się
czerwony wykrzyknik z informacją Error a dalej ClassNotFoundException,

co robić ?

Bartosz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
M_K_COffline
Temat postu: Biblioteka Cyfrowa, Java i Error  PostWysłany: 06-10-2014 - 10:44
Sympatyk


Dołączył: 04-05-2014
Posty: 134
Skąd: Lublin (aktualnie)
Status: Offline
Spróbuj dodać adres biblioteki do wyjątków w Javie (Java - Security - Edit Site List).
Czasami pomaga też zmiana przeglądarki.

Pozdrawiam!

_________________
www.nietylkogenealogia.blogspot.com
www.nietylkoczarownice.blogspot.com
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Cieniek_BogumilOffline
Temat postu: Biblioteka Cyfrowa, Java i Error  PostWysłany: 06-10-2014 - 14:16
Sympatyk


Dołączył: 14-07-2013
Posty: 32

Status: Offline
Mi pomogło to: W prawym dolnym roku okna przeglądarki jest pole "Tę publikację można wyświetlić na różne sposoby. Wypróbuj inny! ". Trzeba spróbować inny. W razie problemów używałem - "Wymagana wtyczka DjVu dla przeglądarki", czyli DjVu Browser Plugin.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Powered by PNphpBB2 © 2003-2006 The PNphpBB Group
Credits
donate.jpg
Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego zawiera forum genealogiczne i bazy danych przydatne dla genealogów © 2006-2019 Polskie Towarzystwo Genealogiczne
kontakt:
Strona wygenerowana w czasie 0.070116 sekund(y)