Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
piątek, 15 listopada 2019

longpixel


Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 23-09-2018 - 16:48
Zasłużony
Członek PTG


Dołączył: 09-10-2008
Posty: 18926
Skąd: Warszawa
Status: Offline
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-2246.phtml

_________________
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
http://genealodzy.pl/index.php?module=M ... 3odzimierz
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
SzejcikOffline
Temat postu:   PostWysłany: 23-09-2018 - 17:12


Dołączył: 23-09-2018
Posty: 1

Status: Offline
Witam,

mam probolem z wygenerowaniem drzewa(plakatu).
Tzn. Chciałbym wygenerować drzewo dla wybranych dwóch osób w raz z ich rodzeństwem i potomkami.
(nie da się wybrać dwóch probantów).
Jednocześnie nie generując potomków występujących wyżej w drzewie.
Jest ktoś wstanie coś doradzić?
Dziękuję za pomoc

Pozdrawiam
Rafał
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
BettOffline
Temat postu:   PostWysłany: 23-09-2018 - 19:57
Sympatyk


Dołączył: 06-06-2011
Posty: 167
Skąd: Szklarska Poręba
Status: Offline
W całym wątku nie ma odpowiedzi na moje pytanie. Ale przeczytać warto było, fajna sztuczka z zamianą pliku .ahn na .ged przy wycinaniu części Drzewa.
Lucyna
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Markowski_MaciejOffline
Temat postu:   PostWysłany: 25-09-2018 - 06:22
Zasłużony
Członek PTG


Dołączył: 09-05-2010
Posty: 757
Skąd: Warszawa
Status: Offline
Dziwne, u mnie działa.
Opcja chrzest/pogrzeb działa tak jak jest opisane w programie - daty te są drukowane na wykresie drzewa genealogicznego, gdy brak daty urodzenia i zgonu. Nie są drukowane, gdy daty te są podane.

Po najechaniu myszką na pole, to wyświetlana jest informacja jak ta opcja działa.
Natomiast nie wiem jak dodać więcej informacji niż to co jest w opcjach.

_________________
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Panasiuk_RadosławOffline
Temat postu:   PostWysłany: 12-11-2018 - 18:52
Sympatyk


Dołączył: 20-02-2018
Posty: 34
Skąd: Drohiczyn
Status: Offline
Witam.

Otóż mam problem ze zgodnością dat z formatem GEDCOM. Program Ahnenblatt upodobał sobie wczorajszego dnia stwierdzić, że daty u 1131 osób jakie wprowadziłem od początku są niezgodne z formatem GEDCOM. Wcześniej nie sygnalizował takiego problemu. Próby ponownego wpisania dat u kilku osób nie przyniosły efektu.

_________________
Pozdrawiam
Radek
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
aniemirkaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 12-11-2018 - 19:35
Sympatyk


Dołączył: 16-07-2010
Posty: 179
Skąd: Warszawa
Status: Offline
Może spróbuj ustawić tak: Plik - Właściwości - Format daty

_________________
Pozdrawiam
- Ania

W kręgu moich zainteresowań są przede wszystkim nazwiska z XVII wieku: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Panasiuk_RadosławOffline
Temat postu:   PostWysłany: 12-11-2018 - 20:44
Sympatyk


Dołączył: 20-02-2018
Posty: 34
Skąd: Drohiczyn
Status: Offline
Dziękuję.
Prosta rzecz a tak cieczy.

_________________
Pozdrawiam
Radek
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
ofskiOffline
Temat postu:   PostWysłany: 02-03-2019 - 12:41
Sympatyk


Dołączył: 15-02-2011
Posty: 647

Status: Offline
Witam
Przy pomocy programu Ahnenblatt powstało moje rodzinne 800 osobowe drzewo, ale dodatkowo robiłem drzewka (3-4 pokolenia) dla moich znajomych.
W związku z ukazaniem się na forum nowej możliwości wizualizacji drzewa genealogicznego on-line https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... -asc.phtml , chciałbym zapytać, czy jest możliwość wygenerowania tych kilku drzewek moich znajomych w oddzielnych plikach GEDCOM, aby później można było "przepuścić" każdy z tych plików z osobna, przez oprogramowanie, proponowane przez Przemka, https://pewu.github.io/topola-viewer
Dotychczas prezentowałem im ich drzewka w plikach PDF lub JPG.

_________________
Krzysztof
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
piotr_nojszewskiOffline
Temat postu:   PostWysłany: 02-03-2019 - 13:04
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 21-04-2013
Posty: 1379
Skąd: Warszawa
Status: Offline
stara moja odpowiedz z tego watku w teh materii
Przy okazcji chciałem zwrócić uwagę, bo nie wiem czy ktos o tym pisał, że w Ahnenblatt w wersjach stabilnych można łatwo wyeksportowac KAWAŁEK DRZEWA (np przodków określonej osoby)
Wystarczy wygenerowac dowolna tablice (np potomków, przodków lub klepsydrę) i zapisać nie jako pdf czy jpg ale jako jako plik *.ahn. Wtedy mamy wycinek drzewa z tym co na ekranie. Taki mały plik *.ahn można łatwo zamienić na gedcom.

_________________
pozdrawiam
Piotr
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
ofskiOffline
Temat postu:   PostWysłany: 03-03-2019 - 17:52
Sympatyk


Dołączył: 15-02-2011
Posty: 647

Status: Offline
piotr_nojszewski napisał:
. . . . w Ahnenblatt w wersjach stabilnych można łatwo wyeksportowac KAWAŁEK DRZEWA (np przodków określonej osoby)
Wystarczy wygenerowac dowolna tablice (np potomków, przodków lub klepsydrę) i zapisać nie jako pdf czy jpg ale jako jako plik *.ahn. Wtedy mamy wycinek drzewa z tym co na ekranie. Taki mały plik *.ahn można łatwo zamienić na gedcom.

Uprzejmie dziękuję - udało się

_________________
Krzysztof
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
MarcinROffline
Temat postu:   PostWysłany: 10-03-2019 - 13:48
Sympatyk


Dołączył: 31-12-2013
Posty: 161

Status: Offline
Witam,
nie używam programu Ahnenblatt do wprowadzania danych, ale wykonuję z tego programu wydruki.
Przede wszystkim dlatego, że wydruk jest bardziej zwarty (zagęszczony) niż w programie, który używam do prowadzania danych. Mam dwa pytania odnoście programu ahnenblatt.
1. Czy w tym programie jest możliwość usunięcia z wydruku potomków, którzy zmarli jako dzieci np. do 16 roku życia? W wydrukach roboczych zaoszczędziłoby to trochę miejsca i poprawiłoby czytelność wydruków.

2. Używałem wersji 2,87. Zainstalowałem sobie wersję 2,99 i niestety "jakość" wydruków uległa pogorszeniu. Wykresy są bardziej rozciągnięte a wielkość czcionki zdecydowanie została zmniejszona. Próbowałem zmieniać różne parametry wydruku ale nie byłem wstanie zbliżyć się do wydruków osiąganych we wcześniejszej wersji programu. Czy zrobiłem jakiś błąd w ustawieniach, czy to "błąd" nowej wersji programu?

Pozdrawiam
Marcin
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Topolinski_JozefOffline
Temat postu:   PostWysłany: 28-05-2019 - 07:31
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 31-05-2007
Posty: 236
Skąd: Grudziądz, Hamburg
Status: Offline
Witam,
po długich beta-testach (16 miesięcy) autor udostępnił pełną, płatną
(39€) wersję programu Ahnenblatt-3. Strona angielska nie jest jeszcze
dopracowana ale ze strony niemieckiej: https://www.ahnenblatt.de/download/
można pobrać demo. (absetup3.exe -10,9 MB).

Pobrany plik instaluje się w katalogu Ahnenblatt3, nie koliduje więc z zainstalowaną wersją 2.xx programu.

Demo umożliwia wprowadzenie
50 osób i wypróbowanie wszystkich możliwości programu. Na wydrukach są
znaki wersji DEMO. Można też otworzyć swoje kopie plików .ahn lub .ged i sprawdzać funkcje programu.

Aby nabyć licencję wybieramy
Menu-Licencja lub w oknie powitalnym Wprowadź kod licencyjny
i w otwartym oknie postępujemy wg. wskazówek (może być pomocny tłumacz
Googla).

Wersja 2.99h pozostaje bezpłatna ale prawdopodobnie nie będzie aktualizowana.

_________________
Pozdrawiam
Józef
...........

http://topolinscy.eu/
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Topolinski_JozefOffline
Temat postu:   PostWysłany: 03-06-2019 - 21:11
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 31-05-2007
Posty: 236
Skąd: Grudziądz, Hamburg
Status: Offline
Witam,
od dziś można Ahnenblatt_3 (Demo i pełna wersja) pobrać z międzynarodowej strony https://www.ahnenblatt.com
W programie wersji 2.XX trzeba w górnym menu nacisnąć ? / Ahnenblatt - najnowsza wersja i postępować wg. wskazówek.

_________________
Pozdrawiam
Józef
...........

http://topolinscy.eu/
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Krystyna.wawOffline
Temat postu:   PostWysłany: 17-06-2019 - 12:21
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 28-04-2016
Posty: 1994

Status: Offline
Nie pamiętam, co zmieniałam.
Coś kliknęłam, przestawiałam, sknociłam i nie umiem naprawić.

Tablica - Zapisz jpg daje mi maciupki obrazek 300/500 pikseli z 500-600 dpi.
Przedtem miałam 4-5 tys. pikseli
Ręczne przestawianie (w Zapisz) nic nie daje - .jpg robi się duży, ale tekst rozmazany

_________________
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Topolinski_JozefOffline
Temat postu:   PostWysłany: 17-06-2019 - 15:17
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 31-05-2007
Posty: 236
Skąd: Grudziądz, Hamburg
Status: Offline
Witam,
Krystyna.waw napisał:
Nie pamiętam, co zmieniałam.
Coś kliknęłam, przestawiałam, sknociłam i nie umiem naprawić.

Tablica - Zapisz jpg daje mi maciupki obrazek 300/500 pikseli z 500-600 dpi.
Przedtem miałam 4-5 tys. pikseli
Ręczne przestawianie (w Zapisz) nic nie daje - .jpg robi się duży, ale tekst rozmazany

po wygenerowaniu tablicy i naciśnięciu Zapisz/JPEG-plik graficzny pojawi się obrazek. Tam można, po prawej stronie, ustawić wielkość i rozdzielczość. Po lewej stronie jest podana wielkość zalecana.
Mam nadzieję, że to pomoże ustawić wymaganą wielkość.

_________________
Pozdrawiam
Józef
...........

http://topolinscy.eu/
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Powered by PNphpBB2 © 2003-2006 The PNphpBB Group
Credits
donate.jpg
Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego zawiera forum genealogiczne i bazy danych przydatne dla genealogów © 2006-2019 Polskie Towarzystwo Genealogiczne
kontakt:
Strona wygenerowana w czasie 0.068726 sekund(y)